Roseoala infantum sau boala a sasea eruptiva este o afectiune frecventa si are drept agent cauzator un virus. Literatura medicala spune ca peste 80% din cazurile de boala se intalnesc la copiii cu varste intre 9 luni si 21 luni ( varful de incidenta ramane perioada de sugar 9-12 luni), iar pana la 4 ani majoritatea copiilor au facut boala, unii chiar asimptomatic, prezentand anticorpi protectori impotriva virusului herpetic uman 6 (human herpes virus type6 HHV-6). Fiind o boala virala, administrarea antibioticului nu este necesara, exceptie facand cazurile de suprainfectii bacteriene care pot oricand complica boala de baza.
Clinic febra inalta este simtomul cardinal al bolii (peste 39-39,5 grade) mentinuta trei pana la sapte zile, cu o simptomatologie de insotire minora (posibil secretii nazale minime, dureri abdominale si diaree, stare generala de iritabilitate, apetit diminuat, eventual leziuni la nivelul faringelui, “rosu in gat” despre care am scris aici). Febra este greu controlabila si necesita atentie deosebita din partea parintilor, in 6 pana la 15% din ocazii este boala care faciliteaza, prin valorile inalte ale temperaturii si prin ascensiunile febrile bruste aparitia convulsiilor febrile, despre care puteti citi pe larg aici.
Diagnosticul pozitiv este greu de stabilit de catre medic, se au in vedere toate bolile eruptive, otitele (din cauza febrei inalte), dar mai ales infectia de tract urinar-ITU (una dintre bolile care se prezinta frecvent cu febra inalta, necontrolabila de catre antitermice la intervalele uzuale). Diagnosticul de infectie urinara se stabileste prin urocultura, care insa este o investigatie al carui rezultat dureaza peste 72 ore, necesare pentru cultivarea in laborator a germenului cauzator. Sumarul de urina poate fi inselator, in roseola infantum poate aparea piuria (prezenta puroiului in urina), exact ca si in infectia urinara. Diagnosticul rapid diferential il putem obtine folosind analize de sange, in roseola infantum frecvent se intalneste leucopenia (mai putine leucocite decat normal), in timp ce infectia de tract urinar este insotita de leucocitoza (un numar mai mare de leucocite decat normal).
De ce este atat de importanta mentionarea infectiei urinare? Pentru ca ambele boli se prezinta clinic asemanator, dar la sugar orice ITU este considerat pielonefrita (cu siguranta sunt afectati si rinichii) si necesita obligatoriu tratament antibiotic. De multe ori insa boala se dezvaluie prin aparitia eruptiei, cel mai frecvent in trei zile, astfel incat in putine ocazii se ajunge la recoltarea analizelor de sange.
In roseola infantum febra dispare complet in momentul aparitiei eruptiei specifice. Se observa mai ales la nivelul trunchiului si abdomenului, foarte rar al fetei sau membrelor un exantem (de aici si denumirea bolii de “exantem viral“) sub forma unor papule (pete rosii) , palide, care dispar la vitropresiune (apasat cu degetul) si care se estompeaza singure, fara nici o interventie (creme, mixtura mentolata, antialergice = antihistaminice) in cateva zile.
HHV-6 poate cauza in rare situatii si in special la gazde imunocompromise (cu imunitatea scazuta in adevaratul sens al cuvantului, medical vorbind) hepatita, meningita, encefalita sau la adult sindrom ,mononuclozic-like. Sunt de amintit, fara insa a generaliza, de cele mai multe ori boala are o evolutie spectaculoasa prin febra inalta si pune la incercare rabdarea parintilor, dar se vindeca spontan si fara sechele (urmari).
Nu sunt necesare masuri speciale, dar sunt importante hidratarea copilului, combaterea eficienta a febrei (asa cum am explicat aici si aici), de multe ori fiind necesare impachetarile hipotermizante. Nu sunt necesare antiviralele, dupa aparitia eruptiei de obicei nu mai exista nici un croset febril, iar starea generala se amelioreaza spectaculos.
Este boala specifica sugarilor, post infectie in 30-50% cazuri pot fi decelati ganglioni mariti occipitali, imunitatea oferita de boala nu este absoluta, virusul putandu-se reactiva, mai ales la gazdele imunocompromise.
Toate articolele din acest blog sunt scrise de Irina Costache, medic pediatru.
Leave a Reply
16 Comments on "Roseola infantum"
Bebe a avut roseola pe la 4luni, sub forma unor pete mici rosii, dermato ne-a dat crema bioderma ne-a zis ca trece de la sine si med de fam la fel,asa a fost, nu a avut alte simptome, acum bebe are 8l2s
Cu sau fara crema trece de la sine, crema hidratanta nu face rau oricum. Multe lunite inainte!
Si noi am avut vara aceasta roseola infantum…pot spune ca a fost ca la carte…a debutat cu febra mare 39,5..chiar si 39,9intr o noapte..era saracuta leguma..si dupa 4zile de lupta cu febra si dupa nn ganduri necurate ne-am trezit cu "pistrui"pe fata care au tot coborat..gat..piept..brate.si picioruse..si tot asa au si disparut in 5zile..
Piurie- prezența puroiului in urină. Leucocituria- prezența leucocitelor In urină.
E corect. Multumesc
Cat timp este contagioasa? Un copil de 4 ani mai poate fi afectat?
Multumesc!
Dupa ce trece febra nu mai este contagioasa, dar copilul poate “agata” altele noi. La 4 ani nu e chiar obisnuit. E o boala a copilului mic mai degraba
Buna seara si băiețelul meu a făcut rozeolă cu febra mare 3 zile după a scăzut și au apărut iritațiile pe fata caput burtica, piept si spate coborand pe mânuțe si piciorușe. Întrebarea mea fetiță de 6 ani mai poate lua. Menționez ca nu a fost in preajma lui decât foarte puțin can a avu febra.
La cat timp după rozeola făcută la 3 luni se poate căciulă bebele cu vaccinul de la medicul de familie?
HA? eu nu am inteles ce ati scris.
Poate fi scos afara la plimbare( nu in colectivitate sau zone cu copii) dacă are bubitele pe el? Multumesc
Daca e sigur boala si e bine clinic, fara febra, da.
Copilul are toate simptomele menționate, doar ca și după eruptie mai are febra… Se poate sa mai fie ceva pe lângă?
DA, se poate
După Apariția petelor,(a doua zi) e normal ca starea bebelușului sa fie tot una apatica?
NU