Mic ghid de panica (partea intai)

…sau mai bine zis cand sa nu intri in panica si cand sa iei decizii corecte si ferme in calitate de mama /bunic/bona/parinte al unui copil bolnav.

Cazul 1: raceala simpla: muci, febra. Daca ati facut tot ceea ce stiti, ati citit aici de exemplu si tot nu puteti controla febra verificati urmatoarele:

  • dozele de antitermice sunt corecte CONFORM KILOGRAMELOR si nu conform varstei
  • antitermicele au fost administrare corect: daca a varsat imediat dupa nu poate fi considerata doza primita, la fel si daca in nici 10 maxim 15 minute a eliminat supozitorul administrat (dupa 15 minute se prea poate mare parte din substanta activa se fi fost deja absorbita)
  • a primit antitermic si nu din greseala sirop de tuse, de aceea eu recomand tuturor celor care ingrijesc un copil bolnav sa NOTEZE– asa cum fac asistentele de exemplu la spital. Toate persoanele care au in grija un copil febril trebuie sa noteze pe o hartie cu PIXUL 🙂 – stiu eu de ce insist- orice manevra medicala i s-a facut, adica temperatura, MODUL de masurare, doza in mililitri si antitermicul administrat, ORA la care s-a administrat.
  • ati facut tot ceea ce puteati face pentru scaderea temperaturii, INCLUSIV manevre fizice: impachetari hipotermizante. Exista o singura situatie in care nu se pot efectua, in FRISON, atunci cand desi aparent afebril copilul se plange de frig sau chiar tremura efectiv
  • a primit antitermic la ora care trebuie si nu am sarit o doza pentru ca dormea si vi s-a parut ca nu frige. Invariabil la trezire va avea febra inalta, greu de scazut si de controlat
  • refuza antitermicele pe cale orala si nu le puteti administra intrarectal. Acesta situatie as dori-o cat mai rara, pentru ca stiu, prespune a trece dincolo de vointa si dorinta copilului, dar este pentru binele lui general.  Alta situatie de nerecomandat este amestecarea siropurilor la copiii mici cu laptele. De ce nu? Nu puteti sti cat din sirop a primit (poate sa nu bea tot laptele si atunci ce doza exacta ati administrat?) si, cel mai frecvent refuza ulterior alimentatia, ceea ce agraveaza net situatia. Optiunea ramane calea intrarectala.
  • daca nu se alimenteza, nu primeste lichide febra va scadea mult mai greu. Incercati orice metoda de a-l hidrata, orice lichid este bun la un copil febril, ceai, sucuri de fructe, supa, ciorba, iaurt etc

Daca toti pasii anteriori au fost bifati si febra NU poate fi controlata mergeti la spital. Nu plecati cu copilul inainte de administrarea antitermicului (gen gata am depus armele) si nici cu el infofolit in paturi (imbracarea nu scade febra, ci mai degraba dezbracarea).

Cazul 2: varsaturi si diaree, cu sau fara febra. Daca febra nu poate fi controlata recitim cazul1. Daca apar urmatoarele este OBLIGATORIE spitalizarea:

  • au fost administrate saruri de rehidratare, ceai neindulcit, apa si copilul varsa ORICE mai mult de aproximativ 12 ore sugarul (sub un an) si 24 ore copilul mai mare
  • nu urineaza sau urineaza extrem de putin
  • scaunele sunt cvasipermanente, cu sange si/sau puroi, cu tenesme (dureri foarte mari), planset, neliniste, agitatie extrema
  • starea generala este modificata, copilul dupa 12-24 h nu mananca nimic, nu se ridica din pat, buzele sunt uscate, ochii sticlosi
  • este greu de verificat de catre parinti corect, dar fontanela anterioara deprimata (la sugar), pliul cutanat abdominal lenes (luati intre doua degete pielea abdomenului si in loc sa revina instantaneu la forma initiala, revenirea este lenta, dureaza mai mult de 2 secunde. Puteti intelege mai bine urmarind acest filmulet foarte util oferit prin grija Organizatiei Mondiale a Sanatatii)

panica

Cazul 3: cand tusea nu mai este asa cum o stiam. Sau despre cum o raceala simpla se complica cu o bronsiolita sau o pneumonie cu componenta obstructiva:

  • tusea este un fenomen de aparare, insoteste aproape toate infectiile acute de cai respiratorii superioare si inferioare. Tusea nocturna, mai ales cea in accese care trezeste pacientul din somn nu este fiziologica. Daca accesele sunt atat de suparatoare astfel incat copilul nu se poate odihni deloc, respiratia devine dificila, suieratoare trebuie mers imediat la medic.
  • in mod obisnuit copiii respira mai frecvent decat adultii, insa peste 45 respiratii pe minut la prescolar sau peste 50-60 la sugar sunt semne de gravitate si impun consultul medical in urgenta
  • wheezingul mai ales la sugar este semn de bronhospasm si desi exista si happy wheezeri (copii cu bronsiolita, respiratie suieratoare si stare generala excelenta) copilul cu wheezing trebuie examinat de medicul pediatru in urgenta.
  • daca in timpul acceselor de tuse apare cianoza (copilul se invineteste, in mod special la nivelul buzelor) de asemenea este necesara spitalizarea, fiind necesara oxigenoterapia.

Sper sa va ajute micul ghid de panica de astazi, care se doreste a fi doar la prima parte, daca si dumneavoastra simtiti nevoia sa fie continuat. Va astept intrebarile aici sau pe mail la mamicapediatru@gmail.com. Sa avem o saptamana afebrila cu totii!


  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

3 Comments on "Mic ghid de panica (partea intai)"

avatar
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
anca
Guest
anca

foarte interesant, multumesc pentru informatii!!

Lavinia
Guest
Lavinia

Multumim pentru informatiile foarte utile si foarte clar prezentate!

Georgiana mihaela
Guest
Georgiana mihaela
Buna seara, doamna doctor! Am un baietel de 3 ani si in urma cu 3 săptămâni a făcut febra 39-39,5 , a vomitat si am plecat cu el la urgente la Spitalul judetean Buzau. Acolo a stat cateva ore la perfuzii, apoi am plecat acasa cu tratament debridat si metoclopramid. Dupa 5 zile de tratament, s.a dernjat la burtica (12 scaune apoase într.o zi, următoare zi 3), am fost la un cabinet particular l.a consultat, i.a făcut si ecografie si ne.a dat diagnosticul de gastroenterita si tratament cu hidrasec, debridat, sumetrolim si enterol 7 zile. Martea am terminat tratamentul, iar… Read more »