A fost o adevarata “epidemie” de infectii faringiene cu streptococ beta hemolitic de grup A in ultimele saptamani si am incercat si eu aici sa scriu putin despre ce inseamna infectia cu acest germene, dar in practica ne-am lovit si eu si parintii de diverse situatii incalcite cu infectii si reinfectii, antibiotice primite 7 zile sau 10 zile, copii fara simptomatologie cu streptococ in exudate etc

6. prezenta co-patogenilor: in sfera orofaringiana mai exista si alti germeni care doar colonizeaza (sunt acolo fara a fi patogeni, generatori de boala), cum ar fi: Staphylococcus aureus, Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis. Acestia produc niste enzime numite beta lactamaze. Penicilina, antibioticul de alegere in tratamentul infectiei cu streptococ beta hemolitic de grup A-SBHA face parte din clasa beta-lactaminelor si este inhibata, adica nu isi mai face efectul, atunci cand apar enzimele beta lactamaze in jur. De aceea au fost “inventate” medicamentele in combinatie de peniciline (beta-lactamine) cu inhibitori de beta-lactamaze, un exemplu tipic fiind combinatia de amoxicilina cu acid clavulanic (Augmentin) sau medicamente stabile la actiunea beta-lactamazelor: cefalosporinele. Asadar alegerea unei combinatii sau a cefalosporinelor pentru tratamentul de prima intentie a infectiei cu SBHGA pare o alegere mult mai sigura, asociata cu o rata a reinfectiei mult mai mica.
Toate articolele din acest blog sunt scrise de Irina Costache, medic pediatru.
Leave a Reply
9 Comments on "Streptococul beta hemolitic de grup A – esecul tratamentului"
Din acest articol, parintele fara pregatire medicala va intelege ca amoxicilina cu acid clavulanic este medicatia de electie in tratamentul acestei infectii. Indraznesc sa va contrazic, penicilina este conform OMS, CDC ( US) si probabil si conform altor organizatii medicatia de electie. In caz de alergie, se face o antibiograma si se da cel mai frecvent un macrolid. Cat despre manifestarile digestive, nu cred ca un antibiotic cu spectru mai larg cum este Augmentin-ul este "mai bland" pe flora intestinala ca penicilina. Am consultat microbiologi clinici pentru ca m-am lovit de aveasta patologie si au spus acelasi lucru.
Afirmatiile mele au la baza ultimul review cu titlul "antibiotic failure in the tratment of streptococcal tonsillopharyngitis", publicat in baza medicala uptodate.com, last update 02.aprilie.2015. Daca nu ar fi fost surprinzator nu l-as fi adus in atentie, asa cum spuneam in articolul precedent stim cu totii de Ospen ca medicament de electie. In practica medicala este insa o realitate faptul ca dupa tratament nu se sterilizeaza exudatele si atunci am cautat cauze. Nu e nimic ilogic si nici nedemonstrat (va pot pune la dispoziție linkuri ale studiilor).
Buna ziua! Spuneti-mi, va rog, ce recomandati in urmatoarea situatie. Fetita mea de 4 ani a facut in luna decembrie scarlatina, a urmat tratament cu antibiotic timp de 10 zile. Acum la aproape jumatate de an distanta au aparut doua cazuri de scarlatina la gradinita, si ni s-au cerut exudatele. I-am facut exudatul rapid si a iesit pozitiv. Se reia tratamentul cu antibiotic? Multumesc mult!
Se confirma sau nu cu exudat normal si se trateaza doar daca are simptome in urmatoarea perioada.
Buna ziua, dupa ce terminam tratamentul cu antibiotic, la cat timp repetam exudatul? Si ce alte analize se recomanda?
Nu ar trebui repetat exudatul. Ajungem sa tratam o hartie. Nu se incadreaza in nimic din ce am enumerat in articol. 🙂 Daca clinica e buna inseamna ca am tratat ce trebuie.
Pot să înțeleg de aici că nu e ce trebuie dacă i-a fost prescris copilului Sumamed în caz de faringită? După consultul clinic, doctorul ne-a recomandat testul rapid, urmând ca dacă acesta iese pozitiv la streptococ, să ia Sumamed. În caz că iese negativ, dacă se va simți rău copilul, se va aplica tratamentul cu Sumamed prescris. Menționez că acum singurul simptom pe care îl are este durerea la înghițire. Mulțumesc dacă mă veți lămuri :)!