Schema de vaccinare 2015 la copii

Necesitatea acestui articol a venit din nenumaratele schimbari care au avut loc in ceea ce priveste schema de vaccinare in Romania. Important de stiut este faptul ca acest articol are la baza o adresa a Ministerului Sanatatii din martie 2015 care contine ca si nota de subsol urmatoarea informatie vitala: “se aplica numai in anul 2015”, cel mai probabil insa cel putin pana in martie 2016. Exprim aici o parere personala si cred ca schimbari majore nu vor mai fi, ci doar nuante, care tin de cum va se va implementa noul program copiilor care au fost vaccinati cu vechea schema.

Asadar:

 • primele 24 ore de la nastere: vaccinul antihepatitic B
 • 2-7 zile: vaccinul BCG (anti-tuberculoza)
 • 2 luni: vaccin hexavalent (diftero-tetano-pertussis,polio, Haemophilus influenzae tip B, hepatita B) si vaccin pnumococic conjugat
 • 4luni: vaccin hexavalent si vaccin pnumococic conjugat
 • 11 luni: vaccin hexavalent si vaccin pnumococic conjugat
 • 12 luni: ROR (rubeola, oreion, rujeola)
 • 5 ani sau 7 ani:  ROR(rubeola, oreion, rujeola)

      Explicatii: s-a considerat necesara efectuarea rapelului ROR la 5 ani si nu la 7 ani, ca in schema veche. Asadar in 2015 vor fi vaccinati copiii care:

– implinesc 5 ani in 2015.

– implinesc 7 ani in 2015 (conform schemei vechi). Probabil anul viitor vor fi prinsi ca ultim lot de recuperare cei care vor implini 7 ani in 2016, alaturi evident de cei care implinesc 5 ani in 2016.

 • 6 ani: vaccin tetravalent (DTP polio) sau numai polio (VPI- polio injectabil)

      Explicatii:

– copiii care au primit conform unei scheme mai vechi DTP (vaccin trivalent) la varsta de 4 ani (vaccinul s-a scos in 2013 prima parte a anului), vor efectua doar anti-polio (VPI).

– doar anti-polio (VPI) vor efectua si copiii de 8 ani in 2015 care au o doza de DTP la 4 ani (conform schemei vechi).

– copiii care nu au mai primit dupa varsta de 1 an nici o doza de DTP vor efectua vaccin tetravalent (DTP, polio).

 • 14 ani: vaccin trivalent (DTP)
vaccinare

Comentarii pe marginea schimbarilor: 

– s-a considerat necesara realizarea vaccinarii cu 2 doze ROR pana la varsta de 5 ani (acest aspect este mai degraba o aliniere la ceea ce se realiza de foarte multi ani in majoritatea tarilor europene, dar si in SUA).

 

– s-a decis necesitatea introducerii a 4 doze de vaccin anti-hepatica B (probabil anticorpi protectori insuficienti, tara cu prevalenta mare a hepatitei B). In Europa exista o mare varietate a modalitatii in care se implementeaza vaccinarea anti-hepatita B, puteti consulta online la aceasta adresa exact cum se realizeaza vaccinarea pentru fiecare tara in parte. Sunt suficiente tari cu 4 doze de vaccin anti hepatita B (ca si Romania): Belgia, Cehia, Franta, dar si multe care au doar 3 doze sau niciuna cum sunt Suedia sau Marea Britanie (considera riscul de expunere la boala extrem de mic).

– din pacate vaccinarea antipneumocica NU se realizeaza deocamdata gratuit si atunci in Romania de fapt este extrem de deficitara.

– schema gratuita cuprinde in majoritate vaccinuri Sanofi Pasteur: vaccin hexavalent (Hexacima), vaccin antipolio (VPI- Imovax polio).

– vaccinul GSK ROR (Priorix) NU se mai gaseste in acest moment in Romania pentru a putea fi comercializat, schema nationala ofera un vaccin MSD (MMR).

– vaccinul trivalent (Infanrix sau alt vaccin Sanofi), precum si vaccinul tetravalent (Tetraxim) momentan lipsesc din farmacii. Cand voi avea mai multe informatii, cu siguranta le voi impartasi.

– vaccinul anti-pneumococic 13 valent (Prevenar) a fost mult timp lipsa si in farmacii se gaseste cu precedare vaccinul anti-pneumococic 10-valent (Synflorix)

– si poate cea mai importanta modificare, VACCINAREA SE FACE EXCLUSIV LA MEDICUL DE FAMILIE, nu la medicul pediatru si nu la scoala. Nu mai exista asadar campanii scolare de vaccinare, medicul de familie este obligat sa anunte parintii si sa solicite prezentarea copilului pentru efectuarea vaccinarii.

Nota: autoarea articolului nu doreste sa intre in polemica legata de obligativitatea sau nu a vaccinarii, necesitatea sau nu a vaccinarii, fiind CONVINSA ca fara vaccinare se murea si mai nou se MOARE (vezi cazul REAL al unui copil decedat in iunie 2015, in Barcelona, la spitalul Val d’Hebron din cauza difteriei-copil nevaccinat) din nou de boli care POT si TREBUIE prevenite in anii 2015.

Toate articolele din acest blog sunt scrise de Irina Costache, medic pediatru.


 •  
 •  
 •  
 •  

Leave a Reply

30 Comments on "Schema de vaccinare 2015 la copii"

avatar
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
E-leana
Guest

Buna Irina!

Multumesc pentru acest articol de actualitate. Am urmatoarea intrebare: copilul meu NU a facut vaccinul la 4 ani si acum ar trebui sa-i facem Tetravalent-ul + VPI. La sfarsitul lui februarie, copilul va implini 7 ani. Ce fac daca nu apare acest tetravalent intre timp? Facem doar VPI? Si urmatorul vaciin deja la 7 ani – ROR? Adica acest tetravalent nu se va mai face in acest caz (daca nu apare pe piata pana face 7 ani)?

Multumesc si sper ca m-am facut inteleasa in aceasta incurcatura :).

Irina Costache
Guest

Eu am inteles. Trebuie sa-i faceti trivalent (nu tetravalent)+ VPI, mai pe romaneste aveti de facut diftero-tetatano-pertussis si polio, deci fie TETRAVALENT (exista Tetraxim de la Sanofi) sau trivalent (Infanrix simplu de la GSK+ Imovax polio Sanoni). Cred ca aceasta "criza" trebuie sa treaca si mai sper ca vor aduce pe gratuitate un tetra pentru a fi o singura intepatura. Miercuri, 18 noiembrie, voi avea o intalnire cu reprezentatii Sanofi si daca am noutati, pentru ca intrebari am sigur, voi anunta! Deocamdata as mai sta, e vorba de anul viitor.

Unknown
Guest

Buna ziua! Prenevar 13 este obligatoriu? Am un baietel de 1 an, am facut infanrix hexa, la 1 an si o luna vom face priorix, iar pediatrul a spus ca la 1an si 6 luni si la doi ani vom face prenevar 13. Multumesc.

Irina Costache
Guest

Prevenar este pe lista celor recomandate, pe schema 2,4, 14 luni, dar NU este gratuit, pentru ca Ministerul a considerat ca nu sunt bani pentru acest vaccin, care practic ramane OPTIONAL. Doua mentiuni: 1. Priorix nu exista, deci veti face MMR de la MSD. 2. dupa 1 ani Prevenar se face astfel: fie doua doze inainte de 2 ani la interval de minim o luna, fie 1 singura doza dupa 2 ani.

Anonim
Guest
Anonim

Va multumesc pt. raspuns. Priorix mi-a spus pediatrul ca mai au pe stoc si ni l-au rezervat(nu il facem la medicul de familie).

Gabriela Lesanu
Guest

buna seara
cum ar arata o schema de vaccinuri pt un copil de 2 ani nevaccinat decat in maternitate?intr un articol catch up al vacc. spuneati ca anti Hib de ex dupa 15 luni tb doar 1 doza..cum ar tb impartite daca va tb facut Hexacima de ex..? multumesc
ma intereseaza in special cel antipolio..

Anonim
Guest
Anonim

Buna ziua,

Si noi trebuie sa facem vaccinarea pentru 6 ani – DTP+Polio – inteleg ca nu exista in cabinete/farmacii Tetraxim si nici Infanrix sau Adacel (DTP) – doar Polio simplu ar fi disponibil.
Exista cumva vesti noi de la producatori?
Cat se poate intarzia aceasta vaccinare?
Multumesc de ajutor,
Alexandra

Irina Costache
Guest

Saptamana trecută cei de la Sanofi m-au asigurat ca din decembrie Tetraxim va aparea in cabinetele medicilor de familie, nu si in farmacii. Adacel nu va mai exista in România.

Anonim
Guest
Anonim

Buna ziua, in primul rand va multumesc pt informatiile acordate si noua celor din provincie si ca va faceti putin timp sa raspundeti. Am o bebelina de 10l dr de fam mi-a zis ca as putea sa ii dau 1flacon de oscilococcinum la 5z pt imunitatea, ce credeti. Mersi gabi .focsani

Irina Costache
Guest

Oscilo se da si la nou-nascut si nu face rau. Cat bine…vom vedea impreuna! Incerc sa stiti, e greut sa pendulezi printre 2 copii, job full time, sot, alaptat-inca, nopti albe, blog. Dar imi place si va multumesc pentru ca ma cititi!

Alina Lucaciu
Guest
Alina Lucaciu

buna ziua, dvs v-ati vaccinat copiii? doar da sau nu. Multumesc

Oana
Guest

Buna seara,
In situatia in care doctorul de familie imi spune ca nu poate face el vaccinul pt ca nu este si pediatru (in trecut am facut vaccinarile la medicul neonatolog cu care aveam o relatie mai stransa) si ma trimite sa il fac oriunde in alta parte, cum ar trebui exact sa procedez?
Este vorba despre vaccinul de 6 ani, anti-polio (VPI), si din cate stiu ar trebui sa fie gratuit..e corecta informatia?
Multumesc,

Irina Costache
Guest

Medicul de familie daca are copil inscris in lista sa este OBLIGAT sa ceara vaccinul. Daca nu o face puteti reclama acest aspect sau schimba medicul de familie

Oana
Guest
Asa intelegeam si eu dar dupa 3 discutii pe care le-am avut nu am reusit sa conving, se pare..Eu as vrea sa il schimb, pt ca se pare ca nu comunicam suficient cat sa ne intelegem unul pe altul, insa nu mi-e foarte clar ce trebuie sa aleg mai departe, inteleg ca nu toti dr de familie pot procura aceste vaccinuri gratuit, doar cei care au contract cu CASMB? Am avut, din fericire, foarte putina nevoie de medici si de aceea nu sunt o cunoscatoare a sistemului, as vrea totusi sa inteleg cum functioneaza ca sa stiu ce pot face… Read more »
Irina Costache
Guest

Din cate stiu eu TOTI medicii de familie au contract cu CAS, dar unii nu DORESC sa aiba copii sau sa vaccineze. Nu stiu cum pot reusi asta. Sa fiu in locul dumneavoastra as schimba medicul, asigurandu-ma ca poate examina copii si se ocupa de partea de vaccinare….Nu am date suplimentare, va rog sa ma credeti.:)

Anonim
Guest
Anonim

Buna seara,
Multumim pentru informatii si ajutor!
Se pare ca Tetraxim nu exista inca si nici Infanrix (DTP). Pentru copil 6 ani (nevaccinat la 4 ani DTP) nu este permis si vaccinul Infanrix Penta (IPV-Hib) + Polio sau chiar Infanrix Hexa? Acestea se gasesc pe piata, dar in prospect nu apare posibilitate de rapel ptr 6 ani. Ce se poate face daca nu gasim Tetraxim sau Infanrix simplu?

Multumesc de ajutor,
Alexandra

Irina Costache
Guest

Nu se poate face rapel cu hexa pt ca exista o limita de varsta pt Haemophilus infl din hexa. Va reaparea Tetraximul in cursul anului prin programul national, la mediculd e familie. Sper sa va ajute aceasta informatie.

Margareta
Guest
Margareta

Buna ziua
as vrea sa stiu de ce nu exista o serie de teste inaintea vaccinarii, sau daca ar fi posibil o minima testare inaintea vacc a sensibilitatii copiilor, mai ales pt cei ce fac dermatita atopica
multumesc

ana popescu
Guest
ana popescu

Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu o informatie. Baietelul meu de 6 ani a facut la 2,4,6,12 luni vaccinurile INFARIX. Atat. Acum la 6 ani am inteles ca se repeta. Am adus din Franta (in conditii adecvate) INFARIX HEXA. E corect sa il facem?

Anca
Guest

Buna ziua, S-ar putea ca reply-ul meu sa ajunga prea tarziu. In situatia Dvs am fost si eu; pot confirma ca in Franta exista vaccinul tetravalent produs de GSK – Boostrix Tetra. Rugamintea mea este sa confirme si dna doctor posibilitatea si corectitudinea vaccinarii cu acest produs (se recomanda la copiii > 4 ani + adulti)

Andreea
Guest
Andreea

Buna ziua!
Foarte util mi-a fost acest articol, multumesc!
O intrebare totusi: toate vaccinurile de mai sus sunt obligatorii?
Mai concret: rapulul de ROR la 5 este obligatoriu/musai sa il facem?
Multumesc mult!

mimi35
Guest
mimi35
Buna Irina, multumiri de site ! Te rog lamureste-ma si pe mine : copilul meu de 6 ani acum are toate vaccinurile cu exceptia dozei 3 de Infrarix Hexa, trebuia penta si nu s-a gasit atunci in fine…m-am uitat pe carnetel si are doar 2 doze de infrarix Hexa la 2 luni si la 6, apoi pe ROR de 2 ori la 1 an si la 5; cele din matrnitatre sunt prezente ambele ; ce e de re-facut si cum sa continuam cu schema pana la 14 ani.Multumesc mult. Felicitari de site! a…as mai vrea un polio de adult ce… Read more »
Ana
Guest
Ana

Buna ziua,
Baietelul meu de 1 an si 8 luni are alergie ka albusul de ou.
Poate fi efectuata vaccinarea cu Prevenar 13?
Va multumesc!