Gripa cu miozita la copil

De curand am citit un raport al unei publicatii medicale care asemana gripa cu un mare dezastru natural, ceva in genul : “stim ca va fi inca una si inca una (epidemie de gripa), dar ignoram aproape cu totii atat magnitudinea cat si efectele” care pot fi dezastruoase. In alte privinte mentiona autorul, sunt doua dezastre complet diferite: daca un cutremur dureaza cateva secunde/zeci de secunde si afecteaza o arie bine delimitata, o pandemie de gripa se poate transmite pe parcusul mai multor luni in practic intreaga lume si poate fi mai devastatoare decat un tzunami.

Gripa este o boala severa, prin simptomatologia serioasa si care afecteaza profund starea generala a unui pacient, cu potential letal mai ales in randul copiilor, persoanelor in varsta sau celor care sufera de diverse afectiuni cronice sau care necesita tratamente imunosupresoare pe termen lung. Se estimeaza ca anual sunt  documentate intre 3 si 5 milioane de cazuri severe de gripa,  dintre care 300.000-500.000 decese.

Clinica este putin sugestiva pentru medic, fiind similara si in alte viroze, dar frapeaza starea generala extrem de modificata alaturi de: febra inalta, dureri musculare, slabiciune musculara, cat si simptome respiratorii: tuse uscata, iritativa, rinoree (le curge nasul, de obicei secretiile fiind apoase), gat rosu, odinofagie (dureri la inghitit).

Cum stim ca este gripa si nu o raceala simpla? Iata un mic ghid al simptomelor:

Semn/simptom

Gripa

Raceala

Febra

Inalta, dureaza zile

Rara

Cefalee

Frecventa

Rara

Oboseala/slabiciune

Poate dura saptamani

Dispare odata cu boala

Rinoree

Mai rara

Frecventa

Durere in gat

Rara

Frecventa

Tuse

Frecventa

Rara

Durere in piept

Frecventa

Putin probabila

Complicatii

Foarte frecvente

Rare, otite, sinuzite

Asadar gripa are sanse mult mai mari sa se complice decat o simpla raceala. Cele mai frecvente complicatii sunt: pneumonia bacteriana, pneumonia virala sau viro-bacteriana, exagerbarea bolilor pulmonare preexistente (mai degraba la adulti decat la copii), laringita acuta (crupul la copii care se poate prezenta mai grav decat crupul viral obisnuit), sindromul de soc septic (septicemie), afectarea cardiaca (miocardita, boala extrem de grava) sau miozita.

Ce este miozita in contextul infectiei cu virusul gripal? Este o complicatie rara a infectiei cu virus gripal B, mai rar virus gripal A, mai frecventa la baieti cu varsta intre 3 si 14 ani. Simptomatologia este extrem de spectaculoasa, urmeaza de obicei unei perioade de 3-5 zile de stare generala modificata, cu febra inalta, rinoree, pentru ca la 2-3 zile de la ameliorarea simptomatologiei sa apara durerea importanta la nivelul gambelor insotita practic de imposibilitatea mersului. Simptomatologia desi spectaculoasa si extrem de nelinistitoare atat pentru parinti, cat si pentru micii pacienti TRECE de la sine intr-o perioada de timp variabil, de la zile pana la saptamani. Caracteristic in miozita benigna a copilului post virala este mersul cu baza larga de sustinere sau mersul pe varfuri, atunci cand apar primele semne de rezolutie ale bolii (asa cum puteti vedea si in filmuletul de mai jos, daca priviti cu atentie mai ales calcaiele):

 

(sursa video: arhiva personala a mamei pacientului si “prietenului” meu A.G., cu multumiri pentru toata increderea oferita)

 

Muschii afectati sunt cei ai gambei: solear si gastrocnemian, foarte rar exista descrisa in literatura si miozita a membrelor superioare. Paraclinic hemograma este tipica unei infectii virale cu leucocite scazute (leucopenie), cu neutropenie si/sau limfopenie, proteina C reactiva negativa si creatinkinazele (CK) foarte crescute, alaturi de transaminaze (TGO si TGP). Aceste analize sunt necesare pentru a confirma diagnosticul, care este insa sugerat de clinica si rezulta usor in urma unei anamneze corecte si complete.

Desi o boala care trece de la sine, miozita intrainfectioasa necesita un diagnostic corect pentru a evita tratamente si investigatii inutile, spitalizari nedorite. Vaccinarea antigripala ramane singurul mod prin care se pot evita asemenea situatii, in emisfera nordica ea fiind recomandata de la debutul toamnei, inclusiv la copii.

Toate articolele din acest blog sunt scrise de Irina Costache, medic pediatru.


  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

2 Comments on "Gripa cu miozita la copil"

avatar
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Stefania
Guest
Stefania
Buna ziua, copilul meu de 5 a fost diagnosticat de o săptămâna cu miozita infecțioasă virală, ca urmare a unei viroze foarte puternice contractata in colectivitate. A făcut și perfuzii in spital plus cortizon injectabil, la sugestia medicului, întrucât acuza o slăbiciune musculară a gambelor. După 2 nopți am cerut externarea pt că efectiv terminasem tratamentul prin branula și putea lua acasă pastile prednison. Inca nu poate să meargă, si s-au împlinit azi 7 zile de când nu poate. Tratamentul cu cortizon a început de 3 zile, încă nu l-am terminat. Oare este cazul sa consultam un neurolog, pot rămâne… Read more »
Adriana
Guest

Am si eu aceeași problemă …imi puteti spune cum se simte copilul dvs , si a revenit ? Sanatate multa