Cefaleea sau durerea de cap la copil

Un motiv de prezentare din ce in ce mai frecvent la medicul pediatru este cefaleea sau pe intelesul tuturor, durerea de cap. Este un motiv de angoasa majora pentru parinti, multi dintre acestia nu se asteapta ca si copilul sa acuze cefalee, dar trebuie sa mentionez faptul ca, cefaleea este un motiv frecvent de prezentare la medic, mai ales la prescolarii mari si scolari.

Un algoritm mai vechi, dar usor de folosit si astazi, imparte cefaleea in “non-lezionala” si “lezionala”, mai pe intelesul tuturor “cu o cauza organica” sau ” fara o cauza organica”. Nu intamplator definitia pune mai intai cefaleea non-lezionala, acesta fiind de departe cea mai frecventa.

Cauze de cefalee non-lezionala sunt:

migrena. Da, copiii au migrene. Clinic pot prezenta durere de cap cu debut brusc, uni sau bilaterala, de intensitate medie sau severa, exacerbata de activitatea fizica (de exemplu alergat). Asociaza frecvent greata si varsaturi, fotofobie (pe copil il deranjeaza lumina), fonofobie (pe copil il deranjeaza zgomotele). Exista migrena “fara aura” si “cu aura”. Ce este migrena cu aura? Este cefaleea insotita fie de anomalii ale vederii (aura vizuala): scotoame (copilul vede pete negre in campul vizual), flashinguri sau lumini colorate, fie de anomalii  senzoriale: parestezii pe o parte a corpului (copilul simte intepaturi), fie motorii: reducerea fortei musculare etc. Exista multe alte tipuri de migrene descrise in literatura, aminesc cateva: migrena confuzioanala (asociaza confuzie pe  langa durere de cap), migrena oftalmoplegica (asociaza pareza nervi cranieni III, IV, VI), migrena hemiplegica familiala (atacuri similare au rudele copilului cele mai apropiate, cel mai frecvent mama, bunica) etc

cefalee de origine sa ii zicem “vasculara” care are numeroase denumiri similare: cefalee histaminina Horton sau “cluster headache”. Este o vasodilatatie (vasele se largesc) din cauza unei secretii crescute de histamina, afecteaza baietii mai ales, de obicei peste 10 ani, iar durerea de cap este pulsatila, insotita de durere orbitara puternica (copilul spune ca il dor ochii)

cefaleea “de tensiune” la copil si adolescente este FOARTE FRECVENTA, este una dintre cele mai frecvente cauze ale recurentei, a reaparitiei durerii dupa zile sau saptamani de absenta.  Este o durere de cap autolimitata (trece de la sine), datorita contracturii musculaturii gatului si regiunii occipitale. Apare din ce in ce mai frecvent si la copiii mai mici, din cauza utilizarii gadgeturilor: tablete, telefoane mobile, computer.

– la capitolul alte cauze putem mentiona: durerile de cap din anemiile cronice (nu exista hemoglobina suficienta pentru schimburile gazoase si creierul sufera astfel prin lipsa de oxigen), cefaleea ca urmare a expunerii la nitriti, nitrati, monoxid de carbon, dar ATENTIE si din cauza efortului fizic, frigului sau tusei.

cefaleea psihogena, despre care literatura medicala spune ca este FOARTE FRECVENTA, dar este un diagnostic extrem de greu de stabilit. Durerea de cap apare in timpul zilei, este difuza, cu senzatia de greutate, de cap greu. Este nevoie de o anamneza ampla pentru a decela eventualele cauze, copiii imita parintii, dar simt cu adevarat durerea. Se spune ca este oglinda unui sindrom depresiv al mamei, de aceea este si extrem de greu de diagnosticat, implicand echipa de specialisti, din care nu poate lipsi psihologul.

Cauze de cefalee lezionale:

cefaleea de cauza oculara  este foarte frecvent incriminata, cefaleea este pe parcursul zilei, de obicei implica zona ochilor, implica diagnostic corect stabillit de medicul oftalmolog si disparitia durerii dupa corectia cu ochelari.

cefaleea din sinuzite este deseori mentionata, uneori abuziv. Nu este suficient diagnosticul radiologic (dupa radiografie), conteaza foarte mult interpretarea medicului ORL. Atentie la pneumatizarea sinusurilor la copil abia dupa 6 ani, pana atunci nu puteam vorbi de sinuzita la copil!

cefaleea cauzata de hipertensiunea arteriala. Da! si copiii au hipertensiune, rareori, dar trebuie sa fie luata in calcul si aceasta cauza rara.

– din fericire extrem de rare sunt cefaleele din hipertensiunea intracraniana avand drept etiologie o tumora cerebrala. Caracteristicile de baza care ne pot duce cu gandul la acest diagnostic extrem de nefericit sunt: debutul recent al durerii de cap, severitatea crescuta (il doare rau capul), durerea il trezeste din somn, apare dimineata sau noaptea, asociere cu varsaturi in jet, recurente etc, Varsaturile calmeaza durerea, NU SE INSOTESC de greata, sunt severe si frecvente.

– alte cauze si mai rare sunt: hemoragiile subarahnoidiene, malformatii vasculare nerupte, cefaleea din traumatismele craniene (atentie la orice traumatism dupa care un copil varsa, nu doarme ca de obicei sau pur si simplu are o alta atitudine, poate ascunde un hematom intracranian care sa necesite interventie chirurgicala IN URGENTA)

In loc de concluzii:

– pe copii ii doare capul, nu rar. Este important sa fie consultat medicul pediatru care va efectua o anamneza completa si un examen clinic corect pentru a orienta diagnosticul.

medicul neurolog pediatru este vital sa examineze copilul, mai ales in cazul durerilor recurente, alaturi de oftalmolog, eventual ORL-ist.

– analizele de sange, radiografiile craniene, ecografiile, frecvent CERUTE de parinti NU aduc informatii utile.

– cata vreme nu se suspicioneaza crize epileptice mascate de cefalee, EEG (electroencefalograma) NU aduce informatii suplimentare

– imagistica (RMN) este examenul paraclinic de certitudine in excluderea cauzelor lezionale intracraniene, examen care insa ramane SCUMP si necesita in cazul copiilor mici (sub 9-10 ani) sedarea pacientului.

Leave a Reply

3 Comments on "Cefaleea sau durerea de cap la copil"

avatar
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Ionela
Guest
Ionela

Bună ziua! In legătura cu articolul de mai sus, pt care va multumesc, as vrea sa stiu: durerea de cap ar putea fi cauzată și de erupția dentară? Copilasul meu de 1an si 10 luni acuză uneori dureri de cap, imi spune de câteva zile ca.l doare capul si.mi arată capul, dar nu are niciun alt simptom, este vesel, energic, mănâncă bine si doarme bine. De vreo 2 saptamani stă constant cu mainile.n gură și tot de atunci se plange de aceste dureri, insa nu constant. Vă mulțumesc pt amabilitate!

Raluca Banu
Guest
Raluca Banu

Buna seara, am citit in mai multe locuri pe internet ca durerea de cap poate fi data si de intoleranta la gluten. Pe langa durerea de cap mai pot fi prezente durerea de burta, de incheieturi, starea de slabiciune, stare psihica proasta (agitatie, nervozitate). Cat de des ati intalnit aceasta situatie? Multumesc!