In noaptea acesta/dimineata pentru voi, un articol scurt despre o boala grava: intoxicatia cu nitriti la sugar. Cand in secolul 21? Cand toata lumea bea apa imbuteliata? Cand nu exista mama sa nu iti spuna cum prepara laptele doar cu apa plata la sticla/bidon? Da, se intampla. Se intampla inca, mai ales in zone rurale sa fie folosita apa de put la prepararea alimentelor sugarului. Exista inca in acceptiunea mai ales a bunicilor ideea ca apa “de izvor” din curtea lor este mai “curata” decat ce li se vinde la magazinul din colt. Asta intr-o epoca in care traim la limita legii, cand multi posesori de fose folosesc tot santul pentre deversarea dejectelor, iar panza freatica este imbibata de bacterii toxice. Dar nu e doar apa de put. Printre cauzele intoxicatiei cu nitriti, care duc la aparitia methemoglobinemiei (compus toxic organismului, in locul hemoglobinei transportoarea necesarului oxigen) sunt enumerate: intoxicatia cauza de produsii care contin anilina (se vopseau patuturile cu astfel de compusi), administrarea sulfamidelor (esternul biseptol) inainte de 3 luni, folosirea cremei EMLA care contine anestezice(lidocaina si procaina) in cazul sugarului mic, monoxidul de azot inhalat sau…metoclopramidul, utilizat in combaterea starilor de greata si a varsaturilor.
Ce se intampla daca un copil primeste nitrati din apa de put o perioada mai lunga de timp: apare cianoza, imposibilitatea oxigenarii creierului. Clinic este vorba de un sugar sanatos, fara boala respiratorie sau cardiaca, care dezvolta BRUSC cianoza (se invineteste) generalizata cutaneo-mucoasa si stare generala modificata. Pacientul este de obicei un sugar mic sau prematur, cu varsta sub 3 luni, care frecvent are tulburari digestive acute. Transformarea nitratilor in nitriti are loc tocmai sub actiunea bacteriilor din tubul digestiv, iar la sugarii foarte mici poate produce methemoglobinemii fatale. Cantitati mari de nitriti sunt inca folosite ca si ingrasaminte pentru culturile de morcov si spanac, iar simpla stocare a supei de morcovi in frigider peste 12 ore induce proliferarea florei bacteriene si transformarea nitratilor in nitriti toxici. Cianoza este rezistenta la oxigen, practic desi traduce lipsa acestuia, administrarea inhalatorie a oxigenului pe masca sau canula nu rezolva situatia.
Odata cu aparitia cianozei parintii se alerteaza si solicita ambulanta sau se adreseaza celui mai apropiat spital. Incercarea de punctie venoasa ofera de obicei si diagnosticul clinic, inaintea testelor de laborator. Sangele din intoxicatia cu nitriti este CIOCOLATIU. Am avut ocazia sa vad de doua ori astfel de situatii, prima dintre intamplari cand eram inca studenta, iar imaginea eprupetei colorate atat de particular nu se uita. Tot ceea ce se intampla intr-un astfel de caz este o urgenta si se masoara in timp limitat. Daca la o valoare de pana in 20% a methemoglobinei din hemoglobina totala clinica este dominata de cianoza si sangele ciocolatiu, la peste 45% se instaleaza convulsii, insuficienta circulatorie, tulburari de ritm cardiac si coma.
Ps: da stiu, nitritii in solutie au o culoare divinaaaa, imi amintesc din Facultatea de Chimie, era o placere sa ii privesti. Dar … atat.
Tratamentul este agresiv, presupune OBLIGATORIU spitalizare si administrarea antidotului care este albastru de metil steril, intravenos. Reversibilitatea in majoritatea cazurilor este spectaculoasa, discutam despre rarele situatii in care apare esecul tratamentului atunci cand la o ora de la administrarea toxicului nu s-a obtinut oxigenare corespunzatoare.
Intoxicatia cu nitriti este o afectiune GRAVA, cu potential fatal, de aceea bautul apei imbuteliate trebuie sa fie o regula in cazul tuturor sugarilor. Pentru primele luni de diversificare se insista pentru prepararea alimentatiei SEPARAT de mancarea adultilor si mai ales ZILNIC pentru evitarea oricaror posibile complicatii. Intoxicatia cu nitriti in Bucuresti 2016 nu este o poveste din cartile vechi de pediatrie, exista inca din pacate la camerele de garda ale spitalelor de urgenta.
Leave a Reply
Be the First to Comment!