Acest post este dedicat pacientelului meu Alexandru-Ioan care a stiut cum sa ne puna la incercare pe toti: mami, tati si medici.
Refluxul gastro-esofagian este, in limbaj comun, refluarea continutului stomacului in esofag, exteriorizata clinic prin varsaturi in jet, la distanta sau imediat dupa mese. La nou nascuti refluxul gastro-esofagian este o patologie des intalnita, care desi benigna, poate deveni amenintatoare de viata daca refluarea laptelui ingerat se produce cand sugarul este nesupravegheat.De aceea nou nascutul se va culca predominent pe o parte, si nu pe burta sau pe spate, pentru a evita moartea subita respectiv asfixia mecanica in cazul unei varsaturi.
Sindromul Sandifer este o entitate clinica cu prognostic bun, dar foarte spectaculoasa si care, prin manifestarile sale, impresioneaza parintii. Cel mai frecvent confuzia diagnosticului se face cu crizele convulsive.
Ce este totusi sindromul Sandifer? Sindromul presupune existenta unor miscari de torsiune sau arcuire ale trunchiului si capului copilului, pozitie de opistotonus, cu devierea si hiperextensia capului si trunchiului intr-o directie, iar membrele inferioare de obicei flectate si in hiperextensie in cealalta directie. Aceste manifestari sunt notate ca fiind tipice, dar in practica pot fi descrise si alte tipuri de miscari apartinand sindromului Sandifer. Manifestarile descrise anterior DOAR in contextului unui reflux gastro-esofagian evident clinic pot sugera diagnosticul de sindrom Sandifer.
Diagnosticul de certitudine se stabileste certificand prin mijloace paraclinice refluxul gastro-esofagian(RGE) si excluzand obligatoriu diagnosticul de crize convulsive.
Refluxul se poate evidentia inconstant ecografic, mult mai frecvent prin examen radiologic folosind ca si substanta de constrast bariu, PH-metrie sau chiar endoscopie digestiva superioara care permite prelevarea de probe de mucoasa in vederea obtinerii unui diagnostic histologic de gastrita, frecvent intalnit in RGE.
Crizele de convulsii de diagnosticheaza prin monitorizare video EEG si, in cazul evidentierii unor modificari electrice, confirmarea sau infirmarea unor cauze structurale, organice prin examen RMN cerebral.
Tratamentul sindromului Sandifer este tratamentul refluxului gastro-esofagian. In practica medicala prima linie de atac raman masurile conservatoare, folosirea lapturilor antireflux si pozitia patutului inclinata la 30 grade, asociata in functie de situatia clinica cu terapie medicamentoasa. Ca si medicatie folosita, de prima intentie se pot utiliza prokineticele (Domperidonum-Motilium), agentii antiacizi, inhibitorii de pompa de protoni etc
In Romania Motilium solutie, usor de administrat la sugari, nu se comercializeaza, dar, din fericire, in multe tari ale UE se poate cumpara, chiar si fara prescriptie medicala, iar pretul este modic( sub 10 euro).
O entitate pe cat de benigna pe atat de spectaculoasa, dar la care un diagnostic pozitiv presupune intotdeauna un consult de neurologie pediatrica riguros,SINDOMUL SANDIFER ramane un challenge atat pentru parinti dar si pentru pediatrii
Toate articolele din acest blog sunt scrise de Irina Costache, medic pediatru.
Leave a Reply
17 Comments on "Sindrom Sandifer-Reflux gastro-esofagian"
Super interesant! Stiu ca esti ocupata, dar mi-au lipsit postarile tale :). Daca ai nevoie de Motilium iti dau din rezerva noastra ca se pare ca la noi a fost alarma falsa. Pup!
foarte interesant si bine de stiut pt parinti
Crisspy multumesc! da , mereu e nevoie de Motilium solutie 🙂
Liana multumesc:)
Intr-adevar pustiulica al nostru ne-a speriat si ne-a pus pe toti la incercare… din fericire am reusit sa trecem peste!
Domperidon (Motilium) solutie orala 1mg/1ml se gaseset in grecia sub numele de Cilroton si costa pana in 3 euro flaconul de 200 ml… Poate ajuta pe cineva informatia!
Multumim pentru sprijinul acordat dna. Costache!
In Belgia, Motilium a fost retras de pe piata acum cateva luni, pentru efecte secundare destul de periculoase, se pare…
Scuze ca postez ca "anonim", nu am cont, am descoperit blogul din intamplare in aceasta seara…
Ioana
Buna , am un bebe mic de o luan , de cand l-am nascut dadea laptcul afara .Este hranit cu hunana ar ( am incercat si varianta nan ar dar il dadea pe tot afara).Ma sperie sincer ideea ca ar putea avea si copilul meu acest sindrom.La el manifestarile nu sunt atat de violente , da afara lapticul , a luat totusi in greutate 70 de grame.Cum pot afla daca este vorba de acst sindrom?putem sa ii facem o ecografie la varsta atat de mica?
Sper ca Alexandru Ioan e bine acum si a depasit perioada dificila
Da, e bine!
Pt Anonim: da eco se face la orice varsta. Mergeti la medicul pediatru, el va stii ce are de facut. Nu sunt de acord cu statul si framantatul acasa, luati taurul de coarne si vedeti ce e cu bebe
daca ati fii tare draguta si noi avem nevoie urget demotilium pt. un bebe de 4 saptamani .va multumesc din suflet
In 5 zile nu te poti astepta la efecte. In Romania ca si in afara ACESTA este tratamentul. In plus dc ia bine in greutate inseamna ca nu este patologic si ca la un mom dat, cand el va mai creste, va primi si alimente solide se va opri. Exista pediatrii pregatiti sa va indrume, din tratamnentul amintit cred ca deja ati gasit unul Aveti mai multa rabdare si mai multa incredere…in medic si in copil!
Multumesc pentru raspuns. Intre timp mi-am facut o programare la dvs, in Lujerului, joia viitoare.Am nevoie de un medic sub indrumarea caruia sa-l in pe cel mic. Multumesc.
Multumesc si eu, ne vedem joi atunci!
am o fetita nascuta la 1650g si a fost diagnosticata cu o usoara intarziere de crestere. La ultimul control neurologic s a constatat o tendinta de opistotonus subclinic, cu deviatie spre dreapta. Dna doctor neurolog mi a recomandat si o investigatie a refluxului gastroesofagian, desi fetita nu vomita. Am observat totusi ca daca o tin mai mult pe stanga e foarte agitata, se arcuieste si parca ii iese ceva din gurita si uneori molfaie. Ni s a recomandat si kinetoterapie. Oare suferim de acest sindrom?
Cred ca data fiind prematuritatea mare putine sanse sa fie Sandifer, dar sigur ca poate fi investigat. La copiii prematuri se presupune de obicei cauza cea mai serioasa , pentru nu a trece pe langa ceva mai grav. Poate avea reflux si daca nu vomita!