Tratam sau nu tratam exudatele la copii?

Septembrie 2015 a fost primul inceput de an scolar in care recoltarea exudatelor nazale si faringiene, respectiv examenul coproparazitologic nu au mai fost obligatorii pentru inceperea colectivitatii de catre copii. Obligatorii nu au fost nici pana in acest moment, dar niste practici incetatenite si “rostogolite” peste generatii, aplicate din exces de zel sau dorinta de a “fi acoperit” au dus la acel avant care cuprinde atat parintii, cat si clinicile pentru recoltari inutile. Cu toate acestea, la aproape doua luni de la acel moment remarc parinti care doresc a le fi recomandate in continuarea exudate nazale si faringiene, fie pentru ca afirmativ, unele gradinite, in covarsitoarea lor majoritate private le-ar mai solicita inca, fie pentru ca multi s-au obisnuit asa si cred ca este o metoda de a fi siguri ca al lor copil “nu poarta vreun microb”.

Noi oamenii nu suntem sterili. Miliarde de microbi colonizeaza fiecare particica a organismului nostru pe exterior, iar nasul si faringele sunt porti de intrare. Rostul recoltarii unui exudat faringian sau nazal este acela de a identifica un germene cauzator de boala, atunci cand este vorba evident de un BOLNAV. Unui copil sanatos, fara nici un semn clinic de afectiune nu trebuie sa i se recolteze probe biologice de acest tip. “De ce, se vor intreba in cor o multime de parinti, poate copilul are un germene in nas sau in gat si trebuie neaparat eradicat, tratat”. Aceste practici sunt complet GRESITE. Nu putem trata un buletin de analize, practic o HARTIE cu un rezultat scris.

Recomandarile exprimate in nenumarate conferinte si congrese ale celor de la ESPID (European Society for Paediatrics Infectious Diseases) sunt clare: nu trebuie recoltate exudate nazale sau faringiene de rutina copiilor sanatosi. Daca sunt sanatosi clinic, ei sunt fie purtatori sanatosi, fie sunt intr-un moment colonizati, dar aceasta colonizare nu e neaparat necesar sa duca in timp la boala, factorii LOCALI de aparare vor anihila bacteria respectiva si copilul nu va dezvolta o boala evidenta clinic. Abia atunci cand avem motive: manifestari generale (sa zicem febra, durere in gat, rinoree- muci, obstructie nazala-nas infundat) exista indicatie pentru recoltarea exudatelor faringiene sau nazale. Practicile de pana in acest moment au dus la costuri inutile (multe suportate din asigurari, fie ele ale pachetului de baza sau asigurari private sau chiar din buzunarul parintilor), drumuri multe (la medicul de familie, apoi la laborator, apoi din nou la medicul de familie sau medicul pediatru pentru eliberarea avizului de intrare in colectivitate), angoasarea copilului (deloc de neglijat, mai ales la varste mai mari) dar cel mai important la ABUZUL DE ANTIBIOTICE.

Antibioticele au fost fie recomandate de catre unii medici, fie chiar administrate conform antibiogramelor de catre unii dintre parinti zile la rand 7-10-14 zile. De cele mai multe ori, din fericire, au fost administrate topic/local/intranazal de exemplu, dar si aceasta practica, sa zicem “mai blanda” este ERONATA. Este dificil sa explici unui parinte ca un microb gasit in nasul copilului lui SANATOS nu trebuie tratat. O parte dintre acesti pacienti va merge la un alt medic pana vor primi un tratament. Motivele pentru care se intampla aceste lucruri tin de cum isi face fiecare in parte meseria.

antibiotice

In imaginea de mai sus este ilustrata rezistenta Streptococus pneumoniae (pneumococ) la antibiotice in Europa in 2013, iar Romania este in fruntea listei, alaturi de Spania. Alte imagini similare, din pacate, pentru alti germeni puteti gasi pe site-ul European Centre for Disease Prevention and Control.

Nu stiu daca o statistica seaca sub forma unei hartii colorate va impresiona. Dar poate va trage un semnal de alarma medicilor si parintilor. Rezistenta la antibiotice in lume este o realitate, iar in Romania devine un PERICOL. Abuzul incepe cu aspecte ca cele de mai sus, pentru ca este vorba de o mare masa de copii, pe perioade mari de timp. Rezistenta inseamna ca in timp vor aparea germeni din ce in ce mai virulenti si impotriva carora nu vor mai exista rezolvari. Inseamna ca in timp exista riscul REAL sa ne intoarcem de unde am plecat inainte de a fi inventata penicilina, cand oamenii mureau din cauza unor infectii care astazi sunt considerate banale.

Leave a Reply

26 Comments on "Tratam sau nu tratam exudatele la copii?"

avatar
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Ramona Rad
Guest

Foarte interesant articolul dumneavoastra. Ar trebui distribuit in toate gradinitele :).
Am o intrebare punctuala, se trateaza un copil cu exudat pozitiv la Streptoccoc-ul beta-hemolitic tip A daca nu exista nici un siptom de boala? Contextul in care s-a efectuat exudatul: un caz de scarlatina confirmat in gradinita, s-au prelevat probe de la toti copiii si au fost cativa cu rezultat pozitiv, dar fara simptome. Va multumesc

Irina Costache
Guest

Asteptam aceasta intrebare. Raspunsul este DA! este singura exceptie in care se trateaza, tocmai din cauza implicatiilor pe care le da acest microb: scarlatina, reumatism articular acut. Va multumesc si eu.

lucia
Guest

mentionez ca au 4 si 6 ani si nu au simptome… gradi privata recoltare de rutina 🙁

lucia
Guest

m-ar ajuta si pe mine ca parinte sa ma lamuriti de ce e asa grava scarlatina asta si acest betahemolitic? in plus daca a iesit pozitiv la cultura synevo, pozitiv test rapid la regina maria si NEGATIV la cultura regina maria, are sau nu? Trebuie sa facem 3 exsudate pt un rezultat corect sau cum facem? ca ultimul lucru pe care il doresc este abuzul de antibiotice… multumesc.

megbeng
Guest

Irina, si anul asta au fost gradinite care au cerut exudat. La gradinita Anei mi s-a explicat ca asa prevede regulamentul de ordine interioara si ca, indiferent de legi si discutii in spatiul public ei isi rezerva dreptul sa ceara ce analize doresc 🙁

Irina Costache
Guest

Exact ce spuneam mai sus. In marea lor majoritate gradinitele private inca doresc. Scopul nu e bine definit si consecinta….este cea mentionata. Probabil in timp se va reglementa. Si after schoolurile (implicit tot in privat) inca solicita.

Anonim
Guest
Anonim
De acord daca privesti statistic. Daca te gandesti strict la copilul tau… Fetita mea e in al treilea an de gradinita. I-am facut exudatul, desi nu se mai cerea, era curat. Dupa 2 saptamani de gradi – febra, faringita, ea si inca 2 colegi. Streptococ betahemolitic. Nu a cedat la ospen. Nu mai are simptome, ea e sanatoasa, dar… purtatoare. Acum ia zinnat. E de o luna jumate acasa, a intrerupt si activitatile la care mai mergea… Programul familiei e varza etc. Si atunci ma infurii. Daca faceau toti nenorocitul ala de exudat la inceputul gradinitei, copilul meu nu trecea… Read more »
Anonim
Guest
Anonim

Noi am tratat local stafilococ in nas la cel mare (3ani) si acum tratam tot local streptococ in nas la cel mic (11l). Cele mai bune rezultate le are tratamentul local in cazul nostru. Rog si pe dna dr sa raspunda daca e mai corect tratamentul local. Noi in ambele cazuri am tratat si tratam cu floxal picaturi 7 zile si floxal unguent 7 zile. Cel mare asa a scapat. Gabriela

Irina Costache
Guest

Daca nu exista simptomatologie clinica NU SE TRATEAZA nici local, nici general. Asa spun ghidurile internationale, asa ar TREBUI sa facem cu totii, medici si pacienti.:)

Irina Costache
Guest

Pentru "anonim" cu fetita: daca nu a cedat la ospen, adica daca nu a disparut din exudat streptococul, DAR clinic copilul este BINE inseamna ca boala a fost cauzata de altceva si intamplator gasit si streptococul. Zinnat fara simptomatologie, daca asa este si nu am inteles eu gresit, este eronat. Ce faceti daca dupa Zinnat apare iar? Copilul este clar purtator sanatos si nu necesita alt antibiotic.Pare incalcit, dar e logic.

Adriana Ionescu
Guest
Adriana Ionescu

Deci spuneti, ca daca nu exista simptomatologie si i se administreaza zinat, nu este corect? Noi asa am primit de la medic…

Anonim
Guest
Anonim

Multumesc pentru raspuns, dar dati-mi o solutie. Renunt la gradinita forever, si ii mai fac un exudat pe luna sa vad daca l-a eliminat? Eu am anuntat gradinita despre streptococ, au fost mai multi copii in grupa cu aceasta problema. Nu o primeste fara exudat "curat". Si inca o intrebare: ca purtator (fara simptome) este sau nu contagios?
Merci,
Maria.

Irina Costache
Guest

Nu renuntati la gradinita, nici vorba. Daca va persista in exudat ea este purtatoare "sanatoasa" si dam poate da mai departe, dar asta putem fi TOTI, nu suntem sterili. Daca nu o primeste fara exudat curat este o GRESEALA. Aduceti dovada ca ati urmat tratament si ca e purtatoare sanatoasa si o va primi. Am avut astfel de cazuri si asa am procedat, astfel de adeverinte au primit.

Anonim
Guest
Anonim

Multumesc mult pentru raspunsuri, este o opinie de care o sa tin cont daca persista problema.Desi recunsc ca am o strangere de inima. Fetita mea s-a contaminat de la un purtator sanatos, ma simt tare prost sa dea mai departe la randul ei…. Maria.

Dana
Guest
Cat mi-as fi dorit sa fi scris acest articol la inceputul anului. Victor a luat 2 ture de antibiotic degeaba, in februarie si apoi in iunie, doar ca era purtator sanatos de streptococ betahemolitic. Nici macar un rosu in gat nu a avut. Dar fiind gradinita privata, la fel nu i-a primit pana nu am dus rezultat negativ la exudat. Acum au un nou caz de scarlatina, dar din fericire nu i-a mai iesit si lui Victor. Cred ca o sa printez articolul dv.sa-l dau asistentei de la gradi. Multumesc mult ca ati scris despre asta, daca ii iesea din… Read more »
Irina Costache
Guest

Si eu care mi-as fi dorit sa mai stau acasa:)) cu bebelusul. Sanatate multa si multumesc!

Bamse
Guest

De acord in totalitate cu articolul.
Dar,ce te faci atunci cand un medic (pediatru sau nu – depinde de caz) alege sa prescrie tratamente pentru buletine de analize?
Mie, ca omului simplu din popor (de orice alta formatie profesionala decat medic), nu prea imi vine sa contrazic medicul, cu gandul ca "o fi stiind el ce stie ca d-aia e doctor", chiar daca stiu teoria de mai sus…

Irina Costache
Guest

E un raspuns foarte greu de dat, este in breasla sa nu vorbesti de rau colegii.:).E vorba de multe ori si de lipsa de informare. Va marturisesc ca si eu am tratat "exudatele" nazale local, in urma cu vreo 4-5 ani, pentru ca 1. asa erau atunci recomandarile si 2.toti "profesorii" mei o faceau. In medicina vreau sa cred ca evoluam zilnic.

Anonim
Guest
Anonim

Interesant articol. Am si eu o intrebare: in caz de purtator sanatos de streptococ betahemolitic tip A se recomanda antibiotic iar in cazul altui tip de streptococ betahemolitic (B) nu se recomanda? Asa ar reiesi din raspunsurile dvs la 2 comentarii precedente. Multumesc anticipat.

Cami
Guest
Cami

Nu mai inteleg nimic din acest articol si din raspunsurile date. Sunt in situatia in care din noiembrie 2015 repetam la aproape fiecare 2 saptamani exudatele faringiene tocmai din cauza ca o mamica si-a adus in gradinita copilul purtator sanatos de betahemolitic A pe considerentul ca asa i-a zis medicul, ca poate! Urmare? Nenumarate cazuri de scarlatina! Suntem in luna martie si inca sunt cazuri de scarlatina si de streptococ in gradinta! Cu ce este vinovat copilul meu? Trebuie sa-l pregatesc de fiecare data pentru exudat si sunt satula de antibiotice.Am intrat intr-un cerc vicios.

alina
Guest
alina

buna .multumim ptr articol.
ptr streptococul betahemolitic de tip b se ia tratament ?am vazut mai sus ca ptr cel de tip a se ia. si mie un medic mi a spus sa nu ii dau si unul sa ii dau ptr ca de la asta face copilul mai des rosu in gat.
sau daca nu se da cand este copilul sanatos sa ii dau tratamentul cu antibiotic cand are rosu in gat ? 10 zile ??? :(.

Daniela
Guest
Daniela
Din pacate am descoperit acest articol tarziu. Urmare unui exudat faringian recomandat ca analiza de rutina, fetitei de 1 an si 8 luni i-a iesit un stafilococ auriu meticilinico sensibil. Copilul nu avea nici un simptom, nici o problema de sanatate de la nastere pana in prezent, nici macar o raceala. Pediatrul ne-a recomandat klacid 10 zile. Am inceput tratamentul, prima zi niste dureri crunte de burtica, a doua zi febra 38. Febra scade de la nurofen, dar reapare. Ce fac eu acum? Intrerup tratamentul cu klacid si las copilul in pace? Continui? A luat 2 zile jumatate. Pediatrul insista… Read more »
trackback

[…] copil sănătos, în condițiile în care starea de purtător sănătos nu impune tratament (aveți aici un material scris de un medic pediatru). Aceasta este iarăși o discuțe în sine și avem nevoie […]