Testiculul necoborat reprezinta frecvent una dintre intrebarile care angoaseaza mamele si tatii de baieti, mai ales daca pe la mijloc se strecoara si vreo bunica mai cunoscatoare. Trebuie sa spun de la bun inceput ca este cea mai frecventa, sa o numim malformatie sau anormalitate congenitala (adicatelea de la nastere) a tractului genito-urinar al baietilor. Articolul de fata este ˝inspirat din viata reala˝, desi reprezinta o patologie care frecvent necesita consultul unui chirurg pediatru, medicul pediatru este fie primul care observa situatia, fie primul caruia i se adreseaza parintii.
Atitudinea terapeutica adecvata tine cont de o definitie corecta si o incadrare medicala corecta a afectiunii. asadar:
CRIPTORHIDIA– presupune existenta unui testicul ˝ascuns˝, un testicul care nu este in scrot si care nici nu coboara in mod spontan in scrot, pana la varsta de 4 luni a copilului. Un testicul ascuns poate fi:
ABSENT (fie este vorba de:
- agenezie testiculara, nu s-a dezvoltat din timpul vietii intrauterine, afectiune din fericire, rara
- atrofie secundara dupa compromiterea vascularizatiei, cel mai frecvent prin torsionarea vaselor care iriga testiculul-rasucirea lor, tot intrauterin)
NECOBORAT: testicul care nu a coborat in timpul vietii intrauterine in scrot si care a ramas BLOCAT fie in cavitatea abdominala, fie suprascrotal, fie in canalul inghinal.
TESTICULUL RETRACTIL (sau flotant) este testiculul care nu se gaseste in scrot, dar poate fi extrem de usor coborat de catre examinator (medic, parinte etc).
Atitudinea terapeutica este diferita in functie de diagnostic si incadrare si anume:
1. Un testicul necoborat este grefat de numeroase complicatii posibile pe termen lung si anume: hernie inghinala, traumatizarea testiculului (prin torsionare, rasucire), infertilitate (sau mai corect subfertilitate) si cel mai de temut cancerul testicular.
Tratamentul corect in cazul testiculului necoborat este chirurgical, avand drept scop pozitionarea corecta a unui testicul VIABIL, deci neafectat de complicatii, in cavitatea scrotala, unde temperatura locala mai joasa decat cea din organism il protejeaza. Istoric este mentionat tratamentul hormonal de incercat inaintea interventiei chirurgicale, dar studiile au aratat foarte clar lipsa de eficienta.
CAND? Momentul interventiei este foarte bine definit: daca pana la 6 luni testiculul nu este coborat in scrot (atentie, nu vorbim de testiculele flotante, retractile, ci de cele care permanent nu sunt in scrot) din acel moment si pana la 2 ani este momentul optim de efectuat operatia. Texte mai noi afirma ca pana cand copilul implineste 1 an este de fapt momentul oportun. Operatia este grefata de o reusita de peste 97% in lume, fiind considerata de catre medicii chirurgi pediatri o rutina, cu rezultate excelente pe termen lung.
2. Testiculul retractil sau flotant nu este grefat de aceleasi complicatii posibile ale testiculului ectopic (necoborat). Ce este de facut? Recomandarile din literatura spun sa fie urmarit anual pana in momentul in care se poate stabili cu certitudine statusul final de coborat sau necoborat, care de cele mai multe ori inseamna momentul pubertatii. In majoritatea studiilor retrospective efectuate intr-o treime din cazuri testiculele coboara singure, cealalta treime raman flotante. Pe termen lung testiculele retractile au o sansa in plus asadar de a cobori singure in scrot, fiind in acest fel evitata interventia chirurgicala. Este important de mentionat si faptul ca acest status nu creste in nici un fel (si exista dovezi) nici riscul de infertilite, nici riscul de malignitate (cancer testicular).
In loc de concluzii: testiculele pot cobori in scrot in marea majoritate a cazurilor in primele 3-6 luni dupa nastere, daca nu au coborat deloc (nu sunt flotante) interventia chirugicala cat mai rapid posibil se impune, iar daca sunt rectractile “wait and see” este atitudinea terapeutica cea mai corecta. Succes!
sursa foto: https://embryology.med.unsw.edu.au
Toate articolele din acest blog sunt scrise de Irina Costache, medic pediatru.
Leave a Reply
12 Comments on "Testiculul necoborat in scrot vs testiculul flotant"
Foarte bun articolul! Acum pot spune ca sunt lămurită privind anumite aspecte.
Sa stii ca articolul s-a nascut si din dorinta mea de a ma lamuri in anumite privinte.:) Si le multumesc pacientilor care au avut incredere in mine pentru asta.
Buna ziua,
Am o intrebare, nu are legatura cu articolul, dar nu stiam unde sa postez. Am o fetita de 8 luni pe care o scot zilnic, cate 2-3 ore la plimbare.( doarme foarte bine, in casa mai mult de 30 de minute nu doarme) Toata lumea din jur ma cearta, ca sta prea mult afara, avand in vedere ca e destul de frig 4-5 grade. Mentionez ca a avut rubeola acum 2 saptamani. Ce parere aveti? Exagerez?
NU, deloc. Daca afara inseamna sa se plimbe in aer liber este foarte bine.
Pe cand ma gandeam sa va scriu un mail iata ca am gasit acest articol in cazul meu este vorba de hidrocel drept as dori o parere din experienta dvs ,precautii precum si momentul oportun pentru interventie in caz ca nu se retrage medicul pediatru de la clinica unde am nascut a zis ca la 6 luni ar fi ok eu as mai astepta pana in jurul varstei de un an ;pareri, opinii?, multumesc!
Hidrocelul de obicei se retrage pana la 1 an. Ecografie testiculara pentru certitudinea diagnosticului si reevaluare medic chirurg pediatru dupa 1 an. Sanatate!
Baietelu meu are 4 ani si acu cateva zile am fost la un control cu el rezultatu testicul drept retractil ,si ca este caz de operatie ,as vrea sa stiu cat de complicata poate fi operatia pt ca mii tare frica!!(avem deja programare peste cateva zile daca nu raceste pana atunci)va rog raspuns
Cred ca am vorbit pe facebook nu? Iasi? Va fi foarte bine, cei mici in 12 h se recupereaza FABULOS! Va tin pumnii!
Buna ziua. Foarte bun articolul si pe intelesul parintilor. Peste doua zile avem si noi programare pt operatie, are testicole flotante care sunt mai mult sus decat jos. Baiatul are 3 ani ai 5 luni…problema este putin racit cu mucuti si tuse.Stiu ca nu trebuie sa fie racit, recupararea va fi mai greau sau de ce sa nu fie racit? Multumesc!
Buna ziua am un baietel de 1 an si 2 luni.testiculele sunt flotante ce este de facut este ok sau nu.multumesc frumos
De mers la o ecografie testiculara care sa confirme si la un consult chirugical. In principiu daca sunt cu adevarat doar flotante la aceasta varsta se urmaresc.
Buna copil de 3 ani azi la consult si ecograf a rezultat testicule flotante.Ne- a recomandat sa vedem un chirurg pediatru pt eventuală operație. Se poate evita operația există alte metode?Nu am primit multe informatii