Cu scutec sau fara scutec

Ma gandesc de ceva vreme sa abordez acest subiect, unul despre care am ˝povestit˝ si la ˝Totul despre mame˝ acum mai bine de un an…De multe ori insa, cu cat trece vremea, ma intreb cat de mult mi-am schimbat parerile, ce am mai citit, ce am observat in legatura cu un anumita tema, sperand sa ofer informatii in care cred cu adevarat. 

Este scutecul o inventie de mare ajutor? Fara doar si poate…Este acesta cauza pentru care un copil invata la olita mai tarziu? Cu siguranta! Este acest aspect o tragedie? Cu siguranta nu! 

Sunt doua modalitati clare de a incerca sa invatam copilul mic sa foloseasca olita:

1. mimand invataturile lui Pavlov , de indata ce copilul poate sta in sezut mama poate observa un comportament repetitiv si aseza sugarul pe olita, obtinand un succes de scurta durata si evident necostientizat. Acest succes se poate repeta daca vigilenta mamei continua sa descopere semne sugestive, iar copilul este imediat asezat pe olita

2. obtinerea succesului pe termen lung are la baza constientizarea, acest aspect realizandu-se practic, cel mai devreme dupa varsta de 24 luni. Incercarile au sens indata ce copilul incepe sa inteleaga, merge singur, executa comenzi . Este bine ca acestuia sa i se arate, sa i se explice de catre membrii familiei,  sa nu fie certat, pedepsit,  sa fie incurajat pentru a reusi. Varianta cu ˝sa vina vara si-l las liber prin casa si in doua trei zile reusesc˝ recunosc,  nu am simtit ca este pentru mine si Andrei.

Au existat incercari repetate de a scoate scutecul, de a-l atrage cu chilotei cu diverse personaje preferate, insa trebuie sa fiu sincera: abia dupa ce s-a intamplat, am inteles! Copilul va merge la un moment dat la baie si momentul acela vine ˝cand este el pregatit˝! Poate suna prea˝ ca din carti˝, dar este o realitate, daca un copil este de fond sanatos nu va fi leganat pana la adanci batraneti si nici nu va dormi cu parintii pana in adolescenta, nu va purta scutec pana la scoala si nici nu isi va suge degetul etern. Toate aspectele mentionate anterior supara in primul rand parintii si anturajul si prea putin copilul. Nu trebuie sa nu incercam , dar trebuie sa intelegem ca exista copii diferiti, care inteleg si executa la momente diferite ca si varsta, dar care se dezvolta normal si care in final reusesc ceea ce este ..fiziologic sa se intample.

Andrei a ˝parasit˝ scutecul definitiv brusc, dupa ce pentru prima data in viata lui a cerut! Imbracat in chilotei fiind, nu-l intrebam, nu-l asezam, nu statea cu ora in fata televizorului sa realizeze ceea ce de fapt nu era inca momentul! Unii pot spune ca din comoditate! Ceea ce parea atunci un mare deziderat a fost de fapt un exemplu de ˝toate la timpul lor˝. Odata ce apare constientizarea trebuie renuntat definitiv si brusc la scutec, inclusiv la cel de noapte( pe cat posibil) pentru a nu induce in eroare copilul. Un copil care renunta atunci cand este cu adevarat pregatit va avea mult mai putine accidente, inclusiv la somn sau la gradinita/cresa. Evident ca este bine sa fie incurajat, premiat, dar fara exagerari. Cred ca totul trebuie realizat in timp si cu rabdare, cred ca exista un moment potrivit pentru toate 🙂 

….am plecat la filmare amuzata de ce imi spusese tata: ˝ce bine ca vei vorbi la televizor despre antrenamentul la olita, asa poate te vei preocupa mai mult sa scape si Andrei de scutec˝…a sunat ca un repros, in gluma, dar tot un soi de repros era. Emisiunea s-a filmat cu 10 zile inainte de difuzare, iar in 5 martie, cand am vazut-o prima data, scutecele erau deja istorie! Nu, nu datorita emisiunii, ci datorita lui Andrei! Crescuse

 Asa cum spunea Dr. Spock tuturor mamelor: ˝stiti mult mai multe decat credeti ca stiti!˝….. Enjoy moovie!

Leave a Reply

1 Comment on "Cu scutec sau fara scutec"

avatar
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Geanina V
Guest
Geanina V
Buna seara,Pentru antrenamentul la olita cu siguranta iti trebuie multa rabdare, mai ales ca mama!! Eu am incercat de mai multe ori, tot din cauza a ce a zis cutare prietena, care a pus pe olita copilul de la 6 luni, sau chiar si parintii care nu mai inceteaza cu intrebarea: dar Rosie cand o sa faca la olita??? Am citit pana acum o multime de articole si intr-adevar in marea majoritate se precizeaza ca fiecare copil e cu ritmul lui..Acum vreo 2 luni am vorbit cu o prietena stabilita in Scotia de ceva ani, care are 2 fetite, una… Read more »