Se implineste fix un an in aceasta saptamana de la vizita noastra in Goteborg la Universeum, muzeul spectaculos despre care am crezut ca l-am vizitat mult prea devreme cu Andrei de 6 ani si Vlad in carucior. Ca adult mi -a ramas in minte cat de multe lucruri aplicate poti invata si am regretat cantitatea imensa de chimie si fizica teoretice pe care le-am ingurgitat din scoala generala, trecand prin liceu si chiar si prin facultate (candva, parca in alta viata, am terminat si Facultatea de Chimie-teoretica…prea putin practica).
M-am bucurat asadar sa aflu ca exista ceva asemanator in Bucuresti, ca cineva s-a straduit si a inteles ca cel mai bine copiii pot intelege aplicand. Si adultii, pentru ca si pentru noi unele dintre experimentele de acolo sunt interesante, utile si mai sterg praful de pe neuronii care au uitat poate fizica si matematica intr-un ungher.
Ce mi-a placut:
- ideea in sine
- experimentele sunt frumos explicate, interesante, aplicabile unele dintre ele si acasa, marea lor majoritate iti deschid apetitul sa stii mai multe
- te programezi pe site si stii dinainte la ce ora trebuie sa ajungi. Atentie: nu poti depasi ora si este recomandat la sfarsit sa donezi 20 roni de persoana pentru ca acest proiect sa continue si dupa ce expira finantarea cu ajutorul careia a fost creat. Din iulie intrarea va fi taxata.
- dupa o prima intalnire este cu siguranta necesara inca una pentru aprofundare. Cred ca cea mai utila modalitate este mersul individual, in care un parinte poate explica pe indelete copilului.
- fiecare parinte semneaza pentru copilul sau, ca va avea grija sa nu distruga, sa rupa sau sa sparga obiecte.
- top 3 experimente pe gustul lui Andrei : statul pe cuie (o persoana se intinde complet pe o suprafata tare, din care apasand pe buton se ridica zeci de cuie care sustin greutatea uniform distribuita fara sa intepe), electrizarea parului in camp electric si reproducerea unui fulger.
- am regasit capra, lupul si varza 🙂 . Mi-am dat seama ca primul care mi-a povestit despre era bunicul meu pe care l-am adorat (pentru ca ma rasfata ca nimeni din familie). Nu va amintiti? Cum sa duci lupul, capra si varza pe celalalt mal astfel incat nici unul sa nu fie mancat? Ia priviti (Andrei s-a distrat de minune!):
Va deschid apetitul cu cateva imagini:
(doua bile care pornesc in acelasi timp de la inaltimi diferite se vor intalni mereu in acelasi punct)
(caleidoscop, principiul de baza, aici urmarea fascinat cum bulina neagra se tot ˝inmulteste˝)
(transmiterea sunetului printr-un tub)
Ce este perfectibil:
Cumva, spatiul este inca neprietenos. Sigur ca discutam despre stiinta, dar incaperea pare austera (este cred o fosta fabrica reamenajata la parter si este o parere personala)… Prea multe experimente intr-un loc totusi mic, ar putea fi speculate, pentru ca sunt fooooarte interesante si ar merita un spatiu si mai generos. Participarea copiilor sub 3 ani este interzisa, parerea mea este insa ca abia dupa 5-6 ani pot intelege ceva din experimente. Consider ca targetul sunt elevii, mai tintit cei din ciclul gimnazial pentru care vizita la muzeu este o reala oportunitate de a aplica ce invata teoretic la fizica sau matematica. Poate se pot imagina mai multe experimente cu target de varsta prescolarii 🙂
Asadar mergeti la Casa Experimentelor, nu uitati sa va programati aici, pe site, pana in iulie 2016 intrarea este gratuita. Se ajunge usor, exista parcare in zona, este chiar langa Autovit. Enjoy sciene!
Leave a Reply
2 Comments on "Mergeti si la Casa Experimentelor"
Meeerg, cum să nu?!
Mulţumesc pentru pont. O să îl iau cu mine şi pe nepoţelul meu, pe care îl cheamă tot Andrei 🙂 – dar e puţin mai mare decât băiatul tău.
Multumesc pentru sugestie, era pe lista de “To do”, dar recenzii suplimentare nu strica niciodata :). Nu chiar in aceeasi nota, dar nu cu foarte mult diferit este si atelierul Pasarea ascunsa-n piatra de la MNAR, vi-l recomand! Noi am fost week-end-ul trecut si tare mult ne-a placut.