Nu exista zi la cabinet sa nu fiu intrebata si pana la urma, sa ma intreb si eu de ce exista atatea alergii? Pe vremea noastra sau a bunicilor nostri erau oare? Sau nu erau diagnosticate? Sau nu erau tratate? Sau nu erau? Si daca nu erau ce le mana in lupta acum de sunt peste tot, fie ele cutanate , respiratorii, alimentare? Cum de aproape orice panel de alergii recoltat are cateva valori pozitive?
Ce spun datele din literatura? Aproximativ 34,1 milioane de oameni din Statele Unitele ale Americii au fost diagnosticati cu astm, iar prevalenta bolii in aceeasi tara a crescut cu mai mult de 75% fata de anii 1980-1990. In lume peste 130 milioane de cazuri de astm au fost diagnosticate, prevalenta fiind de 8-10 ori mai mare in tarile dezvoltate fata de cele in curs de dezvoltare, iar in marile orase de asemenea mult mai frecvent se stabileste un diagnostic pozitiv decat in mediul rural.
In majoritatea cazurilor astmul se diagnosticheaza sau mai corect se suspicioneaza inainte de 5 ani, in mai mult de 50% cazuri primele simptome aparand chiar inainte de 3 ani. Dintre acestia 20% au wheezing tranzitor si asociaza doar infectii de tract respirator superior, iar 60% nu mai dezvolta simptomatologie specifica astmului dupa varsta de 6 ani. Cumva asadar cei cu numeroase bronsiolite si pneumonii cu componenta obstructiva in prima copilarie sunt mai protejati, avand sanse reduse sa dezvolte astm. Cei care dezvolta wheezing si simptomatologie alergica dupa varsta de 6 ani au un risc mare de a fi diagnosticati cu astm bronsic.
Dar simtomatologia zilnica sau saptamanala mai ales in randul sugarilor si copiilor mici, cea care sperie parintii, cea care aduce parintii la medic supara! Majoritatea bolilor respiratorii sunt cauzate de virusuri, nu de bacterii. Virusurile sunt cele care duc la aparitia bronhospasmului (mai pe intelesul tuturor atunci cand bronhiile se inflameaza apare un micsorare a diametrului acestora si in consecinta aerul patrunde mai greu). Bolile respiratorii din prima copilarie sunt frecvent insotite wheezing, simptomatologie asemanatoare astmului bronsic. Crizele nocturne de tuse, senzatia de lipsa de aer sunt motive de panica pentru parinti, care folosesc frecvent medicatie bronhodilatatoare si cortizonica, fie inhalator, fie pe cale orala, fie in cazurile de urgenta chiar si injectabil in mediu spitalicesc. Multi parinti cauta solutii pentru a preveni aceste situatii, devin nelinistiti in ceea ce priveste efectele adverse mai ales a medicatiei cortizonice.
Allerdep poate fi o optiune. Este un fitoextract sub forma de sirop, bun la gust (da, da pare greu de crezut dar am gustat cam tot ce recomand pacientilor, am si testat ca si mama destule pe proprii copii), avand actiune de drenare, antiiflamatoare si bronhodilatatoare asupra sistemului respirator imbunatatind raspunsul organismului la agentii alergeni. Am descoperit cum fiecare componenta din Allerdep are o actiune antiiflamatorie sau antialergica demonstrata prin studii si prin proba timpului.
Coacazul negru este vedeta preparatului avand actiune cortizon like si antiiflamatorie, crescand nivelul de corticoizi din organism (da, avem deja cortizon in organism) si avand actiune in activarea raspunsului antiiflamator din procesele alergice. Alaturi de coacaz se gaseste macesul (eficient in inflamatiile locale RECURENTE), vitamina C continuta avand efect antiioxidant. Lemnul dulce inhiba atentie! eliberarea de histamina (cunoscut fiind faptul ca in starile alergice exista o scadere a actiunii diamino-oxidazei, existand un dezechilibru intre histamina acumulata in organism si capacitatea de degradare a acesteia), avand actiune spasmolitica, antiinflamatoare si evident antialergica. Extractul de ginkgo alaturi de cele de urzica si menta actioneaza asupra musculaturii netede direct (deci asupra bronhiilor) avand efect spasmolitic, dar si antialergic, antiinflamator. Gingko inhiba bronhosconstrictia dar are si un efect antistmatic mai ales prin inhibarea degranularii neutrofilelor si scaderea toxicitatii mediate Ig E. Arinul negru actioneaza in toate fazele procesului inflamator al mucoasei tractului respirator fiind util in rinita si in bolile respiratorii superioare (rinosinuzite, rinofaringite, traheobronsite).
Ce spun studiile producatorului? Ca Allerdep de la dr. Phyto reduce semnificativ episoadele de tuse in patologiile respiratorii la copii, cu pana la 93.5% in 8 zile de tratament datorita actiunii bronhodilatatoare si de drenare a sistemului respirator, ca este eficient, sigur si foarte bine tolerat.
Intr-o lume din ce in ce mai plina de produse sintetice ma bucura un produs bun care incearca sa ne readuca…de unde am pornit. Daca vreodata medicul pediatru sau medicul de familie vi-l recomanda, poate ca merita incercat. Are toate premizele sa nu dezamageasca.
Sanatate maxima!
Leave a Reply
1 Comment on "Remedii naturiste in alergiile respiratorii la copil (P)"
Buna seara,
Eu i-am facut fetitei de 7 ani o cura de 3 luni din sept-dec, dupa cat timp il pot administra din nou si in ce perioade ar fi mai indicat?Multumesc