Toata lumea in jurul meu fuge de antibiotice. Toti parintii te trec pe lista neagra sau alba in functie de cat de usor sau greu un pediatru prescrie antibiotice. Antibioticul este un fel de bau bau al medicinii care face rau si numai rau. Am vazut chiar si scrise testimoniale de genul ˝mi-a dat antibiotic la 2 luni si nu i-am dat si i-a trecut raceala, nu m-am mai dus la doctorul respectiv ca nu se pricepe, nu e bun˝.
Ce sunt antibioticele?
O definitie clasica spune ca sunt un tip de antimicrobiene (deci logic, contra microbilor) care se folosesc in preventia si tratamentul bolilor bacteriene. Foarte putine au actiune si impotriva unor protozoare (de exemplu Entamoeba histolytica sau Naegleria fowleri). Stiati de exemplu ca banalul Furazolidon este unul dintre cele mai folosite antibiotice in infectia cu protozoare ? Stiati mai exact ca Furazolidonul este antibiotic? Niciun antibiotic nu are actiune impotriva vreunui tip de virus. In general antibioticele nu au vreo actiune impotriva fungilor (ciupercilor).
Cum actioneaza antibioticele?
Doua mecanisme de actiune poseda antibioticele: fie omoara bacteriile si atunci se numesc bactericide, fie doar inhiba cresterea acestora si se numesc bacteriostatice.
Sunt ele niste chimicale ? Pe vremuri cum supravietuiau oamenii? (intrebarea cea din urma este de la un tatic la ultima consultatie de aseara)
De la indieni incoace mai toata lumea a incercat sa produca diverse substante cu rol antimicrobian. Se stie ca pe vremuri egiptenii si grecii incercau diverse amestecuri de mucegaiuri sau plante si extracte din plante pentru a trata diverse boli. Se stie de asemenea ca descoperirea penicilinei in 1928 de catre Alexandru Fleming a fost intamplatoare, atunci cand acesta a observat cativa spori de mucegai verde care distrusesera o parte dintr-o colonie de bacterii dintr-o placuta Petri.
Antibioticele au plecat asadar, cel putin in istoria lor, de la mucegaiuri, cu alte cuvinte sunt produse naturale. De altfel structura chimica efectiva a penicilinei a fost scrisa pe hartie abia in 1945. Pasteur insa a descris inca din 1877 posibilitatea ca Bacillus anthracis (cel care cauzeaza antraxul) sa fie inhibat de un alt bacil care se gaseste in aer. Tot inainte de penicilina a aparut pentru prima data si posibilitatea obtinerii unor antibiotice de sinteza, industrie care s-a dezvoltat fabulos mai ales in anii 1980. Si care din pacate acum…bate pasul pe loc. Pentru ca din 2009 numai 2!!! (doua) antibiotice noi au mai fost aprobate in SUA si inca vreo 2-3 molecule noi sunt in trialuri de faza doi in acest moment, restul par a fi doar combinatii de antimicrobiene deja cunoscute.
Exista antibiotice “tari” sau antibiotice “slabe”?
Exista de fapt bacterii de un anume tip care sunt omorate doar de anumite antibiotice si de altele nu. Bacteriile sunt impartite nesfarsit si denumite in functie de diverse caracteristici, asa cam cat sa acopere un curs intreg de Microbi din anul II de facultate. Cel mai frecvent veti auzi denumirea de Gram negativ sau Gram pozitiv. Este vorba de o coloratie pentru a diferentia anumite bacterii care in general sunt mai rezistente la antibiotice, fata de altele. Bacteriille Gram negative nu se coloreaza cu un anumit pigment, au un “perete” celular in plus, ceea ce le face mai bine aparate.
Sunt unele antibiotice mai tari ca altele? Intr-un anume fel putem spune ca da, mai ales pentru antibioticele de rezerva cu spectru foarte larg, administrate exclusiv injectabil, dar pe intelesul tuturor vorbim de spectre de actiune extrem de diferite. Antibioticele sunt clasificate pe clase si puteti consulta la aceasta adresa clasificarea acestora, poate si pentru a intelege exact cam cum se pune problema cand un medic alege o anumita medicatie. Sau cat de complicat este.
Ce simt/cred pacientii/cititorii? (si va multumesc!)
Antibioticele nu sunt rele daca se dau dupa o antibiograma sau dupa analize mai amanuntite. Uneori ar putea parea un exces si recoltarea analizelor la fiecare infectie. Experienta clinica, anamneza, examenul fizic general orienteaza frecvent medicul. In primele zile de boala nu intotdeauna apar modificate hemograma si CRP, in plus un copil poate raci de 8-12 ori pe an, recoltarea analizelor de FIECARE data poate fi o corvoada. Medicul trebuie mereu sa cantareasca situatia, in plus chiar si cu analize, culturile de obicei se evidentiaza in 48 ore, pentru antibiograma este nevoie de inca 24 ore, iar uneori deciziile trebuie luate imediat.
Pentru ca pot determina alergii, nu le-as da fara o testare in prealabil. Alergia la antibiotice este posibila, asa cum este posibila la orice alt medicament sau aliment. Exista o clasa de antibiotice care “ne salveaza” de teama alergiilor la penicilina si derivate si aici vorbim de macrolide. Este un subiect delicat, dar in practica, din fericire, alergia la antibiotice este mai rara decat ne-am astepta.
Distrug flora intestinala, favorizeaza aparitia Candidozei. Corecte ambele afirmatii, de aceea trebuie administrate cand este nevoie, atunci cand beneficiile depasesc riscurile (cum sunt cele mai sus mentionate), mai ales ca evenimentele sunt TOTAL reversibile
Pentru ca dau depedenta . Putin probabil spre imposibil, mai degraba rezistenta.
Prescrise in exces organismul se va obisnui cu ele si nu va mai raspunde. Partial adevarat si anume. Bacteriile capata rezistentă la antibiotice când anumite antibiotice şi-au pierdut capacitatea de a omori sau de a stopa cresterea bacteriilor. Unele bacterii sunt rezistente în mod natural la anumite antibiotice. Problemele apar atunci anumite bacterii, care erau in mod natural atacate de antibiotic devin rezistente ca urmare a modificărilor genetice (si acum discutam despre rezistenta dobandita). Bacteriile rezistente continuă să se multiplice cauzand prelungirea afectiunilor sau chiar decesul.
Cum apare rezistenta practic? Rezistenţa la antibiotice este un fenomen natural cauzat de mutatii în genele bacteriilor. Utilizarea excesivă si incorectă a antibioticelor accelerează insa procesul, iar cand sunt expuse la antibiotice, bacteriile vulnerabile sunt omorate, iar bacteriile rezistente vor creste si se vor inmulti. Ele se vor transmite mai departe in populatie si vor imbolnavi alti indivizi susceptibili.
Ce inseamna utilizare excesiva? Atunci cand nu exista infectie bacteriana, dar sunt prescrise. Atunci cand se dau “preventiv”. Atunci cand sunt tratate exudate faringiene sau nazale pozitive, fara simptomatologie clinica. Atunci cand nu se asteapta consultul la medic si se cumpara de la farmacie, fara presciptie, desi nu este legal. Atunci cand noi pacient punem presiune pe farmacist “ca stiu mai bine, ca am dat si data trecuta si asa i-a trecut, ca biseptolul/ercefurylul/furazolidonul nu sunt antibiotice, stiu eu sunt sulfamide…”
Ce inseamna utilizare incorecta? Atunci cand nu se respecta orele de administrare, intervalul corect, mai ales cel maxim dintre doze. Atunci cand dupa 3 zile se intrerupe administrarea, pentru ca pacientul este mai bine. Atunci cand nu se dizolva corect si aici ma refer la obtinerea solutiilor pentru copii. Atunci cand doza va fi mai mica sau mai mare in functie de eroare. Atunci cand nu se pastreaza corect (solutiile se mentin in frigider la 2-8 grade pe tot parcursul tratamentului).
Ce stim sigur? Ca fara antibiotice am fi murit in continuare de tuberculoza, dar si de faringita streptococica. Ca fara antibiotice orice infectie banala bacteriana, sa zicem un panaritiu la un deget ar conduce la deces. Ca fara antibiotice ne-ar muri copiii intrauterin in cadrul infectiilor bacteriene din sarcina. ca fara antibiotice am fi mai putini.
Ce trebuie sa facem? Sa fim impreuna de aceeași parte a baricadei si pacienti si medici. Sa intelegem ca rezistenta la antibiotice este raul cel mai mare care ne poate arunca 200 de ani inapoi, practic in epoca de piatra. Ca antibioticele trebuie recomandate cu discernamant si administrate corect. Ca nu sunt bau bau atunci cand trebuie, ca sunt nenumarate situatii care impun utilizarea lor, asa cum sunt alte momente cand nu sunt necesare. Dar ca atunci cand situatia o impune sunt SALVATOARE de vieti. Adica realmente fara ele s-ar muri. De-adevaratelea.
Subiectul este unul delicat si vast si astept intrebari/nelamuriri ori de cate ori le aveti.
Leave a Reply
3 Comments on "Pro sau contra antibioticelor"
Nu sunt recomandate teste de alergii inainte de prescrierea antibioticelor nicaieri in lume. Daca este indicat un exudat sau o urocultura pozitiva, antibiogramele se fac automat, cumva ceva nu se leaga in ce ati scris.