Diversificarea alimentatiei (3)

Am considerat subiectul diversificarii epuizat, dar primesc in continuare intrebari de la mamici despre cum si ce sa faca cu introducerea alimentatiei diversificate la sugar.

andrei diversificare2Nu, nu exista nici un secret al inceputului diversificarii, iar singurul lucru pe care personal l-as schimba la al doilea copil, dupa o prima experienta care nu a fost usoara , ar fi atitudinea mea. Trebuie

“cu toatele” sa intelegem ca sunt copii care mananca ˝ din prima˝ si o fac cu placere si copii mofturosi, incapatanati, dificili, pentru care masa solida nu este nici o placere. Daca sugarul nu vrea decat lapte de mama, de la san sau cu biberonul si lapticul este pe sfarsite cum imi relata o mamica, sfatul cel mai realist este sa priveasca situatia cu detasare si sa inteleaga ca, pana la urma orice copil va manca,  razbit de foame. Trebuie sa avem rabdare cu ei si sa intelegem ca pentru multi, alimentele solide sunt ceva atat de nou si neinteresant incat nu vor cu nici un chip sa le atinga.

Incapatanarea noastra si incercarile disperate de a-i determina sa deschida gura atunci cand nu vor, nu duc doar la psihizarea mamei, ci uneori si a copilului, care poate dezvolta aversiune fata de mancare, pana la anorexie. Nu uitati, dupa fiecare masa sugarul va primi, cel putin pana spre varsta de 9 luni, supliment de lapte, in special in cazul celor alaptati. In cazuri extreme, in care alimentele solide sunt refuzate cu incapatanare, se poate incerca pe langa adaugarea in mancare de lapte praf, 1-2 masuri sau lapte de mama muls, administrare alimentelor sub forma piureurilor la biberon.

Nu exista un preparat de lapte praf mai bun sau mai prost la modul absolut fata de un altul. Parerile medicilor se bazeaza de multe ori pe experienta personala sau a pacientilor lor, mai mult subiectiva decat obiectiva. De aceea orice lapte praf, acceptat si tolerat bine digestiv de catre copil, cu care sugarul are un spor ponderal satisfacatator este optim pentru el. Cand alegem laptele trebuie sa mai tinem in plus cont de accesibilitatea la marca respectiva- cat de usor il procuram din supermarketuri sau farmacii, si, deloc de neglijat, accesibilitatea din punct de vedere financiar.

Un alt mit cu care ma intalnesc frecvent este acela al laptelui de mama “prost”. Multe mamici povestesc despre diverse discutii avute cu alte mame, bunici, strabunici, vecine, bine intentionate de altfel, dar complet nepregatite din punct de vedere medical, despre absenta laptelul “gras”, despre proba “paharului” in care se lasa laptele de mama muls la decantat, iar deasupra laptele apare ca un lichid albastrui, transparent, care pare ca “nu e bun”. NU EXISTA LAPTE DE MAMA PROST, exista doar lapte de mama in cantitate insuficienta. Atata vreme cat nu exista o cauza medicala reala-mama bolnava de hepatita, infectata HIV etc, orice mama trebuie incurajata sa alapteze si laptele ei este cel mai potrivit aliment pentru copilul propriu.

Multa rabdare va doresc!

Toate articolele din acest blog sunt scrise de Irina Costache, medic pediatru.


  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

15 Comments on "Diversificarea alimentatiei (3)"

avatar
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Anonim
Guest
Anonim

Questions:)
Cand incepem sa ii dam copilului si felul doi la masa de pranz?E vreo problema daca si la 12 luni, copilul inca incheie aproape fiecare masa diversificata cu un biberon de lapte?Ce facem daca bebe prefera carnea si painea in locul legumelor si cata carne este permisa pe zi?Care mai sunt restrictiile alimentare dupa un an, in afara de carnea de porc?

Irina Costache
Guest
In general dupa 6-7 luni, cand copilul mamnanca din ce in ce mai bine putem incerca doua feluri de mancare. La copilul mofturos prefer administrarea mai intai a piureurilor si apoi a supei, pentru a avea certitudinea ca mananca si legume si carne in cantitate optima. Biberonul acela de lapte ar trebui sa dispara intr-adevar. Copilul trebuie sa invete sa manance mai mult la masa si este evident ca poate din moment ce bea ulterior lapte. Pe zi este optim un consum de 60 grame de carne la un copil de aproape un an ca al dumneavoastra. In aceasta perioada… Read more »
Anonim
Guest
Anonim

puteti posta o schema de diversificare de la 6 luni?

Irina Costache
Guest

schemele sunt cumva personalizate si nu vreau sa intru in conflicte 🙂 dca veti intrebari va ajut pe mail

Anonim
Guest
Anonim
haideti sa va spun care este meniul fetitei mele de 9 luni jumatate si dvs sa-mi spuneti daca este bine sau nu:dimineata – 9.00 biberon cu lapte -180 mlpranz – intru cat ea se trezeste pe la 8-9, urmatoarea masa vine a fi pe la 12-13, ca ea mai doarme intre timp, si ii dau deja supa de legume cu carnita, ori ficat de pui, ori legume cu galbenus, si mai nou i-am introdus si pestele, daca fac supa, neaparat vreo 50-60 ml de supa dupa ce papa pieul de legume cu carnitape la 16.00 ii dau fructe pasate cu… Read more »
Anonim
Guest
Anonim

buna seara .am o fetita de 10 luni si este foarte mofturoasa la mancare mananca doar ce vrea,cat vrea,cum vrea ea dar foarte putin.la noi laptele este baza.supa nu o manaca mai deloc dar nici cu fructele nu se prea omoara .despre carne si altele nici nu va mai zic .nu stiu ce sa ii mai fac.sa ii dau ceva vitamine pentru pofta de mancare ? trimiteti-mi si mie un meniu cu mancare sa incercam poate totusi va incepe sa manance.pana sa ii dea primii dinti mai manca cate ceva dar acum deloc.va multumesc .

Vicky Demusca
Guest
Vicky Demusca

Buna ziua! Astazi am vazut emisiunea in reluare Totul despre mame si am fost intr-adevar multumita de informatiile pe care le-am obtinut de la dumneavoastra. As dori si eu o schema de diversificare, daca se poate. Mentionez ca fetita mea are 5 luni jumatate si de pe la 5luni am inceput cu cateva lingurite de suc de morcovi, numai pentru gust. Va multumesc mult

gaby16
Guest
gaby16

Buna ziua,baiatul meu are 3 luni si 3 saptamani,pediatra mi-a spus sa incep diversificarea la 4 luni jumate.Ii dau san si completate formula, de 1 saptamana suntem numai pe san,puteti sa ne trimiteti o schema de diversificare?Va multumesc

gaby16
Guest
gaby16

Adresa mea de mail este mafgaby@yahoo.com,multumesc

Anonim
Guest
Anonim

🙂 f fain site ul tau, am vizionat si eminsiunea tv!
am vrea si noi adresa dvoastra de e-mail, mi-ar place o schema diversificata a diversificarii, bebe are 5 luni si jumatate si acu incepem 🙂
multumi,
Ela si bebe 🙂

Alexandra Novac
Guest

buna seara!as dori si eu o schema de diversificare pentru bebe de 7 luni, daca se poate.Adresa mea de mai este allessya_20@yahoo.com.Multumesc!!

Anonim
Guest
Anonim

Buna ziua! AM inceput si noi diversificarea la 5luni ! Am inceput cu piure de radacinoase si ne mrge ft bine!As vrea si eu o schema!Alaptez doar fintr-un san:( mail meu ramo21.01@hotmail.com
Multumesc!

Anonim
Guest
Anonim

buna ziua? Intrebarea mea e daca pot sa-i dau bebelusului ficat de pui din comert? Multumesc

Adriana
Guest
Adriana

Buna ziua, Întrebarea mea este de la cate luni se poate introduce dicatul de pui? Am un bb de 7 luni si jumătate.

Ancuta
Guest
Ancuta

Am înțeles că încep diversificarea cu ce îmi recomanda pediatrul copilului și îmi place ideea. Dar legumele și mai precis sucul de legume, primele alimente pe care vreau sa le introduc, trebuie sau nu preparate termic? Sunt la a treia diversificare și e “diversificata” fata de primele doua, dar mi se pare logic sa încep cu lichid sa fie trecerea treptata. Greșesc? Mulțumesc pt răspuns!