Diversificarea alimentatiei- update

De ce din nou despre diversificare? Pentru ca suntem in moda raw, raw vegane sau vegane, pentru ca fiecare dintre noi stim mai bine decat altii cum si ce este bine sa mancam, pentru ca nu intodeauna ce mancam noi adultii este un exemplu si pentru ei, pentru ca noi nu am avut, dar ei au…Pentru ca NU exista decat recomandari generale privind alimentatia diversificata a sugarului, pe care noi, medicii pediatrii ne straduim sa le urmam.

The perfect timing….Cand incepem diversificarea? Recomandarile sunt clare si NU mentioneaza alaptatul sau formula de lapte ca si criterii de departajare: NU inainte de 17 saptamani si NICI dupa 26 saptamani de viata. Recomandarile publicate de ESPGHAN (Societatea Europeana de Nutritie si Gastroenterologie Pediatrica) in 2008 au ramas valabile, au fost confirmate in ultimii ani prin studii si trebuie sa ghideze pediatrii si medicii de familie in diversificarea corecta a sugarilor.

Nu exista o ordine prestabilita a introducerii alimentelor solide, tine de o combinatie intre parerea medicului care urmareste copilul si care tine cont de dezvoltarea somatica si psihica a acestuia, recomandarile ghidurilor internationale si, deloc de neglijat, obiceiurile locale ale populatiei. Este mentionat in toate recomandarile fie ele OMS sau ESPGHAN ca este extrem de imporatant sa fie respectate obiceiurile alimentare ale populatiei locale, intelegand prin asta ca riscul de a dezvolta reactii adverse folosind fructe si legume exotice, cu care parintii copilului nu au intrat in contact anterior nu numai ca duc la cresterea riscului de alergii alimentare sau dermatita atopica, dar nu aduce avantaje nutritionale. In general un anumit aliment care poate parea superior nutritional, dar exotic, este suplinit foarte bine de unul sau mai multe autohtone.Sunt folosite ca prim aliment de diversificare fie cerealele imbogatite cu fier, fie legumele, sub forma de piureuri, atat ESPGHAN cat si OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) agreind ideea ca fructele introduse anterior legumelor creste riscul de respingere a celor din urma.

Recomandarile din 2008 ale ESPGHAN au fost sustinute ulterior in timp de nenumarate studii publicate jurnale de specialitate demonstrand ca intr-adevar NU exista dovezi stiintifice cum ca introducerea tardiva a alimentelor cu potential alergizant duce la scaderea incidentei astmului, dermatitei atopice sau alergiilor alimentare in general, ba dimpotriva. Sunt mentionate oul si pestele ca si alimente care au fost initial prohibite pana dupa varsta de 1 an si pentru care exista dovezi stiintifice ca introduse mai tarziu potenteaza de fapt riscul alergiilor alimentare, si nu protejeaza. Odata introduse alimentele solide in alimentatia sugarilor, alaptarea trebuie continuata, cel putin pana la varsta de 1 an, in completarea meselor solide. Nici un ghid nu mentioneaza necesitatea introducerii fructelor sau legumelor sub forma lichida! (sucuri), iar singurele referiri la acest tip de aliment considera necesara administrarea acestora doar cu paharul/cana, nu in biberon si necesitatea diluarii cu apa pentru a scadea cantitatea de zaharuri primita de copil.

Mentionata inca din 2008  si dovedita in timp prin mai multe studii, introducerea glutenului in alimentatie trebuie realizata nu inainte de 4 luni, dar nici mai tarziu de 7 luni, scazand in acest fel riscul de boala celiaca, diabet tip I sau alergia alimentara la grau. Alaptarea in timpul introducerii glutenului in alimentatiei protejeaza in plus impotriva declansarii bolii celiace. Acelasi studiu publicat in august 2013 lanseaza ideea ca alaptarea dupa varsta de 1 an se asociaza cu cresterea riscului de aparitie a bolii celiace: “Breastfeeding >12 months was also associated with increased risk of celiac disease. (OR [95% confidence interval, 1.01–2.21], P = 0.046).

diversificare1

Ca si ultima recomandare, atat ESPGHAN cat si OMS descurajeaza total alimentatia vegane a copiilor, transant: “Infants and young children should not be fed a vegan diet”, iar daca totusi, in ciuda recomandarilor acest lucru se intampla, ar trebui sa primeasca cel putin 500 ml lapte de mama sau formula zilnic.

 

Rabdarea si perserverenta raman cheia succesului pentru a reusi diversificarea sugarilor, chiar si a celor mai mofturosi!

 


  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

27 Comments on "Diversificarea alimentatiei- update"

avatar
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
meg
Guest

Eu sunt curioasa care ar fi parerea ta personala, bazata pe experienta pe care stiu ca o ai, apropo de partea asta din concluzie:”..higher risk in children breastfed after 12 months age.”???

eliza
Guest
eliza

“Alaptarea in timpul introducerii glutenului in alimentatiei protejeaza in plus impotriva declansarii bolii celiace. Acelasi studiu publicat in august 2013 lanseaza ideea ca alaptarea dupa varsta de 1 an se asociaza cu cresterea riscului de aparitie a bolii celiace: “Breastfeeding >12 months was also associated with increased risk of celiac disease. (OR [95% confidence interval, 1.01–2.21], P = 0.046).” POFTIIIM???? Cu fraza asta ai demontat intreg articolul.

trackback

[…] de diversificare, citeam acum cîteva zile și chiar sharuiam pe FB postul recent al Mămicii Pediatru despre cît de importantă e proteina animală în alimentația celor mici, despre vîrsta […]

trackback

[…] […]

Miau
Guest
Miau
Medicul meu de familie mi-a recomandat imperios diversificarea la 4luni singurul argument find faptul ca bebe a primit si formula de lapte in completarea meselor la san (bebe a avut probleme cu suptul si m-am chinuit sa mentin lactatia, reusind ca de la 2 luni sa scad progresiv cantitatea de formula conform ghidului de relactare al oms, ajungand la 3 luni la maxim 120 ml de formula pe zi si mai nou 0 formula, doar lapte de mama). Care e argumentul stiintific al diversificarii la 4 luni pentru cei alimentati mixt? Se justifica sa incep atat de devreme daca castigul… Read more »
Bebe
Guest
Bebe

Dvs recomandati diversificarea intre 4 si 6 luni, desi WHO specifica clar necesitatea alaptarii exclusive pana la varsta de 6 luni, adica diversificarea dupa 6 luni!!!

Bobe Laura
Guest
Bobe Laura
Buna Irina as incepe prin a spune ca iti admir foarte mult pasiunea cu care lucrezi si sa te intreb cum as putea sa dau de tine pt ca sa te intalesc se pare ca sunt sanse slabe nu te am mai vazut de ceva vreme pe mine ma cheama Laura iar candva am fost vecine de fapt parinti nostri inca sunt vecini nu stiu daca iti mai amintesti de mine eu stateam pe aceiasi parte cu tine dar la etajul 7 si am un semn pe obraz o alunita de fapt recent am devenit mama si as vrea sa… Read more »
Chani
Guest

Sunt surse care susțin că încet încet și relativ în curând, atât ESPGHAN cat si OMS vor schimba câte un pic recomandările legate de alimentația sugarului si copilului mic, doar în sensul că vor ca începerea alimentației solide să fie mai mult pe principiul child-led-nutrition, prin includerea sugarului în mesele părinților, nu invers. Evident asta nu implică faptul: am cartofi prăjiți în farfurie și pomana porcului în grăsime, hai să dau copilului că se întinde la ei. Ideal ar fi… adoptarea unei nutriții sănătoase, în fiecare familie și includerea copilului în mesele de familie…

mami de strumf
Guest
mami de strumf
Buna ziua, Felicitari pentru noul blog! Intrebarea mea are legatura cu alimentatia. Baietelul meu de 3 ani si 7 luni este genul constipat, asta si pentru ca nu e mare mancator de fructe, indiferent ce tertipuri folosesc. Mai nou nu cred ca bea foarte multa apa la gradi. Am incercat cu smochine, cu prune dar nu am avut nici o sansa. I-am scos laptele praf din alimentatie dar de ceva timp cere lapte. Nu mananca lapte de vaca ci doar lapte praf la cutie, NAN junior 3-5 ani. Am urmat o perioada si cu probiotice (pliculete Eubiotic) dar fara rezultat.… Read more »
Irina
Guest
Irina

Laptele de vaca se da dupa 1 an. Dar iaurtul si branzica de vaci din ce le facem? Mulțumesc

gyna
Guest
gyna
Buna ziua! va rog sa ma ajutati cu un sfat. baietelul meu are 6 saptamani. s-a nascut cu 2860gr, iar acum are 4450gr. este hranit exclusiv cu lapte praf humana ar si ii dau debridat 2ml de 3 ori pe zi, fiind diagnosticat cu boala de reflux. mananca 90-120 ml la o masa. de 2 saptamani nu ma mai inteleg deloc cu el, plange de foame la o ora jumate-2 ore. initial am incercat sa mai trag de timp si ii dadeam 50ml ceai, dar nu se satura si oricum nu trecea timpul necesar pana la 3 ore, deci un… Read more »
Roxana
Guest
Roxana
In sfarsit o pediatra( pe langa a mea, cu tot respectul 🙂 ) care imi impartaseste credintele legate de diversificarea copiilor. Sunt medic ginecolog si acum cateva zile chiar am intrat intr o disputa cu niste mamici pt ca am inceput diversificarea la 5 luni si la 6 luni jumate deja mancam l 10 fructe cu orez, la pranz legume, la 5 fructe cu branzica si apoi doar lapte( cat vor,cand vor-lp). Nebunia asta cu oms a innebunit planeta :)) nimeni nu intelege faza ca sunt doar recomandari, care oricum le schimba odata la 1-2 ani. Felicitari si de acum… Read more »
MM
Guest

Bebelina mea are 3l jumatate si chiar ma gandeam ce si cum cu diversificarea asta, mai ales ca mie nu imi plac ideile care mi se baga pe gat cu forta. Acum citesc cu viu interes studiile citate de tine si iau decizii. Imi zbarnaie creierul. :)) Eu iti multumesc tare mult pentru linkuri.

gabi
Guest

Buna,bebe are app11 luni,pana acum 1sapt a mancat legumele,carnita tot ce ii dadeam la pranz, dar nu mai vrea decay iaurt fructe biscuiti..CE e drept ii da sus al4dinte, asta o fi cauza, nu stiu CE sa ii prepar LA pranz ca sa manance

Cosmin
Guest
Cosmin

La unele puncte te contrazici cu ce ai zis in urma cu cativa ani 🙂
https://www.pediatricblog.info/2011/04/diversificarea-alimentatiei-2.html

Alina
Guest
Alina
Buna ziua, Am cateva intrebari:bebelusul meu de un an trebuie sa manance proteina animala in fiecare zi?Este alaptat natural, la cerere, iar ziua il servesc cu fructe si legume + carne de gaina /peste( in 3-4-5 mese, mananca cate putin), de cateva ori pe saptamana, in rest legume simple.Are alergie la proteinele din lapte, si nu i-am facut niciodata cereale cu lapte sau branzica, si cred ca e si la ou( nu am facut IG specific, dar de 2 ori am vazut ca s-a iritat usor).Ar trebui sa ii dau in fiecare zi carne la acesta varsta in acest caz(fara… Read more »