Mituri in pediatrie (partea intai)

Incerc sa nu uit de blogul meu, pentru ca multi parinti imi reamintesc atunci cand vin la consultatie de existenta lui. Recunosc ca mi-ar face mult mai multa placere sa scriu decat sa fac ceea ce fac acum… si care nu are legatura cu copiii bolnavi…dar asta este o alta discutie…

De ce partea intai? Pentru ca am un sentiment…hmmm, mai degraba o CERTITUDINE ca vor ramane multe nespuse…Mituri de desfiintat, care vin evident ca o frustrare a ultimelor saptamani in care urechile mele au fost atacate, si trebuie sa mentionez ca este doar partial “vina ” parintilor :

 – nu se da lamaie sugarului care sughite, chiar daca “ii trece”, asta nu insemna ca ii si place. Va primi lapte de mama sau apa daca bea formula.

nu se pune banut sau leucoplast peste buricul copilului pentru a evita hernia abdominala. Nu aduce nici un beneficiu, ba chiar unii fac dermatita atopica legat de adezivul leucoplastuluise face baie dupa vaccin! Apa si sapunul nu au facut nimanui rau niciodata, absenta lor da! De asemenea dupa vaccin se poate iesi afara…culmea, din cabinet si pana acasa, orice copil vaccinat trece pe..”afara”. “Raceala” nu contraindica baia generala, dimpotriva ajuta!

– daca un sugar are urechile mai indepartate de cap nici o caciula din lume, nici macar una stransa bine nu le lipeste!

nu se face masaj cu ulei “bebelusului” dupa baie. Dupa opinia mea un copil tocmai spalat si curatat, uns bine cu ulei, peste care i se pune pijamaua care se lipeste, este exact ca un pui la rotisor!

– uleiul de masline nu face mai bine decat alte creme pentru piele copilului! Se folosesc doar creme speciale pentru zonele care necesita hidratare-pielea uscata, atopica ( creme pentru piele atopica) sau plici, falduri etc

nu se da vitamina D in lapte ( ci direct in gura), se pierde pe parcurs…

nu se dau jumatati de supozitoare, decat poate la cel cu glicerina, pentru ca nu stim in care parte a supozitorului este substanta activa!!!!

– plicurile de “Hidrasec” nu sunt saruri de rehidratare, ci ANTIDIAREIC!

– daca un sugar stranuta nu inseamna ca a racit, pana la alte semne clare de boala este fiziologic!

– fontanela anterioara sau “moalele capului” nu este un loc de neatins! se face baie si acolo!

– nu orice buba de pe lumea asta se trateaza cu bepanthene sau crema de galbenele! Daca ma intrebati pe mine…mai niciuna!

– nu scrie in nici o carte de pediatrie cat timp trebuie sa stea copilul in casa atunci cat este racit. Sunt reguli exclusiv pentru bolile infecto-contagioase, nu si pentru cele obisnuite. Este de bun simt sa nu duci copilul bolnav in contact cu altii odata ca este riscat pentru ceilalti, apoi ca el insusi imunodeprimat poate lua oricand alta boala.

copilul nu ” pofteste” la sarmale, el vede doar adultul ca mananca ceva si e curios.El trebuie sa manance ce este potrivit varstei lui

– nu exista nici un lantisor de aur sau nu, cu pietre sau fara, in jurul gatului sau mainii care sa nu fie periculos pentru sugar! Oricand se poate intampla o nenorocire si nu vrem niciodata sa i se intample copilului nostru!

– nu e nevoie de ceai sau apa la sugarul exclusiv alaptat! Este suficienta apa in laptele mamei!

apa pe care o bea nu este mediu de cultura, asadar apa plata este suficient de buna.

– s-a inventat si alt ceai decat “Baby drink” , care este o dulcegarie ingrozitoare oricat de mult ar fi diluata. De exemplu ceaiul din plante!

– daca un sugar bea peste 100 ml de ceai pe zi inseamna ca tocmai i-ati sarit o masa de lapte si i-ati umplut burtica doar cu apa chioara plina de calorii si atat!

– apropo de mancat si baut: pufuletii sunt “junk food-ul” bebelusilor. Sunt facuti din resturi de porumb expandat, vizitat vremelnic de rozatoare, peste care pentru ca noi fraierii sa fim gadilati gustativ, a fost aruncata o tona de sare! Deci fara sare in mancare pana la  minim 1 an, dar cu pufuleti la bordul caruciorului!

– daca azi are 1 an si are voie sare si ieri a avut un an fara o zi si nu a avut voie… nu insemnca ca aruncam tona in mancare…orice trecere se face treptat

– daca noi, parintii copiilor nostri nu am mancat niciodata! da’ niciodata ! in copilarie brocoli, mango, avocado si alte fructe ale caror copaci crescatori nu i-am vazut decat in poze, de ce sa incercam pe ai nostri mostenitori inca inainte de 1 an?

– care este diferenta intre brocoli si conopida…in afara de culoare si tara de provenienta? limitati-va la conopida pe care ati vazut-o crescand…si in Romania

diversificarea nu inseamna diversitate! Copilul nu se plictiseste de aceeasi mancare, noi insa da!

 

nu se fierbe apa pentru baita, pentru simplul motiv ca sugarul nu o bea!

unghiile sugarului se taie atunci cand este nevoie, nu cand vrea nasa. Nu se pun manusi in maini “pentru ca se zgarie”, este mai igienic sa i se taie unghiile.Manusile pentru bebelusi sunt un accesoriu inventant de firmele de haine pentru a fi numarate cand cumperi cate un set…

nu se pune caciula in casa copilului. Nici noi, adultii nu purtam! Nu, nici macar dupa baie! Si daca are parul mai lung sigur ca se poate usca cu foenul.

– apropo de par lung, acesta se tunde ..culmea, cand este prea lung, nu dupa ce i se ia motul.

– daca un copil este racit nespalatul pe cap nu-l va face mai putin racit!

– servetelele umede au fost inventate pentru momente in care nu exista acces la apa curenta si sapun. In rest copilul se sterge la fund prin spalare! Servetelele umede bio nu tin nici ele loc de apa si sapun.

– nu ma va convinge nimeni niciodata ( si recomand nici macar sa nu mai incerce…) ca scutecele care circula online si sunt din bumbac bio sunt cu ceva mai destepte decat vechile “pelinci” ale copilariei noastre. Si da, cu siguranta, cei care le folosesc vor ajunge mai repede la olita…e de bun simt de ce!

nu se masoara temperatura cu mana! Numai si numai termometrul ne arata ce febra are copilul! Termometru axilar la copilul mic este egal cu zero!

– daca afara bate vantul cat sa miste frunzele nu este motiv sa ne baricadam cu copilul mic in casa.

– daca afara e frig orice copil va fi dus ..cu o frecventa care depaseste 50% fie la mall, fie in hipermarket, fie la un loc de joaca. In concluzie daca vreti sa imbolnaviti cu buna stiinta un sugar tocmai v-am dat niste ponturi!

– daca tuseste din cand in cand un copil si nu are alte semne de boala, este activ, vesel, pediatrul NU va sti niciodata cu adevarat ce sirop mai grozav sa va dea! Ori se va imbolnavi de-a binelea ori ii va trece de la sine! O tuse poate ramane reziduala dupa o boala acuta si o luna…deci va trece singura. Cand?? Cand va vrea ea!!!

– sunt unii copii/oameni care toata viata lor au ” gatul rosu”. Fara alte semne si simptome. Asta pentru ca cineva se uita mereu in gatul lor! Copilul cu “gatul rosu” si fara alte simptome de boala e sanatos!

– nu orice pata alba in gatul copilului inseamna amigdalita pultacee! S-a inventat cazeumul sau detritusuri celulare care se elimina in timp!

– daca apare o “eruptie” maronie oriunde pe piele, inclusiv pe penis, inainte sa dati cu bepanthene spalati zona bine! S-ar putea sa fie mizerie!

nu se dau siropuri DE TUSE ( late edit), altele decat cele din plante, copiilor sub 2 ani! De altfel este scris in orice prospect!

– nu se pune diagnosticul de rahitism doar pe semne clinice. Daca totusi se stabileste diagnosticul, nu se trateaza cu vitamina D injectabila care nu se gaseste in Romania.Nu orice e “dinafara” e mai bun!

– exudatele faringiene si nazale sunt cosmarul pediatriei de cabinet! Unui copil clinic sanatos si cu exudate pozitive pe hartie nu-i voi trata niciodata hartia! Daca cineva candva l-a tratat cu antibiotic pe care orala, ori a avut si alt motiv (copilul era bolnav), ori …

– am vazut un singur doua ( unul azi dupa ce am scris postul :))) examen coproparazitologic pozitiv in ultimii 6 spre 7 ani de pediatrie! Jur, unul singur!Nici macar amprenta anala pentru oxiuri la un copil care avea cu ochiul liber nu a iesit pozitiva  (au mai iesit in ultimii 5 ani deh….)

Leave a Reply

77 Comments on "Mituri in pediatrie (partea intai)"

avatar
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Aurelia Morar
Guest
Aurelia Morar

Felicitari Irina, insa cred ca este o lupta cu morile de vant. Am repetat fiecare dintre noi de sute de ori, poate, toate lucrurile astea, insa se pare ca "stiinta babeasca" este mult mai bine inradacinata decat ce spunem noi.
Noi vom spune totusi in continuare, poate cine stie, intr-o zi……

Irina Costache
Guest

Multumesc Aurelia 🙂 da', poate cine stie! Da ce ne facem cu "pediatrii de circa?" 😀 sunt o minune a naturii!

aidaciolac
Guest

Acest comentariu a fost eliminat de autor.

aidaciolac
Guest

:))) si eu m-am luptat cu o prietena toata saptamana , ca m-a batut la cap sa ii pun la gat copilului cartof cu ceapa si sa ii fac frectie cu otet amestecat cu un pic de apa … pentru ca copilul a luat o viroza (deci nu ii dau antibiotic) si a tusit si a facut febra vreo 4 zile … Copilul ainca tuseste , dar asa cum ai zis , pleaca cand vrea ea 😀
… am fost la medic si avem tratament de bun simt 😉
Toate cele bune si nervi de otel!

Irina
Guest
Irina
Foarte bun articolul! Bineinteles ca am facut multe din greselile astea, dar m-am desteptat la timp :). Nu am inteles partea cu interzicerea siropurilor la copiii sub 2 ani: va referiti si la Panadol, Nurofen pe care scrie ca sunt indicate de la 3 luni? Alte aspecte pe care le consider mituri (va rog sa ma corectati daca gresesc): -"nu lasa copilul de 2 ani, la baie, mai mult de 10 min in cadita cu apa ca risca sa raceasca" si sa-l scot in urlete daca nu vrea sa iasa. In schimb daca il duc la piscina si stam 1… Read more »
Me
Guest

Ma bucura mult acest articol. Recunosc, am facut ceva greseli… dar m-am lecuit 🙂
Ar trebui adaugate si caciuli groase la 20 grade (plus haine groase). Nu inteleg cand vad cate o mama in tricou si copilul in landoul pus la soare, in cosmonaut si cu patura pe el.
Si mai sunt obiceiurile invechite ca nu ai voie sa scoti copilul mic seara din casa (sau sa-i spui pe nume pana la botez).

Mihalache Renata
Guest
Cu siguranta v-ati atinge scopul mai bine daca ati folosi un ton mai temperat si ati renunta la ironii, dar mai ales ARGUMENTAND mai pe larg si pe intelesul tuturor parintilor. Recunosc ca nu am inreles ultima dvs suparare din lista. Ce inseamna, ca examenul coproparazitologic e irelevant? Pai si ce, l-am inventat eu cu mamele in parc?Este plina lumea blogurilor de oameni suparati care tin sa ne certe pe toti ca nu suntem la fel de specialisti ca ei in domeniile lor! Eu personal imi cer iertare ca n-am facut nici Medicina, nici Constructiile, nici Informatica, nici-nici… Dar daca… Read more »
Irina Costache
Guest
Pfuuuuu ce le ati scos! Ce bine ar fi sa nu mi placa meseria mea…as renunta usor la o meserie f "bine" remunerata si nehulita! Si nu ati prins ideea: chiar NU TRATEZ pe blog si chiar nu erau doar pt parinti afirmatiile…scrie asta!! Da, nu ati inventat cu mamele coproparazitologicul in parc da' il propovaduiti in ciuda examenelor negative repatate! Si nu puteti sa spuneti ca nu e un ritual sa " nu mannace pt ca are viermi, sa ii miroase gurita pt ca are viermi, sa fie slab pt ca are viermi, sa se scarpine la nas pt… Read more »
Anonim
Guest
Anonim
Ce suparata sunteti astazi! Pe toata lumea! Pe mamicile prea grijulii, pe doctorii prea prosti, pe obiceiurile babesti, etc.Va sfatuiesc cu drag sa mai faceti un copil. Eu tocmai l-am facut pe al doilea, are 4 luni si jumatate. Si eu eram la fel de indarjita la primul copilas, doar si eu sunt doctor (ce-i drept nu pediatru).Ieseam afara zilnic cu copilul indiferent ca batea soarele sau ploaia,ca eram odihnita sau chiauna de nesomn, baia zilnica era sfanta chiar daca picam din picioare de oboseala, nu lasam pe nimeni sa-i atinga gurita cu vreun strop de apa sau ceai, ca… Read more »
Anonim
Guest
Anonim

si eu dau lamaie bebelusului meu cand sughite (uneori ii dau sa bea si san, si apa cate 10-15 min si tot nu se opreste)… asa ca ii dau lamaie, trebuie sa recunosc ca a devenit o obisnuinta (sughite destul de des si agresiv). in afara de presupunerea ca nu ii place copilului gustul mai aveti si alte argumente pentru a nu recomanda lamaia in caz de sughit? are 10 luni si adora lamaile, cand prinde cate una pe mana mereu se lasa cu scandal daca i-o iau… dauneaza in vreun fel?

Irina Costache
Guest

nu dauneaza, dar sughitul este ceva fiziologic, mai mult ne deranjeaza pe noi. Dc lui ii si plac 🙂 e si mai bine

DC
Guest
La noi crizele de sughit apar atunci cand ies dinti / maselesi se trateaza cu doza dubla de indiferenta (eventual apa sau lapte). In rest, din lista aia am facut si eu (si mai fac) doua greseli :1) ulei dupa baie. Eu nu imi dau nici cu crema decat in situatii limita (nu suport senzatia de slinoshenie), dar uleiul Ameliei intra in piele pana sa apuc sa-i pun pijamaua…e drept ca mi se pare ca mai ales de cand a crescut, are pielea mai uscata. Oricum, odata pe saptamana nu omoara pe nimeni. 2) Vitamina D in lapte – sau… Read more »
Anonim
Guest
Anonim

mie imi pare un articol de bun simt
si nu are ai cum sa nu pui patos in ce scrii!

irina astept si partea a 2 a!
Monica

Anonim
Guest
Anonim

am scris cu greseli si nu ma lasa sa editez:
nu are cum sa nu puna patos in ceea ce scrie 🙂

Anonim
Guest
Anonim
Offf, de ar citi si soacrele si mamele noastre bloguri!… eu nu am cazut in capcana si nu am facut greselile scrise, dar m-am luptat mult cu generatia mamei mele. Fiecare vecina,matusa,soacra,colega de birou are o parere de pe vremea cand era tanara. Am ras sincer in timp ce citeam postul, si ma bucur ca e scris asa. Mi-a confirmat ca am facut bine.Mai mult, acum ca am ajuns sa locuiesc in Germania pot spune ca aici racelile trec fara Panadol,fara sirop de tuse, se face baie dupa orice si dr iti recomanda diversificarea sa inceapa cu dovleac si morcov.… Read more »
Anonim
Guest
Anonim
Super articolul si la fel si comentariul de mai sus! Cred ca toate am primit macar o data in viata de mamici minim 5 astfel de "sfaturi" , fie de la medici fie de la apropiati!Eu am un baietel de 1 an si jumatate, care adoarme la ora 20:00 si se trezeste la ora 7:00 🙂 Nu va pot spune cate certuri am avut pe aceasta tema…sa culc copilul mai tarziu (a se vedea sa trag de el pana la epuizare), sa nu-l mai culc la pranz….ca sa se trezeasca mai tarziu dimineata! De ce ar fi mai bine sa… Read more »
Irina Costache
Guest
Anonim a introdus un nou comentariu privind postarea dvs. "Mituri ( partea intai)": Super articolul si la fel si comentariul de mai sus! Cred ca toate am primit macar o data in viata de mamici minim 5 astfel de "sfaturi" , fie de la medici fie de la apropiati!Eu am un baietel de 1 an si jumatate, care adoarme la ora 20:00 si se trezeste la ora 7:00 🙂 Nu va pot spune cate certuri am avut pe aceasta tema…sa culc copilul mai tarziu (a se vedea sa trag de el pana la epuizare), sa nu-l mai culc la pranz….ca… Read more »
Anonim
Guest
Anonim
@Mihalache Renata, nu toata lumea trebuie sa aiba studii superioare, nu mai aminti tot timpul ca nu le ai si ca asta nu te face mai putin mamica. E bine ca sa dai crezare mai multa specialistilor, ca de aia stau constant cu burta pe carte (sau pe studii ;)) si ca noi, ca simpli parinti, oricat de mult si de bine am folosi google, tot nu avem experienta necesara de a digera niste informatii.. de specialitate. De fapt le inghitim asa intregi, nu-i asa? Mie nu mi s-a parut deloc suparat tonul articolului, de fapt il privesc cu amuzament… Read more »
Diana Radu
Guest

Ati uitat sa amintiti de legatul picioarelor la bebelusi ca sa le aiba "drepte si frumoase" cand creste sau de tunsul pe piele dupa ce i se ia motul ca sa aiba parul des 🙂 pe mine ma amuza cate prostii exista si cum unii oameni le respecta intocmai.

Diana Radu
Guest

Cand cresc* pardon

Stefania Ludwig
Guest
Stefania Ludwig

:)….gasesc sfaturile dumneavoastra de folos iar felul de a le expune imi place la nebunie..m-a amuzat foarte tare si din cauza aceasta mi-au si ramas intiparite 🙂 multumesc:)

Anonim
Guest
Anonim

aveti dreptate, insa intr-adevar as dori si cateva argumente sau sugestii de ce e bine sa faci in articolul urmator. M-a intrigat partea cu examenul coproparazitologic. Ce examen este indicat in astfel de cazuri, cand exista suspiciunea? Va rog mult sa ma ajutati cu un raspun.
Inca ceva: daca eu am broccoli in gradina (cultivat de mine), pot sa-l dau copilului, nu? Eu i-am dat si broccoli din gradina mea, dar si avocado cumparat. Ce-i drept eu nu am mancat cand eram mica avocado, insa acum mancam cu placere toti 3, eu, sotul si copilul. Raluca

Anonim
Guest
Anonim

M a amuzat teribil acest articol! Foarte bine scris si foarte adevarat! Pacat ca nu l citesc chiar toate mamele, bunicile si soacrele. Din cauza unor probl la nastere mi am adus fetita acasa cand avea 2 luni, pana atunci am stat in spital. A trebuit sa i dau lapte praf si il primeam gata preparat ( regula spitalului ) si acesta era facut cu apa de la robinet, bineinteles fiarta. si nu plata cum folosesc toti. si nu a avut absolut nimic!!

Gizella
Guest
Si pediatrii mai gresesc, si medicina, de multe ori se dovedeste peste cativa ani exact contrariul…Sa ne uitam numai in cazul alaptarii, in anii ‘80 se credea intr-un fel, iar acum s-a trezit lumea medicala si si-a dat seama de importanta ei ( vezi recomandarile OMS). Deci nu cred ca doar din simplul fapt ca sunteti pediatru aveti neaparat dreptate in toate punctele enumerate. In Romania multi pediatrii si azi recomanda ceai inainte de 6 luni pentru colici, sau nu sunt de acord cu alaptatul dupa un an (cazuri reale in centre universitare). Pacat ca unele mamici cred cu sfintenie… Read more »
Anonim
Guest
Anonim
Sunt medic si locuiesc in Germania. Ma bucur ca mai exista medici in tara carora le mai pasa si care incearca sa educe populatia generala. Felicitari pentru initiativa! Vroiam doar sa fac cateva observatii in legatura cu unele puncte enumerate de dumneavoastra, pentru ca aici moda difera putin. De exemplu moasa care m-a monitorizat in mod regulat inainte de nastere si care a venit acasa dupa nastere mi-a recomandat sa fac baie copilului o data-de doua ori pe saptamana si nu cu sapun sau sampon (pentru sugari, se intelege), ci doar cu lapte de mama sau zer deshidratat (se gaseste… Read more »
Daria Maria
Guest

Am o fetita de 2 ani si 8 luni si Nu vrea sa ia nici un strip!a fost diagnosticata cu enterocolita acuta!am incercat Sa ii dau cu forta si vomita!va rog ajutatima cu sfaturi!cum as putea sa o conving!!!va multumesc!

Daria Maria
Guest

Am o fetita de 2 ani si 8 luni si Nu vrea sa ia nici un strip!a fost diagnosticata cu enterocolita acuta!am incercat Sa ii dau cu forta si vomita!va rog ajutatima cu sfaturi!cum as putea sa o conving!!!va multumesc!

Irina Costache
Guest

Nu am inteles exact ce nu vrea sa ia fetita, sunt sigura ca pn acum se simte mai bine. Dar ca idee…nimic nu se obtine cu forta! Daca nu vrea sa inghita ceva si este dat cu forta sigur va varsa. Sanatate!

Anonim
Guest
Anonim
Ma bucur ca am gasit acest articol, din fericire am vazut si procedat la fel ca d-voastra, dna Dr.Costache ! Tare m-as bucura daca ne-ati impartasi parerea d-voastra vis-a-vis de multele ,obligatoriile si nu in ultimul rand inutilele,vaccinuri care "ni se baga pe gat " cu forta! Inca din spitale, la nasterea copilului! Va cer acest lucru deoarece in ultima vreme am citit multe despre ele ( pareri si statistici facute chiar de medicii nostri, aici in Romania, care au avut curajul sa spuna lucurilor pe nume ! ) Daca as mai fi acum la primul copil,eu cu siguranta ,NU… Read more »
Anonim
Guest
Anonim
sunt o viitoare mamica si cadru medical,si exista cateva puncte in care,cu tot respectul pentru studiile dumneavoastra nu pot fi de acord cu ce spuneti:1.jumatatea de supozitor,pai sunbstanta activa este peste tot nu doar intr-un capat,e vorba de cantitate2.daca in copilaria noastra nu a existat o diversitate de legume si fructe nu inseamna ca trebuie sa imi privez copilul de ele,si credeti-ma la cate mai cresc prin romania ar trebui sa ne hranim copii doar cu cartofi si morcovi,poate nici atat,deci asta este aberatia maxima.3.ii pui caciula in casa,pentru ca e mai sensibil ca un adult si fara sa vrei… Read more »
Rox
Guest
Rox

Sunteti cadru medical si credeti ca, curentul trage? Jalnic.

Carmen Shantipriya Nanu
Guest
Carmen Shantipriya Nanu
correct… copiii mei sunt mari, dar, mai ales primul, a avut mult de suferit din cauza repetatelor rezultate negative ale examenelor coproparazitologice… toate semnele aratau ca are giardia, iar doctorita m-a infruntat categoric, luni de zile, nedandu-i tratamentul necesar, doar pentru ca testele erau negative….Alta data, am plasat un oxiur chiar deasupra probei ce trebuia examinata….bineinteles ca rezultatul a fost negativ!Dar sunt atat de multe alte semne pe care, daca le observam constiincios, si le semnalam doctorului, acesta isi poate da seama daca copilul sufera de ceva anume…Ca sa fiu sincera, am fost o mama care si-a crescut copii departe… Read more »
George-Andrei Mocanu
Guest

Grafic diversificare bebelusi :

file://localhost/C:/Users/MGA/Desktop/grafic%20papare%20bebe%202.jpg

file://localhost/C:/Users/MGA/Desktop/grafic%20papare%20bebe%203.jpg

file://localhost/C:/Users/MGA/Desktop/grafic%20papare%20bebe%201.jpg

Anonim
Guest
Anonim

Un big like!

anastela
Guest

Foarte fain articolul, mi s-au confirmat informatiile primite din sursele in care am incredere. Felicitari pentru blog!

Anonim
Guest
Anonim
Mi-a placut articolul. Pacat ca unele dintre mamicile care au postat mai sus nu cred ca l-au inteles. M-a amuzat in special postarea d-nei psihiatru care face o confuzie teribila (avand in vedere profesia doamnei) intre mere si pere, adica intre mesajul articolului care cuprinde comportamente recomandate sau nerecomandate in cresterea copilului si propriile sale cognitii, emotii, comportamente, in care se identifica lejer anxietate, perfectionism, credinte irationale. iar in final conformism (lipsa asumarii responsabilitatii) ca solutie la cele enumerate (in fond tot asa s-a facut si am crescut bine). Da, sunt de acord cu doamna ca nu este confortabil prin… Read more »
Anonim
Guest
Anonim

Ca viitor cadru medical încă va mai e teama de "faimosul curent"??? Altul decât cel din priză? Pffff….

Irina Costache
Guest

Multumesc!

Irina Costache
Guest

Multumesc mult!

Anonim
Guest
Anonim

buna am 19 ani si am o fetita in varsta de un an si 3 luni…astz se juca si sa lovit la gurita… m.am cam speriat deoarece din gingia de sus ii cursese sange … sunt foarte panicata deoarece acum ii vin dinti de sus ..is sanse sa avem probleme cu dinti,ma refer sa nu.i iasa sau ceva similar ??va rog frumos un raspuns !!

Irina Costache
Guest

Eu va raspund acum din experienta de mama nu de pediatru. Cei de acum pot fi teoretic afectati, sa iasa negri sau sa cada repede. Din pacate nu aveti ce face decat sa urmariti. Important este ca pana la cei definitivi e drum lung. Dar de cele mai multe ori NU se intampla nimic.

Anonim
Guest
Anonim

Va multumesc din suflet ..sunt foarte speriata deoarece fratele meu are probleme grave cu dinti ..sa lovit in copilarie si dinti definitiv nu i.au iesit trebuia sa.l opereze sa.i scoata si acum poarta aparat sunt sanse ca si fetita mea sa aibe probleme de genul??

Anonim
Guest
Anonim

Ah, dar de faimosul ceai de musetel ,bunlaorice,, de la o simpla lovitura/zgarietura pana la conjunctivite si infectii de tot felul, ati uitat?
Foarte bun articolul, ar trebui citit de toata mamicile, dar din pacate, majoritatea care are aceste obiceiuri nu are sansa sa citeasca articole pe net.
Mult succes in continuare in lupta dumneavoastra cu ,,neinformarea,,!

Irina Costache
Guest

Multumesc, nervii mor incet incet, miturile se inmultesc!

Dana Dobrescu
Guest

Laboratorul Biolumimedica de pe langa parcul Carol da rezultate reale la coproparazitologic.

Irina Costache
Guest

Multumesc pt comentariu. Stiu de acest laborator si din pacate, este cam singurul care vede oxiuri, astfel incat nu stiu daca nu este o exagerare sau nu.In acest moment recunosc ca am dubii. Ramane ca proba timpului sa spuna.

Irina Costache
Guest

Multumesc! Mai bine mai tarziu decat niciodata.

Anonim
Guest
Anonim
Foarte bun articolul, dar rugămintea mea ar fi sa țineți cont de faptul că o proaspăta mamica care mai si alapteaza si pe care nimeni (nici in spital cand am născut și nici pediatra) nu o invata cum trebuie să procedeze cu bebe abia venit, este normal să tina cont de informațiile de pe internet și "din auzite". Ar fi mult mai util sa folositi un ton mai puțin ironic si vorba mamicii psiholog, ce se intampla daca nu ii fac baita o seară? Eu am avut norocul să dau pana in final de medici buni si dedicati care mi-au… Read more »
Irina Costache
Guest
Multumesc! Nu a vrut deloc sa fie ironic, asa s-a inteles, dar important este ca mesajul transmis ajunge. Normal ar fi sa nu fie nevoie de informatiile de pe internet sau babismele, sa le numim asa, dar din pacate sistemul, chiar si cel privat nu prea lasa timp pentru multe explicatii. In ultima vreme multe mamici frecventeaza inainte de nastere cursuri de puericultura. Nu as putea spune ca nu ajuta chiar deloc, insa de cele mai multe ori practica e diferita de teorie. Si revenin la intrebare…evident nu se intampla NIMIC daca nu faci o seara baie sugarului. Cei din… Read more »
Anonim
Guest
Anonim

Trebuie si partea 2,3…4 sunt multe de spus, mai ales in ALIMENTATIE!!!
Astept si cele nespuse, in rest chapeu! 🙂
Geanina

Irina Costache
Guest