Tratamentul in dermatita atopica la copii

Preambul: Am tacut o vreme.  Motivat partial. Pe principiul pe care periodic ma trezesc nevoita sa-l traiesc, ce nu te omoara chiar …nu te omoara.  Si ce nu a omorat o data, nu omoara nici altadata, sorry. Eu voi continua sa merg. Inainte, ca inapoi ii las pe altii. Sunt din ce in ce mai convinsa ca un blog medical face atata bine, cat face si rau. Dar atata vreme cat intentiile autorului raman pozitive, ii invit pe carcotasi sa continue…sa ma citeasca.

V-am povestit mai demult despre dermatita atopica. Gasiti aici integral textul despre ce este si cum incercam sa o tratam, practica ne arata de multe ori cum diversele creme emoliente spun parintii nu ajuta, cum de glucocorticoizii locali se fuge din princina efectelor adverse, cum cu totii cautam cauza dermatitei, desi iata insasi definitia ei ne spune ca nu o stim si nu o vom sti.  Incep cu mesajul de “take home” de la Congresul European de Alergologie 2017: “atopic dermatitis is not caused by allergies, it causes allergen sensitization”, cu alte cuvinte oul si gaina sunt inversate. Avem dermatita atopica dar NU e cauzata de alergie ( presupunerea de-a lungul vremii a fost mereu ca alergia alimentara, la sugari cea la proteina laptelui de vaca este factorul cauzator)

Ce-am mai invatat? Ca este extrem de importanta hidratarea, dar una consistenta, cu cantitate mare de emolient. Exista pe piata nenumarate creme, unele pe baza de apa, altele pe baza de ulei. Exista studii promitatoare in ceea ce priveste unguentele care contin uree, care ar putea hidrata pielea afectata de dermatita atopica net superior fata de cele obisnuite. Emolierea pielii ajuta la hidratare, scad pruritul, roseata si fisurile si mai ales scade necesitatea tratamentului antiiflamator. ” Wet-wrap therapy” este modalitatea prin care se trateaza dermatita atopica formele moderate sau severe, printr-o practic imbracare a sugarului, care ajuta la hidratare si duce la evitarea leziunilor de grataj (scarpinare).

Va las mai jos un film despre cum se face corect o aplicare a unui emolient la sugarul cu dermatita atopica forma severe, cu multumiri speciale autoarei care mi-a permis publicarea lui dr.Johanna Mandelin de la Skin and Allergy Hospital, Helisnki University Central Hospital, Findlanda. Da, in Helsinki exista un spital DEDICAT acestei patologii, in care o echipa multidisciplinara ii indruma si supravegheaza. Urmariti-l pana la final, merita!

Dar daca situatia este serioasa? Atunci apare necesitatea folosirii corticozilor topici, care se absorb foarte bine si care ATENTIE trebuie recomandati tinand cont de clasa/potenta lor. Nu are sens sa fie folosit de la prima administrarea un produs extrem de activ ( la noi in tara Advantan sau Elocom sunt cele mai frecvent recomandate), ci se recomanda corticosteroizii cei mai putin potenti care pot controla leziunile. In ghidurile terapeutice corticosteroizii topici reprezinta PRIMA INTENTIE medicamentoasa in tratarea dermatitei atopice, dar cu potenta cea mai mica necesara si pentru timpul cel mai scurt. Daca vorbim de leziuni intinse corticosteroizii se pot aplica si cateva saptamani, dar intotdeauna la copil trebuie sa limitam in timp administrarea, pentru ca absorbtia prin pielea subtire a acestuia se face foarte usor si apar cumulativ riscurile reactiilor sistemice.

Utilizarea zilnica a emolientilor inca de la nou nascutul la risc de a dezvolta dermatita atopica reduce incidenta acesteia cu 32-50%. Asadar uitati de uleiurile de corp, cremele cu parfurmuri, incercati dermatocosmeticele cu studii in aceasta boala inca din perioada neonatala.

 


  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

12 Comments on "Tratamentul in dermatita atopica la copii"

avatar
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Claudia
Guest
Claudia

Si totusi nu inteleg ce o declanseaza. La controlul de la 2 luni totul a fost perfect, peste 2 zile…
Daca nu alergie la laptele de vaca e cauza, atunci de ce cand mama (eu) am scos proteina de lapte am vazut o imbunatatire la bebe?

Andreea
Guest
Andreea

La 2 luni a debutat si la noi.
Am asociat cu vaccinul, altfel nu-mi explic…
Probabil a “ajutat” si faptul ca este nascut prin cezariana si n-a trecut prin vagin pentru protectia pielii.
Si la noi se vad îmbunătățiri daca reducem plv. O tinem sub control cu alimentatia si dermatocosmeticele dedicate acestei afectiuni. Sanatate!

Iulia
Guest
Iulia

Ce s-a intamplat la controluld e 2 luni? Copilul a primit vaccin?

Acum referitor la articolul de mai sus…
Normal ca trebuie sa fie o cauza in toata povestea. Mi se pare cel putin inadmisibil sa crezi ca nu se poate sti cauza dermatitei!!! Atunci inseamna ca medicina nu a evoluat deloc, a ramas la stadiul de taiat, cusut si atat. Foarte trist… 🙁

Monica
Guest
Monica

DIn experienta mea de mama de copil atopic de 10 ani, cremele nu rezolva niciodata nimic. Am folosit tot ce ni s-a recomandat pana am simtit ca trebuie sa caut o solutie pentru vindecare, nu doar un tratament temporar. Dieta antifungica a facut sa dispara in 3 zile petele cu care ma luptam de ani. Dermatita era cauzata de excesul de candida, iar vindecarea a venit prin corectarea alimentatiei copilului, nu din creme.

Andreea
Guest
Andreea
Copila mea mică a început cu leziuni specifice DA pe la 2 luni, le-am ținut sub control cu emolient. La 3 luni colicile erau in parca mai puternice ca la 1-2 luni, la 4 luni deja refuza și sân și biberon și orice, avea clar acel aspect de copil nefericit, plângea mult- asta ne-a dus la pediatru deși aveam programare la dermatolog. DA și aplv, DA a trecut la 7 luni, mai apar leziuni ocazionale, aplv la 1 an era mai puternic decât la 4 luni. Are aproape 2 ani și încă la regim pentru lactate, între timp am descoperit… Read more »
Alexandra L
Guest
Alexandra L

Care sunt cremele cu corticosteroizi cu potenta mai mică decât Advantan si Elocom?