De ce din nou despre diversificare? Pentru ca suntem in moda raw, raw vegane sau vegane, pentru ca fiecare dintre noi stim mai bine decat altii cum si ce este bine sa mancam, pentru ca nu intodeauna ce mancam noi adultii este un exemplu si pentru ei, pentru ca noi nu am avut, dar ei au…Pentru ca NU exista decat recomandari generale privind alimentatia diversificata a sugarului, pe care noi, medicii pediatrii ne straduim sa le urmam.
The perfect timing….Cand incepem diversificarea? Recomandarile sunt clare si NU mentioneaza alaptatul sau formula de lapte ca si criterii de departajare: NU inainte de 17 saptamani si NICI dupa 26 saptamani de viata. Recomandarile publicate de ESPGHAN (Societatea Europeana de Nutritie si Gastroenterologie Pediatrica) in 2008 au ramas valabile, au fost confirmate in ultimii ani prin studii si trebuie sa ghideze pediatrii si medicii de familie in diversificarea corecta a sugarilor.
Nu exista o ordine prestabilita a introducerii alimentelor solide, tine de o combinatie intre parerea medicului care urmareste copilul si care tine cont de dezvoltarea somatica si psihica a acestuia, recomandarile ghidurilor internationale si, deloc de neglijat, obiceiurile locale ale populatiei. Este mentionat in toate recomandarile fie ele OMS sau ESPGHAN ca este extrem de imporatant sa fie respectate obiceiurile alimentare ale populatiei locale, intelegand prin asta ca riscul de a dezvolta reactii adverse folosind fructe si legume exotice, cu care parintii copilului nu au intrat in contact anterior nu numai ca duc la cresterea riscului de alergii alimentare sau dermatita atopica, dar nu aduce avantaje nutritionale. In general un anumit aliment care poate parea superior nutritional, dar exotic, este suplinit foarte bine de unul sau mai multe autohtone.Sunt folosite ca prim aliment de diversificare fie cerealele imbogatite cu fier, fie legumele, sub forma de piureuri, atat ESPGHAN cat si OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) agreind ideea ca fructele introduse anterior legumelor creste riscul de respingere a celor din urma.
Recomandarile din 2008 ale ESPGHAN au fost sustinute ulterior in timp de nenumarate studii publicate jurnale de specialitate demonstrand ca intr-adevar NU exista dovezi stiintifice cum ca introducerea tardiva a alimentelor cu potential alergizant duce la scaderea incidentei astmului, dermatitei atopice sau alergiilor alimentare in general, ba dimpotriva. Sunt mentionate oul si pestele ca si alimente care au fost initial prohibite pana dupa varsta de 1 an si pentru care exista dovezi stiintifice ca introduse mai tarziu potenteaza de fapt riscul alergiilor alimentare, si nu protejeaza. Odata introduse alimentele solide in alimentatia sugarilor, alaptarea trebuie continuata, cel putin pana la varsta de 1 an, in completarea meselor solide. Nici un ghid nu mentioneaza necesitatea introducerii fructelor sau legumelor sub forma lichida! (sucuri), iar singurele referiri la acest tip de aliment considera necesara administrarea acestora doar cu paharul/cana, nu in biberon si necesitatea diluarii cu apa pentru a scadea cantitatea de zaharuri primita de copil.
Mentionata inca din 2008 si dovedita in timp prin mai multe studii, introducerea glutenului in alimentatie trebuie realizata nu inainte de 4 luni, dar nici mai tarziu de 7 luni, scazand in acest fel riscul de boala celiaca, diabet tip I sau alergia alimentara la grau. Alaptarea in timpul introducerii glutenului in alimentatiei protejeaza in plus impotriva declansarii bolii celiace. Acelasi studiu publicat in august 2013 lanseaza ideea ca alaptarea dupa varsta de 1 an se asociaza cu cresterea riscului de aparitie a bolii celiace: “Breastfeeding >12 months was also associated with increased risk of celiac disease. (OR [95% confidence interval, 1.01–2.21], P = 0.046).
Ca si ultima recomandare, atat ESPGHAN cat si OMS descurajeaza total alimentatia vegane a copiilor, transant: “Infants and young children should not be fed a vegan diet”, iar daca totusi, in ciuda recomandarilor acest lucru se intampla, ar trebui sa primeasca cel putin 500 ml lapte de mama sau formula zilnic.
Rabdarea si perserverenta raman cheia succesului pentru a reusi diversificarea sugarilor, chiar si a celor mai mofturosi!
Leave a Reply
27 Comments on "Diversificarea alimentatiei- update"
Eu sunt curioasa care ar fi parerea ta personala, bazata pe experienta pe care stiu ca o ai, apropo de partea asta din concluzie:”..higher risk in children breastfed after 12 months age.”???
Magda, vezi comentariul pentru Eliza 🙂
“Alaptarea in timpul introducerii glutenului in alimentatiei protejeaza in plus impotriva declansarii bolii celiace. Acelasi studiu publicat in august 2013 lanseaza ideea ca alaptarea dupa varsta de 1 an se asociaza cu cresterea riscului de aparitie a bolii celiace: “Breastfeeding >12 months was also associated with increased risk of celiac disease. (OR [95% confidence interval, 1.01–2.21], P = 0.046).” POFTIIIM???? Cu fraza asta ai demontat intreg articolul.
Pur si simplu a fost vorba despre faptul ca ACELASI studiu a demonstrat ca introducerea glutenului inainte de 6 luni este un lucru pozitiv, dar si acest aspect al legaturii intre alaptarea dupa 12 luni si boala celiaca. Nu a vrut sa fie partinire.
[…] de diversificare, citeam acum cîteva zile și chiar sharuiam pe FB postul recent al Mămicii Pediatru despre cît de importantă e proteina animală în alimentația celor mici, despre vîrsta […]
[…] […]
Nu, in principiu nu se justifica recomandarea. Personal in cazuri extrem de rare recomand inceperea diversificarii la 4 luni si cu motive serioase. Veti vedea ca in primul rand neurologic va fi o mare diferenta: la 4 luni abia stau pe spate, pentru ca la 5 luni pot sustine o pozitie la 45 grade care poate permite cat de cat alimentarea, sa nu mai vorbim de 6 luni cand stau in sezut.Luati recomandarea ca pe titlu informativ, eu NU am examinat copilul dumneavoastra.
Dvs recomandati diversificarea intre 4 si 6 luni, desi WHO specifica clar necesitatea alaptarii exclusive pana la varsta de 6 luni, adica diversificarea dupa 6 luni!!!
Am sa aprob acest comentariu doar pentru a atrage atentia asupra unor aspecte:
1. aceasta platforma IMI APARTINE si semnele de exclamare in limbajul blogger inseamna ca se TIPA. Si la mine NU se tipa.
2. daca cititi cu atentie veti vedea ca NU eu, ci ESPGHAN recomanda, asa cum si OMS recomanda. Cuvantul recomanda inseamna libertatate de a alege intre 17 si 26 saptamani, in functie de PACIENT. De aceea exista bolnavi si nu boli, pentru ca nu tratam pe toata lumea la fel, nuantam in functie de copil.
Poti lua numarul de mobil de la mama mea atunci.Dar trebuie sa te averizez ca timpul meu extra garzi si cabinet este aprope zero, iar cand exista ii este dedicat lui Andrei 🙂
Sunt surse care susțin că încet încet și relativ în curând, atât ESPGHAN cat si OMS vor schimba câte un pic recomandările legate de alimentația sugarului si copilului mic, doar în sensul că vor ca începerea alimentației solide să fie mai mult pe principiul child-led-nutrition, prin includerea sugarului în mesele părinților, nu invers. Evident asta nu implică faptul: am cartofi prăjiți în farfurie și pomana porcului în grăsime, hai să dau copilului că se întinde la ei. Ideal ar fi… adoptarea unei nutriții sănătoase, în fiecare familie și includerea copilului în mesele de familie…
Laptele de vaca se da dupa 1 an. Dar iaurtul si branzica de vaci din ce le facem? Mulțumesc
O idee: http://simple-kind-of-life.blogspot.co.uk/2014/09/yummy-yummy-yummy-that-goes-in-my-tummy.html
Bebelina mea are 3l jumatate si chiar ma gandeam ce si cum cu diversificarea asta, mai ales ca mie nu imi plac ideile care mi se baga pe gat cu forta. Acum citesc cu viu interes studiile citate de tine si iau decizii. Imi zbarnaie creierul. :)) Eu iti multumesc tare mult pentru linkuri.
Buna,bebe are app11 luni,pana acum 1sapt a mancat legumele,carnita tot ce ii dadeam la pranz, dar nu mai vrea decay iaurt fructe biscuiti..CE e drept ii da sus al4dinte, asta o fi cauza, nu stiu CE sa ii prepar LA pranz ca sa manance
de obicei in astfel de situatii se ia o pauza si se reintroduc pe rand legumele ca la debutul diversificarii. Daca insa se prelungeste situatia si apar si alte refuzuri alimentare sunt necesare investigatatii, de obicei e vorba de infectii (urinare, digestive etc)
La unele puncte te contrazici cu ce ai zis in urma cu cativa ani 🙂
https://www.pediatricblog.info/2011/04/diversificarea-alimentatiei-2.html
Este foarte posibil, pentru ca multe se schimba in medicina, iar in alimentatie nu tinem pasul cu cat de multe. Eu insami am diversificat primul copil intr-un fel si al doilea…putin diferit. Evoluam si ne adaptam, zic eu.:)