Arsurile la copii – primul ajutor

Oare intamplator in saptamana premergatoare #Colectiv la cabinet au fost 2 (doi) copii cu arsuri? Arsuri la nivelul mainii/palmelor ambii, unul dintre ei copil de 1 an si un altul mai mare?

Cateva notiuni teoretice: pielea este al doilea organ ca marime si greutate in corpul omenesc, dupa masa musculara. Suprafata pielii la un om adult este de aproximativ 1,5-1,8 m2, greutatea find aproximativ 20% din greutatea corpului. Pielea este un organ vital, iar pierderea unei suprafete mari este INCOMPATIBILA cu viata. Este cel mai important organ de simt, este un organ protector vital. Arsurile termice la copii reprezinta unul dintre cele mai frecvente evenimente traumatice intalnite si constituie 10- 20% din totalul traumatismelor acute la vîrste pediatrice. Pana la 40% dintre traumatizatii prin arsuri sunt din pacate copii.

În Franţa incidenţa arsurilor constituie 3-8% dintre accidente, iar mortalitatea copiilor cu arsuri profunde se menţine la cote ridicate, în special la copiii mici şi variază între 16-53% Cele mai frecvent întîlnite sunt arsurile cu lichide fierbinţi şi la copiii de vârstă mica(0-3ani). Tratamentul arusurilor este complex, pluridisciplinar, costisitor şi îndelungat. Sechelele şi nevoile terapeutice ulterioare sunt mari, având în vedere necesarul crescut de intervenţii chirurgicale reconstructive , putând ajunge la invalidităţi şi diformităţi definitive.  Pacienţii arşi necesită în medie 1-1,5 zile de spitalizare pentru fiecare procent de suprafaţă corporală arsă. Acest timp reprezintă DOAR 20% din tratamentul total , la care se adaugă reabilitarea , intervenţiile de reconstrucţie şi readaptarea la viaţa cotidiană. Se ştie că o arsură severă este una din cele mai traumatice agresiuni pe care un om o poate suporta şi căreia îi poate supravieţui

Arsurile pot fi, in functie de agentul cauzator:

1. Arsuri termice cu:

 • lichide fierbinţi ( apă, lapte, cafea, supă, etc. )
 • cu lichide vâscoase ( crema caramel, smoala, metale topite )- dau arsuri profunde, din cauza temperaturilor ridicate şi a contactului prelungit,  prin vapori supraîncălziţi ( oala de presiune, vasul de expansiune de la autoturisme ). În cazul exploziilor în spaţii închise, gazele şi vaporii fierbinţi pot determina arsuri de căi respiratorii superioare ( C.R.S.) care se caracterizează prin voce răguşită, hiperemie faringiană, arsuri perioronazale si care ATENTIE- necesită obligatoriu spitalizare, chiar dacă leziunile tegumentare sunt minime
 • prin solide fierbinţi – dau arsuri profunde şi bine delimitate
 • prin flacără – dau arsuri profunde

2. Arsurile chimice pot fi cu :

 •  substanţe corozive care produc distrugere proteică extensivă
 •  cu substanţe oxidante care coagulează proteinele
 • cu acizi care au acţiune desicantă gravă (usuca foarte rau) producând deshidratare celulară severă

3. Arsuri electrice

Ati auzit de nenumarate ori expresii de tipul arsura gradul 2-3 pe suprafata. Calculul suprafetei are  reguli  foarte clare, interesant de retinut ca fata, capul si gatul au procent mai mare decat sa spunem intreg toracele. Gradul de arsura iarasi are numeroase clasificari, scoala romaneasca imparte tipul de arsuri in 4 grade, pe intelesul tuturor sper eu cam asa:

 • Arsuri superficiale de gradul I  presupun distrugerea părţii superficiale a epidermului; clinic se caracterizează printr-un eritem dureros, fără edem sau flictene, Nu necesită tratament decât în cazul în care afectează o suprafaţă întinsă a corpului, se vindecă spontan în 7 zile.
 • Arsuri parţiale  de gradul II pot fi , la rândul lor , arsuri parţiale superficiale ( afectează doar dermul papilar, formează vezicule cu conţinut lichid la interfaţa dintre derm şi epiderm; după îndepărtarea flictenelor plaga apare roz, umedă ,dureroasă, se vindecă, de obicei, fără sechele locale în mai puţin de 14 zile) şi arsuri parţiale profunde ( afectează şi dermul profund,, leziunea necesită peste 21 de zile pentru vindecare spontană şi este 3 de obicei generatoare de cicatrici; poate avea indicaţie chirurgicală)
 • Arsuri de gradul III – distrug în totalitate structura dermului; sunt nedureroase şi prezintă aspectul unei escare albe; uneori, în primele 48 de ore pot avea un aspect roşu, viu, mimând o leziune mai puţin profundă, nu se vindecă spontan sub tratament conservator decât în peste 4 săptămâni si au întotdeauna indicaţie chirurgicală. Arsurile de gradul III lasă întotdeauna cicatrici definitive, hipertrofice şi/sau retractile.
 • Arsuri de gradul IV – sunt arsuri de gradul III la care se adaugă afectarea simultană a unor structuri subdermice ( fascie, muşchi, tendoane, nervi, vase, structuri osteoarticulare), necesită abord chirurgical de urgenţă.

incendiu

Masuri de prim ajutor cand copilul dumneavoastra s-a ars sa spunem cu un lichid fierbine sau a pus mana pe un obiect incins: 

 1. sunati la 112
 2. puneti arsura sub jet de apa rece, nu extrem de rece, pentru 15 minute
 3. nu folositi gheata
 4. daca hainele sunt lipite de pielea arsa nu le trageti,  taiati haina pana in zona arsa si lasati-o pe loc.
 5. acoperiti zona arsa cu haine curate (compresa sterila etc)
 6. nu puneti peste zona arsa nimic altceva (si aici este o lista exhaustiva incepand cu OTET, ou, albus, galbenus, faina, crema de galbenele etc etc etc…)
 7. reduceti durerea cu:  Ibuprofen (Nurofen), Paracetamol sirop sau supozitoare in cazul copiilor, cat de repede posibil
 8. MERGETI la medic, chiar si atunci cand arsurile vi se par minore. Evolutia unei astfel de leziuni se extinde pe zile si saptamani, nu toate  arsurile trec de la sine, pot aparea cicatrici retractile foarte neplacute sau suprainfectii.

PS: Articolul este dedicat celor doua mamici care m-au vizitat saptamana trecuta. Una pusese otet si sunase medicul de familie, in loc de 112 si se adresase unei policlinici (in speta mie) in loc de spital, pierzand timp pretios. Din fericire a fost vorba de o arsura de gradul II care a necesitat tratament ambulatoriu, fara antibioterapie, iar SMURD-ul a sosit in 12 minute de la apelul meu. Al doilea caz, al unui copil mare cu arsura de peste 48 ore care nu parea serioasa, la prima vedere,  a necesitat totusi tratament antibiotic si pansare de catre chirurg pe parcursul mai multor zile.


 •  
 •  
 •  
 •  

Leave a Reply

2 Comments on "Arsurile la copii – primul ajutor"

avatar
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Lala
Guest
Lala

Dna Dr, copilul unei prietene a sarit cu picioarele intr-un bazin cu ciment proaspat 🙁 Mama lui l-a clatit repede cu apa, dar cimentul s-a intarit si a ars si mai rau, la spital i-au spus ca a fost gresit sa ii dea cu apa. Ce fel de arsura este aceasta, ce ar fi trebuit sa faca?! Sunt informatii contradictorii pe internet referitor la asta. Multumesc
P.s. Multumesc pt articol, f bine scris si folositor, va urmaresc cu drag.