Jocuri si joaca la varste mici si nu numai

Astazi despre jucarii. De la stiinta in stare pura (vezi ESPGHAN 1, 2, 3 etc si va urma) la jucarii pentru copiii nostri. De ce? Pentru ca, daca ma intorc in negura vremii prin 2009 cand abia treceam cu salariul de rezident in CIC de 9 milioanedeleivechi (si erau multi ca facusem si garzi neplatite) jinduiam la jucarii pentru Andrei. Nu stiam ca 7 ani mai tarziu voi transforma un balcon intreg doar pentru a le depozita…

Cu Vlad este mult mai greu. Am pastrat o multime de jucarii tocmai pentru ca am inteles la un moment dat ca investitia in jucarii mai scumpe le aduce o viata mai lunga, asa ca el de la bun inceput le-a avut la dispozitie. Andrei le-a pastrat pe multe dintre ele cu mare grija, ceea ce continua sa faca si astazi, in timp ce cu Vlad totul pare mai dificil. Andrei desi inconjurat de mobile (ce-i drept nu “smartphonuri”) si laptop a inteles de fiecare data ca nu este pentru el, in timp ce cu Vlad este mereu si mereu o lupta. Tehnologia  face parte din viata noastra mult si foarte mult, iar el pare din pacate mult mai interesat de ea decat de banalele jucarii. Chiar si atunci cand stam jos langa el si inchidem tot. Chiar si atunci cand Andrei face eforturi sa se joace cu jucarii potrivite varstei lui impreuna ….Intai a fost Duck tv. De la a-i spune lui bunicul ca nu are motive sa deschida TV am ajuns sa-l stergem. Erase, delete, forever. Apoi calculatorul din casa. Monitorul e scos din priza, unitatea aduna praf. Laptopul il scoatem foarte rar, cand doarme sau prin baie sa nu ne prinda. Tableta lui Andrei e ascunsa de 3 luni. Nu de Andrei, ci de Vlad. Telefoanele noastre din pacate mai si suna….si atunci se declanseaza iadul. Al meu care se misca mai repede decat al lui Radu e preferat si in consecinta: sta sus, sta pe silence, pe vibratii il aude, sta fara date sau wifi, sta ascuns in sertare sau dulapuri peste 1,5 m inaltime.  Si incercam sa o luam de la capat:

  1. cadoul nostru de 1 an pentru Andrei si pentru toti finii, BORCANUL – cea mai robusta jucarie (are deci 6 ani la noi in casa si e impecabil), are cuburi de toate culorile si formele, canta la atingere. Este genul de jucarie sortatoare pe care o gasiti reprodusa in multe altele, dar raman dupa atatia ani la parerea ca isi merita pe deplin investitia. Poate fi utilizata incepand cu 8-9 luni si pana spre 3 -4 ani cand copilul invata formele si culorile. Este numarul 1 printre cele preferate de Vladut, atunci cand uita de gadgeturile din jur                                                                                                                                                                                                                                                                      DSC02285
  2. ce au in comun baietii mei so far: trenurile. Daca pentru Andrei orice tren a fost si a ramas un hit dupa ce l-a primit pe primul la 2 ani, Vladut s-a nascut practic printre sine. Dintre cele peste 10 seturi primite de-a lungul vremii doar cele din lemn au supravietuit vremii. Am inceput evident cu cel basic Ikea, dar la un moment la Lidl au adus acest set care este mult mai stilizat si a ajutat la jocul de rol. Am cumparat  chiar si o locomotiva care se prinde tot cu magneti de celelalte vagoane si merge cu baterie ceea ce l-a facut mare hit la noi in sufragerie. Ce este foarte bine este ca toate aceste sine sunt compatibile intre ele, astfel incat am putut mixa sinele si imagina circuite din ce in ce mai complicate. Care insa deocamdata sunt distruse de Vlad din dorinta de a experimenta si el, aspect care il supara rau pe Andrei. Si aici iar intervenim noi si dansul pe sarma intre doi frati la distanta atat de mare de varsta….
  3.  alta jucarie de succes este acest tren-puzzle care poate fi asamblat in diverse combinatii. Ajuta extraordinar la invatarea formelor, culorilor, potrivirii si numararii, ajuta la dezvoltarea miscarilor fine. Este o jucarie pe care o avem in casa de peste 5 ani, alta care a rezistat cu brio timpului, primita de Andrei de la nasa lui Vladut, pe vremea cand imi era doar pacienta :), iar Vladut nu exista nici macar in planuri.
  4. tot nasa lui Vladut i-a oferit cadou la aniversarea de un an un antemergator cu bile care a avut un maaaare succes. Jucaria strange bilele, le invarte si apoi le arunca, ajuta astfel la invatarea ideii de cauza efect. Cred ca este util mai ales dupa ce copilul invata sa mearga efectiv, nu are stabilitate sa il poti folosi pentru invatarea mersului, dar este o jucarie distractiva, luminoasa, cu melodii, care culmea il distreaza si pe Andrei, una dintre putinele care ii aduce impreuna la joaca.
  5. incastrele sunt unele dintre cele mai utilizate jucarii in prima copilarie, ajuta la descoperirea coordonarii ochi-mana si as zice, mai ales in cazul lui Vlad, a rabdarii. Faptul ca au si posibilitatea de a fi apucate usor (au acele manere) este un mare plus care face diferenta intre un puzzle usor de folosit si util si unul care poate fi agreat de copil doar mai tarziu, dupa 2 ani. Ca intotdeauna micile detalii fac diferenta.
  6. Jucariile lego duplo sunt o varianta sigura pentru a lasa libertatea copilului in a invata primele constructii. Singura noastra problema e imaginatia mare a lui Andrei care face diverse creatii pe care vrea a le pastra, poza si admira, iar Vlad doar a le darama.
  7.  o jucarie care teoretic se adreseaza copiiilor ceva mai mari, primita tot de la nasa lui  (inspirata doamna, nu-i asa?) este o parcare cu lift pentru masini. Obligatoriu cu lift, orice masinuta este urcata si coborata de 12234 de ori pe zi. Cu succes si in uralele de fericire ale copilului din dotare.

O mare greseala a noastra a fost accesibilitatea prea mare, astfel incat am revolutionat casa si incepem sa-i oferim jucarii pe rand. Stiam asta, dar e foarte greu de aplicat, in primul rand din lipsa spatiului si…timpului. Timpul cu ei devine din ce in ce mai pretios si oricat de simplu ar parea  multi luam cu noi acasa problemele de la job. Viata mea e insasi un job continuu. Va trebui toti sa uitam de telefoanele din dotare, de whatsapp si facebook, va fi prima noapte cand nu voi mai citi feedul in timp ce alaptez, nici nu voi mai audia prezentarile ESPGHAN la casti motaind si trezindu-ma la aplauze. Si poate in cateva zile viata noastra va fi mai usoara. Uneori, nu rareori, mi-ar placea sa traiesc din nou epoca unui Nokia 3410. Pe cuvant.


  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

3 Comments on "Jocuri si joaca la varste mici si nu numai"

avatar
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Simona ciumag
Guest
Simona ciumag

Imi este asa cunoscuta scena!!!! Irina mea vrea sa construiasca si sa pastreze si sa admire, Alexia sa darame. Plus ca Alexia e atrasa de tehnologie si tebuie sa limitam accesul la ea ca sa ne mai si jucam, Irina ignora telefoanele si tabletele. Al doilea copil nu mai apreciaza jucariile, s-a nascut inconjurata de ele.

Cretu Georgiana
Guest
Cretu Georgiana

Astazi cautand informatii despre alergie v-am regasit blogul. Tare fain scrieti…m-ati facut sa zambesc, desi sunt trista astazi.