Sinovita de sold la copil

Sinovita de sold este cauza cea mai frecventa pentru durerea acuta de sold a copilului cu varsta intre 3 si 10 ani. Inflamatia conduce la artralgii si artrita secundara din cauza inflamatiei sinovialei (imaginati-ca ca membrana care “inveleste” articulatia soldului este cea afectata si deci tot ce inseamna miscare in acea articulatie este grefata in primul rand de durere IMPORTANTA). Sinovita de sold apare insa si la varste mai mici, cel mai greu de diagnosticat fiind probabil la copilul mic care abia incepe sa mearga.

De obicei sinovita de sold urmeaza unei infectii respiratorii, unei bronsite, otite, pneumonii sau unei simple raceli trecute poate chiar si neobservata.  In timpul bolii insa foarte rar copilul prezinta semnele unei boli acute sau febra. Sunt situatii cand parintii aduc copilul la medic pentru ca schiopateaza, frecvent chiar si fara sa semnaleze durere. Examenul clinic si anamneza sunt extrem de utile pentru suspiciunea diagnostica, dar in ciuda diagnosticului extrem de probabil intotdeauna prefer sa indrum pacientul si catre medicul ortoped pediatru. Sinovita de sold duce la limitarea miscarii din cauza durerii mai ales la miscarea de abductie si rotatie interna (desi pana la o treime din copiii bolnavi NU au limitare a miscarii, asa cum altii au limitare a miscarii chiar si pentru miscarile pasive- cele facute de catre examinator). Soldul poare fi extrem de dureros la palpare,  iar cea mai sensibila metoda de a diagnostica clinic este cu pacientul intins pe spate,  medicul realizand miscari de rotatie ale membrului afectat in articulatie si datorita experientei, pe care o are in mod particular medicul ortoped, va detecta o contractura musculara de partea afectata, comparativ cu partea sanatoasa.

Investigatiile care se efectueaza au ca scop in mod particular diagnosticul diferential cu atrita septica, afectiune serioasa si care necesita tratatament complex, agresiv, inclusiv antibiotic si pe termen lung. Hemograma, CRP, VSH (teste de inflamatie) pot fi usor modificate, se descrie leucocitoza, dar nu la valori foarte mari. Procalcitonina insa face net distinctia intre inflamatie si infectie, in sinovita tranzitorie fiind scazut pe intreg parcursul bolii. Ultimele recomandari considera excesive investigatiile suplimentare in cazul unei suspiciuni clinice de sinovita tranzitorie, hemograma, CRP, VSH, ecografie sau radiografie de sold fiind singurele necesare. Radiografia de sold exclude alte leziuni osoase si evidentiaza usoara largire a spatiului articular.

sold

(sursa foto: www. emedicine. com)

Desi extrem de utila in diagnosticul lichidului intracapsular (se vizualizeaza excelent),  ecografia de sold nu se foloseste de rutina in diagnosticul sinovitei, nu sugereaza deloc cauza inflamatiei si atunci scopul utilizarii este in ghidarea punctiei atunci cand se doreste examinarea lichidului intraarticular. La modul pur teoretic se pot face RMN de sold sau scintigrafie osoasa, investigatiile nefiind necesare, etiologia nu este sugerata de acestea, pretul fiind de asemenea mare.

Tratamentul presupune in principal repausul la pat timp de 7-10 zile. Nu se incarca soldul afectat cu greutate (nu se calca pe acel picior) pana ce nu dispar inflamatia si durerea. Se administreaza si antiiflamatoare ( ibuprofen), care scurteaza evident durata bolii. Uneori poate fi necesara mentinerea piciorului intr-o pozitie particulara, de flexie la 45 grade, dar de obicei se prefera lipsa imobilizarii, pacientul gasindu-si pozitia comoda in care nu are dureri.

Boala “trece” in 7-10 zile. Daca evolutie este nefavorabila trebuie cautat un alt diagnostic. Majoritatea se vindeca total in maxim 2 saptamani, in mica masura raman simptome pentru alte cateva saptamani, dar net diminuate ca si intensitate.  Riscul recurentei exista si poate atinge 17% in primele 6 luni. Nu exista nici o legatura demonstrata statistic intre sinovita si artrita juvenila, dar poate exista o legatura intre aceasta boala tranzitorie relativ benigna si riscul de osteoartrita ,la la varsta adulta. Ca si complicatie tardiva este notata si “coxa magna” care presupune largirea capului femural (osul coapsei) si subluxarea acestuia din “casuta” lui, acetabulul. Se descrie pana la 30% incidenta coxa magna in primul an dupa sinovita de sold.

Desi o afectiune relativ benigna, necesita diagnostic sigur, urmarire pentru observarea si combaterea eventualelor complicatii, ingrijire atenta din partea parintilor ( 7 zile de TOTAL repaus presupune purtarea constanta a copilului in brate in toata aceasta perioada, fara exceptii) si echipa multidisciplinara care include OBLIGATORIU ortoped pediatru si medic radiolog experimentat.


  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

8 Comments on "Sinovita de sold la copil"

avatar
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Prună Georgeta
Guest
Prună Georgeta

Buna ziua!Băiețelul meu de 2ani si 4luni a fost diagnosticat cu sinucidă de sold,a stat in repaus 7zile si i am dat nurofen,apoi a mers câteva zile si a inceput iar sa schiopateze,am fost la ecograf si s a evidențiat prezența de lichid si am primit iar recomandare de repaus 7zile si nurofen.Nu sunt împăcată pt ca am citit ca ar trebui sa treacă în 7zile,ar trebui sa ii fac si alte analize?

Lilia
Guest
Lilia

Buna doamna Georgeta cum ati aflat pina la urma cauza chiopatatului la copil si ce investigati ati facut?cum va simtiti?noi avem aceiasi problema

alexandr
Guest
alexandr

buna.avem aceas problema cu baietelul nostru.0725285618.sunama vreau sa vorbim

Alina Deliu
Guest
Alina Deliu

Buna ziua, in cazul in care copilul nu mai acuza dureri si probleme la mers dupa a patra zi, poate fi lasat sa se miste natural, fara restrictii? Multumesc!