In vacanta cu copilul

Vacanta mult asteptata cu un copil mic poate fi mereu sursa de surprize.Nu de putine ori parintii nu reusesc sa plece sau se intorc prematur cu un copil bolnav, dupa experiente traumatizante prin spitalele vecinilor nostri.

Putem merge la mare cu un copil mic? Evident, da. Nu va fi ca intotdeauna, copilul va reveni in camera in iulie-august cel mai tarziu la 10.30 si va revedea marea dupa ora 16.30. Cheia succesului pentru a reveni cu un copil sanatos de la mare consta in a ignora frumusetea balacelii maxime si a savura un copil linistit care NU va inghiti nici apa de mare si nici apa de piscina. Pentru asta este bine ca sugarii sa se balaceasca in piscinele gonflabile proprii. Este inutil sa argumentez, o data in plus, ca apa de mare este contaminata cu dejectii umane ( din pacate ). Apa din piscina adultilor sau baile termale nu sunt indicate copiilor foarte mici.( solutii dezinfectate folosite, contaminarea cu diverse boli ale adultilor, apa cu sulf contraindicata sugarilor etc) Nu va manca pe plaja, nu, nici macar un biscuite, nu va manca de la tarabe porumb fiert/copt, gogosi, hamsii, merdenele etc. Va manca doar cu mainile spalate, se vor prefera gratarele, fara sosuri, maioneza, sucuri de la dozator, inghetata varsata, pizza, biscuiti cu crema, napolitane, chipsuri etc

Sugarul poate primi pentru o perioada scurta de timp mancarea “la borcanele’, este mult mai sigura. Este ideal sa existe o incercare anterioara acasa, pentru a vedea cu reactioneaza sau accepta mancarea cea noua, in cazul evident in care sugarul a fost diversificat cu mancare gatita.

Trusa de vacanta? Iata o intrebare care imi este adresata frecvent, la cabinet sau pe blog. Trusa de vacanta trebuie individualizata, in functie de copil si de tipul de imbolnaviri pe care acesta le-a prezentat. O singura data am lasat aparatul de aerosoli acasa si exact atunci am avut nevoie de el. Este evident ca un copil care face frecvent pneumonii/bronsiolite/laringite trebuie sa aiba nebulizatorul in excursie. 

Medicamentele trusei:

– termometru! 

– antitermice(inclusiv supozitoare)

– antihistaminic (Aerius, Zyrtec, Xyzal)

– mixtura mentolata ( alergiile, inclusiv cele cauzate de muscatura de insecte)

– antivomitiv (Metoclopramid solutie!, doar la indicatie pediatrului! Reactiile adverse pot aparea si la doze uzuale )

– antidiareic (Smecta)

– saruri de rehidratare ( Humana electrolyte)

– pentru cei cu laringite sau bronsiolite recurente ( Adrenalina, Dexametazona respectiv Ventolin sau Flixotide- parintii vor lua legatura cu medicul pediatru)

– ser fiziologic, comprese sterile, rivanol sau betadina, plasturi

– solutii oftalmice (Tobradex)

– unguente cu antibiotic sau combinatii antibiotic/corticoid ( Baneocin unguent etc)

– crema de plaja cu factor de protectie 50+!!! nu trebuie sa lipseasca din bagaj, dar mai ales trebuie FOLOSITA, aplicata din hotel, pentru a avea timp suficient sa patrunda in tegument.

– antibiotic (recomandat de medicul pediatru curant, in functie de patologia cunoscuta. Un copil cu infectii urinare recurente va primi un antibiotic de rezerva, cel cu pneumonii repetate altul, cel cu amigdalite pultacee un altul samd)

Sugarul (copilul pana in varsta de 1 an):

– va purta permanent palarie

– va putea purta un body de bumbac, culoare deschisa, mai ales dimineata foarte devreme

– va bea aceiasi formula de lapte ca si acasa pe toata perioada concediului, nu se vor face schimbari majore, decat daca se impune folosirea unei formule delactozate

– va bea apa plata imbuteliata, nimic de la dozatoarele hotelului

– daca este la inceputul diversificarii, se poate temporiza pe perioada concediului

– va sta pe plaja cu scutec ( nu fara chilotel, nisipul murdar favorizeaza, mai ales la fetite, dar nu numai, infectiile urinare)

– in apa intra cu scutec de apa? NU, preferabil este ca sugarul sa nu intre in apa, este suficienta balaceala pe malul marii in piscine gonflabile.

– atentie la mancare! Biberoanele se vor steriliza, laptele odata preparat NU se pastreaza, nici macar in frigider. Borcanelele desfacute, din care copilul a mancat si chiar o singura lingurita, care apoi a fost reintrodusa in mancare NU se pastreaza. In gurita acesta are bacterii, care in borcan in contact cu mancarea se vor inmulti ! Atentie la : capacul borcanului ( daca bombeaza pericol de botulism, SE ARUNCA), se spala capacul inainte de desfacere, varsta pentru care este indicat (de aici rezulta si gradul de triturare), alimentele continute ( sa nu existe alimente pe care sugarul sa nu le fi mancat deja sau nepotrivite varstei ori patologiei lui), data de expirare.

– suzeta NU se sterilizeaza prin bagarea in gura mamei!! ( ci se contamineaza cu toate bacteriile din gura acesteia)

Daca plecarea este in afara tarii este obligatorie asigurarea de sanatate pentru copil. 

Nu uitati ca nu este un concediu tipic, ca trebuie sa ne reglam programul in functie de ce este mai bine pentru copil, muntele este mult mai indicat decat marea si ca in general copilului mic ii place monotonia, ii place camera lui si schimbarile majore pot aduce si modificari de comportament, cu plans neconsolabil sau lipsa de somn, de apetit.

Bucurati-va de timpul petrecut impreuna, respectand igiena si sfaturile pediatrului, pentru a avea un concediu reusit, fara imbolnaviri 🙂

Leave a Reply

24 Comments on "In vacanta cu copilul"

avatar
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Clej Adelina
Guest

buna,noi am fost deja in concediu la mare in Italia s ajunsi acolo fetita mea a baut lapte in primele zile apoi pauza,ajunsi acasa tot nul mai vrea.mentionez k are 1an si 9 luni…am incercat toate fentele dar degeaba

pipioz
Guest

foarte util articolul, multumim de informatii

Irina Costache
Guest

nu prea mai aveti ce fente sa incercati. Ramane sa aveti raobdare, luati pauza ceruta de copil si reinacercati dupa o vreme

Ana
Guest
Ana

Un articol bun in principiu…dar trist…nici macar nu s-a luat in calcul varianta ca bebele ar fi alaptat…pacat..mai ales de la o mamica pediatru :(…toata lumea in ziua de azi pleaca de la premiza ca toti copiii sunt hraniti cu lapte praf :(…de fapt nici nu ar tb sa ma astept la altceva cand este reclama la Humana pe pagina dumneavostra 🙁

Irina Costache
Guest
Ce legatura are tanda cu manda? Reclama la Humana este PROBONO! Ce as fi putut adauga pt un copil exclusiv alaptat? Nu am discutat practic perioada de sugar mic, nediversificat, nu apare cuvantul lapte praf sau biberon. De ce atata atac pt ceva " bun in principiu"?? Asta e genul de comentariu care imi spune ca mai bine devin anosta, tacuta, sa nu mai scriu cu siguranta ..Nu i am vazut sensul! Un copil alaptat mananca si la mare si la munte la san. Ce trebuia sa scriu? Ca trebuie sa va spalati pe san?? Trebuie! Un copil care mananca… Read more »
Ana
Guest
Ana
Da consider ca era nevoie de mentiune speciala pt copiii alaptati ( indiferent de varsta, ca nu doar un sugar mic este alaptat 😉 ) Puteati macar preciza ca un copil care este alaptat, exclusiv sub 6 luni, sau si cei care au inceput diversificarea…sa se faca asta in continuare si la discretie, mai ales ca uneori schimbarea mediului/programului copilului poate duce la refuzarea alimentelor solide… Nu am spus ca trebuia sa ziceti DOAR despre copiii alaptati, ci ca trebuiau si ei mentionati la obiect… Poate unele mame se gandesc ca in condcediu nu stiu ce sa faca si sa… Read more »
Jo's
Guest
O intrebare am si eu, am uitat cand am fost la doamna doctor sa ii cer sa imi spuna ce antialergic sa folosesc in caz de nevoie. Am vazut ca ati mentionat aerius mai sus, ma gandesc ca e potrivit si copiilor sub 2 ani,nu? Exista vreo varianta creata special pentru copii, sau pot sa ii dau cea obisnuita? Informatiile sunt foarte bune, cam aceleasi chestii mi le/a indicat si doamna doctor la care am fost. As adauga, daca drumul e mai lung, ca sa se mai linisteasca copilul, ceai de levantica si musetel. A, si sa nu uit, eu… Read more »
Anonim
Guest
Anonim
Ideea mea legata de alaptat este ca…daca Doamna Doctor vrea sa fie impartiala trebuie sa mentioneze ambele variante oricat de banale ar fi explicatiile, nu sa-mi spuna mie ca eu sunt doar de cealalta parte a baricadei cand din majoritatea articolelor dumneai pare a fi doar de partea cealalta a baricadei, cum am zis mai sus, sunt foarte multe mame la primul copil care au nevoie de a li se explica mura in gura… Banuiesc ca la cabinet sta si explica frumos la fiecare parinte o situatie in care se afla copilul chiar daca a avut mii de situatii la… Read more »
Irina Costache
Guest
Nu sunt consilier de alaptare, sunt pediatru. Am alaptat, am paciente care o fac, am paciente pe care le am intors pe san si am paciente carora le am recomandat formula. Asta pt ca trebuia. Laptele de mama este bun oricand dar poate fi insuficient. Ne am luptat chiar si cate o luna cu un copil la limita celor 3 kilograme si nu a mers. Nu mi place extremismul si nu l propovaduiesc. Fiecare este liber sa aleaga, avantajele alaptarii daca le as scrie ar fi un copy paste din orice carte de pediatrie. Iar acest blog NU este un… Read more »
Anonim
Guest
Anonim

Of, sper sa continuati. Sunt o proaspata mamica, deci citesc de curand blogul si chiar ma intereseaza multe lucruri.

Clej Adelina
Guest

ooff lunga pauza asta….am inlocuit laptele cu iaurtul de baut, vad ca il accepta

Cosmin Purdea
Guest
Cosmin Purdea

Mersul la mare cu copil mic are si beneficii pentru copil ?
Noi ne gandeam sa mergem la inceputul lui Septembrie cand va avea 3 luni. Acum avand in vedere si ultima patanie suntem foarte indoiti. Astazi ne externam dupa ce am stat 2 zile la Gomoiu cu perfuzii din cauza (se pare) unui fel de indigestie sau intoleranta la mancarea mamei. Analizele de sange si ecografia abdominala au iesit foarte bine. Multumim mult.

Irina Costache
Guest

Comentariul dumneavoastra este …de necomentat. Va invit sa nu mai intrati pe blogul meu domnule anonim. O zi buna.

Anonim
Guest
Anonim

Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

Irina Costache
Guest

Da, partea buna vine din ultraviolete. Si e vacanta, dc respectam regulile ne putem odihni si bucura de ea cu totii!

Miau
Guest
Hai ca asta e culmea, un profesionist ocupat isi face timp sa ofere sfaturi gratuite pe blog si apar si nemultumirile inchipuite. Ca viitoare mamica ce intentioneaza sa alapteze exclusiv pana cand se va putea nu vad in aceasta postare nicio aluzie la incurajarea formulei de lapte. Iar reclama de la Humana poate nu ar trebui sa fie pro bono, macar sa fie recompensat efortul de a oferi sfaturi gratuite. Nu vreau sa arunc cu pietre nici in persoana care a lansat "acuzatiile", poate ca e o simpla victima a unui sistem in care intr-adevar nu prea s-a pus mare… Read more »
agentie de turism berceni
Guest

Interesant articolul. Sfaturi mai mult decat utile pentru cei care vor sa calatoreasca cu copii mici.

Pompa San
Guest

Bine documentat articolul, dar lipsesc niste ochelari de soare si solutii antitantari.

Proiectul Jester
Guest

Va invitam sa sustineti un proiect cultural pentru copii. "Povestea lui Jester" este un site de unde puteti descarca gratuit povesti bogat ilustrate si cu texte accesibile varstei. Cu ajutorul unei imprimante obisnuite obtineti o colectie de carticele numai bune de citit si de colorat. Textele si ilustratiile sunt puse la dispozitie de scriitori, traducatori si ilustratori profesionisti care sustin acest proiect din entuziasm si daruire.

Va rugam sa ne vizitati siteul si sa ne sprijiniti descarcand povesti. Adresa proiectului este http://www.povestealuijester.ro . Va multumim.

Anonim
Guest
Anonim

Cred ca sunteti exagerate cele care vorbiti urat la adresa domnei doctor,dupa ce ca va da sfaturi gratis mai santeti si ironice ia sa nu va
spuna nimeni nimic sa vad daca va place.Toate suntem mamici si ne iubim copii si daca ati intrat pe saitul acesta nu insemna ca nu va interesat nimic faceti bine si nu mai judecati ca nu stiti mai multe……

arakelian
Guest
Eu sunt o mamica mai relaxata care a fost 'in deplasare' cu copilul de la 2 luni. Asigurarea medicala si gasitul din timp un medic acolo (in caz de probleme) sunt importante pentru mine, am luat cu mine 2 medicamente, o crema, palarii si haine cu maneca lunga, stat la umbra intre 10:00 si 18:00 si multa voie buna. Da, a inghitit fiica mea apa, a gustat din mancarea noastra, dar cum nici mediul acasa nu e septic si sanii nu mi i-am sterilizat niciodata si am spalat numai cu apa…… nu mi-a pasat. Vacanta e sa ma relaxez, daca… Read more »
Alina
Guest
Alina
Mie mi se pare cam deplasat articolul,indiferent daca doamna este sau nu pediatru(nici nu m-am interesat si nici nu-mi pasa-eu o cataloghez”o mama” si atat).Oare pe vremea noastra (si am doar 29 de ani,nu 50),la fel se purtau parintii cu noi ? La fel, sa nu inghitim apa,mancam nisip si etc ? Mie personal, tendinta cresterii copilului in ziua de azi, mi se pare o simpla bagare intr-o bula ! Si eu am baut apa din mare, am mancat nisip, am mancat de pe plaja si cu siguranta nu ma duceau parintii in camera la 10,ci ma inghesuiau sub umbrela… Read more »
Elisabeta
Guest
Elisabeta

Uite ca nu e chiar asa la un an si o luna copilul a mers la mare si a facut herpangina cu branula cu spital cu nemancat o saptamana..nici saliva nu o înghițea.asa ca nu toti copiii pot bea apa de mare sau mânca nisip fără consecinte