Ii miroase gura doamna doctor…

Halitoza sau mirosul urat al gurii unui copil…De ce apare? Este una dintre intrebarile destul de frecvente pe care le adreseaza parintii medicului de familie sau medicului pediatru. De ce sa se intample asa ceva unui copil mic? Are sau nu are legatura cu viermii intestinali? Are sau nu legatura cu stomacul copilului si cu ce mananca?

Halitoza este dovedita stintific in peste 85% din situatii, inclusiv in cazul copiilor, ca avand originea in gura. Este simplu sa faci diferenta intre un miros exclusiv din cavitatea bucala si un miros urat provenit si din alte surse: prin pensarea narilor. Cea mai comuna cauza sunt bacteriile anaerobe care traiesc intr-un mediu propice in gura. Anaerob inseamna lipsit de oxigen si aceste bacterii, rezultate mai ales din degradarea alimentelor bogate in proteine isi gasesc cele mai inteligente cotloane pentru a se inmulti: intre dinti, in craterele formate pe limba, in spatele limbii etc. Sigur ca o igiena orala adecvata, inclusiv la sugari va duce la reducerea mirosului neplacut al gurii, fara ca un miros urat al gurii sa insemne neaparat neglijenta. Aparitia placii dentare si ulterior in evolutie a gingivitelor explica halitoza.

O alta cauza importanta sunt unele alimente ingerate, ulterior putand aparea un miros neplacut din cauza lor si nu neaparat a produsilor obtinuti prin degradarea acestora, cum aminteam anterior: usturoiul, ceapa, curry, unele tipuri de branza, peste. Dieta cetonica, saraca in carbohidrati si bogata in proteine duce la aparitia respiratiei urat mirositoare, pentru ca obliga organsimul la arderea grasimilor ca si sursa de energie.(rareori intalnit totusi la copii) 

Cauzele infectioase ocupa un alt rol important in patologia halitozei la copil: amigdalitele pultacee sau nu, rinitele, bronsitele, stomatitele aftoase etc pot cauza prin cantonarea secretiilor infectate in sfera ORL un miros extrem de neplacut. Mirosul poate fi simtit ca provenind nu doar din gura, ci si din nas. Acesta poate disparea cu evolutia favorabila a bolii, dar poate persista inca o perioada de timp, pana se repopuleaza gura cu bacteriile obsinuite.

Saliva uscata este o alta cauza pentru care apare mirosul urat al gurii. Xerostomia este atunci cand se produce mai putina saliva decat este necesar. Asadar daca saliva este insuficienta, nu se mai produce practic o “spalare” a gurii de resturile bacteriene si apare mirosul. De asemenea daca un copil are o respiratie de tip oral (respira pe gura, fie pentru ca e racit si are obstructie nazala “e infundat in nas”/ fie pentru ca are o obstructie cronica “polipi nazali”) saliva devine uscata, vascoasa si isi pierde proprietatile de spalare si in consecinta apare mirosul neplacut.

Uneori un corp strain intranzal poate duce la aparitia mirosului urat. Care este fenomenul: copilul introduce in nas de exemplu o boaba de mazare, organismul incearca sa elimine/sa nu accepte corpul strain, se apara prin bariere celulare si apare infectia locala/puroi care are un miros extrem de neplacut. Ce este de facut daca suspicionam existenta unui corp strain in nas: mers de urgenta la medic ORL/camera de garda ORL, nu pediatru, nu medic de familie, pentru ca acesta, folosind un instrument numit fibroscop sa reuseasca extragerea.

Unele medicamente pot duce la aparitia halitozei, ca si unele boli grave generale cum sunt cancerul, infectiile pulmonare, bolile de metabolism etc. Acestea sunt insa EXTREM de RARE si rareori se diagnosticheaza halitoza anterior bolii de baza.

Fumatul este o alta cauza importanta de miros urat al gurii, cauza din ce in ce mai intalnita din pacate la adolescenti sau chiar pre-adolescenti. Este de mentionat faptul ca un copil crescut intr-o familie de parinti fumatori are un risc cu 85% mai mare sa devina la randul lui fumator decat un alt copil cu parinti care nu sufera de acest viciu.

Refluxul gastro-esofagian poate conduce la un miros neplacut in gura, dar acesta este o cauza mult mai rara decat se crede in populatia generala. In general mirosul urat al gurii cauzat de altceva decat “afectiuni” care tin de cavitatea orala se intampla in mai putin de 1-2% din cazuri.

Igiena orala este asadar de baza in preventia halitozei, spalatul pe dinti fiind indicat de cateva ori pe zi, dupa mese. Aceasta practica trebuie insusita inca din perioada de sugar. Hidratarea este de asemenea importanta, asigurand o saliva de calitate, care sa contina asa-zisele bacterii prietenoase “Streptoccocus salivarius” asociate in studiile de specialitate cu un miros placut/neutru al gurii.

Nu exista nici un studiu relevant sau macar amintit in literatura medicala care sa asocieze mirosul gurii cu existenta viermilor intestinali, incadrand poate aceasta perpetua afirmatie/intrebare in categoria miturilor, despre care am scris mai multe aici. 

Succes!

PS: articolul este scris cu drag si dedicatie unei mamici care nu se lasa ..:)

Leave a Reply

Be the First to Comment!

avatar
  Subscribe  
Notify of