Constipatia la copil: diagnostic si tratament

 Constipatia este o problema frecventa afectand aproximativ 3% dintre copii, 17-40% dintre copii in primul an de viata. Pentru usurinta in practica clinica constipatia poate fi definita prin: defecatie rara, dureroasa sau amandoua (parintii considera fie scaunele ca fiind prea voluminoase, fie prea tari, cu frecventa scazuta sau defecatia dureroasa). NASPGHAN defineste constipatia ca fiind o intarziere sau defecatie dificila, prezenta de 2 saptamani sau mai mult, dar suficienta pentru a cauza un mare disconfort pacientului.

Consensul de la Paris privind Constipatia la copii (PACCT) defineste constipatia ca fiind: o perioada de 8 saptamani cu cel putin 2 dintre urmatoarele:

  1. mai putin de 3 defecatii/saptamana
  2. incontinenta fecala,
  3. cel putin 1 eveniment/saptamanascaun voluminos care nu dispare dupa ce se trage apa
  4. mase abdominale sau rectale palpabile
  5. defecatie dureroasa

In prezent definitia cea mai acceptata este repectand criteriile Roma III:

  1. ≤ 2 defecatii/saptamana
  2. cel putin 1 episod de incontinenta/sapatamana (dupa ce s-a achizitionatmersul la toaleta)
  3. istoric de retentie a scaunului (la copilul peste 4 ani retentie VOLUNTARA)
  4. istoric de dureri abdominaleprezenta unei mase abdominale in rect
  5. istoric de scaune voluminoase care pot obstrua toaleta

Simptomele insotitoare care dispar dupa defecatie: iritabilitate, apetit scazut, satietate precoce confirma caracterul functional al contipatiei (nu exista o boala de fond care sa fie cauza acestei stari. Cel mai important demers este de a stabili diagnosticul corect de constipatie habituala, diagnostic care este unul de excludere al altor entitati mai grave. Daca simptomatologia a debutat la sugar mai mic de 1 luna, insotita sau nu de eliminarea intarziata a meconiului trebuie luata in considerare boala Hirschprung!, boala cu potential sever. Trebuie eliminate din discutie : boala celiaca, hipotiroidismul, hipopotasemia, hipocalcemia, diabetul zaharat, alergiile alimentare, medicamente care ar putea favoriza, atentie! intoxicatia cu vitamina D, fibroza chistica, ahalazia anala, stenozele anale (la nou nascut), rarile tumori pelvis (teratomul sacral), anomaliile de coloana sacrala, anomaliile musculaturii abdominale (gastroschizis, prune belly syndrome) etc

Este nevoie de teste diagnostice pentru a dignostica constipatia functionala? Cel mai probabil nu, dar exista diverse metode, majoritatea destul de neplacute/invazive utilizate pentru a exclude alte tipuri de constipatie decat cea habituala: manometria ano-rectala, irigografia ,  ecografia rectala transabdominala, colonoscopia, biopsia rectala atunci cand este cazul.

Tratamentul unei constipatii rebele are intotdeauna 2 timpi:

1. in primul  moment este importanta evacuarea bolului fecal si reluarea tranzitului. Pentru acest lucru supozitoarele cu glicerina ar putea fi putin eficiente, de aceea recomandarea ghidului ESPGHAN este de a fi utilizate microclisme. Fara sa fie o reclama, va las cateva imagini pentru a intelege ce este aceea si cum functioneaza: se introduce varful microclismei dupa ce a fost indepartat capacul in anusul copilului pe o distanta mica 1-2 cm si se “stoarce” continutul.

 

2. al doilea moment ia in considerare recomandarea unui tratament de lunga durata. In practica pediatrica se mai incearca/temporizeaza atunci cand nu este vorba de o constipatie cronica/rebela folosirea prebioticelor sau simbioticelor in tratament, a produselor din plante considerate cu efect laxativ sau modifirea dietei:cantitate crescuta de FIBRE, lichide si carbohidrati, evitatarea alimentatiei continand  proteina din laptele de vaca. Este foarte importanta rutina de toaleta ( dimineata, dupa cina, atentie la scoala- copii timizi care devin constipati pentru ca nu vor sa foloseasca toaleta publica

Ghidul ESPGHAN insa este ferm: de prima intentie in tratamentul constipatiei sunt laxativele (orice laxativ care conduce la 1-2 scaune mai moi/zi), tratament de lunga durata,  uneori doze mari fiind necesare.

Trebuie incurajati parintii cu privire la miturile care circula si ii indeparteaza de la o atitudine corecta:  nu exista dovezi privind dependenta de laxative sau de cancer colonic urmare a utilizarii lor. Copilul care este constipat si obtine defecatie datorita laxativelor nu devine dependent. Se creeaza un nou act reflex, o noua obisnuinta pierduta si 50% dintre pacientii tratati de gastroenterolog pediatru obtin o rezolutie a simptomelor in 6-12 luni, cand renunta si la laxative, in timp ce 10% copii ajung sa fie asimtomatici, dar sub laxative. Dintre laxative PEG (polietilen glicolul) este mai eficace decat lactuloza, hidroxidul de Mg sau uleiurile minerale, dar lactuloza este SIGURA de administrat la orice varsta. In ghidul international nu este definita o durata OPTIMA a tratamentului (dar iata ca in statistici se vorbeste de luni, nu doar de cateva zile sau saptamani).

!!!! Atentie: o intarziere in initierea tratamentului mai mult de 3 luni se coreleaza cu prelungirea simptomatologiei, tratament de lunga durata, care ar putea fi evitat. Constipatia este o problema extrem de importanta si neplacuta pentru pacient, o anamneza corecta si onesta putand evita diagnostice eronate. Nu orice constipatie se investigheaza exautiv, dar sigur una rebela la tratamentul corect. Exista cazuri dramatice care necesita chirugie, cel mai frecvent in adolescenta sau la varsta adulta. Tratamentul corect si rapid ramane cheia succesului in aceasta patologie.


  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

5 Comments on "Constipatia la copil: diagnostic si tratament"

avatar
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
cecilia
Guest
cecilia

Buna ziua, v-as ruga sa mă ajutati cu un sfat: Cum procedam cu un copil de 4ani care retine voluntar scaunul ( trebuie sa il punem noi in fiecare zi, uneori nu reuseste si atunci face la 2 zile, nu neapărat scaun tare), căruia i se pare dificil sa faca acest lucru la toaleta (spune ca il doare) si prefera scutecul ( pozitia pe vine)? Va mulțumesc, toate cele bune!

Monica
Guest
Monica
Monica 5 seconds ago Buna ziua. Vreau sa va rog sa-mi dati un sfat in ceeea ce priveste problema fetitei mele: fetita face 5 ani in martie si ne-am „luptat” cu constipatia vreo 9 luni, de la 3 spre 4 ani , am fost la medic si am incercat vreo 4-5 tratamente cu probiotice si alte siropuri laxative. Unele aveau efect cateva zile dupa care o luam de la capat. Problema a debutat cand am trecut de la laptele praf la laptele de vaca, oricat de sarac in grasime era.La un moment dat am intalnit o persoana ce avea informatii… Read more »
Nico
Guest
Nico

Bebele meu are 2 lunite dar mereu a avut treaba cu caca. Face mai greut dar in fiecare zi. Problema e ca face putin apos dar cu particule solide si moi si un pic de culoare verzuie. Se screme mult pana face si cred ca il mai si doare burtica cateodata. Este alaptat natural. Ce sa fac?? E normal?? Il pot ajuta cumva? Saptamaba care vine o sa mergem si la doctor ptr vaccin si atunci o sa mentionez si acest lucru doar ca mai este pana atunci.

ana
Guest
ana
Buna ziua! Copilul meu de ani si 9 luni a inceput sa faca din nou pe el caca. Mentionez ca de la 2 ani si jum el nu mai face pe el si dintr-o data de cand ne-am intors din vacanta de Pasti a inceput sa faca pe el refuzand categoric sa mearga la toaleta , plangand si facand crize de isterie la momentul cand dorim sa mergem cu el sa faca. Daca a apucat sa faca pe el, daca ii zicem sa mergem la toaleta sa mai faca, refuza. Va rog sa imi spuneti cum as putea proceda si… Read more »
ana
Guest
ana
Buna ziua! Copilul meu de 3 ani si 9 luni a inceput sa faca din nou pe el caca. Mentionez ca de la 2 ani si jum el nu mai face pe el si dintr-o data de cand ne-am intors din vacanta de Pasti , la gradinita, a inceput sa faca pe el refuzand categoric sa mearga la toaleta , plangand si facand crize de isterie la momentul cand dorim sa mergem cu el sa faca. Daca a apucat sa faca pe el, daca ii zicem sa mergem la toaleta sa mai faca, refuza. Va rog sa imi spuneti cum… Read more »