“Imunitatea scazuta” la copii

Auzim cu totii extrem de des intrebarea “ce sa ii dau copilului meu pentru imunitate doamna doctor” sau “cum sa fac sa ii mai creasca si lui/ei imunitatea ca e vesnic racit/a”?

Ce este imunitatea? Si cum creste ea pana la urma? Sistemul imun, pe intelesul tuturor, este cel care apara organismul de agresiunea din exterior a germenilor (fie ei virusuri , bacterii etc), asadar de infectii sau de aparitia unor cancere si a bolilor autoimune. Este o retea extrem de inteligenta de celule, tesuturi si organe care toate la un loc “lucreaza” continuu pentru mentinerea integritatii organismului. Unele dintre cele mai importante celule care ajuta sistemul imun in aparare sunt leucocitele, care circula in organism intre diferitele organe “limfoide” (timus, splina, ganglionii limfatici) ca niste adevarati soldati, fiind pregatite pentru a apara organismul de posibilele atacuri infectioase. Leucocite importante sunt pe de-o parte fagocitele care  au capacitatea de a “manca” “invadatorii” si limfocitele care ajuta prin faptul ca ele recunosc dupa un prim contact “atacatorul” si il neutralizeaza la urmatoarea intalnire.

Mai pe scurt, dintre fagocite neutrofilele sunt cele mai importante celule, de accea intr-o infectie bacteriana medicul daca gaseste in hemograma un numar mai mare de PMN (polimorfonucleare= neutrofile) are toate motivele sa considere o infectie bacteriana si sa actioneze in consecinta (sa recomande antibioterapie).

Exista doua tipuri de limfocite: limfocite B si limfocite T. Cum functioneaza tot angrenajul? Putin ca la razboi. Limfocitele B sunt parte a unei inteligente artificale si sunt marile producatoare de anticorpi atunci cand apare un “invadator”. Ele anihileaza atacatorul fara insa a avea capacitatea de a-l distruge, moment in care pot aparea limfocitele T care au ca scop omorarea efectiva a germenului (unele dintre limfocite T se numesc chiar “natural killer”). Ce este important de retinut: odata produsi anticorpii ei raman in organismul gazdei, astfel incat la urmatoarea intalnire cu acelasi germene acesta sa fie protejat. Aceasta observatie a stat la baza ideii de vaccinare, care are ca scop pregatirea unui organism naiv pentru intalnirea ulterioara cu anumiti germeni cauzatori de boli severe, care pot da complicatii, urmate de sechele sau chiar deces.

Toate aceste celule specializate si parte integranta a sistemului imun ofera protectie impotriva infectiilor. Aceasta protectie se numeste IMUNITATE. De ce am incercat sa schitez niste notiuni care pot parea plictisitoare? Pentru ca in fapt exista o diferenta extraordinar de mare intre ce inteleg parintii prin a “creste imunitatea” si ce este in fapt aceasta. Adevaratele probleme care pot afecta sistemul imun se impart in patru categorii:

1. imunodeficiente adevarate (primare sau dobandite)

2. boli autoimune (in care propriul sistem imun ataca structurile proprii pe care le considera straine)

3. alergii  (in care sistemul imun exagereaza, genereaza un raspuns prea “puternic” in cazul anumitor atacatori= antigene)

4. cancere ale sistemului imun (leucemii, limfoame)

Nici una dintre entitatile enumerate nu are vreo legatura cu ceea ce parintii tind sa creada ca este imunitatea atunci cand considera ca un copil “are sistemul imun mai slab”. Este absolut normal pentru un organism tanar sa treaca prin 8-11 raceli pe an, ceea ce diferentiaza un sistem imun competent de unul cu probleme adevarate este MODUL in care aceste infectii sunt depasite.

Exista medici in Romania care se ocupa de acesti pacienti speciali. Iata cateva dintre semnele de alarma descrise pe site-ul www.imunopedia.ro pentru a atrage atentia parintilor si medicilor aflati  in fata unor astfel de situatii:

– copii care au infectii severe sau care recidiveaza dupa tratament si anume:

  • septicemie, meningita, encefalita
  • penumonii, otite, sinuzite, diarei cu sange, peritonite
  • abcese profunde (nu dentare)
  • stomatita recidivanta cu Candida
  • infectii (severe) ale pielii
  • reactie severa dupa vaccinarea BCG

– copii care au infectii virale ale pielii (verugi, moluscul contagiosum, herpes recidivant)

astm sever, alergii multiple etc

Este evidenta si atitudinea terapeutica in consecinta. Un caz de imunodeficienta in adevaratul sens al cuvantului va fi monitorizat si tratat de o echipa multidisciplinara, este un copil cu nevoi speciale in functie de boala de baza. Niciodata acest copil nu va putea primi tratamente exclusiv naturiste, suplimente alimentare, pentru simplul motiv ca are nevoie de mult mai mult decat acestea, care in cel mai bun caz nu fac rau. Este de asemenea evident ca un copil cu un sistem imun integru, functional, desi va avea numeroase infectii respiratorii, digestive etc in principiu nu are nevoie de nici un altfel de “stimulator” al imunitatii. Simpla trecere prin boala ajuta la producerea anticorpilor si asadar la construirea unui “sistem de aparare” cu adevarat valoros pentru intalnirile viitoare cu germenii “atacatori”.

In loc de concluzie lansez cateva idei de luat acasa pentru parinti: sa inceram cu totii sa nu mai folosim cuvinte mari (imunitate scazuta) pentru realitati mici (copii in gradinite, scoli care racesc fie si saptamanl sau lunar, cu evolutii bune, care nu necesita spitalizare, fara aparitia complicatiilor mentionate). Sa “crestem imunitatea” copiilor nostru in mod natural respectand cateva reguli:

fructe_imunitate

– sa manance zilnic fructe si legume proaspete

– sa crestem timpul acordat somnului

– sa cautam solutii pentru a ne alapta copilul si pentru a promova alaptarea in jurul nostru

– spalatul cu apa si sapun sa fie o rutina

– adultii din jurul copiilor sa nu fumeze

– sa nu “punem presiune” pe medicul pediatru in a recomanda diverse suplimente alimentare, siropuri miraculoase, tratamente care in fapt nu numai ca nu exista, dar pot deveni periculoase.

Nu ezitati sa va informati in cazul in care credeti ca va aflati in fata unui caz real de imunodeficienta, iar www.imunopedia.ro poate fi un inceput excelent!

Leave a Reply

21 Comments on "“Imunitatea scazuta” la copii"

avatar
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Unknown
Guest

Felicitari pentru material! CRed ca e pentru prima oara cand vad un medic care sa explice cu termeni tehnici dar si clar ce inseamna imunitatea si care sunt problemele. Am un pitic de aproape 2 ani si va citesc cu mare drag!

Irina Costache
Guest

Mulțumesc mult! Sa va trăiască piticul si sa va bucurați de el:)!

Unknown
Guest

Mulțumim pentru sfaturi!Acum sunt in dubii în legătură cu vaccinul de 6 ani! Eu tind sa nu-l mai fac!Ce ma sfătuiți???

Irina Costache
Guest

Multumesc si eu. Daca este vorba asa cum prespun de vaccinul antipolio va sfatuiesc sa il faceti. Este o problema deja de sanatate publica faptul ca au reaparut cazuri peste tot in lume si chiar foarte aproape de Romania. Pe copilul meu l-a chemat in vara medicul de familie (nu se mai fac in scoala) si l-a facut fara nici un fel de reactii adverse (Imovax polio). Va doresc sa luati decizia corecta si sa fiti sanatosi!

Melisa
Guest
Melisa

Doamna doctor, sunteți extraordinara. Rar explicații asa de la un pediatru,pana acuma plecam de la doctor cu rețeta plina cu medicamente pentru o simpla răceala mi-am dat seama. Sunteți primul pediatru care vad ca spune de întărirea corpului,imunității, prin faptul că trece, luptă cu răceala. Asa e și va multumesc pentru timpul acordat sa ne informati pe noi, mămicile.

Anonim
Guest
Anonim
Dna doctor, sunteți o alopată convinsă. Dacă dvs. considerați că remediile homeopate „în cel mai bun caz nu fac rău”, vă respect opinia, însă nu înseamnă că o și adopt. Alopatia trebuie să înceteze să creadă că este D-zeu pe pământ, fiindcă nu este. Iar ideea că un copil trebuie să treacă prin 8-11 răceli pe an… Oh My God! Nu știu de unde ați scos-o. A, ba da, copilul acela a fost vaccinat și tratat cu antibiotice de la naștere, de aceea înregistrează 8-11 răceli pe an. Din fericire al meu nu a avut decât vreo 4-5 în 2… Read more »
Irina Costache
Guest
Cu siguranta mereu trebuie sa regandim ceea ce facem in viata de zi cu zi in meseriile noastre. Numarul acela l-am scos din statisticile care exista, din tot ceea ce inregistreaza lumea medicala ca si ansamblu. Dumneavoastra reprezentati o entitate si nu putem fii siguri daca sunteti regula sau exceptia. Timpul probabil ne va dovedi. Eu ma feresc sa pun etichete, asa ca putin va contrazic, nu sunt convinsa de nimic, in medicina din pacate nu exista boli, exista bolnavi, situatii particulare, nuante. Eu cred in masura cantitatilor si cred ca am ajuns aici ca specie umana pentru ca putem… Read more »
Roxana
Guest
Roxana
Buna ziua, am citit si eu articolul dumneavoastra. Am mai citit ceva asemanator acum 2 sapt si asta ma face sa cred ca medicul care mi a prescris pt bebelusul de 8 luni jum suplimentul First defense de la Child life ( stiti sigur care sunt ingredientele) nu a procedat corect ( l a prescris in urma internarii pt boala gura mana picior). L am cumparat ( o galagie de bani), i am dat putin, apoi am intrerupt. Nu stiu ce sa fac. Inteleg ca mai mult fac rau decat bine, chiar daca sunt extracte naturale in el. M ar… Read more »
Irina Costache
Guest

Multumesc 🙂

marina E
Guest

Buna ziua,

Ce parere aveti despre administrarea amestecului catina-miere unui copilas de 1 an si cateva luni pentru o mai buna pregătire a corpului pentru lupta cu raceala? Stiu ca mierea nu este recomandata pana la 1 an…dar dupa?? Iar catina poate fi foarte acida… de aceea ezit. Multumesc anticipat pt raspuns!

Irina Costache
Guest

Daca simtiti ca trebuie sa va opriti nu il mai administrati. Produsul respectiv nu face rau, dar nici miracole.

Anonim
Guest
Anonim
Un articol foarte interesant si frumos explicat… am un baietel de 2 ani jumate si o fetita de 2 luni jumate, iar baietelul a fost de curand racit, ca prin urmare a luat si fetita.. ea tusea foarte urat, avand gatul inflamat, am tratat-o printr-un tratament dat de dmna pediatru… dar mi-a ramas cu nasul tot infundat…iar baietelul a inceput sa tușească din nou asa mai sec ..sunt luata de groaza doar cand ma gandesc ca pot sa-si dea raceala unu de la altu si sa continuam asa toata iarna :(… am fost sfatuita sa le fac vaccinul antipneumococ la… Read more »
Irina Costache
Guest

Vaccinul pneumococic are numeroase studii care arata eficacitatea sa in ceea ce priveste preventia otitei, meningitei si pneumoniei cu Streptococus pneumoniae la copil. Este un vaccin inclus pe gratuitate in multe tari vestice si in SUA, eu l-am facut celui de-al doilea copil inca de la 2 luni, avand frate mai mare si mereu in comunitate. Este un vaccin de facut, pretul fiind destul de mare insa si in plus, in ultima luna extrem de greu de gasit.

Irina Costache
Guest

Nu cunosc foarte multe despre aciditatea catinei, stiu insa ca da, mierea nu se indica unui copil de sub 1 an, iar dupa 1 an cu prudenta incepeti sa ii oferiti. Este un remediu naturist dar si natural, care s-a dovedit ca nu e toxic (matraguna e tot planta :), asa ca daca simtiti nevoie sa ii dati, nu contraindic. Voi citi sa vad daca exista studii clinice si voi reveni la raspuns.

o femeie
Guest

as atrage atentia ca aceste cazuri de polio din ucraina sunt vaccine -derivated http://www.who.int/csr/don/01-september-2015-polio/en/
Avantajul vaccinului nu e doar de polio, ci si celelalte virusuri continute ( e un poli vaccin).

nicoleta constantinescu
Guest

Mulțumim mult pt explicațiile dumneavoastră.Eu am o fetiță de 3 ani și 7 luni care făcea foarte des roșu în gat,mai exact de 2 ori pe luna .I-am dat pe parcursul timpului tot felul de siropuri pt imunitate ,dar pot spune k își făceau efectul cât timp lua siropul respectiv ,apoi răcea din nou.Acum îi dau un sirop natural facut acasă din cătină cu miere.Credeți ca își va face efectul și o va ajuta să nu mai răcească?

Irina Costache
Guest

Eu nu cred ca ii va face rau, dar cu siguranta doar trecerea prin boli ii vor oferi "memoria imunologica" pentru a fi mai aparata data viitoare.

Ionela Opincaru
Guest

La ce vârstă se face vaccinul antipneumococ eu am un băiețel de 1 an și 2 luni la naștere a fost diagnosticat cu clepsiela pneumonia ( nu am scris corect dar cred ca înțelegeți ) acum este perfect sănătos

Irina Costache
Guest

Vaccinul antipneumococic este optional. Poate fi facut incepand cu 2 luni conform schemei 2-4-6 luni rapel dupa 1 an sau 7-11 luni rapel dupa 1 an sau 2 doze dupa 1 an sau 1 doza dupa 2 ani. Am inteles despre ce ati spus, Klebisella pnemoniae. Sanatate!

Anca
Guest
Anca

In speranta ca mai sunteti activa pe acest blog,va adresez o intrebare ,va multumesc daca imi puteti raspunde. Bebelus 3 luni si jumatate,i.am recoltat niste analize dintre care 3 sunt marite/scazute si anume : potasiu seric 5.6, RDW 13.1, limfocite 71.50. La ce ar trebui sa ma duca cu gandul cresterea limfocitelor? Multumesc