E timpul ceasului MyKi

Well, this is a guest post, unul drag si simpatic. Astazi / sau deja ieri s-au implinit 6 (sase) ani de la primul (primul)  articol de pe blog. Astazi in premiera va scrie Radu. Nu, nu medicina.  A durat ceva nu? Enjoy it!

Myki este un dispozitiv mobil, bine, dar si acesta a fost: DynaTAC 8000X (First commercially available mobile phone from 1984 )!

….dar e mai mult decat atat. La 0:43 nu se gandeau, se pare,  sa faca dintr-un ceas un telefon mobil, dar asta era in anii ’80. Fast forward 2016: avem un “wearable” si asta schimba un pic situatia. Nu are nevoie copilul sa poarte un telefon mobil cum facem noi toti ceilalti: in buzunarul de la pantaloni, in geanta sau oriunde si cum poate fiecare. Este doar un ceas si ceasuri se poarta demult.

Acum depinde de copil 🙂 cel mic de exemplu de-abia are 2 ani si totusi cumva a invatat ce face manevra de swipe la smartfonurile parintesti, nu stiu cum de stie el ca asa se inchid aplicatiile, ca doar nimeni nu i-a aratat! Asa ca pentru Vlad poate un ceas MyKi nu ar fi ceva extraordinar, de vreme ce nu poti “butona” decat un pic pe el. Pentru cel mare, care NU s-a nascut cu tableta in brate, e ceva grozav chiar si: faptul ca iti afiseaza ora, iti afiseaza cati pasi ai facut si mai ales poti suna si primi apeluri pe el. Chestie de perceptie, personal probabil acum 30 de ani daca vedeam asa ceva mi s-ar fi parut ca Mos Craciun mi-a lasat un cadou dupa o intalnire cu extraterestrii.., atunci aveam probleme doar cu..cuplajul de Romtelecom. Fix.

myki

Functiile aplicatiei (Myki Watch) sunt mai apetisante pentru noi astia obsedati cu controlul: unde este copilul? unde a fost copilul? a iesit din zona de protectie pe care am putut sa o definim in interfata ? desigur il putem suna oricand, ii putem trimite mesaje pe care le poate vedea pe ecranul ceasului (hmm oare cat o sa tina chestia asta sa fie de acord sa le urmarim miscarile, adolescenta ne pandeste dupa usa…). Acum avem si partea de limitare, la scoala de exemplu doamna invatatoare  nu le permite dispozitive electronice, asa ca aici s-a cam terminat discutia… Pentru Andrei regulile sunt facute doar sa fie respectate (vedem noi la Vlad…..dhhh). Dar daca pleaca de acasa? excursie sau tabara? Eee aici e altceva, iata cum apare utilitatea. Ne putem uita toata ziua pe unde sunt si cam ce fac, nu e asa ca e distractiv?

Si pot sa spun ca da, eu am ramas acasa cu cel mic de 1 decembrie si cel mare s-a dus la parada cu ceasul la mana evident. Si am vazut si eu din interfata web, pentru ca se poate si asa,  nu doar din aplicatie, ce si cum. Evident are o baterie de dimensiuni reduse, e doar un ceas si trebuie incarcat la 1 zi, 1 zi si jumatate,  depinde de cat este de folosit,  daca are acces la sateliti, daca are acces facil la retea, daca se vorbeste sau nu pe el, dar la asta ne asteptam ca doar nici pentru smartfonurile personale nu exista zi sa nu le mai incarci un pic la o priza USB sau whatever ca doar nu strica sa fie plin mereu!

Retrospectiv cred ca de ceasul asta am fi avut nevoie in toamna lui 2015, cand a fost redeschis Parcul Moghioros (redenumit modern si inspirat Parcul Drumul Taberei): parcul era reamenajat, aleile schimbate, necunoscut pentru noi. Andrei a coborat pe langa un pod nou construit,  urmand sa ne intalnim jos, el insa a inteles altceva si ne-am ratacit.  Mda am reusit aceasta performanta, nu a durat prea mult situatia asta, dar a fost ceva memorabil si nu in sens pozitiv.  Daca am fi avut aceasta optiune atunci cu siguranta am fi fost mai linistiti. Sau cel putin am fi avut o alta solutie, decat sa alergam efectiv disperati prin parc, chiar si doar 3 minute cat 3 secole.  Exista, este adevarat, o marja de eroare in ceea ce priveste pozitia exacta (metri),  dar  este infinit mai mult decat nimicul pe care l-am avut la dispozitie  in acele momente.

Ceasul Myki cred e de fapt de incalzire, ne asteapta IOT-ul dupa colt, Intenet of Things dupa nume, in care si masina de spalat va fi mai inteligenta decat proprietarul, e doar o chestiune de timp! Incercam sa ne adaptam si noi ca si parinti, doar despre asta e vorba.

Pentru mai multe informatii puteti citi aici: ceas MyKi .Si pentru si mai multe informatii, in caz ca ne-a scapat ceva, ne puteti scrie.

Radu C


  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Be the First to Comment!

avatar
  Subscribe  
Notify of