ESPGHAN in traducere libera Societatea Europeana de Gastroenterologie, Hepatologie si Nutritie Pediatrica organizeaza anual o întâlnire in cadrul căreia se prezinta/discuta ultimele noutăți in domeniu. Anul acesta 49th Annual Meeting of ESPGHAN are loc in Atena, oras efervescent, plin de istorie si de viata.
Ce căutăm aici? Evident toate noutățile in materie de gastro-pediatrie si credeti-ma sunt cateva care vor schimba vietile multor copii de acum incolo.
1. Un copil cu 2.5 kg mai gras riscul de obezitate la adult creste cu 23% fata de un copil cu greutate normala
2. Diferenta intre probioticele care populeaza intestinul: firmicutes crescuți in cazul copiilor obezi, iar bacterploizii scazuti. Aici este un punct de modificat prin interventie externa
3. Daca transplantam fecale de la un copil gras si unul slab la soareci soarecii vor deveni grasi, respectiv slabi ceea ce demonstrează cat de importanta este microbiota
4. Riscul de obezitate tine si de chimicalele care duc la tulburări endocrine : alfa bisfenol, multi ani folosit pentru biberoanele/vesela sugarilor, genisteina din produsele cu soia sau DDT la care se expun mamele prenatal.
5. De la 5% cat era frecventa obezitatii in populatia adulta s-a ajuns ca in acest moment sa existe mai mulți adulți obezi decât normoponerali.
6. Putem modifica genele pentru a avea un adult fara obezitate? Nu, dar putem modifica: epigenetica (scaderea in greutate înainte de sarcina) , toxinele din mediu, aport scazut de proteine: alaptarea la san pana la 2 ani sau, in cazurile care nu se poate sa fie utilizate formule cu o cantitate scazuta de proteine. Sigur putem modifica obiceiurile alimentare, este nevoie de sport!
7. Proteinele in cantitate scazuta nu sunt suficiente. Este nevoie de modificarea aminoacizilor sa fie cât mai aproape de laptele matern din punct de vedere structural.
8. Pe termen lung?
Daca vechile formule cu proteine in cantitate mare se credea ca predispun la o greutate mai mare doar in primii doi ani, s-a dovedit ca dupa vârstă de 6ani apărea o recadere si riscul de obezitate nu mai poate fi neglijat. Formulele cu o cantitate mai mica de proteine merg in paralel cu alăptarea din punct de vedere al greutatii.(dr. Ferdinand Haschke, Austria)
9. Sunt formule de lapte cu proteine mai puține sigure? Are aceasta scadere a cantitatii proteice vreo importanta in viitorul copiilor? Sunt studii care arata clar ca performantele scolare la 8ani sunt similare in cazul copiilor alaptati sau care primesc formule de lapte fie cu proteine puține sau mai multe. Doar riscul obezitatii este redus in cazul celor alaptati respectiv alimentati ci formule de lapte cu puține proteine.
9. Concluzia nu mai are nevoie de alte comentarii!
S-a detectat un nou organ: MICROBIOTA!
Leave a Reply
Be the First to Comment!