Mituri (de limbaj) in pediatrie

Disclaimer: Scopul acestui post nu este unul menit sa faca misto de cineva, ci doar sa ne ajutam urechile. Si mintea. Si creierii. Si sa ne amuzam? Poate ne iese….

Nu spunem DOCTORA. Nu DOCTORA, niciodata DOCTORA. Femininul de la doctor nu este DOCTORA si culmea nici MEDICA. Si ce este si mai culmea este ca prima data l-am auzit de la o colega doctoreasa.

Nu spunem EUROspal. Nu, nu, nu vine de la EUROpa ci de la EURESPAL. De ce? asa a vrut nea producatorul sa ne incurce. Si a reusit rau. Da rau!

Din aceeasi categorie este EURObioticul. Eurobioticul a inceput sa ne gadile urechile dupa ce firma producatoare, nu stiu din ce motiv s-a gandit/sau i s-a gandit ca Biotics nu suna bine. Atunci a aparut Eurobiotics/ Eubiotics/Erobiotic/ Erobiotcs numai EUBIOTIC NU. Aproape niciodata.

Nu spunem DIARIE..diarrrrrie, diariea era, diaria nu mai era….este DIAREE..cu multi E! Ca un eeecou al mintii in fata unui caca moale lung si putacios. DIAREE! Din nou? Diareeee!

Atatea sinonime cate mi-au ajuns la ureche depre…penisul unui sugar nu cred ca am auzit despre nici o alta parte anatomica. Penis insa nu e aproape niciodata. De cele mai multe ori e feminin(a) si vine de la cuc (destul de rar cuc, nu stiu de ce?), cioaca, putza, putzica, putzulica etc etc

Din aceeasi categorie este CEIC de la ceai, ceiut, ceitzel. Cumva un fel de APICA, aputza. Dar aici doar cam atat.

Nu spunem niciodata il doare/dor AMIGDALITELE. Amigdalita este o boala a amigdalelor care dor. Amigdalita doare. Amigdalele pot durea. Amigdalitele simplu, nu exista decat ca si suma de mai multe boli ale amigdalelor.

Nu exista antibiotic SLAB sau puternic. Exista antibiotice cu un anumit spectru de actiune, care omoara anumiti germeni. Augmentinul nu e mai slab ca Zinnatul si nici invers. Apropo ARGmentin nu exista.

Biseptolul e sulfamida, dar nu e ca si cand nu ar fi. Este un antimicrobian deci tot un fel de antibiotic. Sulfamidele nu sunt ceva mai “usor” decat antibioticele. Sunt si ele  tot ca sa omoare bacterii.

Consultul oftalmologic la SUGARI se poate realiza chiar si daca acestia nu citesc. Evident.

Exista dermatita atopica, niciodata atropica. ATROPICA e cu tropicele si nu are legatura cu dermatita. Ce-i drept dermatita at(r)opica trece la caldura, deci cumva la tropice ii va fi bine.

race

FLEXOtide. Este Flixotide, nu flexotide. Asta-i un medicament abuzat saracul din toate punctele de vedere. O data ca il folosim prea des cu totii (inclusiv eu). Apoi ca de atata abuz nu se gaseste. Nu vrea domne producatorul sa-l aduca. Apoi la denumire nu mai pomenesc, este saracul flexat/flixotat in toate consoanele posibile.

Si la sfarsit doua mituri vesnice. DAR VESNICE. Amu la primul io suspectez ca nu le merge rau incurcatura de nume. Discutie vesnica: dati-i va rog niste saruri de rehidratare. Da, i-am dat deja HIDRAsec. Hidrasecul are o denumire a substantei active care iti rasuceste limba si care iti inoada neuronii pana o pronunti corect: racecadotril. RACECADOTRIL. Eeeeee la naiba. Hidrasec. E cu diareeeeea. E antidiareic. Acuma nah ca orice diaree da si deshidratare si produsul se vinde cu brio….sa nu ziceti ca nu v-am zis.

Si al doilea: vitamina D domne. Vitamina D exista sub 123443 de preparate perioada 3. Ala al mai folosit (Vigantoluuuuu) NU SE SCHIMBA la 40 zile (ca la parastas), nici la o luna, nici la doua saptamani. NU SCRIE ASTA! In schimb scrie ca TREBUIE pastrat la intuneric, in ambalajul original (deci in cutie intr-un sertar, pentru ca vitamina D3 se inactiveaza la lumina). Nu citeste nimeni asta, ntzzz dar partea cu schimbatul din gura in gura in gura….o stim toti. Apoi “la intuneric” nu inseamna in dormitorul nostru ca e pe nord si stam cu draperiile trase.

Acestea fiind spuse exercitiul de imaginatie al diminetii mele de sambata se incheie aici. In speranta ca citind articolul mai mult(i) ati ras decat ati plans promit sa mai scornesc si altadata mituri din pediatria mea de toate zilele. Sa aveti numai zambete in suflet!


  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

12 Comments on "Mituri (de limbaj) in pediatrie"

avatar
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Nicoleta
Guest
Nicoleta

Buna ziua! In prospectul vitaminei D3 de la Biofarm scrie ca trebuie sa se utilizeze in maxim 20 de zile de la prima deschidere. Probabil, ca “recomandarea” a fost extinsa si asupra Vigantol Oil. In legatura cu termenul de “doctora”, eu personal folosesc sintagma “doamna doctor”, desi stiu ca nici aceasta nu este corecta. Titlul de “doctor” se acorda celui care face un doctorat. Ori, nu toti medicii au un doctorat. Cred ca ar fi cel mai indicat sa spunem “doamna medic pediatru”. Dar este atat de complicat…

simona
Guest
simona

Super frumos articolul!
aaa…si pe Vigantol scrie a se utiliza in maxim 30 de zile de la prima deschidere ca imi place sa citesc prospectele :d

Ancuta
Guest
Ancuta

Pe diploma de absolvire a facultatii de medicina scrie titlul de ‘medic doctor’, deci ESTE doamna doctor si domnul doctor. Ca la un moment dat s-a gandit nu stiu cine sa scoata titlul de doctor, si generatia mea a prins asta, tot doamna doctor sunt! Doctorul poate fi sau nu doctor in stiinte medicale daca are sau nu doctoratul.

ines
Guest

De asemenea, nu se spune niciodata “aceiasi categorie” 🙂

Alexandra Flamaropol
Guest
Alexandra Flamaropol

Stiti cu ce m-am mai trezit eu ca are valabilitate nu stiu cite luni de la deschidere (3 sau 6)?! La Zyrtec. Jur ca prima data cind l-am folosit, sa tot fie vreo 5-6 ani de atunci, nu avea asa o limita 🙁

Roxana
Guest
Roxana

Irina, ai uitat de augumentin!!! cel mai schingiuit nume de antibiotic

va pup!

R

Sabina
Guest
Sabina

Va rog, ati uitat “COLICII”. O colica, doua colici, asa este in DEX. Bebelusul are probleme cu colicile, nu cu colicii!

Ruxi
Guest
Ruxi

Racecadotril ?

Marina
Guest
Marina

Sunt asistenta intr-un cabinet de Diabet si avem o luuuuunga lista cu denumiri de medicamente lovite…Siafor,xiafor,diapril,titiriti(in loc de trulicity…asta m-a dat pe spate)…si lista poate continua