Oxiuraza. Subiect care ne mananca la propriu si la figurat numai cand auzim de el. Ce sunt domne oxiurii? Niste viermi, mici, albi, care misca. (asta cata vreme sunt vii). Cum se infecteaza omul? Ingerand oua de oxiuri care in intestinul subtire elibereaza larvele,iar ulterior acestea se depun mai ales in cec (parte din intestinul gros) sau apendice. De ce copiii? De ce mai putin adultii? Pentru ca ciclul de viata al acestor larve prespune statul linistit prin intestinul omului cam 1 luna (chiar linistit linistit nu e, pentru ca in timpul asta larvele ˝cresc˝, devin femele gravide care depune oua perianal.
Aici este momentul in care igiena conteaza. Copilul se scarpina, mai ales in cursul noptii, oualele raman sub unghii sau chiar pe piele si in acest mod apare reinfestarea. Si tot asa. Un ou ingerat ajunge sa se transforme intr-o femela graviduta mult mai repede ca noi oamenii: o luna numai. Dupa o luna, o graviduta de oxiuri poate produce in jur de 10.000 oua pe care le depune perianal si ciclul se reia. De ce in cursul noptii? S-a dovedit ca acela este momentul in care femela migreaza in zona anala pentru a depune oua, acestea devin mature in 4-6 ore si evident si infectante.
Care sunt semnele clinice ale oxiurazei? Multe dintre persoanele infectate sunt ASIMPTOMATICE. Daca exista ceva semne acestea sunt din sfera digestiva si pot fi destul de nespecifice (adica sunt comune si altor afectiuni cu care se confunda): dureri abdominale, flatulenta, balonare, constipatie sau dimpotriva diaree. De departe cel mai frecvent simptom este SCARPINATUL (pruritul) ANAL si NU in jurul nasului! Acesta nu are semnificatie clinica, nici o descriere din literatura medicala nu il aminteste.

Sursa foto: http://emedicine.medscape.com/article/225652-overview
Cum se stabileste diagnosticul? Cel mai simplu este ca parintii sa observe viermele adult: scurt, intre 8-13 mm, albicios, de cele mai multe ori nu este unic. Oualele se identifica prin amprenta anala, despre care am scris intr-un articol mai vechi cum se recolteaza.
Odata diagnosticul stabilit singurul tratament DOVEDIT STIINTIFIC a fi util este cel antihelmitic, cu medicamente, cel mai utilizat in tara noastra fiind albendazolul. Reinfestarea este o problema frecventa, de aceea TOTI membrii familiei trebuie sa primeasca tratamentul corect, iar igiena sa fie riguroasa (mai ales in ceea ce privesc lenjeria de pat sau cea intima, care vor necesita spalare la temperaturi inalte), taierea unghiilor mult mai des, folosirea eventual a unei periute pentru o curatire cat mai exacta.
Este o parazitoza frecvent intalnita la copiii din comunitati: crese, gradinite, mai ales dn cauza igienei precare, dar si a gardului fabulos de reinfestare in cadrul familiei. Regulile de urmat trebuie sa fie extrem de riguroase pentru a trata cu succes un copil, iar teama de toxicitatea hepatica a antihelmiticelor, impreuna cu folosirea diverselor siropuri fara efect dovedit clinic, pot intarzia rezolvarea infectiei si aparitai diverselor complicatii.
Aparitia unui caz intr-o colectivitate de copii ar trebui sa impuna, conform ghidurilor din acest moment, tratarea cu antihelmitice a tuturor celor prezenti in jurul copilului colegi, parinti, frati/ surori, personal de ingrijire, personal didactic).
Toate articolele din acest blog sunt scrise de Irina Costache, medic pediatru.
Leave a Reply
5 Comments on "Copilul meu are viermisori-oxiuraza"
As dori sa intreb:de ce medicii pediatri prefera sa administreze siropuri din plante pt.paraziti(nikvorm) decat sa prescrie albendazol?
Sa inteleg ca amandoi au facut o reactie alergica severa la albendazol? Aporpo de intrebarea de dedesubt, unul din motivele reticentei medicilor este aceasta severitate a reactiilor alergice sau afectarea hepatica. Sunt medicamente cu o toxicitate ridicata, din pacate, pentru ca si viermii respectivi nu se "lasa cu una cu doua"
Am raspuns mai sus:), toxicitatea ridicata a antihelmiticelor si teama de reactii adverse severe.
Acest comentariu a fost eliminat de autor.