Patru din 14 copii examinati astazi s-au prezentat la cabinet pentru ca tusesc. Tusesc de cateva zile, zeci de zile, unii poate chiar saptamani. Totul a inceput odata cu perioada rece, cu toamna si colectivitatea si pare ca dureaza de atunci. Au primit tratamente multiple, de la siropuri la aerosoli. Subiectul tusei prelungite este unul complicat de rezumat in cateva randuri, pe intelesul tuturor si va incerca in primul rand sa faca diferenta intre tusea acuta si tusea cronica.
Tusea acuta de obicei este definita ca aceea care dureaza sub 4 saptamani, asadar o luna de tuse in contextul unei infectii respiratorii se incadreaza in normal. Ghidurile internationale propun ca si tuse cronica tusea care dureaza fie peste 4, fie peste 8 saptamani in functie de tara.
Ce este de fapt tusea? Tusea este un act reflex, care se declanseaza prin stimularea receptorilor de iritatie care sunt distribuiti incepand din faringe si pana la nivelul bronhiolele terminale. In plus fata de actul reflex clasic exista numeroase arii tusigene (ale caror stimulare declanseaza tusea) situate extrapulmonar: pleura, diafragm, pericard si chiar conductul auditiv extern (un simplu corp strain in ureche poate declansa tusea, chiar si numai un dop de ceara). Centrul tusei se afla “sub control” (pe intelesul tuturor) astfel incat exista posibilitatea de initiere, dar si de supresie voluntara a tusei, precum si a tusei psihogene.
Cum e cu tusea dupa raceala? Studiile arata ca in general teama parintilor apare dintr-o discrepanta mare intre asteptari si realitate. O durata mai mare de 7-10 zile a tusei care insoteste sau urmeaza unei boli acute respiratorii nelinisteste parintii. Cercetarile au demonstrat ca in majoritatea cazurilor tusea “reziduala” poate persista pana la 21 zile dupa o raceala. De asemenea se considera ca aceasta angoasare a parintilor sta la baza prescrierii a numeroase antitusive sau chiar antibiotice, pentru ca medicii resimt la nivel emotional presiunea in a rezolva problema medicala a copiilor. As adauga, din experienta personala, senzatia ca tusea este “dintotdeauna”, cand de fapt exista posibilitatea unor episoade disparate, cu exacerbare dupa o perioada foarte scurta de acalmie, de aici senzatia de continuitate.
Toate cele de mai sus au valabilitate atunci cand este vorba despre tusea izolata. Daca tusea este insotita de stare modificata, daca reapare febra sau frecventa acesteia creste, apare expectoratia purulenta este cu siguranta necesara reevaluarea de catre medicul pediatru. Voi enumera doar cateva dintre cauzele de tuse cronica la copil, reamintind ca in Romania se pune problema acestui diagnostic dupa o persistenta a tusei de peste o luna:
– astmul bronsic ( diagnosticul mai vechi al astmului includea si celebra fraza: “tuse 3 luni la rand, 2 ani consecutivi”)
– rinita alergica (senzatia de nas infundat, care poate fi sau nu insotita de stranut)
– tabagismul pasiv! (sau expunerea la alte substante iritante) (expunerea copiilor la fumul de tigara nu doar direct, ci si prin simplul fapt ca parintii sunt fumatori, mirosul ramanand impregnat in haine sau chiar in tegument)
– sinuzita (in cazul copiilor de peste 6 ani la care apare si pneumoatizarea sinusurilor)
– cauze infectioase pulmonare: tuberculoza pulmonara, pneumoniile cu Mycoplasma, Chlamidia, tusea convulsiva (de aici importanta vaccinarii, tusea convulsiva fiind o boala cu potential letal, mai ales in cazul sugarilor, dar si cu durata mare de spitalizare in cazul copiilor mai mari)
– bronsiectaziile care pot ascunde in spate o fibroza chistica sau diverse imunodeficiente (primare: sindromul cililor imobili) sau dobandite (infectie HIV-SIDA)
– aspiratia de corp strain intranazal (cauza mai frecventa decat s-ar putea crede de tuse cronica la copil)
– tusea “habituala” sau psihogena (niciodata nocturna, exclusiv in timpul zilei)
– refluxul gastro-esofagian (poate “pacali” multi clincieni atunci cand tusea urmeaza unei “raceli” si acest diagnostic poate trece neobservat)

Concluzionand tusea prelungita/cronica ramane o provocare atat pentru medicul pediatru, cat si pentru parinti, un examen clinic riguros, alaturi de o anamneza realistica putand ajuta la stabilirea unui diagnostic etiologic corect, pentru ca numai stabilind cauza se poate trata cu succes efectul.
Multumesc pentru idee si suport unei mamici deosebite care scrie despre minunata ei calatorie prin viata alaturi de copiii sai dragi aici
Toate articolele din acest blog sunt scrise de Irina Costache, medic pediatru.
Leave a Reply
30 Comments on "Tusea prelungita la copil"
doamna doctor, din motive alergice am tusit aproape un an. Perioade scurte de oprit tusea, si reinceput din senin. Se agrava la orizontala, cand era prea uscat si cald in camera, cand pornea aerul conditionat la firma etc. si se calma cand aeriseam si scadeam camera de dormit sub 20 gr.
Statisticile zic ca 1 din 5 persoane e cu alergii…. dar cum izolez daca ma mosteneste copilul sau nu?
Cum va dati seama daca este? Exista teste, fie din sange, fie prick testul care se poate face oricarui copil cu varsta de peste 3 ani. Preventia este destul de greu de realizat, ramane ca in timp sa observati daca apar semne si sa le mentionati imediat medicului pediatru. (asta daca am inteles corect intrebarea). Sanatate va doresc!
Buna dimineata doamna doctor! Baietelul meu cel mic este racit, cel mai probabil l-a urmat pe fratiorul mai mare care a tusit aproape o luna,acum este bine…am fost la medic ieri cu cel mic de numai 6 luni, l-a consultat si nu are nimic la plamani dar a zis ca e rosu in gat, tuseste productiv, are nasucul infundat si temperatura a avut-o intr-o zi 38.2. Ne-a dat antibiotic amoxacilina de 125, sirop Rhinathiol, Panadol si apa de mare pt.nasuc. Credeti ca este nevoie sa-i dau antibioticul? Pot sa incerc sa-i dau tantum verde spray? Multumesc
Buna dimineata. Amoxicilina ati primit probabil si cum va asteptati imi este practic imposibil sa spun daca este sau nu nevoie sa primeasca antibioticul, fara sa examinez copilul. Probabil insa ca daca ar fi trebuit sa administrez antibiotic la aceasta varsta, pentru o patologie respiratorie, as fi ales un altul. Rhinatiol cred ca nu se (mai) da sub 2 ani, dar exista numeroase prescriptii off-label. Tantum verde da, pentru copii 0,15%, acesta nu face rau. Poate mai mergeti la o alta evaluare. De aerosoli nu a fost cazul?
Nu stiu daca ati primit raspunsul,mai scriu o data. De aerosol nu ne-a zis nimic,i-am facut eu cu ser fiziologic. Abia luni putem ajunge la pediatru, pana atunci imi recomandati sa ii dau un alt sirop? Multumesc
L-am primit, dar am fost innebunita cu tragedia din club, unde am o colega arsa peste 70% din suprafata corpului. Nu e etic sa tratam via internet nici un copil, daca simtiti ca puiul dumneavoastra nu este bine va sfatuiesc sa mergeti la orice camera de garda sa fie reexaminat. Va doresc sanatate multa!
In general secretia salivara creste incepand de la varsta de 2-3 luni si copiii se pot ineca de la saliva (nu stiu ce sa faca cu ea), dar mai ales ziua. Ce am invatat eu la scoala, si din practica medicala este ca tusea nocturna nu se incadreaza in normal, fiziologic, deci as fi zis cu greu ca poate fi de la saliva. Dar de vreme ce a trecut fix cum a aparut, de la sine, cu siguranta a avut o cauza benigna si teoria dumneavoastra nu poate fi exclusa.
Brava Irina!! Perfect spus!
R
Multumesc! Hei, R, te-am re(cunoscut)! Miss u draga mea!
E foarte greu sa raspund la un caz care pare prelungit, incalcit si pe care nu l-am examinat clinic. Uneori este nevoie de antibiotic chiar daca nu face febra. Diagnosticul de astm nu se stabileste inainte de 6 ani, dar wheezin recurent poate avea. Trebuie avut incredere intr-un MEDIC si efectuat tratamentul recomandat, chiar daca aveti dubii. E foarte greu sa dai un sfat via internet. Va doresc intelepciune si rabdare, sunt boli acute care TREC pana la urma. Sanatate!
Multumesc frumos oricum. Sanatate si dvs !!
ultima data cand a racit copilul de 1.3 ani am folosit siropul de patlagina, siropul Prospan pe baza de iedera recomandat de medic si siropul de ridiche cu miere.dupa cat timp se poate vaccina copilul dupa ce a fost racit? multumesc crina
Buna,baietelul meu tuseste de aprox 3saptamani ,am fost la pediatru-a zis ca pulmonar nu se aude nimic si ne-a trimis la ORL,la orl ne-a zis ca nu are polipi si ne-a dat tratament cu ser(desi nu-i curge nasul)+5ml romergan seara si 5ml aerius dimineata.el tuseste si ziua de cateva ori dar cel mai mult tuseste noapte pe la 2 si dimineata pe la 6,este o tuse urata seaca-latratoare si cred ca are si niste secretii (pt ca din gurita ii curge noaptea dupa ce tuseste.Unde pot sa merg?E ok tratamentul?cu multumiri paula ene
HRB este mecanismul care defineste astmul 🙂
Fetita mea tusea crunt de tot de vreo 10 zile, eram disperata si nu mai stiam ce sa ii mai dau, am incercat pastilutele Isla Mint si i-a trecut foarte repede. Eu zic ca s-ar putea sa fie din cauza ca e pe baza de plante naturale si are ulei de menta.
M-a confruntat de mai multe ori cu tuse prelungita, dar singurul remediu care a mers in cazul fetitei mele sunt inhalatiile cu picaturi Prospan cite 3-4 sedinte pe zi. Se pot face si mai multe, dar e cam problematic sa o tin cu masca la nas.
Si noua ne ajuta picaturile Prospan chiar de la primele sedinte de inhalatie. De aceea sunt nelipiste din casa noastra.
Si la mine functioneaza formula picaturi Prospan si nebuliser deoarece sunt un mare fan al aerosolului. Ma bucur frt mult ca s-a inventat aceasta chestie si nu tre sa mai bagam in copii nostri fel de fel de chimicale.
Tușesc dimineață cam 10 minute cam 3 ani ce ar putea fi
Ati rezolvat?
Salut doamna Maria, am citit despre problema dmv și am o întrebare la dmv ce ați făcut totuși ?cum ați tratat Tusa? Pentrucă că băiețelul meu de doi ani și opt luni de kind l-am dat la grădiniță tot nu putem scăpa de Tusa,avem aproape trei luni,ii trece puțin,cum îl duk la grădiniță e iar cu tusa.spunetimi va rog cum ați rezolvat cu Tusa?ms anticipat.
Trebuie examinat acest copil, nu pot emite pareri prin internet!
Buna seara va scriu in legatura pentru copilul meu in varsta de 5 ani care are o tusa foarte seaca pana acuma iam dat un siropel de tusa seaca dar nu si-a facut efectu ce mati sfatui sa ii dau antibiotic sau remedi naturaleE?
buna seara! baietelului meu de 5ani tuseste cal de o luna precizez faptul k nu are febra nu i curge nasul….am primit 2tipuri de tratamente dar fara résultat al 2 fiind un antibiotic amoxiclina……nu stiu ce i as mai putea da sa i treaca multumesc
Reevaluare la medic.
Si fetita cea mare a patit la fel cu tusea incepea in anotimpul rece si o tine ceva timp dar s a oprit k tusea in.jurul varstei de5ani