Boala mana gura picior la copil

Boala mana gura picior este o afectiune frecvent intalnita in cazul copiilor care frecventeza comunitati (crese, gradinite), fiind diagnosticata mai frecvent sub varsta de 5 ani. Este o infectie virala, agentul etiologic cel mai des incriminat fiind virusul Coxsackie de tip A, serotipul 16, dar printre agentii cauzatori identificati sunt si alte serotipuri ale aceluiasi virus Coxsackie sau Enterovirusul 71.

Calea de transmitere este fecal orala, deci de la o alta persoana bolnava sau purtatoare a virsului prin intermediul: salivei, secretiilor nazale sau din orofaringe (implicit prin tuse, stranut), lichidului din veziculele care se pot sparge (bubele cu lichid) sau materiilor fecale (scaun). Este mai frecvent in comunitati din cauza lipsei igienei corespunzatoare, spalatului pe maini ineficient al multor copii. Copiii duc mana murdara in gura foarte des si in acest fel introduc si virusul in organism . Virulenta (agresivitatea) agentului etiologic este foarte mare si modalitatile de manifestare tin foarte mult de statusul imun al gazdei (copilului bolnav).

Dupa boala virusul se excreta vreme indelulgata prin fecale, de aceea riscul de contaminare este mare, copiii clinic sanatosi fiind in continuare purtatori si donatori ai virusului cauzator de boala. Acest aspect este frecvent intalnit in multe boli virale si desi, poate primul gand ar fi ca un copil bolnav ar trebui sa fie retinut la domiciliu cat mai multa vreme, nicaieri in lume nu exista aceasta recomandare. Igiena insa devine foarte importanta, spalatul pe maini desi banal, trebuie sa fie o rutina atat pentru scolari, copii la gradinite, crese dar chiar si pentru SUGARI.

Simptomatologia este variata, febra fiind unul dintre primele simtome aparute, de obicei moderata, in jur de 38 grade, uneori si peste 39, din fericire doar in primele zile de boala. Alte simptome frecvente sunt: iritatabilitatea, starea de rau, lipsa poftei de mancare, uneori si varsaturi, dureri in gat, evident gat rosu. La nivelul mucosei bucale (in gura) apar leziuni initial rosii (macule) dar care se transforma in vezicule (bube cu lichid) care erodeaza (sparg mucoasa) si in jurul leziunii, care este foarte dureroasa apare un halou rosu. Pe corp apar leziunile care dau numele bolii, frecvent nu din prima zi de evolutie, de aceea initial diagnosticul de certitudine este incert. Eruptia este sub forma unor macule (bube rosii), nepruriginoase (nu il mananca), care pot fi insa si vezicule si de aici uneori confuzia cu varicela (diagnosticul diferential il face preferinta pentru palme, plante, dar pentru un clinician priceput eruptia de sus in jos tipica varicelei si absenta veziculelor in pielea paroasa-pe cap, de asemenea intalnita in varicela). Exantemul (eruptia, bubele) din boala gura mana picior se intalneste tipic in gura (limba, gingie, palat dur sau palat moale), palme si plante (in talpi), dar se poate evidentia si la nivelul genunchilor, coatelor, feselor sau zona genitala.

Fiind o infectie virala tratamentul  este eminamente suportiv. Copilul bolnav va ramane izolat la domiciliu cata vreme va fi febril si va avea stare generala modificata, se va insista pentru  a primi lichide suficiente, poate fi nevoie de triturarea alimentelor, uneori chiar blenduire pentru a putea fi inghitite cu usurinta. Nu exista un antiviral care sa fie folosit de rutina in tratamentul acestei infectii, asa cum in cazul infectiilor bacteriene exista antibiotice, iar complicatia majora a bolii este reprezentata de deshidratare, cauzata de imposibilitatea ingerarii lichidelor in principal din cauza durerii. Stomatita care insoteste boala este atat de dureroasa incat uneori este nevoie de spitalizare si hidratare intravenoasa. Sunt folosite doze standard de acetaminofen (paracetamol) si ibuprofen (nurofen) pentru combaterea atat a febrei, cat si a durerii. Pot fi incercate diverse solutii aplicabile pe mucoasa bucala pentru a grabi vindecarea leziunilor. Pentru eruptia de la nivelul pielii, nefiind pruriginoasa de obicei nu este nevoie de nici un fel de aplicare externa, mixtura mentolata grabind probabil vindecarea leziunilor, dar aducand usor disconfort in plus (aplicata peste vezicule ustura).

Boala se vindeca asadar de la sine, in 7-10 zile si in extrem de putine cazuri poate da complicatii. Acestea sunt suprainfectiile bacteriene-leziunile deschise de la nivelul pielii sau mucoasei bucale fiind zone de electie pentru bacterii in cazul unui organism slabit de trecerea prin boala. Daca pe fondul unei evolutii bune, cu afebrilitate de cateva zile, apar noi crosete febrile, acestea pot fi semne clare ale unei suprainfectii bacteriene si in consecinta apare necesitatea antibioterapiei. In si mai rare cazuri si din fericire mai ales in cazul infectiei cauzate de Enterovirusul 71- infectie care la randul ei este foarte rara- si mult mai rar in cazul celei cauzate de  Coxsackie pot aparea complicatii de temut cum sunt encefalita, meningo-encefalita, sindromul Guillain-Barré.

 

 

Concluzionand boala mana gura picior este o VIROZA, particulara prin faptul ca avand eruptia ca si marker se poate sugera si diagnosticul etiologic (stim ce virus este), cu evolutie de obicei favorabila, fara un tratament specific special, care este mai frecventa la copilul prescolar. De obicei lasa imunitate, dar aceasta nu este obligatorie, copiii mai mari si adultii pot repeta infectia, dar cu o evolutie mult mai rapid favorabila.

Leave a Reply

9 Comments on "Boala mana gura picior la copil"

avatar
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Stefania Rus
Guest
Stefania Rus

Multumim mult pentru tot ce faceti.

Irina Costache
Guest

cu drag 🙂

coco
Guest

interesant, dar sper sa nu vad asa ceva 🙁

Irina Costache
Guest

si eu va doresc! e uratica la privit, dar e virala si trece fara sechele!:)

romina
Guest

Ei bine, nu am scaptat de ea. Iar articolele tale sunt primele care ma salveaza in astfel de situatii! Mai avem cateva zile 😀

Irina Costache
Guest

Sanatate! Il pup pe Victoras!

Diana S
Guest

Doamna doctor am o problema am un bebe de 13 sapt este alaptat cu formula are scaun o zi da una nu si e verde cam ca maslinele si foarte gros

Adriana
Guest

Buna ziua,
Baietelul meu a avut boala gura-mana-picior. Printre simptomele enumerate de dvs, baietelului meu i-au fost afectate si unghiile de la maini si de la picioare, care i-au cazut pe rand. De asememenea, am observat si descuamarea pielii din jurul unghiilor. Debutul bolii a inceput cu afectarea unghiilor si a continuat si dupa ce boala a fost tratata. Multumesc.

Rezia
Guest
Rezia

Si fetele mele(2 si 4ani) au avut boala.un aspect post-boala care a venit prin surprindere a fost caderea unghiilor la maini si la picioare.nedureros,dar neplacut.s-a intamplat la circa o luna dupa ce s-au cicatrizat bubitele.