Cum tratam pediculoza sau despre paduchii la copil


Pediculoza este o afectiune frecventa, mai ales in randul copiilor de varsta scolara, afectand toate paturile sociale, in contradictie cu ceea ce anterior se credea a fi o boala a ˝saraciei si mizeriei˝. Durata de viata a femelei paduche este de aproximativ o luna, ea depunand cate 7-10 oua zilnic. Ouale eclozeaza in 8 zile, fiind necesare alte 8 zile pentru maturarea insectei noi produse. Dupa eclozare oualele devin albe, mai vizibile si mai usor de indepartat.

pediculoza

Paduchele adult este de culoare alba gri, avand gura adaptata pentru a se hrani cu sangele din tegumentul scalpului si zonele adiacente (la ceafa, in spatele pavilionului urechii etc) si picioare adaptate pentru a se putea agata de firele de par. Paduchii nu sar, nu zboara, transmiterea infectiei se realizeaza prin contactul direct cu capul (practic parul) unei persoane infectate. Exista controverse privind transmiterea prin intermediul obiectelor de igiena (perie de par, prosop, lenjeria de pat), multe studii sustinand putin probabila contaminarea, intrucat un paduche in afara scalpului poate trai pana la 55 ore apoi moare prin deshidratare. Cu toate acestea ramane obligatorie folosirea produselor de igiena persoanala de catre o singura persoana.

Cum diagnosticam pediculoza? Nu exista nici o analiza speciala, simpla examinare cu ochiul liber stabileste diagnosticul. Pentru certitudine si evidentierea si paduchilor vii se recomanda pieptanarea cu un piepatane cu dinti fini umezit anterior (se poate folosi balsam pentru a facilita pieptanarea). Simpla vizualizare o oualelor (lindeni) nu stabileste dignosticul de pediculoza, este necesara evidentierea si a femelei vii, pentru a evita supradiagnosticarea si tratamentele in exces.
 

Cu ce tratam? Sunt nenumarate substante anti-paduchi, majoritatea chimice, cu actiune topica(locala) dintre care amintim cele mai importante: permetrina, malathionul, alcool benzilic, ivermectina. Aceste produse se gasesc in farmacii si se aplica conform prospectului, respectand insa si cateva reguli generale:

  1. este de preferat spalarea parului sa se faca intr-o chiuveta si nu intr-o cada pentru a limita contactul substantei cu pielea tegumentara
  2. nu se aplica balsamuri pe par inainte de administrarea oricarui tratament
  3. se prefera apa calduta si nu fierbinte pentru a limita vasodilatatia si a creste absorbtia chimicului

 

Alte terapii incercate cu succes de-a lungul vremii sunt aplicarile de dimeticona, lindan, trimetropim-sulfametoxazol, detergenti sinteti si o serie de metode fizice. Unele produse uleioase (uleiul de masline, untul, petrolul, benzina) sunt deseori folosite in incercarea de a omori paduchii prin sufocare. Cu toate acestea multe studii arata ca aceste produse sunt partial eficiente. Benzina/kerosenul sunt extrem de inflamabile si nu ar trebui folosite in tratamentul pediculozei capului.

 

Dimeticona este utilizat pe scara larga in Europa pentru tratarea pediculozei capului si l-am regasit in numeroase produse dedicate comercializate in Romania. Dimeticona este un material non-pesticid, pe bază de silicon si se crede că acționează prin acoperirea paduchilor si afectarea capacitatii lor de a gestiona apa.

Foarte cunoscutul sampon lindan nu este recomandat pentru tratamentul  infestarii cu paduchi,  deoarece acesta a fost asociat cu efecte adverse neurologice majore (convulsii sau chiar deces, fiind un produs organoclorurat). Medicamentul este interzis in SUA, dar se comercializeaza in continuare in Europa si ar trebui folosit doar ca un al doilea tratament la pacientii care nu pot tolera alte terapii sau cu esecuri in tratamente anteriore pentru paduchi sau scabie.

 Metoda clasica prin pieptanare, ca si metoda unica are rezultate modeste. Sunt necesare sesiuni numeroase la fiecare doua trei zile si se continua inca 2 saptamani dupa ce ultimul paduche viu a fost gasit. Otetul sau alte balsamuri folosite nu au eficienta dovedita clinic. Cel mai important aspect in gestionarea unei astfel de situatii de catre parintii unui copil infestastat cu paduchi este constientizarea situatiei si aplicarea masurilor corecte. Acestea includ o actiune energica si agresiva, repetate sedinte de pieptanare si eliminarea a lindenilor, aplicarea solutiilor special dedicate pe care le pot procura din farmacii (nu benzina, kerosen etc), spalarea lenjeriilor si aplicarea solutiilor utilizate in preventie de catre toti membrii unei familii. 


  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

5 Comments on "Cum tratam pediculoza sau despre paduchii la copil"

avatar
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Getty
Guest
Getty
Eu ar trebui sa scriu un articol pe aceasta tema care ar fi tragi-comic. Lipsa de timp ma face sa spun concret solutia cea mai eficienta si naturala. Gazul este solutia. Se frectioneaza tot parul si pielea capului cu gaz.Se tine pe cap cam o ora sau mai mult .Se pune un prosop pe cap.Dupa care se clateste parul de multe ori cu apa si sampon. Paduchii mor in totalitate. Ouale pot sa mai fie. De aceea in urmatoarele zile se aplica otet pe par si piele capului. Se piaptana parul cu un pieptene des deasupra cazii. Se vede daca… Read more »
Flori
Guest
Flori

Exista sprayuri de prevenire. Se pot da zilnic înainte de a trimite copilul la școală? Dăunează folosirea zilnica?

o femeie
Guest
Toate aceste metode sunt temporare, in paralel e nevoie de o igienizare a casei, pt ca intre timp se poate reinfecta si culege fratii celor ce au cazut intamplator: -igiena la toata familia, dar si prieteni – spalat la 60 gr jucarii, toata lenjeria, aspirat covoare, canapele, scaune de masina etc etc -ce nu rezista la 60 gr, se izoleaza intr-un sac o saptamana (sunt oua care rezista) sau se congeleaza -repetat astea la fiecare 2-3 zile -de cate ori la scoala se anunta ca e alerta paduchi, ii aplic un repelent ( sunt uleiuri esentiale), timp de 1-2- 3… Read more »
AlexaSab
Guest
AlexaSab

Exista un șampon care este pe cale mecanică. Adică un fel de ulei și cu un pieptene și face minuni. De 2 ori am avut toți 4 (tatăl avea parul cel mai lung) și a funcționat rapid și fără efecte adverse. Am încercat unul chimic și ne-am ales cu o frumusețe de scalp roșu :(.
Șamponul se numește Paranix și sunt chiar și farmaciști care nu știu ca este diferit de restul. Mie mi s-a părut minim invazia și rapid.

Bianca
Guest
Bianca

Eu am fost foarte multumita cand am avut probleme cu paduchi si lindinile de un tratament natural de la Thursday Plantation recomandat de un medic de familie si care a avut rezultate rapide la noi acasa. Conteaza mult sa faci un tramament corect si sigur scapi de problema. Va pup si sanatate