Utilizarea aparatelor de aerosoli/nebulizatoarelor in pediatrie

Disclaimer: acesta NU este un post publicitar. Este daca vreti o dragoste mare, cladita in 8 ani, timp in care am avut un partener care nu m-a dezamagit niciodata. Ba a mers saracu’ si pe post de zgomot alb cu zecile de minute, fara sa clacheze.

Sunt nenumarate situatiile in care in tratamentul unui copil sau adult avem nevoie de aparatul de aerosoli. In general administrarea medicatiei sub forma inhalatorie este o parte integranta a tratamentului afectiunilor respiratorii, acute sau cronice, de la mucoviscidoza (despre care am scris un articol mai vechi), la astm bronsic, boala pulmonara obstructiva,  pneumonii etc.

Nebulizatorul transforma medicatia sub forma lichida in particule care pot fi inhalate cu ajutorul unei masti sau a unei piese bucale. Kitul oricarui nebulizator contine un compresor,  piesa in care se introduc substantele medicamentoase, masca si piesa de gura, tubulatura. Instructiunile sunt de obicei clare: se aseaza compresorul pe o suprafata dura, se introduce cablul de alimentare in priza, se conecteaza tubulatura si se monteaza piesa unde se va introduce medicatia recomandata. Va recomand mare atentie la inchiderea corecta a recipientelor, de obicei exista o singura pozitie in care nebulizatorul functioneaza corect. La sfarsit se ataseaza masca sau piesa bucala si se apasa butonul pentru a porni nebulizatorul.

Povestea nebulizatoarelor folosite de mine incepe intr-o noapte din sfarsit de februarie 2009, la 6 saptamani de viata ale lui Andrei. Recunosc, lipsa de experienta si-a spus cuvantul si a urmat prima spitalizare din viata noastra. Dar atunci, in acea noapte, cand Radu a alergat intr-un suflet la singura farmacie non stop de la Romana, la coloane, mi-am pus toata speranta in tratatmentul cu aerosoli. Imi amintesc si acum ca a costat enorm, inclusiv in acest moment 400 roni un Omron C28 este un pret urias. In panica momentului, nu mai stiam nici cat invatasem in doar 1 an si jumatate de rezidentiat de pediatrie si tot sotul meu a fost primul care l-a montat.  C28 a avut apoi un urmas de nadejde, C28 plus, similar intru totul. Nu m-a dezamagit in 7 ani si jumatate de utilizare. Singurul moment de tristete pe care mi l-a oferit a fost in urma cu vreo 5 ani, la nunta verisoarei mele din Piatra-Neamt, cand l-am lasat frumusel acasa si Andrei a facut laringita.  Dupa 7 ani s-au rupt 2 cm din tubulatura, dar si atunci a fost reparat cu succes.

Undeva prin 2011 am incercat U22 . Mi se parea fabulos pentru deplasari, nu necesita sursa de energie, functioneaza cu baterii, este usor, silentios, se poate utiliza in timpul somnului, asadar se poate tine si orizontal si substanta nu curge. Era insa extraordinar de scump. L-am avut imprumutat, pentru ca da, tubulatura, mastile, piesele din plastic se spala cu apa si sapun si se sterilizeaza in substante dedicate. Astazi un pret mediu este la jumatate fata de cei 1000 roni de atunci.

La inceput de 2016 l-am cunoscut pe Omron A3. Este noul nostru prieten de fiecare raceala, mult mai rapid, arata cumva ca un atlet antrenat, cu ani de munca in spate. Stie ce dimensiuni trebuie sa aiba particula pentru fiecare tip de afectiune, e mai usor, discret mai putin voluminos. Si da, stie sa zboare in bagajul de cala cu succes, fara accidente.

Noutatea toamnei 2016 este DUO BABY, nebulizator si aspirator in varianta 2 in 1. Nu ne-am cunoscut inca, decat din pliante sau reclama la TV, dar pare a fi o combinatie reusita intre C28 plus si batista bebelusului atat de cunoscuta.  Se poate astfel pleca in vacanta fara grija aspiratorului. Stiu, veti spune ca exagerez, dar cunosc cel putin o persoana draga mie care pe litoral fiind a cumparat un aspirator special pentru aspirarea secretiilor baiatului bolnav. Parca v-am mai spus nu?

Am incercat sa explic pe intelesul tuturor cum se utilizeaza un nebulizator. Sa imi iertati stangaciile si tremuratul vocii, sper sa va ajute si sa puteti sa il folositi, doar atunci cand va fi cazul, cu succes.

PS: Multumesc doamnei doctor Iustina Stan, un om special, un dascal ( da domne, cineva care vrea sa invete si pe altii) minunat pentru inspiratie. Ma inclin.


  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Be the First to Comment!

avatar
  Subscribe  
Notify of