Cum e domne cu scarlatina asta? Pare ca e peste tot, in gradinite si scoli, si cumva in apropierea Craciunului si Anului Nou izbucneste in fiecare an. Si ce facem cu exudatele? Pe care le facem? Testul rapid sau asteptam sa creasca in cultura? Tratam sau nu tratam? Cand tratam si ce tratam? Sunt intrebari care au curs cu repeziciune si repetitie zilele acestea, la cabinet, telefon, in fata blocului sau …in Piata de Craciun. O da, in Piata de Craciun exista cel putin o mamica ingrijorata de scarlatina de la scoala a copilului (va salut cu drag doamna, uite, intalnirea noastra nu a fost providentiala doar pentru dumneavoastra, se pare ca si pentru mine).
Scarlatina este o boala infectioasa, determinata de un anumit tip de streptococ, toxigen, adica generator de toxine si anume streptococul beta-hemolitic de grup A. Boala se caracterizeaza clinic prin: 1. angina (adica rosu in gat) 2. febra 3. varsaturi si 4. exantem (eruptie) caracteristic. Sursa de infectie este reprezentata de omul bolnav sau de purtatorii sanatosi de streptococ.
Importanta precizare: asadar exista oameni care au streptococ beta hemolitic in faringe, carevasazica exudat faringian pozitiv si NU au nicio boala, dar o pot transmite. Cui? Oricui este receptiv. Putem sa ne ferim in acest caz CONCRET? Practic doar respectand masurile de igiena si asigurandu-ne un organism de fond cat mai sanatos putem avea mai multe sanse, dar mai tintit de atat, NU. Din fericire receptivitatea pentru a face boala scade cu varsta, scarlatina apare cu predilectie la copiii mai mari de 2 ani si mai mici de 15 ani, cu o incidenta maxima undeva in jurul varste de 5-10 ani.
A doua precizare: streptococul beta hemolitic de grup A NU cauzeaza DOAR scarlatina. Asadar prezenta unui exudat pozitiv nu inseamna automat diagnosticul de scarlatina. Streptococul beta hemolitic de grup A este agentul etiologic (cauzator) al anginei/ amigdalitei pultacee, faringitei, impetigo (afectare la nivelul pielii), uneori ca si complicatii la distanta reumatismului articular acut sau glomerulonefritei.
Cum ne infectam? Bolnavul este contagios cu o zi inainte de debutul bolii si inca 24 (maxim 48 ore) dupa ce se incepe tratamentul antibiotic. Asadar streptococul beta hemolitic de grup A fiind o bacterie, tratamentul este DOAR si cu CERTITUDINE antibiotic. In cazul acestui germene atitudinea terapeutica este diferita de ceea ce multi parinti s-ar putea astepta si anume tratament conform antibiogramei, deoarece, printr-un mecanism neinteles deocamdata, dar foarte imbucurator streptococul a ramas, in ciudata trecerii timpului si abuzului de antibiotice, sensibil la cel mai banal, dar salvator de vieti antibiotic: penicilina.

Cum testam un copil, mai ales unul care a intrat in contact cu un coleg bolnav de scarlatina? Facem exudat faringian sau test rapid? Sau ambele? Despre exudate in general am mai povestit si aici, dar “testul rapid la streptococ” este o noutate. Testul rapid este un examen care se efectueaza similar unui exudat, cu mentiunea ca nu conteaza la fel de mult momentul zilei in care se preleveaza proba, obtii un rezultat pe loc si astfel este permisa o atitudine terapeutica imediata. Are o sensibilitate foarte mare, care atinge 95%, asadar este un test pe care te poti baza.
Un test pozitiv insotit de simptomatologie specifica unei infectii cu streptococ impune imediat tratament cu antibiotic si exclude timpii mari (48-72 ore) de asteptare a culturii din exudatul faringian. Un test negativ alaturi de o simptomatologie sugestiva impun obligatoriu si exudatul faringian. Testul negativ impreuna cu starea clinica foarte buna au o valoare predictiva excelenta, adica in peste 98% cazuri cu certitudine copilul examinat nu este infectat.
Daca un copil asimptomatic clinic, contact cu un alt copil diagnosticat cu scarlatina, are fie un test rapid la streptococ pozitiv, fie un exudat care indica prezenta microbului, fie ambele, va primi de prima intentie tratament cu PENICILINA (Ospen). Despre cum se manifesta scarlatina si tratamentul ei intr-un post viitor.
Sursa foto: By PinkStock Photos, D. Sharon Pruitt https://commons.wikimedia.org/wiki via Wikimedia Commons
Toate articolele din acest blog sunt scrise de Irina Costache, medic pediatru.
Leave a Reply
17 Comments on "Streptococul beta hemolitic si scarlatina la copil"
In sfarsit am inteles si eu ce e cu streptococul asta. Scurt si la obiect articolul cat sa inteleaga toata lumea.
ce facem cum purtatorii sanatosi?
Eu sincer nu am inteles, baiatul meu (3 ani) a fost diagnosticat cu el, dar fara nici un fel de alte manifestari, nici macar rosu in gat. Dupa 10 zile de antibiotic (augmentin ES) am repetat exudatul si nu i-a mai iesit nimic. Deci?
Purtatorii sanatosi sunt peste tot in jurul nostru, ei nu se trateaza, sunt surse de infectie insa pentru cei susceptibili.
A intrat in contact cu bacteria, dar apararea locala a facut sa nu se manifeste nici una dintre posibilele boli. (nu orice germen care este primit de organism obligatoriu va determina o boala, exista mecanisme locale de aparare, celule care omoara local etc)
Fetita mea (2a si 6l) fara simptome (caz de scarlatina la cresa), a avut exsudatul poztiv. 10 zile antibiotic, exsudat tot poztiv (antibiograma valida ospenul). Ce trebuie facut?
E probabil purtator sanatos deci…nimic pe mai departe.
Din cate am citit eu despre acest subiect din diverse surse, purtatorii sanatosi sau asimtomatici sunt cei care au streptococul, dar acesta nu declanseaza alte simtome de boala in cazul lor. Totusi sunt cazuri periculoase pt cei din jur, pt ca transmit mai departe.. deci categoric trebuie tratat cu antibiotic dupa indicatiile medicului, desigur.
Buna ziua, baietelul meu de 5 ani a fost diagnosticat cu scarlatina desi exudatul a iesit bine si analizele si am fost tratati cu penicilina intavenos. A avut eruptie pe corp si dureri in gât.si acuma facem moldamin..e ok ca am facut injecţii desi analizele au fost bune si nu a iesit virusul hemolitic de tip A sper ca am scris corect.multumesc
O buna prietena a intampinat aceasta afectiune la copilul ei, initial intrebandu-ma pe mine inainte sa mearga la doctor, ii era foarte teama. N-am stiut ce sa-i raspund, asta s-a intamplat zilele trecute si inca nu m-am interesat sa vad ce a facut. O sa o redirectionez catre acest articol, poate o va ajuta.
Buna ziua,
Baiatul meu are streptococ betahemolitic de tip A, fibrinogen ok, proteina C reactiva ok, VSH – 26, ASLO – 1600. Poate fi considerat purtator sanatos?
Multumesc,
Mihaela
Buna ziua, un test rapid cu rezultat “slab pozitiv” ce semnificatie are ? Poate o cura abia incheiata de Luivac sa influenteze acest rezultat? Mentionez ca are la gradinita un caz de scarlatina. Multumesc!
Test slab pozitiv se confirma cu exudat clasic. De obicei contactii de scarlatina se trateaza.
Doctorita de familie mi-a confirmat, recent, ca nu e nevoie sa tratam contactii atita vreme cit nu au simptome si nici nu-i retragem din colectivitate…
Este necesar ca membrii de familie si toate persoanele cu care intra in contact sa isi faca testul. In urma rezultatului pozitiv trebuie tratament.
Buna ziua
As avea nevoie de o lamurire. Pe de-o parte nu se recomanda testarea tuturor contactilor asimptomatici pt streptococ, pe de alta parte toti contactii de scarlatina asimptomatici cu exudat pozitiv trebuie tratati cu Ospen. Nu e oarecum contradictoriu?
Toti contactii intr un focar, mai mult de 3 cazuri, daca FAC febra fac exudat si primesc tratament. Atat