MOBBING

DISCLAIMER: cuvintele si gandurile de mai jos nu au nici o legatura cu locul meu de munca, cu Reteaua Privata de Sanatate Regina Maria, cu colegii mei de acolo, fie ei doctori, asistenti, receptionisti sau infirmiere, cu pacientii sau prietenii mei, din partea carora am simtit si simt continuu : RESPECT.

MOBBING. Hmm suna fascinant, de te intrebi si tu de unde a mai aparut si asta…nu, nu mai spunem vendeta, barfa, tzatzism…spunem mobbing. Pentru ca traim intr-o lume asa zis civilizata, pentru ca in teorie am cam coborat cu totii din copac…

Cuvântul “mobbing” vine din limba engleză, “to mob” înseamnă a ataca, definind o practică destul de veche: exercitarea stresului asupra unei persoane la locul de muncă de către ceilalţi membri ai colectivului. Sau in termeni juridici: mobbing-ul este o forma de hartuire psihologica la locul de munca cu durata prelungita. Aceasta forma de hartuire are drept scop de a face rau INTENTIONAT si se caracterizeaza prin atacarea unui angajat prin zvonuri, intimidare, umilire, discreditare, izolare, critici, insulte, remarci defaimatoare. Agresorul poate si un alt coleg, un grup de colegi sau superiorii 

Tot din definitie apare si fraza: ” de cele mai multe ori  victima se afla in imposibilitatea de a raspunde atacurilor”. Doctorul Heinz Leymann , psiholog si psihiatru deopotriva, nascut in Elvetia si locuind mai toata viata intr-o tara cu reguli stricte si prospera (Suedia) a pus bazele cercetarii mobbingului, recunoscut ca afectand in Uniunea Europeana 9 % din angajaţii, respectiv 12 milioane de persoane. 

In functie de modul de manifestare exista :

–    mobbingul care vine de la superior catre angajat: actiuni si atitudini generate de obicei de abuz de putere

– mobbing orizontal: cei doi sunt pe acelasi nivel ierarhic, cauzele fiind : INVIDIA, BARFA,CONFLICTELE, RIVALITATILE SI ANTIPATIILE PERSONALE. Este cel mai agresiv tip de mobbing si duce la daune emotionale mai importante decat cel vertical

– mobing strategic: cu toate fortele o organizatie vrea sa scape de un angajat si il momeste cu tot felul de situatii capcana

– mobbing emotional: are legatura exclusiv cu relatiile interpersonale, fiind determinat de INVIDIE, GELOZIE, COMPETITIE, RESENTIMENTE PERSONALE.

Ce poti sa faci? 

sa intelegi ca ti se intampla, sa te scuturi si sa mergi mai departe. In Romania fenomenul a inceput sa fie recunoscut, exista organizatii care ajuta, in 2012 s-a deschis primul centru anti-mobbing in cadrul proiectului “Femeia Conteaza” , exista si legislatie in acest sens….JUST MOOVE ON!

………………………………………….

De unde a inceput totul….It’s simple like that, trebuie doar sa ai CURAJUL sa te uiti in oglinda si sa te vezi:

Leave a Reply

2 Comments on "MOBBING"

avatar
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Anonim
Guest
Anonim

Nu-i mai spunem hartuire ca sa ne fie mai usor sa recunoastem ce se intampla :(. Problema e ca tu esti singurul care spui ceva. daca tie ti se intampla si atunci nimeni nu te crede. Solutii (reale)? Alt job cu sperante de mai bine :(.

Anonim
Guest
Anonim

La multi ani Irina si sper ca 2014 sa fie mai bun pentru tine ca 2013…move on si da-i naibii pe aia (stii tu care) cu mobbingul lor strategic 🙂

PS: linkul dat de tine e blocat de antivirus