Mucii la copil (partea a doua)

˝Copilul meu are muci…˝ este o afirmatie aproape la fel de frecventa ca si ˝copilul meu iar tuseste˝.  Ce facem cu toti mucii atunci cand copilul nu are febra? Ii aspiram? ii ignoram? punem ser? sau picaturi? de care picaturi? facem aerosoli? cu ce facem aerosoli? facem exudat?

Raspunsul este mereu nuantat: depinde. Daca un copil are muci, poate fi sau nu racit. De obicei insa, cand vorbim despre un copil mic, pana in 3 ani aproximativ, riscul ca acei muci sa fie doar rinita alergica este foarte mic. De cele mai multe ori este o forma de rinoadenoidita (adica inflamatia din nas) sau rinofaringita (si “gatul”/faringele este afectat, pe langa nas).

Cum putem ajuta copilul cu muci?

1. Il aspiram sau nu? Raspuns corect: depinde. Daca e foarte mic si nu sufla nasul DA. Cu ce? Batista bebelusului este de mare ajutor. Nu au legatura aspiratorul si microbii, praful din aspirator cu batista, aceasta este un instrument care se curata, aspiratorul il folosim pe post de turbina care ne ajuta cu forta lui sa ..aspiram. Exista si variante mai blande: aspiratorul cu gura, produs de mai multe firme. Nu, nu vor intra mucii in gura nimanui, exista un opritor, de obicei din burete care se schimba. Cum aspiram? De obicei copilul va sta in sezut, deci in pozitie verticala, gravitatia ajuta si ea la scurgerea mucilor.

2. Punem apa de mare. Cand? Inainte de a-l aspira! De care? Prefer HIPERTONA, adicatelea hiperconcentrata. Serul fiziologic obisnuit si apa de mare uzuala au concentratie de 0.9%, dar de obicei la aceasta concentratie se numesc IZOTONE si NU DESFUNDA. Se folosesc la nevoie pentru toaletarea/curatarea nasului cand copilul nu este bolnav. Ca sa descongestionam nasul avem nevoie de ser hiperton (de obicei peste 2.4-2.6%) si posibil si de alte tipuri de picaturi, pe care ni le va indica medicul.

3. Facem sau nu facem aerosoli? Pentru muci si doar muci teoretic NU! Aerosolii au fost ˝inventati˝ pentru bolile cu afectare pulmonara sau mai exact a arborelui traheo-bronsic, pentru ca aceasta forma farmaceutica ajuta la patrunderea medicamentului sub forma de microparticule acolo unde este nevoie, in laringe, trahee, bronhii, bronhiole. Exista echivalenta pentru mai toate medicamentele inhalatorii de luat per os adica pe gura, dar efectele adverse sunt mai numeroase (cum este de exemplu cazul corticoizilor) si efectul local, acolo unde este ˝ buba˝ este mult limitat.

mucii_la_copil

photo credit: snot via photopin (license)

4. Facem exudat? Orica raceala este viroza la inceput si atata vreme cat nu exista semne de suprainfectie bacteriana nu sunt motive pentru exudat nazal. Adica cum semne de suprainfectie veti spune? Mucii galbeni sunt? Sau verzi? Sau durata lor? Raspunsul este ca si mai sus nuantat.

Mucii transparenti sunt NORMALI, se produc zilnic si nu inseamna boala.

Mucii albi semnifica congestie, adica INFLAMATIE si apare in viroze, in infectii obisnuite.

Mucii galbeni NU inseamna suprainfectie bacteriana, este o lupta locala a neutrofilelor care apara organismul. Odata “cazute la datorie” numarul lor creste in mucoasa nazala si confera mucilor o culoarea galben-ocru. Raceala in acest stadiu, cu acest tip de muci poate dura 10-14 zile! Deci aveti rabdare!

Mucii verzi NU inseamna OBLIGATORIU infectie bacteriana, semnifica doar o cantitate si mai mare a celulelor care mor pe “campul de lupta” din nas. Daca apare si febra sau daca starea generala se inrautateste brusc, atunci probabil ca da, este o bacterie care a suprainfectat si medicul foarte posibil va prescrie un antibiotic cu spectru larg. Poate face asta cu sau fara exudat nazal, asteptand sau nu antibiograma pentru ca:

– medicii stiu si pot sa aprecieze CLINIC in primul rand daca este nevoie de antibiotic

– medicii stiu pe baza literaturii de specialitate care sunt germenii cei mai FRECVENTI implicati in aceasta patologie si pana la sosirea antibiogramei sunt obligati sa trateze empiric.

Cu siguranta este un subiect inepuizabil, care va urma si care asteapta intrebarile concrete ale dumneavoastra!

Toate articolele din acest blog sunt scrise de Irina Costache, medic pediatru.


  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

28 Comments on "Mucii la copil (partea a doua)"

avatar
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Alexandra Flamaropol
Guest
Alexandra Flamaropol

O, da, asta cu mucii este o lupta continua, multumesc mult pentru postare!

Irina Costache
Guest

O da, asa e, si da-i si lupta! Cu drag!

Anca
Guest
Anca

Multumesc tare mult pentru articol! Chiar imi faceam reprosuri ca nu mai am nervi sa fac aerosoli piticului (3,8 ani ) care NU vrea sa sufle nasul si NU mai primeste nici un fel de picaturi si are mucii grosi, albi-galbui. Ii dam inainte cu mult ser (multumesc, voi cauta apa de mare hipertrona) si curatat dimineata si seara cu batista bebelusului. La cea mare (5, 7) e mai simplu, sufla nasul foarte bine. Personal, am avut nevoie de aproape trei ani si doi copii ca sa nu ma mai panichez la orice muc 🙂

Irina Costache
Guest

Ehehe, si eu am invatat tot cu trecerea timpului in calitate de mama. E greu sa fii mama, mult mai usor sa dai sfaturi de pe margine. Succes!

ristea valeria
Guest

Un prof conferențiar orl-ist pediatru nu este de acord cu apa de mare și serul fiziologic în nas-cel puțin nu mai mult de 3 zile.zice ca în timp se modifică mucoasa și la 5-6 ani copilul nu mai termina cu secrețiile.
Și nici cu picături în urechi.

Am consumat tone de ser și apa de mare…acum sunt în ceata.

Irina Costache
Guest

Cu picaturile in urechi nici eu. Dar apa cu sare nu a omorat pe nimeni. Si studiile nu arata ca fac rau, medicina azi trebuie sa fie bazata pe dovezi. Cele din urechi au dovezi.

Anonim
Guest
Anonim

Aveam atata nevoie de un asemenea articol…
Fetita mea in varsta de 11 ani se confrunta de 2 saptamani cu niste mucozitati de culoare galbuie, care nu vor sa dispara orice am incerca.. Cel mai rau este noaptea când nasul se infunda si oricat ar incerca sa sufle nu iese nimic… se infunda, si incepe sa tuseasca. Medicul ne-a recomandat aerosoli, credeti ca este indicat? Pana acum am incercat sa desfundam nasul cu Marimer si Colargol.
Va multumesc!

Irina Costache
Guest

Aerosoli mai incerc si eu, off label, recunosc, dar in putien cazuri ajuta. Faceti mai bine un exudat nazal, vedeti daca este vreo bacterie si poate niste picaturi cu antibiotic vor ajuta mai mult. Succes!

monyca
Guest
monyca
Sunt disperata! De 3 zile bebelusca de 4,5 luni are mucisori uscati pe care ii aud in nasuc fornaind. Cu ser fiziologic nu ies…iar batista sugarului si pompita nu le accepta…o tin si eu si tati…plange ca din gura de sarpe si cu chiu cu vai daca iese un pic…Iar ea mititica fornaie, stranuta ( fara efect) si din cand in cand lacrimeaza ochisorii. Nu stiucum sa mai incerc…de disperare…am incercat si eu direct cu gura…( nu mie sila de ingerasul meu) ma lasa, pt ca crede ca ne jucam….dar probabil doar ii mut…un timp nu fornaie…de iesit nu ies…
Camelia
Guest
Camelia

Bună seara. Am un băiețel de 2 ani și are muci de 2 săptămâni. Ce sa ii mai fac și ce sa ii mai dau ca nu mai știu. Exsudatele din nas și din gat au ieșit curate. Am făcut aerosoli cu ser, apoi cu respisun, apoi si dexametazona, apa de mare, pivalone. Când aspiram nu iese nimic, nimic. Medicul îmi spune ca nu are nimic si el se îneacă cu ei. Ce sa fac?

Alina Blidariu
Guest
Alina Blidariu

Noi pe langa toate in perioadele dificile folosim un salinizator care ne ajuta la fluidizarea mucozitatiilor dupa care folosim batista apa de mare etc. Eu am cumpărat de pe http://www.bebershop.ro aparatul.

Tutuianu Marilena
Guest
Tutuianu Marilena

Ce este de facut in cazul in care medicul prescrie un antibiotic copilului (bebelusului) si nu a recomandata sa se faca antibiograma ?

Serban
Guest
Serban
Buna ziua! In perioada 26/11/2016-2/12/2016 am fost internata cu baietelul meu de 7 ani jumate pe sectia pediatrie. Am ajuns la urgente cu o durere acuta de ureche unde am fost anuntata ca trebuie sa ma interne de urgenta fiindca baietelul meu are pneumonie. Zis si facut. A urmat tratamentul cu ceftamil 2 g/24h, gentamicina 100mg/24h, eurespal 13ml/8h, nexium, algin si aerius. Cu 4 zile inainte de internare a facut febra pana in 38 si nasul curgea cu muci de culoare galben verzui. Cu cateva zile inainte s-a trezit cu zona pleoapelor umflata si am facut la insistenta noastra un… Read more »
Andrea
Guest
Andrea

De la începutul lui octombrie băiețelul meu care are 1 an e răcit continuu și îi curge nasul.locuiesc în anglia și săptămânal îl duc la medicul de familie, îi asculta plămânii verifica urechile și gatul și mă trimite acasă ca nu are nimic.copilul nu are febra mănâncă doarme și ia în greutate.mi a dat rețetă de sterimar și atât.doar ca mucii mă exaspereaza.îi trag parcă mai mulți se fac.îi dat sirop pro imunitate degeaba.ce pot sa fac?nimeni nu vrea sa îi facă un exudat sau alte teste.Mulțumesc

Jadmine
Guest
Jadmine

Cat timp sunt contagiosi mucii la copii de la debutul unei rinofaringite? Cum.ne dam seama daca mucii sunt sau nu in faza contagioasa? Multumesc

Oana
Guest
Oana

Buna ziua baietelul meu de 2 anisori este racit dar nu tuseste doar foarte infundat pe mas cand il aspir de multe ori nu scoate nimic si cand mai iese cate ceva sunt niste mucusori albi- galbui. Ce ma sfatuiti cum sa il tratez? Mentionez are aceasta problema ce bebelus 2-3 zile de la nastere. Multumesc

Gelu Ionulescu
Guest
Gelu Ionulescu
Doamna doctor ,noi suntem in urmatoarea situatie : avem un baietel de 7 luni care a racit si care pur si simplu nu te lasa sa-i aspiri mucozitatiile si nici sa-i administram picaturi ( ser fiziologic , apa de mare sau tobradex) asa cum ne-a fost recomandat de catre medic.Pur si simplu se rasuceste instant cand vede flacoanele de picaturi ,se roteste ,da din cap , topaie si da sa fuga prin patut.Am renuntat s a mai incerc sa efectuez operatiunea de teama sa nu-i ating cu flaconul la ochi.Pe de alta parte doctorita de familie spune ca trebuie gasita… Read more »
JUDEANU CARMEN
Guest
JUDEANU CARMEN

Multumim foarte mult pentru timpul oferit noua prin furnizarea de informatii. In aceasta abundenta de postari si pareri , care apar la o simpla cautare pe google, este foarte important sa gasim si informatii corecte furnizate de medici!
Multa sanatate

Oancea Gabriela
Guest
Oancea Gabriela
Buna ziua. Am o fetita in varsta de 4 luni, alaptata exclusiv, nu a avut simptome vizibile de raceala (febra, muci, stare generala mai proasta), are o forma usoara de dermatita atopica dar care nu se manifesta permanent iar de aproximativ 3 saptamani tuseste dimineata, in reprize scurte, cam o ora dupa ce s-a trezit si sporadic pe parcursul zilei, mai ales cand o ridic din pozitie orizontala sau dupa ce a mancat si o tin ridicata ca sa eructeze. Este o tuse cu secretii in gat. Fiind mica nu expectoreaza si uneori, dupa ce mananca, aceasta tuse o face… Read more »
trackback

[…] pediatru” Irina Costache a precizat pe blogul ei […]

Carolina M
Guest
Carolina M

Multumesc, Irina!
Din pacate exista o panica generalizata in privinta mucilor verzi. Nu o data am fost trimisi acasa pentru ca copilul are ceva muci verzi, nu febra, nu apatie, doar usoare forme de viroza. Am dat si antibiotic, picaturi, nu o data. Cu timpul am inteles ca nu era cazul. Iti multumesc ca prin acest articol mi-ai reconfirmat ceea ce observasem in timp.

Lorena
Guest
Lorena

Buna.Am o fetita de 9 luni căreia de 14 zile ii curge nasul,are muci albi.I-am dat si nurofen sirop si supozitoare cu paracetamol 125 vitamina c si vitamina d,ser fiziologic in nas de multe ori pe zi si nu ii mai trece odata raceala asta.Ce sa fac?Ce sa ii mai dau?Daca nu o aspir atunci nu mananca.De tusit nu tuseste si nu face febra.Exista ceva mai bun de raceala?