Accidentele copilului mic

In fiecare saptamana primesc cel putin un sms /apel telefonic in care aflu ca inca un copil a cazut din pat. Nu exista nici o saptamana (jur pe rosu) fara o astfel de intamplare. Nu cunosc mai mult de 10 mame careia sa nu ii fi cazut copilul din pat cel putin o data.

Ce spun statisticile? In SUA la fiecare 8 minute un copil sufera un accident legat de un produs destinat : carucior, scaun de masina, premergator ( da da, nu fiti uimiti in Romania cred ca 50% dintre parinti au inca premergator si cel putin 50% dintre copiii acestora se rastoarna in dispozitiv cel putin o data), ante-mergator, leagan, jumper etc. Majoritatea accidentelor conduc la vizite la spital, investigatii imagistice, CT sau RMN, costuri si neplaceri legate de iradiere etc.  Cele mai frecvente accidente sunt legate de scaunul auto/scoica atunci cand parintii transporta copilul nu neaparat in masina, fara a fi legate curelele. Sunt parinti care isi hranesc copiii in scaunul auto, pe care uneori il pozitioneaza in cele mai nepotrivite locuri, incepand cu scaune, fotolii, margini de fotolii si terminand cu masa din bucatarie (unde gresia este suprafata cea mai nefericita pentru un impact).

Sunt frecvent intalniti parintii care pleaca din casa (sau din cabinetul meu!) cu sugarii nelegati in scoica, pentru ca isi promit ca fac asta in masina. O si fac, dar uneori poate fi tarziu. Copilul poate face o singura miscare mai ampla si imediat aluneca din dispozitiv, in lift sau mai rau pe scari.  Nu pot sa inteleg modelul landoului legat in centurile masinii, de parca si sugarul din landou are vreo protectie. Copilul pleaca din MATERNITATE legat in scaunul auto, nu in landou, nu in bratele nimanui. Intrebari la primul consult de genul ˝cand il pot pune in scoica” exista inca, desi ar putea fi surpinzatoare.

Ce iar nu inteleg este moda: ˝se incinge˝. Asadar se prefera copilul in carucior, nelegat in centuri, pentru ca poarta un scutecel de bumbac peste ele astfel incat sa nu se mai ˝incinga˝, cu riscul neglijat de a cadea. Nu de putine ori am atras atentia asupra problemei, primind raspunsuri sfidatoare: ˝nu cade˝. De fapt nu cade, pana cade. 

Periculoase sunt si saltelele moi, patuturile sau atentie aparatoarele de pat. Intotdeauna exista pericolul sufocarii in toate aceste accesorii daca sunt moi, de asemenea protectiile au snururi lungi foarte periculoase. Saltelele montate prost sunt un real pericol, ca si paturicile  sau jucariile din plus ( nu mai vorbesc aici de cvasipermanentele bratarele cu diverse snururi rosii, talismane- de la nasi- , bratarile pentru dinti, la gat sau la manute , icoanele prinse cu ace de siguranta etc etc). Patuturile care au una dintre laturi cu posibilitatea de a fi coborata au fost interzise inca din 2011 in SUA din cauza unui numar impresionant de accidente legate de acest aspect. Foarte multi parinti lipesc patutul de patul mare al adultilor, in acest mod crescand riscul copiilor de a cadea din pat prin laterala mult mai scurta.  Masa de infasat este o alta ˝catastrofa˝de nefolosit dupa varsta de maxim 5 luni!

Chiar si carucioarele sunt un pericol tocmai prin neutilizarea judicioasa a centurilor, umplerea spatiului de sub carucior cu diverse bagaje, schimband astfel centrul de greutate si aparand pericolul rasturnarii la miscari bruste ale copilului. Numarul accidentelor suferite de copiii  scosi la plimbare in carucior a crescut semnificativ in ultimii zece ani, multi autori ridicand problema lipsei de ATENTIE a printilor cufundati in a butona smartphonul si a uita de copilul din carucior. Sunt recomandate carucioarele cu roti mari, fara a uita sa fie infranate atunci cand stationeaza, chiar si intr-o zona care pare plata.

Nota (ele) autorului:

  1. saptamana aceasta doar 1 pacient a cazut din pat si un altul din scaunul de masa in bucatarie. Al doilea e bine dupa tomograf!
  2. ambii copii personali au cazut din pat. Ambii in jurul varstei de 5 luni. Ambii nu se rasuceau pana atunci, cu acea ocazie am aflat ca pot
  3. nu faceti ca mine, fiti macar voi ceilalti, mult mai ATENTI!

  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Be the First to Comment!

avatar
  Subscribe  
Notify of