Vaccinurile optionale in Romania (3)

Havrix junior– vaccinul contra hepatitei de tip A– antigen de virus hepatitic A inactivat si adsorbit (pe hidroxid de aluminiu). Administrarea lui se poate face incepand cu varsta de 1 an si necesita un rapel la o distanta de 6 luni-1 an de prima doza, oricand in aceasta perioada de timp.

USA recomanda aceasta vaccinare doar dupa varsta de 12 luni in schema nationala. Vaccinarea cu Havrix junior este recomandata copiilor cu varsta cuprinsa intre 1 an si 18 ani, conform prospectului produsului, dupa aceasta varsta se foloseste Havrix vaccin pentru adulti. Administrarea lui se face strict intramuscular– in regiunea deltoidului pentru copiii mai mari si respectiv pe fata antero-laterala a copasei pentru cei mai mici. Este un vaccin marca GlaxoSmithKline (GSK)

Varilrix – vaccinul contra varicelei si evident zonei (mai cunsocuta publicului larg drept “zona zoster“). Se poate administra sugarilor dupa varsta de 9 luni si pana la 12 ani, care vor primi o singura doza. Copii mai mari de 12 ani trebuie sa fie vaccinati cu doua doze la un interval de 6-10 saptamani intre ele. Vaccinul se administreaza subcutanat, de electie fiind regiunea superioara a bratului.

Firma producatoare asigura prin studiile clinice efectuate de o protectie de 88% in fata oricarui tip de varicela, si de o protectie de 100% impotriva cazurilor comune de varicela, iar cei vaccinati care contacteaza totusi boala dezvolta forme inaparente/ usoare- numar redus de vezicule, absenta febrei. Este tot un vaccin marca GSK.

Vaccinarea antigripala- contra gripei sezoniere, se poate face la copil  incepand cu varsta de 6 luni anual.

Vaccinarea antimeningogocica– contra infectiei cu meningococ, diplococ Gram negativ asociat in general cu un portaj/colonizare nazo-faringiana asimptomatica, dar care poate determina si infectii localizate sau invazive. Boala meningococica este poate cea mai perfida boala infectioasa, putand fi de o gravitate variabila, de la bacteriemie oculta cu simptomatologie minima pana la septicemie fulminans si fatala.

Majoritatea infectiile sunt produse de cinci subtipuri de meningococ, numite serogrupuri: A, B, C, W-135 si Y. Aproximativ 90% din bolile meningococice sunt determinate de serogrupurile A, B si C- serogrupul A fiind predominent in Africa si Asia  (zona numita “centura meningococica”), pentru ca serogrupul B sa domine in Europa, America de Nord si Australia. Boala determinata de serogrupul C activa de obicei in epidemii, dar in ultimii ani s-au inregistrat numeroase cazuri noi in USA, Canada  si Europa, avand varfurile de incidenta la copilul mic sub 5 ani si la adolescenti.

Nu exista o unitate internationala privind schemele de vaccinare, pe pe piata mondiala exista doar 3 tipuri de vaccinuri in acest moment:

1. vaccin antimeningococic conjugat – doar contra serotipului C, Men-C

2. vaccin antimeningococic conjugat cu 4 valente- A, C, Y si W-135, cunoscut sub denumirea de MCV4

3. vaccin antimeningogocic polizaharid-aceleasi 4 valente, MPSV4


1.Men-C este recomandat sugarilor la varsta de 2, 4, 6 luni cu minim 4 saptamani intre doze.

 Daca sugarul are peste 4 luni va primi doar 2 doze la interval de minim o luna, schema cu 2 injectii fiind adresata copiilor pana la varsta de 5 ani.

 Toti copiii vaccinati sub varsta de 1 an vor primi un rapel in al doilea an de viata, ajungand astfel la 4 intepaturi.

Cei vaccinati intre 2 si 5 ani primesc doar doua doze, pentru ca cei peste 5 ani sa fie vaccinati cu o singura doza.

2.MCV4 este recomandat copiilor cu varsta de peste 2 ani avand factori de risc pentru contactarea bolii- copii cu imunodeficiente dovedite, inclusiv cei care calatoresc in zone endemice

3.MPSV4  este vaccinul adresat adultilor, complet nerecomandat copiilor sub2 ani

Schemele de vaccinare nu sunt unitare, dar in multe tari cu “greutate” vaccinarea este inclusa in schema nationala. In Canada se vaccineaza obligatoriu sugarii cu Men-C, la fel si in UK, dupa schemele mentionate anterior.

In USA se vaccineaza doar copiii la risc, mai mari de 2 ani cu MCV4 si, extrem de interesant OBLIGATORIU copiii  cu varsta de 10-11 ani pentru a preintimpina numarul crescut de cazuri intalnit la adolescenti, cu MCV4.

In Romania nu se recomanda de rutina vaccinarea anti meningococica, majoritatea infectionistilor aducand si ca argument important faptul ca in Romania cel mai intalnit serogrup este B.

Obtinerea unui vaccin contra acestui serogrup ramane deocamdata doar un deziderat oriunde in lume, insa existenta cazurilor rare dar extrem de dramatice, fatale, de purpura fulminans- entitate avand ca si agent etiologic subiectul postului de astazi, meningococul, poate deveni o motivare in vaccinarea copiilor pe scara larga.

Toate articolele din acest blog sunt scrise de Irina Costache, medic pediatru.


  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

7 Comments on "Vaccinurile optionale in Romania (3)"

avatar
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Anonim
Guest
Anonim

SUA recomanda vaccinul impotriva Hep A intre 12 si 23 de luni conform schemei nationale de vaccinare de aici:
http://www.cdc.gov/vaccines/recs/schedules/downloads/child/0-6yrs-schedule-pr.pdf
Dupa doi ani se recomanda grupurilor high-risk.

A. l-a facut la varsta de 15 luni (prima doza), urmeaza a doua in curand, desi au trecut mai mult de sase luni de la prima, ar fi trebuit sa o faca in noiembrie. Mai poate sa o faca acum?

Irina

Irina Costache
Guest
Asa este , si producatorul recomanda minim 12 luni. Ideea e ca e cam ciudata recomandarea din text de vreme ce teoretic toti sunt vaccinati intre 12-24 luni. In Romania se obisnuieste, si de aici eroarea mea, sa se vaccineze dupa 2 ani sau spre 2 ani, poate si din cauza ca sunt o multime in primii doi ani de viata, poate ca e mai putin frecventata cresa in primii doi fata de in afara tarii…asa s-a incetatenit. Producatorul zice asa: Primary immunization for children and adolescents (12 months through 18 years of age) consists of a single 0.5-mL dose… Read more »
Dara
Guest

Multe multumiri pentru articole! Extrem de informative. Va rog, sub ce denumire comerciala se gasesc in Romania vaccinurile meningococice?

Irina Costache
Guest

in Romania nu se recomanda vaccinarea anti meningococica de rutina

Anonim
Guest
Anonim

Am vaccinat bebelusul meu in varsta de 1 an, utilizand Varilrix-ul de la GSK, a avit efecte adverse ca febra 40, 4 si o forma usoara de varicela.

Raluca
Guest
Raluca
Buna ziua, Am observat ca spuneti ca este necesara o singura doza de varilix pt copii cu varste intre 9 luni si 12 ani, dar in prospect am gasit urmatoarele: Posology Children 9 months up to and including 12 years Two doses (each of 0.5 ml of reconstituted vaccine) should be given to ensure optimal protection against varicella (see section 5.1). – Children from 9 to 12 months of age The second dose should be given after a minimum interval of 3 months. – Children from 12 months to 12 years of age The second dose should be given after… Read more »
Claudiu Badea
Guest
Claudiu Badea

Buna ziua,

In 2020 a aparut vaccin pentru meningococ grup B. Boxsero si inca unul. Am gasit intamplator.
Am aprecia recomandarile legate de acest vaccin. Multumim !