Infectiile respiratorii ale copilului care intereseaza caile aeriene inferioare, in mod particular laringele sunt extrem de frecvente, afectand majoritatea copiilor cu varsta intre 6 luni si 3 ani, 80% din copiii cu varsta sub 5 ani avand cel putin un episod de laringita acuta. Importanta bolii rezida din particularitatea anatomica a laringelui, cat de ingust este la copil si cat de repede se poate extinde edemul inflamator. Obstructia inflamatorie a laringelui determina un grup heterogen de boli cunoscut sub denumirea de crup, rareori o infectie acuta respiratorie la copil limitandu-se la o singura regiune anatomica, existand astfel mai multe entitati apartinand crupului.
Laringita acuta catarala (spasmodica) este o boala cu debut brusc, noaptea, in absenta febrei si a oricaror simptome de infectie acuta respiratorie anterior. Etiologia este probabil virala. Copilul se trezeste brusc prezentand stridor (semn caracterizat printr-un sunet aspru, acut, produs de turbulenta coloanei de aer care trece printr-o regiune cu obstructie partiala in laringe sau trahee), raguseala si tuse latratoare. In general nu prezinta insuficienta respiratorie acuta, putand exista insa si aceasta situatie, mai frecventa la sugarul mic, pe langa agitatie, nelinsite si accentuarea stridorului.
Evolutia este cel mai frecvent autolimitanta, in cateva ore disparand simptomatologia, in absenta oricarui tratament specific, importante fiind linistirea copilului pentru a evita accentuarea simptomatologiei si umidifierea atmosferei.
Laringotraheobronsita acuta (crupul viral, laringita acuta subglotica) este o boala de origine virala, majoritatea virusurilor implicate fiind cele paragripale si adenovirusurile, dar si virusul sincitial respirator, virusurile gripale tip A si B. Debutul este clasic, cu cateva zile anterior cu semne de infectie acuta de cai aeriene superioare: rinoree, tuse, febra moderata (in jur de 38 grade Celsius). Ulterior apar stridor intermitent (atunci cand copilul plange, se agita), voce ragusita (disfonie) si tuse latratoare. Acest tip de dispnee este clasic denumita dispnee inspiratorie, din cauza edemului laringean copilul nu poate inspira si apare stridorul. Initial nu exista insuficienta respiratorie acuta, dar in evolutie pot fi interesate si traheea, bronhiile sau bronhiolele, aparand si dispneea de natura expiratorie. Daca nu se intervine cu terapie adecvata evolutie poate deveni extrem de grava, cu cianoza (invinetire), efortul respirator putand epuiza copilul care poate deveni letargic.
Tratamentul este indivizualizat in functie de cat de grave sunt simptomele in momentul examenului clinic. Fiind o infectie virala nu este nevoie de antibioterapie. Umidifirea atmosferei si hidratarea corecta a copilului sunt extrem de importante, ca si linistirea acestuia(prin evitarea pe cat posibila a manevrelor dureroase si linistirea mamei) pentru a evita escaladarea simptomelor. Cu toate ca ramane o administrarea controversata, in cazurile severe s-a dovedit extrem de eficienta adminsitrarea pe cale generala a corticosteroizilor (de obicei se foloseste dexametazona intravenos).
Dar de prima intentie ca si agent medicamentos ramane administrarea de adrenalina inhalator (de dorit este folosirea adrenalinei amestec racemic)
Pot exista situatii dramatice care necesita intubatie orotraheala sau traheostomie de urgenta, atunci cand simptomatologia nu se amelioreaza evident si apar semne de agravare: bradipnee (respiratii rare), bradicardie (cordul bate mai rar decat ar trebui), cianoza. Daca cianoza persista si dupa intubarea bolnavului este necesara ventilatia mecanica. Este evident ca aceste ultime manevre pot fi efectuate exclusiv intr-o sectie de terapie intensiva.
…va urma..
Leave a Reply
8 Comments on "Laringita acuta la copil (prima parte)"
Buna ziua,
In primul rand va multumesc pentru explicatii. Fetita mea (3 ani) face laringita destul de des (in sezon rece 1 data pe luna) si se suprafinfecteaza si amigdalele cateodata – motiv pentru care ORL-istii ne dau mereu antibiotic + aerosolii cu adrenalina si flixotide.
Exista o medoda prin care putem evita administrarea atibioticului atat de des? de 2-3 ori pe an ne indopam cu Zinnat sau Amoxicilina. Pot face ceva pentru evitare? metode naturiste? practici in casa (mentionez ca atmosfera este umidificata corect). multumesc foarte mult!
Adina ANDREI
Buna ziua,
Am un nou-nascut de 3 saptamani cu simptome care se potrivesc cu cele enumerate la laringita acuta catarala (spasmodica). Ma gandesc ca o alta posibila explicatie pentru ele ar fi o reactie alergica (hemoleucograma arata o eosinofilie relativa de 8.9%, iar tenul pare destul de reactiv). Medicii la care am fost pana acum au zis ca nu exista laringita fara febra si, in final, au dat din umeri. Copilul doarme prost, se trezeste cu dificultati de respiratie, plange, se accentueaza dispneea si rezulta un cerc vicios din care nu stiu cum sa-l scot. Puteti sa-mi dati un sfat?
Multumesc.
Daca tuseste noaptea doar poate fi laringita? Ultima data i-am dat siropul Prospan, recomandat de medic, siropul de patlagina si ridiche cu miere. Din fericire cred ca totusi a fost o simpla raceala. Sper.
Laringita e daca tuseste metalic, ragusit, daca are disfonie deci raguseala. Sanatate!
eu sunt fericitul caz cand reusesc sa scap de tusa natural: cataplasme de usturoi pe talpite, ceapa cu miere si siropul Prospan la recomandarea medicului. Iedera are efecte antiinflamatorii şi antiseptice asupra căilor respiratorii. bineinteles multe lichide si umidificator pe timpul noptii. Sanatate va doresc!
Asa este, pentru iedera exista numeroase studii care arata efectul antiiflamator. Sanatate si dumneavoastra!
Si noi am incercat Prospanul sub forma de picaturi pentru aerosol si chiar e frt bun! Deja altceva nii nu mi cumpar…oricum le-am cam incercat pe toate restul
Am un băiețel de aproape 4 ani care are momente cand raguseste apoi își revine.