Sindromul hemolitic uremic la copii

Evenimentele recente legate de cele 15 cazuri de copii din judetul Arges cu sindrom hemolitic uremic au ridicat numeroase intrebari printre parinti, multe mi le-ati adresat si aici pe blog, unele la cabinet. Ce este asadar sindromul hemolitic uremic? Dupa cum ii spune numele NU este o boala, ci un sindrom, adica mai multe simptome simultan. Medical se caracterizeaza prin triada 1. insuficienta renala 2. anemie hemolitica si 3. trombocitopenie. In limbaj comun cel mai frecvent debutul este cu diaree, febra, diaree cu sange, la 7-10 zile de la debutul initial urmand letargia, starea generala extrem de proasta, insuficienta renala, anuria si in absenta tratamentului suportiv inclusiv decesul.

Cum se intampla ca de la o diaree sa se declanseze sindromul hemolitic uremic? Cauza cea mai frecventa si citata in manualele si reviewurile de pediatrie este infectia cu Escherichia coli serotipul O157 producatoare a toxinei Shiga-like. Modalitatea prin care toxina dupa ingestie adera de epiteliul intestinal si apoi este transportata direct la rinichi este controversata si implica mecanisme biologice complexe, dar aceasta particularitate este esentiala in declansarea cascadei care poate conduce in final la insuficienta renala (deci insuficienta epurare a organismului) si deces. Exista in literatura descrise si sindroame care nu au drept etiologie E. coli O157, dar in peste 70% din situatii acesta este agentul etiologic. In restul situatiilor poate fi vorba de alte tulpini de E. coli, producatoarea sau nu de toxina Shiga-like sau chiar alte bacterii, virusuri, fungi etc

Epidemiologia din SUA spune ca sindromul hemolitic uremic tipic se intampla la aproximativ 0,5-1 caz/100.000 locuitori cu o prevalenta maxima la grupa de varsta 1-5 ani la care incidenta maxima este de 6 cazuri/100.000 locuitori pe an. In 2012 de exemplu in SUA au fost raportate 274 cazuri de sindrom hemolitic uremic cu toxina Shiga-like si infectie cu E. coli serotipul O157 (in toooooata tara, da? Statele Unite da? intr-un an intreg??). In Romania in ianuarie 2016 sunt deja 15 cazuri TOATE din judetul Arges si Ministerul ne spune ca NU este un focar epidemic…. Apreciez raspunsul diplomatic al doamnei profesor Balgradean care trateaza efectiv acesti copii si care spunea ca “este normal sa te intrebi daca exista o sursa comuna de infectie” de vreme ce tot domnia sa spunea ca in mod normal sunt 10-12 cazuri care apar in varfurile de sezon vara, respectiv iarna. Consider cel putin prematur raspunsul Ministerului si imi pun speranta in colegii medici epidemiologi pentru a gasi o posibila legatura intre aceste cazuri, care statistic vorbind este evident ca nu respecta patternul obisnuit.

  sursa foto: www.pixabay.com

 

Ce pot face parintii pentru a preveni? Am fost intrebata care apa este mai sigura de vreme ce se recomanda fierberea la 100 grade si nu doar “datul in clocot”. In literatura de specialitate se mentioneaza ca prima masura de preventie evitarea mancarii raw (crude) si prepararea termica cat mai corecta a carnii. Aparent cu totii credem ca respectam aceste masuri, dar in jurul meu intalnesc foarte frecvent diverse posibilitati de contaminare, considerate de parinti chiar sursa sigura de aliment de calitate. Asadar evitati cumpararea: oualor din sursa necunoscuta cu adevarat (stim noi o doamna care ne da oua de la gaini…si ce mai stiti despre doamna?), laptele de la vaca, capra, bivolita, magarita de la vecina/doamna/matusa/cunostinta de la tara, carnea, fie ea vita sau pasare, branza cumparata de la producatori locali, despre care putem crede ca sunt de buna credinta, dar care pot din nestiinta sa faca mici greseli in procesul de fabricatie nu indeajuns controlat care pot deveni fatale.

Un mic moment de neatentie poate fi suficient: transarea carnii pe un tocator de lemn, carnea infestata, apoi utilizarea tocatorului aparent curat pentru a taia un aliment care ajunge sa fie primit de copil. Carnea in sine poate fi preparata termic corect, insa contaminarea s-a produs.

Nu ne putem feri la modul absolut de astfel de evenimente si imi veti spune ca si branza din hipermarket poate pati la fel. Nimic mai adevarat, desi cumva rigurozitatea in productia industriala este mai mare, pentru ca si responsabilitatea juridica este mai mare. Putem sa prevenim printr-o igiena stricta, nu se mananca in parc, la locurile de joaca etc. Fructele se pastreaza separat de carne. Apa se foloseste doar imbuteliata, nu din fantani, puturi. Sunt nenumarate firme obscure care imbuteliaza apa, care este apoi vanduta in magazinele mai mici, cele de cartier sau la sate. Nu mai mentionez aici reteaua locala cu care se spala toate produsele alimentare. Apa trebuie sa fie testata periodic si clorinata corespunzator.

Imi amintesc unele comentarii malitioase pe care le-am primit in vara legate de “lasati copiii sa se caleasca in mizerie, nu mai exagerati cu spalatul pe maini“- referitor la mersul in nisip la mare,la piscina etc. Cred ca este suficient un singur episod diareic sever pentru a realiza ca totusi…better safe than sorry. Si din pacate eu am trait unul langa Andrei.

Din fericire nu toate diareile duc la sindrom hemolitic uremic. Pentru a sti cum sa tratati de prima intentie o diaree acuta insotita de deshidratare puteti citi un post mai vechi. Ramane valabil ceea ce cu totii am invatat in facultate: “bolile rare sunt rare, bolile frecvente sunt…frecvente“. Sanatate si incredere!

Toate articolele din acest blog sunt scrise de Irina Costache, medic pediatru.


  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

3 Comments on "Sindromul hemolitic uremic la copii"

avatar
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Laura
Guest

Multumim foarte mult!

Vio
Guest
Foarte util. Multumesc.Eu una privesc/ascult ingrozita stirile, ca mamica de baiat care (acum aproape 3 ani) a fost pozitiv la e-coli. Acum, nu mi-e foarte clar, cum se stie ce serotip este? Caci imi aduc aminte ca atunci cand ii iesise lui Andrei (in coprocitograma/coprocultura) si eu stiam ca poate duce la complicatii severe/deces…ma intrebam daca este sau nu este acel serotip. Si nimeni nu mi-a zis vreodata… Din fericire noi am iesit cu bine din acea poveste.(ma rog, daca "bine" inseamna ca Andreiul meu a facut soc anafilactic la antibiotic in spital…si apoi am stat 7 zile pe TI..)Bine… Read more »
Gabry Ella
Guest

multumesc pt tot ce postati, ca ne raspunde-ti la mesaje si ne informati cu tot ce tine despre copil, legat de cazurile cu acest virus…doamne ajutai sa scape, mai nou este vorba de vaccinuri..si eu am bebe de 1a2s iam facut vaccinurile, chiar imi e teama,doamne pe viitor