Simptomatologia este variata, febra fiind unul dintre primele simtome aparute, de obicei moderata, in jur de 38 grade, uneori si peste 39, din fericire doar in primele zile de boala. Alte simptome frecvente sunt: iritatabilitatea, starea de rau, lipsa poftei de mancare, uneori si varsaturi, dureri in gat, evident gat rosu. La nivelul mucosei bucale (in gura) apar leziuni initial rosii (macule) dar care se transforma in vezicule (bube cu lichid) care erodeaza (sparg mucoasa) si in jurul leziunii, care este foarte dureroasa apare un halou rosu. Pe corp apar leziunile care dau numele bolii, frecvent nu din prima zi de evolutie, de aceea initial diagnosticul de certitudine este incert. Eruptia este sub forma unor macule (bube rosii), nepruriginoase (nu il mananca), care pot fi insa si vezicule si de aici uneori confuzia cu varicela (diagnosticul diferential il face preferinta pentru palme, plante, dar pentru un clinician priceput eruptia de sus in jos tipica varicelei si absenta veziculelor in pielea paroasa-pe cap, de asemenea intalnita in varicela). Exantemul (eruptia, bubele) din boala gura mana picior se intalneste tipic in gura (limba, gingie, palat dur sau palat moale), palme si plante (in talpi), dar se poate evidentia si la nivelul genunchilor, coatelor, feselor sau zona genitala.

Fiind o infectie virala tratamentul este eminamente suportiv. Copilul bolnav va ramane izolat la domiciliu cata vreme va fi febril si va avea stare generala modificata, se va insista pentru a primi lichide suficiente, poate fi nevoie de triturarea alimentelor, uneori chiar blenduire pentru a putea fi inghitite cu usurinta. Nu exista un antiviral care sa fie folosit de rutina in tratamentul acestei infectii, asa cum in cazul infectiilor bacteriene exista antibiotice, iar complicatia majora a bolii este reprezentata de deshidratare, cauzata de imposibilitatea ingerarii lichidelor in principal din cauza durerii. Stomatita care insoteste boala este atat de dureroasa incat uneori este nevoie de spitalizare si hidratare intravenoasa. Sunt folosite doze standard de acetaminofen (paracetamol) si ibuprofen (nurofen) pentru combaterea atat a febrei, cat si a durerii. Pot fi incercate diverse solutii aplicabile pe mucoasa bucala pentru a grabi vindecarea leziunilor. Pentru eruptia de la nivelul pielii, nefiind pruriginoasa de obicei nu este nevoie de nici un fel de aplicare externa, mixtura mentolata grabind probabil vindecarea leziunilor, dar aducand usor disconfort in plus (aplicata peste vezicule ustura).


Toate articolele din acest blog sunt scrise de Irina Costache, medic pediatru.
Leave a Reply
9 Comments on "Boala mana gura picior la copil"
Multumim mult pentru tot ce faceti.
cu drag 🙂
interesant, dar sper sa nu vad asa ceva 🙁
si eu va doresc! e uratica la privit, dar e virala si trece fara sechele!:)
Ei bine, nu am scaptat de ea. Iar articolele tale sunt primele care ma salveaza in astfel de situatii! Mai avem cateva zile 😀
Sanatate! Il pup pe Victoras!
Doamna doctor am o problema am un bebe de 13 sapt este alaptat cu formula are scaun o zi da una nu si e verde cam ca maslinele si foarte gros
Buna ziua,
Baietelul meu a avut boala gura-mana-picior. Printre simptomele enumerate de dvs, baietelului meu i-au fost afectate si unghiile de la maini si de la picioare, care i-au cazut pe rand. De asememenea, am observat si descuamarea pielii din jurul unghiilor. Debutul bolii a inceput cu afectarea unghiilor si a continuat si dupa ce boala a fost tratata. Multumesc.
Si fetele mele(2 si 4ani) au avut boala.un aspect post-boala care a venit prin surprindere a fost caderea unghiilor la maini si la picioare.nedureros,dar neplacut.s-a intamplat la circa o luna dupa ce s-au cicatrizat bubitele.