Ce medicamente pot lua daca alaptez?

De nenumarate ori sunt intrebata daca o mama care este bolnava are voie sa ia vreun medicament. Sau intreb eu o mama pe care o vad vizibil ca sufera daca a luat ceva sa se simta mai bine. Multe mamici asa stiu ele, ca daca esti gravida sau alaptezi nu primesti nimic in afara de vesnicul ceai cu l(t)amaie si miere, eventual ceva de supt si cam atat, poa’ sa curga mucii garla si durerea de gat asemenea. Nu stiu de unde stiu, dar sunt sigure pe ce stiu si e al naibii de greu sa le conving de altceva. Discutia este cam asa : “si ati luat ceva? Nu…Pot sa iau? Da, sigur, o gramada de medicamente. Ca sa va vina usor ce medicamente poate primi copilul, puteti primi si dumneavoastra. Urmatoarea vizita: ati luat ceva? Nuuu, pentru ca m-am gandit sa nu-i fac rau.”

Nimic nu-i face mai rau decat o mama slabita, epuizata, obosita. Si pentru ca vin dupa vreo patru zile in care sotul meu a cazut rapus de febra, nu pot sa nu remarc, fara sa fac din asta o regula, cum noi femeile chiar ne tinem mult mai bine. Pe picioare. In multe situatii. Cu sau fara amaratul de paracetamol. Sau de ibuprofen. Cu toate astea nu vreti sa clacheze vreodata vreo mama. Se opreste universul in loc, se invarte globul si e cum sunt eu acum cand astept sa revina mama unei dragi paciente ale mele din voiaj intr-o tara calduroasa si primitoare. Abia o astept. Am reusit sa dam eu si tatal prin neintelegere unul cu cealalta antitermice la 4 ore muuulte zile, am reusit sa il aud spunand ca e greu sa stai acasa cu copilul si da domne, e greu, e rutinant, e obositor (pe langa frumos, dragut, adorabil, cea mai frumoasa perioada din viata mea etc etc).  Asadar o mama sanatoasa tine o familie armonioasa.

pastile

Si cum sa ma fac mai bine inteleasa. Uite as putea sa va las un link, sa cititi o lista intreaga publicata de Ministerul Sanatatii intr-un document stuffffooos (dati ctrl+F medicamente si nah, va ajuta putin). Sau celebrul, mai ales printre mamici,  e-lactancia.org unde atentie trebuie sa cautati dupa substanta activa notata imediat sub numele fiecarui medicament. Sau sa va uitati in orice Memomed sau Med-ex unde medicamentele sunt grupate in liste de la cele mai sigure (A) spre cele total interzice (F, G). Sau sa tineti minte cateva idei pentru bolile cele mai frecvente:

  • ce poate primi  sugarul poate primi si mama.
  • paracetamol si ibuprofen simple (deci nu combinatii) poate primi orice mama care alapteaza.
  • anestezia (locala, la dentist de exemplu) nu necesita decat o singura masa aruncata (se mulge dupa anestezie) si ulterior se va alapta fara probleme.
  • sunt sigure anumite antibiotice cum ar fi derivatele de penicilina, amoxicilina sau cefalosporinele (deci si mama poate primi Augmentin, Amoxicilina, Zinnat, Ceclor etc) fara a fi necesara intreruperea alaptarii. Poate vi se pare o gluma, dar nu mai devreme de saptamana trecuta am examinat un copil al carei mama a intarcat pornind de la o pauza impusa degeaba in timpul administrarii unui antibiotic inofensiv pentru o infectie stomatologica.
  • in general florochinolonele nu se dau copiilor sub 12 ani (decat in cazuri cu totul speciale) si deci nici mamele care alapteaza nu pot primi. Din aceasta categorie sunt Ciprofloxacina (foarte cunoscutul Ciprinol), Levofloxacina ( ati observat sufixul “floxacina” pe care il retineti cu NU langa) etc.
  • multe topice, adica diverse unguente care se administreaza local, geluri antiiflamatoare (ele se absorb in cantitate mica in sangele mamei si in cantitate si mai mica se excreta in lapte).
  • aerosolii sunt total inofensivi in cazul femeilor care alapteaza.
  • subiect sensibil si pe care il intalnesc din ce in ce mai des, exista anumite antidepresive considerate SIGURE in cazul femeilor care au un sugar, dar si in timpul sarcinii. Acestea sunt doar UNELE dintre antidepresive. Nu am intalnit pana acum nici o mama cu tratament psihiatric care sa alapteze, in ciuda faptului ca medicamentul respectiv are un profil de siguranta bun. Nu in Romania. Cu siguranta sunt numeroase in Europa si cred ca aceasta posibilitate, de a putea continua alaptarea, este parte din terapia spre vindecare.
  • alcoolul nu este contraindicat TOTAL in alaptare.  O cantitate mica, cu ocazia unui eveniment special este permisa si este de dorit in locul unei frustrari care nu aduce nimanui beneficii.
  • mama se poate vaccina in timpul alaptarii, efectuarea de radiografii, CT sau RMN (cu atat mai putin) nu duc la intreruperea lactatiei.

Asadar acestea fiind spuse va doresc sa alaptati cu drag, uitand de pompe, biberoane, timpi, calendar, mililitri si sa savurati aceasta perioada unica, pentru ca trece mult prea repede. Eu… inca o prelungesc.


  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

9 Comments on "Ce medicamente pot lua daca alaptez?"

avatar
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
romina
Guest
romina

Binevenit acest articol. In romana se gaseau si se gasesc atat de putine informatii si punctual legate despre alaptare si medicatie in aceasta perioada.

Imi place finalul, mereu acel lucru personal care ma face sa indragesc articolele tale ” … sa alaptati cu drag,[…], pentru ca trece mult prea repede.”

Tutuianu Marilena
Guest
Tutuianu Marilena

Dna doctor lamauriti-ma va rog frumos,am inteles de la pediatru copilului meu ca atata timp cat alaptez nu am voie sa fac radiografii. Pana la umr acare este adevarul ca numai inteleg nimic 🙁 . Va multumesc anticipat.

Mada
Guest
Mada

Buna ziua,am o fetiță de 8 luni si alăptez dar de 3 zile am puroi in gat si medicul mia prescris zinnat,dar sa opresc alăptare

Mada
Guest
Mada

Cum trebuie sa procedez vreau sa alăptez in continuare,la 3 lunite iam dat augumentin si a avut o iritație urata la păsărică

Roxana
Guest
Roxana

Va rog o părere.Baietelul meu de 1a4l este inca alăptat de 3_6 ori în 24h.El ia acum Augmentin pt e.coli enteropatogen și eu am primit Augmentin pt streptococ de tip a în gât.Pot să îl alăptez în condițiile acestea?Mulțumesc!

Lucia
Guest
Lucia

Buna seara avea o intrebare ?.

Ioana
Guest
Ioana

Buna ziua. Am citit articolul de mai sus si nu am reusit sa imi dau seama daca antibioticul Klacid este sau nu compatibil cu alaptarea?
Multumesc