Deshidratarea in diareea acuta

Diareea acuta continua sa fie o problema de sanatate publica atat in tarile in curs de dezvoltare cat si in cele cu un nivele economic ridicat. Imi place sa spun despre diaree ca este ˝ boala mainilor  murdare˝ si tocmai din acest motiv afecteaza toate paturile sociale, fara exceptie. Gastroenterita acuta , desi este considerata o boala cu evolutie favorabila, benigna, inregistreaza anual aproximativ 1,87 milioane de decese, valoare care reprezinta aproximativ 19% din totalul deceselor in randul copiilor.

Agentii etiologici ( cauzatori) ai bolii pot fi fie bacterii , fie virusuri, mai rar paraziti ( Giardia). Desi de-a lungul vremii infectia cu Giardia in randul copiilor din Romania a creat o adevarata isterie in randul parintilor mai ales, realitatea din teren ne arata ca acest parazit rareori este cauza de diaree ACUTA , adica boala cu debut brusc si evolutie de scurta durata. Nu exista cu certitudine posibilitatea identificarii agentului etiologic al bolii numai prin examenul clinic al copilului, diagnosticul de certitudine il aduc coprocultura si coprocitograma. Coprocitograma identifica rapid, in aceiasi zi de la prelevare, celulele ( cito) care exista in materiile fecale. O cantitate mare de leucocite prezenta in scaun pledeaza pentru o cauza bacteriana, fara a insemna o certitudine. Siguranta o ofera coprocultura, cultura pe medii speciale pentru identificarea bacteriei cauzatoare. Daca, dupa 3 zile de incubatie nu creste nimic, cel mai probabil cauza diareei este virala. Daca dimpotriva in 3 zile se identifica un agent etiologic, inca 2 zile sunt necesare pentru testarea in vitro ( in laborator) a sensibilitatii bacteriei la diverse antibiotice (antibiograma).

Dar ce inseamna diaree?? Consideram diaree eliminarea unor scaune de consistenta mult scazuta, explozive sau nu, in cantitate mare sau nu, putand avea sau nu diverse produse patologice: sange, mucus sau resturi alimentare nedigerate. In cazul unui copil care in mod obsnuit avea 1-2 scaune pe zi, eliminarea unui numar crescut de scaune/ 24 ore, chiar daca aparent de consistenta normala, poate fi considerata diaree acuta.

Gastroenterocolita acuta presupune insa nu numai eliminarea scaunelor diareice, ci si aparitia simptomelor digestive de insotire posibile in orice infectie digestiva: varsaturi si/ sau febra, urmate de deshidratatare acuta.

Clinic, in cele mai multe cazuri de diaree ( cand apare asa-zisa deshidratare izotona) copilul  poate prezenta unul sau mai multe dintre urmatoarele semne clinice, unele dintre ele observabile chiar si de catre parinti: facies suferind, incercanat, globi oculari hipotoni, lacrimi reduse, fontanela anterioara deprimata, pliul cutanat abdominal lenes, turgor diminuat, alura ventriculara crescuta ( inima bate mult mai repede decat de obicei), pulsul accelerat, frecventa respiratorie crescuta, senzatie de permanenta sete.

In tratamentul bolii diareice acute ESPGHAN ( Societatea Europeana de Gastroenterologie pediatrica) recomanda ca si prim gest administrarea solutiilor de rehidratare orala, pe o perioada bine definita , pe parcursul a 3-4 ore, urmata apoi, contrar practicilor curente din Europa de Est inclusiv din Romania, de o realimentare precoce, si cu alimente solide, adapatate varstei. Nu sunt necesare, conform recomandarilor amintite, folosirea formulelelor de lapte delactozate sau a celor diluate, cel putin atata timp cat nu este vorba de o gastroeneterita care asociaza o suferinta importanta ( scaune numeroase pe parcursul a mai multor zile, care afecteaza evident mucoasa intestinala si in consecinta si lactaza, enzima necesara digerarii laptelul lactozat)

Descoperirea solutiilor de rehidratare orala a reprezentat un moment crucial in managementul bolii diareice acute, fiind considerata cea mai importanta descoperire a secolului XX, ducand la scaderea semnificativa a spitalizarii cauzate de gastroenteritele acute, dar mai ales a mortalitatii legate de aceasta boala

Ce cantitate de saruri de rehidratare orala sa folosim??? In primele 4 ore cantitatile recomandate sunt 50-100 ml/kgcorp, de exemplu pentru un copil de 10 kilograme= 500-1000 ml de saruri de rehidratare in primele 4 ore. Administrarea trebuie facuta lent, cu lingurita, aproximativ 5 ml la fiecare 1-2 minute, scazand astfel semnificativ riscul varsaturilor. Ulterior celor 4 ore, odata cu reinceperea alimentarii, copilul va primi 10ml/Kgcorp din solutia de rehidratare orala pentru fiecare scaun diareic eliminat (  ex: 10 kg= 100 ml de saruri /scaun) si 2ml/Kgcorp pentru fiecare varsatura ( ex 10 kg= 20 ml de saruri/varsatura).

Cum se prepara? Produsele Humana Electrolyt, disponibile in doua sortimente, cu gust de banane ( recomandat dupa varsta de 1 an ) si respectiv fenicul (recomandat sugarilor) se prepara prin dizolvarea continutului plicului in 250 ml apa plata/fiarta si racita/ ceai neindulcit!

Atentie: desi preparate cu adevarat miraculoase in tratamentul diareei acute, sarurile de rehidratare nu se administreaza la cerere, ci doar conform recomandarilor pediatrului! Un sugar alaptat va continua sa primeasca , chiar pe in cele 4 ore de administrarea a sarurilor, lapte de mama la cerere. Nu este recomandata administrarea de solutii cu continut redus de sodiu, asa cum sunt ceaiul, apa plata, cola, sucuri de fructe, pentru ca nu ajuta la reechilibrarea hidro-electrolitica. Singurele produse recomandate sunt solutiile de rehidratare orala  ( Humama Electrolyt) care contin sodiu, potasiu, clor si glucoza necesare a inlocui pierderile avute de copil prin scaune diareice si varsaturi.

Daca va aflati intr-o situatie limita cu copilul dumneavoastra si nu aveti acces la aceste produse (care insa ar trebui sa fie nelipsite din bagajul cu care plecati in vacanta), se poate prepara in casa o solutie asemanatoare folosind 3 grame ( o lingurita de ceai) de sare si 18 grame ( 6 lingurite de ceai) de zahar adaugate intr-un litru (1litru) de apa plata, cu mentiunea ca exista un mare dezavantaj al gustului si al dozarii exacte a electrolitilor.

Gesol = glucoza, electroliti, solutie reprezentate in Romania de Humana Electrolyt ramane o solutie de baza in deshidratrea acuta la copil si nu numai!

Leave a Reply

1 Comment on "Deshidratarea in diareea acuta"

avatar
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Iuliana Ftodiev
Guest
Foarte util articolul. Am o intrebare, baietelul meu, Alexis cel putin o data pe luna face aceasta gastroenterita. de fiecare data, incet, ne punem pe picioruse, insa ceva nu e bine. O singura data am ajuns la urgente Galati, unde dna dr care l-a consultat pe Alexis, a spus ca e foarte bine cum l-am tratat si ca sa mergem acasa si o sa fie bine, desi m-am dus ca ma simteam depasita de situatie… ma rog… saptamana trecuta din nou am trecut printr-o repriza, asa ca ne-am hotarat sa mergem la Bucuresti sa facem analizele (care aici in Galati… Read more »