Fitoextracte standardizate: optiune terapeutica in tratamentul afectiunilor digestive la copil (P)

Va povesteam acum cateva saptamani ( cum au zburat nu stiu…) despre constipatia cronica la copii. Situatie frecventa in cabinet, inca de la nastere sau din primele luni de viata, fie ca vorbim de sugari sau copii mai mari situatia produce neliniste si ingrijorare in randul parintilor.

In prima mea carte de pediatrie, cea invatata in timpul stagiului din anul V de facultate, scria negru pe alb ca un copil alaptat poate avea de la 1 scaun la 7 zile la 8-10 scaune pe zi, toate acestea fiind normale. Defintiile noi, nuantate in articulul despre constipatie, apropie definitia mult mai mult de realitate. Asta pentru ca in viata de zi cu zi de pediatru si…mama nu am putut lasa a trece mai mult de 3-4 zile  fara scaun. Asta pentru ca, desi nu pot vorbi, sugarii sunt cei mai onesti “comunicatori” daca stii sa ii asculti. Si disconfortul lor abdominal se transmite vizibil parintilor prin plans/colici, flatulenta, lipsa de apetit.

Inainte de a incepe un tratament de lunga durata intr-o constipatie rebela, primul pas il reprezinta modificarea dietei si de ce nu, o medicatie alternativa, cu extracta standardizate din plante recunoscute a avea un efect laxativ imbogatite cu prebiotice si/sai fibre. Inulina este un polizaharid NATURAL produs de multe plante, printre care cea mai cunoscuta este cicoarea. Apartine unei clase de fibre numita fructani si nu se digera sub actiunea ptialinei si amilazei (enzime implicate in digestie). Pentru ca nu se “desface” in monozaharide nu creste glucoza/zaharul din sange si in plus ajuta la cresterea bacteriilor benefice din colon (de aici denumirea de prebiotic).

Inulina se gaseste in cantitate mare in ceapa, banane, usturoi, sparanghel, napi si praz, toate acestea fiind recunoscute in istorie ca avand rol benefic in “stimularea sanatatii”. Exista diete traditionale care includ zilnic 20 grame de inulina, pentru a mentine o dieta corespunzatoare si o stare de bine.

Produsul pe care vi-l propun de incercat in orice constipatie la copiii cu varsta de peste 6 luni,  Laxodep, contine atat inulina, FOS cat si extracte standardizate din plante si fructe recunoscute ca avand rol pozitiv in tratamentul tranzitului lent:  suc concentrat de prune, nalba de padure, mana de frasin (lactuloza-like, singurul laxativ sigur la sugari)  roinita, musetel, fenicul si portocola dulce.

 

Si pentru ca se stie ca in colicile abdominale se folosesc musetelul si feniculul, adaugarea unui probiotic, Lactobacillus reuteri,  cu studii randomizate care dovedesc reducerea colicilor la sugari  documentate prin scaderea timpului de plans (in mod particular la cei alaptati) nu poate conduce decat la o solutie grozava pentru perioada de nou nascut (atunci cand durerile de burta sunt o problema frecvent intalnita). Colidep are in capacul sau L. reuteri care se amesteca inainte de prima administrare cu extractele standardizate, suspensia astfel reconstituita fiind administrata in 1-2 zile dupa obtinere, in acest fel fiind asigurata stabilitatea probioticului.

Cele doua propuneri terapeutice vin sa ajute intr-o patologie extrem de intalnita la sugari si copiii mici, avand avantajul unor combinatii inteligente intre fitoextractele standardizate si pre/probiotice beneficiare a numeroase studii clinice care le atesta eficienta.


  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Be the First to Comment!

avatar
  Subscribe  
Notify of