Anemia la copil- importanta suplimentarii cu fier (P)

Anemia prin deficit de fier este cea mai frecventa anemie a copilului mic. Deficitul de fier este cel mai frecvent intalnit deficit al unui micronutrient, afectand mai ales copiii datorita in principal ritmului de crestere rapid la aceasta varsta care necesita aport important. Si atunci ne intrebam? Recomandam oare fier copiilor? De la ce varsta? Pentru cat timp?

Ce spun studiile? Copiii care sunt nascuti la termen de obicei au suficiente rezerve care sa asigure necesarul in fier pana la varsta de 4-6 luni, au concentratii mai mari de hemoglobina si hematocrit, ceea ce a dus la presupunerea ca cei alaptati au suficient fier sa ajunga la varsta diversificarii fara supliment. Alte studii au demonstrat ca suplimentarea alimentatiei cu fier in primele 6 luni conduce evident la valori mult crescute ale hemoglobinei la varsta de 6 luni care -au asociat cu o acuitate vizuala crescuta si cu o dezvoltare psihosomatica superioara. De aceea ani de zile a existat recomandarea ca sugarii la termen sa primeasca o suplimentare in fier de 1mg/kgc/zi incepand cu varsta de 4 luni care sa continue pana la varsta introducerii alimentelor solide si dincolo de aceasta varsta.

Sugarii care primesc formula nu necesita suplimentare cu fier pentru ca laptele praf este imbogatit deja cu acest micronutrient, concentratia uzuala fiind 10–12 mg/L. Copiii care sunt alimentati mixt si in cazul carora cantitatea de lapte de mama primita este incerta au de asemenea indicatie pentru a primi fierm aceeasi doza.

Alt studiu publicat in 2014 a urmarit o cohorta importanta de nou nascuti sanatosi la termen. La varsta de 4 luni doar 5,7% dintre ei prezentau deficit de fier, pentru ca la 6 luni procentul sa creasca semnificativ la 26.1%. Deficitul de fier aparurt s-a asociat semnificativ statistic cu incetinirea ritmului de crestere in greutate a sugarului. Sau pe intelesul tuturor ne aflam in fata unui cerc vicios: anemia duce la scaderea apetitului, iar lipsa poftei de mancare la anemie prin deprivarea de nutrienti care ar ajuta. Acest studiu confirma ceva ce se stia de o vreme, copilul alaptat poate primi supliment de fier incepand cu varsta de 4 luni si pana la varsta diversificarii.  Necesarul de fier intre 6 si 12 luni este de 11mg/zi, iar intre 1 si 3 ani de 7 mg/zi. Acest necesar este de obicei foarte bine atins daca alimentatia copilului este variata si cuprinde carne, cereale imbogatite in fier, fructe si legume bogate in vitamina C care ajuta la absorbtia corecta a fierului.

Este prea bine cunoscut faptul ca toti prematurii trebuie sa primeasca cel putin 2mg/kg/zi in primele luni de viata. De asemenea este recomandat faptul ca pana la implinirea varstei de 12 luni sa existe macar o determinare a hemoglobinei, deci recoltarea unei hemograme, a sideremiei, feritinei, transferinei. Pe de alta parte ghidul ESPGAN din 2013 a concluzionat ca in cazul copiilor nascuti la termen si alaptati exclusiv nu exista suficiente dovezi privind necesitatea administrarii fierului ca si supliment alimentar. Asta nu inseamna ca este contraindicat sau ca este o greseala administrarea.

Experienta persoanala a oscilat printre recomandarile ghidurilor, reticenta parintilor de a administra fier sau de a recolta sange in vederea dozarii hemoglobinei sau feritinei. Am avut cel putin 2 cazuri de care imi amintesc recent, de copii care au crescut corect, alimentati corect, in cazul carora suspiciunea clinica de anemie importanta a confirmat valori extrem de scazute ale hemoglobiei, ambele sub 7 mg/dl! ( sa retinem 7 este o valoare la care exista recomandarea de transfuzie sangvina). De aceea necesitatea suplimentarii cu fier trebuie sa ramana o indicatie medicala solida si posibil ca preventia anemiei de la varsta de 4 luni sa conduca la evitarea unor astfel de situatii. Experienta medicului si examenul clinic trebuie sa ramana importante in luarea deciziilor corecte.

ferrodep

 

Ferodep poate fi o solutie excelenta. Ferrodep contine Fe-P80E – pirofosfat de fier microîncapsulat, Pido-Zinc®, cupru, vitamine C, B2, B6, B12, acid folic, nu contine zahar, gluten sau lactoza. Ce este Fe-P80E: ste un pirofosfat de fier micronizat până la atingerea dimensiunii de particule fine, mai mici decât în pirofosfatul obișnuit și dispersabil, pentru a preveni reaglomerarea și precipitarea. Astfel, se asigură o biodisponibilitate crescută și o cantitate de fier constantă la fiecare administrare. În plus, nu provoacă iritații, nu lasă gust neplăcut și este absorbit lent în intestinul subțire. Ne asteptam la mult mai putine situatii de constipatie sau diaree care sa duca la necesitatea intreruperii tratamentului. Cuprul are proprietati antioxidante si imunostimulatoare, vitamina C contribuie la absorbtia fierului, in timp ce complexul Pido Zinc contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar, a metabolismului micro- și macronutrienților, susține în mod natural funcția cognitivă și vederea, contribuie la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ și la procesul de diviziune celulară.

Vitamina B2 contribuie la creșterea capacității de a lega fierul și cantității de feritină serică, avand rol antioxidant și în producerea energiei, vitamina B6 participă la maturarea globulelor roșii și contribuie la menținerea funcției imunitare normale. Vitamina B12 este implicată în producția de globule roșii, în funcția neurologică și în menținerea unui status nutrițional bun pentru sistemul imunitar.

Produs polivalent, merita intotdeauna de avut in minte pentru corectarea si preventia anemiei feriprive la sugari si copii.

 


  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

4 Comments on "Anemia la copil- importanta suplimentarii cu fier (P)"

avatar
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
cecilia
Guest
cecilia

Buna ziua,

Ambii mei copii alaptati au avut anemie. Baietelului i-am facut hemograma la 8luni si avea hemoglobina 7, desi manca foarte bine si luase si f bine in greutate. Fetita a avut hemoleucograma in regula, însă feritina erasub limita. Ambii au luat ferrum hausman in perioada 8luni-1an. Acum însă au depuneri inchise la culoare pe dintisori, desi spalatul pe dinti de 2 ori pe zi a început cum au apărut dintii – nu sunt carii. E posibil sa fie de la tratamentul cu fier? Ce am putea face? Multumesc, toate cele bune!

simona
Guest
simona

Buna ziua,am o intrebare pt. doamna doctor:ce este anemia microcitara hipocroma?Fetitei mele ia iesit la analize asa ceva si a primit fier timp de o luna.Ulterior nu i-am mai facut analize sa vedem care este situatia.Si inca ceva:se pot da suplimente de fier doar pe baza de analize sau si asa fara.Va intreb pt. ca parerile sunt impartite.