Nu, nu e ca si cand nu stiu sa scriu si despre altceva:). Dar se pare ca este unul dintre subiectele favorite ale mamicilor si ma simt obligata ( de situatia creata) sa fac unele precizari: NU POT, NU ESTE ETIC, NU ESTE MEDICAL sa recomand scheme de diversificare fie online, fie via e-mail. Am incercat de-a lungul postarilor anterioare sa enumar cateva dintre principiile care sa ajute parintii in a intelege ca alimentatia diversificata este un eveniment important din viata copilului lor si ca este nevoie de sfatul medicului pediatru.
Schema de diversificare este personalizata fiecarui copil in functie de istoricul personal sau al familiei, de modul in care a evoluat curba ponderala pana in acel moment, de toleranta digestiva etc, toate aceste aspecte fiind evaluate de medicul pediatru al acestuia. Nu sunt suficiente doua randuri si nici chiar doua pagini online sa evaluez un sugar si sa recomand o schema de diversificare. Nimic nu poate inlocui in medicina examenul clinic, care ramane mai presus de orice analiza medicala sofisticata sau nu.
La introducerea alimentelor pot aparea intolerante, reactii cutanate alergice, reactii digestive, eritem fesier etc toate acestea particularizand ulterior ordinea introducerii ulterioare de noi alimente in meniul sugarului. Nu exista “cantitati ideale” pentru varsta. Exista “acea cantitate” de mancare solida cu care curba ponderala se mentine ascendenta. Intr-adevar exista un necesar proteic zilnic si pentru a atinge acest necesar se considera ca 30 grame de branza de vaci preparata in casa si 30 grame de carne sunt suficiente initial pentru un copil la debutul diversificarii. Este evident ca in primele saptamani nu va primi toata aceasta cantitate, dar cu cat se apropie de varsta de un an cantitatea va creste, un nivel optim de atins fiind 60 grame de branza sau carne zilnic.
Introducerea mancarii solide se face treptat, in cantitati mici, urmarind reactia copilului, placerea sau dimpotriva refuzul acestuia. Inlocuirea mesei de lapte se face treptat si niciodata, odata inceputa diversificarea alimentatiei, sugarul nu va primi masa de lapte inaintea celei de alimente solide. Este evident ca atunci cand acesta primeste o cantitate mai mare de alimente consistente va micsora cantitatea de lapte.
Daca este un sugar cu apetit bun ar putea renunta destul de rapid la mesele de lapte ca si completare, primindu-le doar pe cele exclusive ( de seara/dimineata) sau cele in combinatie cu cereale. Acelasi lucru apare si in cazul unui copil alaptat care ar putea sa-si scada timpul petrecut la san si in mod logic si cantitatea de lapte matern primita. Secretia lactata este guvernata de acest unic stimul care este suptul copilului. Daca necesarul de lapte este mai mic, semnalele trimise din creierul mamei vor “anunta” ca nu mai este nevoie de o productie la fel de mare si senzatia traita de unele dintre acestea ar fi ca-“si pierd laptele”. Nimic mai fals! Este vorba de o adaptare a organismului la nevoile si cerintele copilului !!! In nici un caz acest aspect nu ar trebui sa conduca la practici eronate cum ar fi : alaptarea inaintea meselor solide sau pusul la san intre mese ( la distanta mai mare de 30 min dupa micul dejun sau pranz -consideram o alta masa!!!, ajungandu-se la situatii paradoxale in care frecventa meselor este mai mare decat in cazul unui nou nascut!)
Daca dimpotriva ne aflam in fata unui sugar care refuza alimentele solide, recomandarea initiala este sa nu se insiste pentru ca rezultatele de obicei nu apar. Insa simt nevoia unei nuantari a acestei idei: daca este cazul unui copil care, desi se apropie de varsta de un an, nu doreste cu nici un chip sa primeasca si alte alimente cu exceptia laptelui, acesta trebuie evaluat de un medic pediatru. Cauzele acestui refuz sunt multiple si aici trebuie sa mentionez, in afara eternului mit al “viermilor intestinali” care in cazul unui SUGAR ar trebui sa fie o RARITATE ( aceste boli ale mainilor murdare sunt cauzate exclusiv de lipsa de igiena, de evidenta contaminare a adultilor care ingrijesc copilul ), infectiile, mai ales cele inaparente cum poate fi infectia urinara (relativ frecventa la varsta de sugar, mai ales in cazul fetitelor, in mod particular din cauza utilizarii scutelelor de unica folosinta si a contaminarii din zona anala ) sau, din ce in ce mai frecvent diagnosticate, alergiile alimentare, in mod frecvent alergia la proteinele laptelui de vaca (PLV). Alergia la PLV nu trebuie sa se manifeste neaparat cutanat, acesta este evenimentul cel mai fericit, atunci cand parintii observa si masurile se iau imediat. Alergia la PLV poate fi inaparenta, manifestandu-se fie prin modificarea consistentei/frecventei scaunelor, fie prin simpla lipsa de apetit!
Succes!!!
Toate articolele din acest blog sunt scrise de Irina Costache, medic pediatru.
Leave a Reply
4 Comments on "Despre…diversificarea alimentatiei(5)"
buna ziua,bebe are 1an, mam abonat la o ferma de capre de unde procur lapte iam pus in preparate nu a facut nici o alergie, as putea incepe sa ii dau sa bea cate putin, momentan e pe lapte praf nan3. va multumesc
Recomand tuturor laptele din surse fooooarte sigure. Exista lapte bio la magazine cu un pret nu mult peste cel obsinuit. Laptele de capra nu e cu nimic mai grozav decat cel de vaca, e o moda pe care inca incerc sa o inteleg.:)
Laptele de capra nu e cu nimic mai grozav decat cel de vaca,
Puteti argumenta afirmatia de mai sus?