Live blogging Conferita Națională de Pneumologie Pediatrica

1.  Ghidul GINA al astmului bronsic actualizat în 2015 a introdus terapie specifica si pentru copilul sub 5ani

2. Steroizii oral raman nerecomandati la copilul prescolar

3. Prima treapta de tratament: bronhodilatatoare cu actiune scurta administrate doar la nevoie! (Ventolin la nevoie). Wheezingul indus de viroze: daca Vebtolinul nu controleaza se poate adăuga doza mica de corticoid inhalator (Flixotide)

4. Treapta a doua: corticoid zilnic in doza mica a la long (flixotide) .Se poate sau nu adauga antagonist de leucotriene (Singulair)

5. Treapta a treia: dublarea dozei de corticoid zilnic si adauga antagonist de leucotriene (Singulair)

6. Treapta a patra: doza mare de corticoid.  Atenție la intoxicatia cu teofilina (Miofilin), de evitat!

7. Combinatia de corticoid cu bronhodilatator de lunga durata NU se recomanda sub 5ani

8. Nebulizatorul este foarte bun pentru criza, dar este foarte chinuit copilul (nr: multi copii plang, e nevoie sa fie ținuți, dureaza mult). Se recomanda din ce in ce mai mult substanțele presurizate pe spacer (baby-haller) având același efect ca si cele utilizate in aerosoli, in ASTMUL BRONSIC.

9. In criza de astm: 2-6 pufuri pe spacer la 20minute. Dacă persista simptomele in  urmatoarele ore 2-6 pufuri pe ora. Dacă este nevoie de mai mult de 10 pufuri in 3-4 ore–indicatie de spitalizare. (Prof.dr. Orasanu- Spitalul de copii Grigore Alexandrescu)

10. Copiii nu vor jucării de jucarie, ci jucării adevărate. Asa trebuie sa gandim si medicația recomandata.

11. Cele trei spaime ale mamelor: tusea, febra si teama de meningită.(Conf.dr. Sorin Man-Cluj Napoca)

12. In acest moment Institutul Cantacuzino ne spune ca sunt in circulație 42 de serotipuri de adenovirus, dintre care 3 eterice ( nb: virus care da afectare atat respiratorie, cat si digestiva in acelasi timp)

13. Una din cauzele infectiilor respiratorii recurente la copil: imunitatea inascuta atenuata, exista un deficit FIZIOLOGIC de Ig A până la 10-12 ani! (Prof.dr. Coriolan Ulmeanu-Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu)

14. Rinita alergica a copilului este importanta pentru ca: prevalenta msre, tulburări de somn, fatigabilitate, absenteism scolar

15. Atenție la istoria naturala: daca la 4ani prevalenta printre copii este de 4%, la 18 ani procentul creste marcant la 27,3%

16. Este dovedit faptul ca rinita alergica este un factor de risc DOVEDIT pentru apariția astmului bronșic

17. Exista o asociere evidenta intre rinita alergica si otita medie: 50% dintre copiii cu otite medii au si rinita alergica. Atenție: este necesar screeningul pentru rinita alergica in cazul fiecarui copil cu otita medie

18. Diagnosticul pozitiv se stabilește clinic si atenție! !!! paraclinic prin teste alergologice, dintre care standardul de aur raman testele cutanate si nu cele serologice. (prick teste)

19. Valoarea predictiva a unui test cutanat negativ este foarte mare!!! (Deci un test cutanat negativ se asociaza aproape in 100% cazuri cu absenta rinitei alergice)

20. Majoritatea copiilor sunt polisensibilizati (polialergici). Cele mai severe simptome se datoreaza polenului.

21. Bolile alergice mediate Ig E afecteaza peste 25% din populație.

22. Singurul tratament/unica intervenție medicala care poate modifica cursul natural al bolilor alergice este IMUNOTERAPIA.

23. Imunoterapia este o opțiune NU de rezervă, nu de linia 2-3, ci chiar prima intervenție, similara sau chiar superioara tratamentelor farmacologice standard.

24. Imunoterapia reprezintă administrarea regulată a unui extract alergenic standardizat (pe perioade lungi 3-5ani!)

25. Imunoterapia inceputa la copilul mai mare de 3ani cu rinita alergica previne astmul eficient (studii care dovedesc afirmația) (Conf.dr. Roxana Bumbacea)


  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Be the First to Comment!

avatar
  Subscribe  
Notify of