1. Romania are o rata uriasa a mortalității infantile (9 la mie), dupa noi in Europa fiind doar Ukraina si Moldova.
2. In România 29% din decesele copiilor sub 5 ani se datorează bolilor invazive pulmonare (pneumoniilor).
3. Studiu condus de un colectiv de la INBI Matei Balș arata un portaj urias al Streptococus pneumoniae in populația de copii studiat, cu maximul incidentei, apropiat de 30% la grupa varsta 36-60luni (nr. preșcolarii, copiii din grădinițe).
4. Dintre serotipurile evidențiate 58.7% s-au regăsit incluse in vaccinul antipneumococic cu 13 valențe ( Prevenar 13).
5. Se remarca din păcate rezistenta foarte mare a Str. pneumoniae (pneumococ) la penicilina, dar si mai mare 72% din cazuri la macrolide (ex eritromicina, claritromicina) (Conf.dr.Monica Luminos- INBI Matei Balș).
6. In SUA doar 50% dintre femeile fumătoare au reușit sa abandoneze fumatul la debutul sarcinii.
7. Dintre acestea 40% se reapuca de fumat in perioada de dupa naștere.
8. Fumatoarele au risc de doua ori mai mare de infertilitate, alături de alte complicații: placenta praevia, avort, nașteri premature, nasterea unui copil mort.
9. In Suedia si Norvegia femeile fumează mai mult decât bărbații. Adolescentele fumeaza mai mult decat baietii adolescenți.
10. Daca cineva fumeaza intr-o familie practic FUMEAZA toată familia.
11. Trebuie sa determinam femeile gravide ca fumatul NU ESTE UN VICIU (sau doar un viciu) CI O BOALA. Scăderea numărului de tigari la femeia gravida NU ajuta deloc (contrar ideilor personale cum ca macar scade numărul toxicelor inhalate).
12. Trebuie sa atacam locurile unde se fumează si important: 25% dintre tineri fumează in școli si 47% in universitati.
13. Industria a contraatacat cu preturi scazute, accesibilitatea, cu etichete foarte bulversante cu tigari cu arome, asa-zise light sau cu mai puține toxice.
14. Legea antifumat este cel mai bun lucrut care s-a putut întâmpla pentru protecția pe termen lung, vor fi interzise si țigările electronice, sunt interzise vânzările la bucată (mai alea copiior si tinerilor)
15. Fumatul pasiv expune exact la fel ca si fumatul propriu zis, este vorba de aceleași 4000 de substanțe inhalate, dintre care 40 sunt cancerigene recunoscute.
16. Fumatul pasiv este un “silent killer”. Intr-o camera in care s-a fumat, chiar si dupa aerisire fumul de tutun impreuna cu toate substanțele toxice continute persista pana la 4 ore! !!
27. Cei mai expusi sunt copiii pana la 3ani, total dependenți de părinți. Atenție! 30% dintre copiii fumători debutează viciul înainte de 15ani!
28. Efectele fumatului pasiv la copii: sindromul de moarte subita la sugar, infectii respiratorii recurente, astmul, scăderea funcției pulmonare, otite recurente, afectari comportamentale.
29. Alte fenomene cauzate de fumatul pasiv: sforaitul, bruxismul (scrasnirea dintilor)
30. Ca date statistice in Romania: 10% dintre copiii fumatori debuteaza intre 11-14ani, 37% intre 15-18 ani, 37,7% intre 19-25%. (idei compilate din prezentările Prof. Dr. Florin Mihaltan, dr. Ioana Munteanu, dr. Corina Mărginean, dr. Ramona Miron, dr. Ruxandra Ulmeanu)
31. Exista gene comune astm bronșic-obezitate la copil.
32. Copilul obez are mai frecvent reflux gastroesofagian care poate duce la astm in timp.
33. Scaderea greutatii se asociază cu ameliorarea astmului.
34. Astmul bronșic la copilul obez este mai sever si mai putin responsiv la medicația controller, mai ales glucocorticoizi inhalatori. (Prof.dr. Mircea Nanulescu-Cluj Napoca)
Leave a Reply
Be the First to Comment!