Febra la copil – tratament

Am mai scris candva despre febra la copil, dar am sentimentul ca in fata copilului cu 40 grade teoriile palesc si este nevoie cumva de cateva idei clare si practice. Asadar cum facem daca ni se pare ca al nostru copil are febra?

– in primul rand  VERIFICAM ce temperatura are. Temperatura se masoara exclusiv intrarectal la copilul mic. Febra reprezinta asadar peste 38 grade Celsius masurate cu termometru intrarectal. Astazi sunt folosite in mod special termometrele electronice, cu capul flexibil. Daca este vorba de un copil mai mare, in cazul caruia temperatura se va masura axilar, termometrul va fi mentinut 5 minute, NU doar pana se aude sunetul specific. Veti constata cum dupa sunet, temperatura mai creste pana se stabilizeaza la valoarea corecta, in medie fiind necesare cam 5 minute.

– al doilea gest este in functie de starea clinica a copilului. Daca tremura, deci frisoneaza, nu va fi dezbracat, ba dimpotriva va fi incalzit (patura, sticle cu apa calda etc). Daca nu frisoneaza, se vor indeparta hainele si se incep impachetarile hipotermizante, despre care am scris mai pe larg si intr-un articol mai vechi. Pe scurt: cearceaf umezit in apa NU rece, ci calduta, care se schimba de mai multe ori atunci cand se incalzeste. Cearceaful se infasoara in jurul trunchiului, cu mainile libere (nu face nimeni “aprindere la plamani” in acest mod). Nu sunt necesare solutii de genul otet sau spirt, principiul fizic al cedarii de caldura de la un corp mai cald (copilul febril) la un corp mai rece (cearceaful umed) fiind suficient. De altfel la sugar unde suprafata corporeala totala este mica, otetul sau spirtul se pot absorbi transcutanat in cazul impachetarilor energice.

administrarea antitermicelor: daca frisoneaza este PRIMUL gest, chiar daca in acel moment temperatura masurata cu termometru nu indica febra. Se alege oricare dintre antitermicele uzitate la copil: paracetamol (Panadol) sau ibuprofen (Nurofen). Cea mai frecventa greseala a parintilor pare a fi SUBDOZAREA antitermicelor, din dorinta de a nu administra medicamente, care sunt de la inceput considerate toxice in general pentru copii. Este importanta doza CORECTA pentru a obtine un efect, altfel febra nu scade si apar si interpretarile gresite din partea medicului, atunci cand este realizata anamneza/ istoricul bolii. O modalitate de abordare urmeaza unei febre controlabile si cu totul alta uneia care nu raspunde la antitermice.

Subdozarea poate aparea si din diferenta de greutate a copiilor, raportat la varsta. Sunt copii mai plinuti, care au nevoie de doze mai mari. Mnemotehnic si pentru usurinta calculului, tinand cont de doza pe kilogram corp cele doua antitermice se calculeaza usor astfel:

  • paracetamol solutie 120 mg/5ml (panadol)= greutatea copilului / 2 in ml  (impartita la 2) pe doza.
  • ibuprofen solutie 100 mg/ 5ml (nurofen)= greutatea copilului/ 3 in ml pe doza
Exista si supozitoare care contin paracetamol 125mg echivaland aproximativ 5 ml sau 250 mg echivaland 10 ml, respectiv nurofen 60 mg sau 125 mg.

ritmul de administrare care se obisnuieste in Romania este la 4 ore, nurofen alternativ cu paracetamol. Este de dorit ca, de indata ce este posibil, ritmul sa fie rarit la 6, 8, 12 ore. Acest lucru presupune o atentie marita din partea parintilor si de obicei nu se incearca intreruperea administrarii pe parcursul noptii. Daca alternanta de antitermice dupa 24 ore a dus la absenta febrei se va tenta rarirea acestora (daca 24 ore la rand primind la 4 ore nu a mai avut febra se rareste administrarea la cat permite situatia).

– daca la jumatate de ora dupa administrarea unui antitermic febra nu a scazut, se mai astepta. In mod normal dupa o ora incepe sa scada temperatura, in acest interval se pot continua impachetarile hipotermizante.

febra_la_copil_2

– daca la 2 ore dupa administrarea unuia dintre cele 2 produse febra creste si nu scade (creste alarmant 39 si mai mult) in conditii extreme si  CAT DE RAR posibil se poate utiliza algocalmin (de obicei sub forma de supozitoare de metamizol sodic de 300 mg). In marea majoritate a cazurilor, sa nu spun toate cazurile, febra va scadea, fiind un antitermic extrem de potent, dar cum am mentionat si mai demult, cu riscuri, fiind interzis in majoritatea tarilor vest-europene. In pastrarea ritmului antitermicelor, urmatorul antitermic se va da la 4 h de la administrarea initiala si nu de la administrarea novocalminului. Daca situatia o va perminte se va administra mai rar, cat de rar posibil.

– desigur ca aceste sfaturi concrete se adapteaza situatiilor: astfel o stare generala buna si o febra moderata, pana in 38,5-38,7 grade Celsius va fi monitorizata si tratata cat de rar posibil cu medicamente. Nu se administreaza antitermice PREVENTIV (asadar nici dupa un vaccin nu se va administra NIMIC preventiv), dar schema sa o numim incetatenita in tara noastra cu administrarea la 4 ore este extrem de eficienta, mai ales in cazurile de febra inalta.

– daca copilul are febra si va este teama, inainte de a va repezi la cel mai apropiat spital, este de baza sa incercati scaderea ei. In acest mod sunt evitate convulsiile febrile, (despre care am scris aici mai multe) care de obicei apar la ascensiunile febrile bruste (frisoane) de novo sau la copii cu antecedente personale patologice (de obicei unul dintre parinti).

– sfaturile primite nu inlocuiesc NICIODATA consultul copilului de catre medic, examenul clinic ramanand primordial in stabilirea unui diagnostic etiologic.

Cheia succesului in aceste situatii este SA VA PASTRATI CALMUL si sa ACTIONATI CORECT! Sanatate!

Leave a Reply

16 Comments on "Febra la copil – tratament"

avatar
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Anonim
Guest
Anonim

Intrebare : mai exista si o alta substanta aprobata de farmacopeea romaneasca (in afara de acetaminofen, ibuprofen si metamizol ) care se poate folosi ca antitermic la copil? Caz concret 4 zile de febra intr 39-39,9 masurata intrarectal, copil de 1 an , la care am folosit corect cele 3 antitermice si impachetari ,si totusi febra reaparea 2-3 ore.Dg a fost herpangina. Cu exceptia febrei inalte copilul era bine , putea consuma lichide, nu s-a deshidratat.Multumesc.

Bamse
Guest
Buna ziua.Lasati-ma sa va spun povestea de la mine din "cartier":Avem un baietel care astazi are 2 ani si 3 luni. E incadrat bine in curba de crestere si nu are niciun fel de boli urate sau alte probleme medicale. Ne-a ferit soarta, motiv pentru care ii multumim ca a fost de treaba cu noi. Pe la 8 luni a facut prima amigdalita pultacee. Au urmat altele nenumarate si nenumarate viroze. Inclusiv cand scriu comentariul asta sunt cu el acasa cu niste febre. Ca orice baietel cu simt de raspundere are cate un episod de boala o data la 6… Read more »
Irina Costache
Guest

Uffff dar ati tras ceva. Imi atrage atentia o afirmatie"amigdalita pultacee la 8 luni" ceea ce este ATIPIC. Amigdalita pultacee este eminamente boala a copiilor mari, peste 3 ani. Vi s-a spus vreodata despre Sindromul Marshall? Aveti aici un LINK Cum vi se pare? se potriveste? Sanatate multa!

Irina Costache
Guest
Recunosc ca intrebarea dumneavoastra m-a pus pe ganduri. Si am 2 raspunsuri: teoretic si practic. In teorie in spital, cat am fost rezidenta foloseam in plus DICLOFENAC supoz de 12,5 mg (atunci existau Diclogesic, azi vad ca pe piata se gasesc Diclofenac Sintofarm, aici gasiti PROSPECTUL. In cazuri absolut dramatice (peste 41 grade) am folosit si diazepam intrarectal, Desitin sau cortizon injectabil (hemisuccinat, dexametazona). Ca si optiune practica insa, la 3 ore de administrare daca febra este mare sau reincepe sa creasca administrati mai repede antitermicul urmator. Va permit dozele pentru ca ele nu sunt calculate pe maxim niciodata. Sa… Read more »
Camelia G.
Guest
Camelia G.

Scuze, dar aici nu mi-e clar :
" daca la 2 ore dupa administrarea unuia dintre cele 2 produse febra creste si nu scade (creste alarmant 39 si mai mult) in conditii extreme si CAT DE RAR posibil se poate utiliza algocalmin [….] In pastrarea ritmului antitermicelor, urmatorul antitermic se va da la 4 h de la administrarea initiala si nu de la administrarea novocalminului. "
…….adica urmatorul antitermic ar fi la 2 ore dupa novocalmin?

Irina Costache
Guest

DA, ati inteles corect, novocalminul scade temperatura repede, dar nu o mentine. Se pastreaza ritmul antitermicelor ibuprofen/paracetamol fara practic a-l considera.

Anonim
Guest
Anonim
Buna ziua! Multumim pentru articolul detaliat! Eu am nascut in belgia si acolo am petrecut primele 11 luni ale fiului meu. La cele 2 episoade febrile de acolo pediatra ne-a recomandat observarea copilului, hidratarea si administrarea de antitermic doar pesre 39-39.5 coroborat cu o stare proasta a copilului. A spus ca febra trebuie sa lucreze si daca bebe pare ok, febra in sine nu e indicator ca trebuie actionat. Si sa il las cu febra 3 zile si daca dupa 3 zile nu se rezolva de la sine trebuie investigat sursa febrei. Am procedat asa si s.a dovedit de fiecare… Read more »
Irina Costache
Guest
Stiu si eu aceasta atitudine si DA, este de dorit. Sa stiti insa ca e greu de pus in practica, cel putin pacientii cu care eu m-am intalnit multi sunt anxiosi, cei care au experimentat manifestari gen invinetire= cianoza de la febra sau mai rau convulsii febrile si mai si. In plus chiar tine de cat de mult se pricepe parintele sa gestioneze o situatie, pentru ca lasand febra "netratata" pana spre 39 grade de multe ori scapa de sub control si iar se sperie. E mai mult o masura de protectie, decat ceva necesar absolut. Febra trebuie tratata daca… Read more »
Bamse
Guest
Buna seara. Multumesc foarte mult pentru articolul la care m-ati trimis. Imi pare rau ca raspund atat de tarziu, numai ca din noiembrie am intrat prea rar pe sit-ul dumneavoastra si nu am mai verificat niciodata comentariul la articolul dat. Si dr. pediatru care il vede constant pe fiul meu inclina sa il banuiasca de acest sindrom "al febrei recurente" – nu stiam ca il cheama Marshall. Mi-a tot sugerat tratamentul numai ca se pare ca pana sa citesc articolul propus de dumneavoastra aici nu am inteles prea bine despre ce este vorba si am fost reticenta. Bineinteles ca nici… Read more »
Irina Costache
Guest

Ma bucur mult ca mi-ati raspuns si sper sa fiu de ajutor. Sa ma tineti la curent, mailul este mamicapediatru@gmail.com

Gabry Ella
Guest

buna ziua, cand bebe 1a2s este rece si putin transpirat ce trebuie dat, citisem sa il strang la pieptul meu deoarece degaja caldura si sa invelesc? poate face febra de la constipatie, iam dat un terci de fulgi de ovaz cu fructe si am schimbat si lp de la nan2 la 3 si m-am gandit ca poate face febra si de la constipatie?? multumesc gabi

Irina Costache
Guest

Nu, nu poate face febra de la un terci de ovaz. In somn temperatura poate scadea foarte mult, nu va panicati.

trackback

[…] aici un articol […]

Madalina
Guest
Madalina

Buna!
Daca dupa cateva doze administrate alternativ, la 4 ore, nu mai apare febra in urmatoarele 4 ore, pot astepta pana la 8 ore sa ii administrez urmatoare data antitermicul? (6h in cazul in care reapare febra)
Dupa disparitia febrei, cand dam la 8/12h medicamentul, il dam tot alternativ sau ne oprim la unul singur?
Multumesc,

trackback

[…] “Mamica pediatru” Irina Costache scrie ca “Cea mai frecventa greseala a parintilor pare a fi SUBDOZAREA antitermicelor, din dorinta de a nu administra medicamente, care sunt de la inceput considerate toxice in general pentru copii. Este importanta doza CORECTA pentru a obtine un efect, altfel febra nu scade”. […]

Iulia
Guest
Iulia

Va mulțumesc pentru acest articol! Revin la el de fiecare data când fetița trece printr-un episod de febra. Intrebarea pe care o am acum este: ce facem in caz de temperatura peste 39, atunci cand nu putem administra ibuprofen (a avut reactie alergica dupa 6 zile de administrare ibuprofen)? Zile senine!