Cum povestim copiilor si adolescentilor despre sex? (Conferinta Nationala de Educatie Sexuala cu Meg Hickling)

Se spune ca a fi mama de baieti este mai simplu atunci cand vine vorba despre adolescenta, sex si tot ce tine despre viata sexuala in general. Daca se intampla sa mai fi si pediatru, ar trebui sa fie simplu spre banal, floare la ureche, nu? NU. Pentru ca noi, pediatrii, suntem tot oameni, cu educatia pe care am primit-o si am inglobat-o in fiecare por al nostru… Sa va dau un exemplu: stim cu totii ca ˝e normal˝ (sau asa ne place sa spunem, ca stim) ca masturbarea este fireasca. Si atunci daca e fireasca, atunci cum vine treaba ca totusi undeva, in fundul sufletului, daca ne surprindem copiii in timp ce o fac ne…atinge? Va atinge? V-ar atinge? Pe mine sigur da…Sau daca abia mergand la medic aflam ca fiica/fiul si-a inceput deja viata sexuala si pentru noi este o surpriza? Si cum ne deschidem sufletul si mintea unii dintre noi care vin poate (ca mine) dintr-un alt film, cu o altfel (total altfel) educatie? Una mai restrictiva, in care discutiile legate de sexualitate au fost absente spre minus infinit? Si chiar daca acum traim ˝alte vremuri˝ si mintea si educatia par a fi de folos, sufletul ramane orbecaind intre ce trebuie si ce nu trebuie spus, cum trebuie sau cand trebuie. Sau trebuie?

In virtutea celor de mai sus,  MAMA din mine crede – PEDIATRUL stie clar cum e cu ipsatia 🙂 ca  la Conferinta Nationala de Educatie Sexuala cu experta internationala Meg Hicklin ( autoarea unei serii de volume pe acest subiect traduse la noi la Editura Humanitas) ar putea gasi un pic din ceea ce cauta. O carare, o directie. Poate nu numai pentru baietii mei, ci si pentru toti parintii si adolescentii pe care ii intalnesc la cabinet.

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda varsta de 2 ani pentru inceperea discutiei cu copiii despre sexualitate – cred, totusi, ca nu exista parinte pentru care acest subiect este unul usor de abordat… iar adevarul e ca nu este niciodata prea tarziu pentru a avea aceasta discutie sincer si la obiect.

Cei mici sunt curiosi despre cum functioneaza corpul lor si sunt interesati de modul in care relationeaza cu cei din jur de foarte timpuriu. Incepem cu totii invatandu-i cum se numesc diversele parti ale corpului, fara a ocoli zona genitala. Apoi discutam cu ei despre diferentele dintre fete si baieti. Este important sa folosim informatii potrivite varstei. Daca le oferim detalii adaptate nivelului lor de intelegere le este mai usor sa inteleaga ca sexul este o parte fireasca ce face parte din dezvoltarea umana. Fiind sinceri de cand sunt mici, creezi premisele unei punti de legatura si va fi mult mai usor sa discutam cu ei despre intimitatea sexuala atunci cand sunt mai mari.

Totusi, de la ce capat o apuci? Ii spui copilului despre corpul femeii si cel al barbatului, cum functioneaza ele, dezvoltare, reproducere, tipuri de relatii si se incheie cu ce face o relatie sa fie sanatoasa, comportamente sexuale, preventie legata de SIDA si alte infectii cu transmitere sexuala? Cat de mult e prea mult, cat de devreme e prea devreme? Unde te opresti si cum pui problema?

Conferinta Nationala despre Educatie Sexuala – Cum sa le povesti copiilor si adolescentilor despre sex vine sa ofere exact acest start – suport si sustinere de la un specialist de renume mondial in domeniul educatiei sexuale, Meg Hickling.

La invitatia Parentime, Meg Hickling sustine, in weekendul 19-20 martie 2016, doua conferinte, una sambata 19 martie (10:00 – 14:30 ) adresata parintilor si una duminica 20 martie (10:00 – 14:30), adresata specialistilor in domeniu. E ocazia perfecta sa afli ce informatii are nevoie copilul tau sa stie legat de sex si sexualitate, nu?

Afis conferinta Meg Hickling

Ma voi numara printre cei prezenti acolo sambata – in randul mamelor, asa cum spuneam. Vreau sa aflu despre:

• cele 5 stadii ale dezvoltarii sexuale pe grupe de varsta (2-4 ani, 5-8 ani, 9-12, 13-18 si tanarul adult)
• schimbarile care apar la pubertate si preocuparile parintilor despre aceasta etapa
• cateva strategii care sa te ajuta ca parinte sa te pozitionezi ca sursa principala de informare pentru copilul tau

Pentru mai multe informatii despre conferinta si inscrieri puteti sa accesati pagina web dedicata. Cu cine ma vad acolo, asadar?


  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

1 Comment on "Cum povestim copiilor si adolescentilor despre sex? (Conferinta Nationala de Educatie Sexuala cu Meg Hickling)"

avatar
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
cris
Guest
cris

Sa se faca educatie sexuala in afara scolii cu copiii ai caror parinti sunt de acord. Ceilalti sa faca istorie sau limba romana. Un Hasdeu, Densusianu, Eminescu, Camil P., Slavici, Radu Gyr, etc.