Vaccinarile optionale in Romania

Vaccinarea contra gastrenterocolitei cauzate de Rotavirus

In lume exista doua vaccinuri care se folosesc pentru prevenirea diareei cauzata de rotavirus: ROTARIX si ROTATEQ.

Rotarix este un vaccin oral, tetravalent,viu atenuat, produs de firma GlaxoSmithKline. Exista pe piata din 2008, fiind aprobat pentru uzul general de FDA tot din acelasi an. Este indicat pentru prevenirea gastroenteritei acute produsa de rotavirus tulpinile G1 si non G1- G3, G4 si G9. Administrarea sa presupune doar doua doze, in principiu de administrat la varsta de 2 si respectiv 4 luni. Updatarile recente ale firmei recomanda administrarea ca fiind sigura incepand cu 6 sapatamani de viata si pana la maxim 24 de saptamani, cu un interval de minim 4 saptamani intre adminstrari.

Rota-Teq este un vaccin oral, pentavalent, viu atenuat produs de firma Merk. Are avantajul de a fi recomandat si folosit in USA din februarie 2006, iar in Canada din august acelasi an. Are asadar avantajul a doi ani de experienta in plus, an in care reprezentantii Merck au reusit implementarea cu succes in numeroase tari. Este indicat pentru prevenirea gastroenteritei cu rotavirus tulpinile G1, G2, G3, G4 si P1. Administrarea sa presupune 3 doze, deci o doza in plus fata de Rotarix, administrate la varsta de 2, 4 si 6 luni. Mai exact prima doza se va administra intre varsta de 6 si 12 saptamani, a doua doza 4 pana la 10 saptamani mai tarziu si a treia doza 4 pana la 10 saptamani dupa doza a doua, repectand faptul ca ultima doza trebuie administrara inainte de 32 de saptamani.

Din punct de vedere al administrarii are avantajul de a fi gata preparat pentru administrare, spre deosebire de Rotarix care necesita o minima atentie din partea medicului pentru a a amesteca vaccinul liofilizat cu solventul acestuia. Ambele sunt vaccinuri ORALE deci se adminstreaza pe gura, fara a necesita injectarea copilului.

Exista numeroase controverse legate de cele doua vaccinuri.

1.Cea mai recenta si poate si cea mai sonora este legata de scoaterea de pe piata timp de 2 luni a vaccinului Rotarix in luna martie 2010 pentru ca FDA a descoperit material genetic apartinand circovirusului 1- PCV1  in componenta vaccinului. Circovirusul este virusul porcin tipul 1 sau 2 care s-a demonstrat ca nu poate cauza boli la specia umana, iar la porci numai subtipul 2. Scoaterea de pe piata din martie pana in mai a Rotarixului a avut la baza urmatoarea explicatie oficiala a FDA: desi presupus a fi benign, asa cum am mentionat, circovirusul nu ar trebui sa apara intr-un produs presuspus a fi steril si pentru ca exista si un alt vaccin pe piata care nu are astfel de probleme a fost preferat vaccinul firmei Merck.

Dupa ce a facut suficienta valva, in mai 2010 a fost retrasa interdictia cu urmatorul comunicat al FDA: ” in ultimele 2 luni FDA a luat nota de prezenta a PCV 1 in Rotarix si de fragmente de ADN de PCV1 si PCV 2 in Rotateq. Despre aceste virusuri nu se cunoaste a cauza boli la specia umana. Bazandu-se pe studiile clinice facute in ultima vreme FDA a decis ca atat Rotarix cat si Rotateq sunt sigure pentru continuarea folosirii lor pe piata.”

Controversa rezida si din faptul ca iata, de fapt si in Rotateq exista resturi de ADN porcin si nimeni nu a interzis vaccinarea. S-a presupus faptul ca s-a tinut cont si de competitia existenta intre cei doi giganti de pe piata, Merk si GSK, cunoscandu-se faptul ca Merk este firma americana.

In Romania a s-a continuat folosirea vaccinului Rotarix si pe perioada interzicerii din USA, neexistand nici o interdictie oficiala a forurilor europene.

2. In faza a treia a trialurilor clinice a fost gasit un risc crescut pentru boala Kawasaki–  boala cu caracter autoimun, vaculita necrotizanta a vaselor medii  cu potential letal, dar care nu s-a demonstrat statistic ca avand legatura cu vaccinarea. Cu toate acestea, desi riscul este mic si nesemnificativ statistic, este evident mai mare pentru Rotarix decat pentru Rotateq.

3. Putini isi amintesc poate, ca in 1998 a mai existat un vaccin pe piata produs de firma Wyeth sub numele de Rotashield, dar care a fost scos din uzul general in numai un an de la aparitie din cauza evidentelor clinice care au legat utilizarea lui de apartitia unor cazuri de invaginatie intestinala. Legat de acest aspect, la lansarea produsului, fiecare dintre cele doua firme au mentionat faptul ca trialurile clinice nu au relevat cazuri semnificative statistic.

Cu toate acestea, in septembrie 2010 FDA a enuntat un raport in care atragea atentia publicului asupra unui studiu recent efectuat in Mexic care arata o crestere a riscului invaginatiei intestinale comparativ cu studiile anterioare, risc care nu este semnificativ statistic si nici nu a condus la scoaterea de pe piata a produsului, dar care trebuie mentionat.  Studiul se referea la produsul GSK Rotarix, cu mentiunea ca NU s-a efectuat un studiu similar pentru Rotateq.

Mai pe intelesul tuturor daca la lansare s-a comparat un lot de 10.159 copii care au primit Rotarix – la un an 4 dintre ei au dezvoltat invaginatie intestinala, cu un lot de 10.010 care au primit un produs placebo, din care la un an 14 au dezvoltat aceiasi patologie–riscul relativ asadar de  a dezvolta boala dupa vaccinare fiind de 0.28%, in 2010 studiul din Mexic spune ca pe loturile nou studiate riscul relativ a crescut la 1.8, fara a contraindica insa vaccinarea.

In Romania din cunostintele mele accesul este limitat doar la produsul GSK, Rotarix , fara a fi cunoscute / raportate probleme deosebite dupa administrarea lui. Se recomanda insa ATENTIE! ca acest produs sa nu fie administrat concomitent cu alte vaccinuri, amanunt ignorat de multi medici de familie desi in prospectul produsului apare mentionat.

Desi poate excesiva, prezentarea rezida si din pasiunea autoarei pentru Rotavirus, traind experienta unei forme foarte serioase de boala cu propriul copil. Decizia de vaccinare ramane in final a parintilor bine informati, dar sa nu uitam ca rotaviroza este o boala diareica care poate ucide si ca prin folosirea vaccinarii s-a prevenit anual moartea a aproximativ 228.000 copii in toata lumea.

Leave a Reply

36 Comments on "Vaccinarile optionale in Romania"

avatar
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Anonim
Guest
Anonim
Buna ziua, interesant articolul, numai ca as dori sa stiu si eu de ce afirmati dvs.:"Se recomanda insa ATENTIE! ca acest produs sa nu fie administrat concomitent cu alte vaccinuri, amanunt ignorat de multi medici de familie desi in prospectul produsului apare mentionat", cand in prospect spune: "Rotarix poate fi administrat concomitent cu oricare dintre următoarele vaccinuri monovalente sau combinate [inclusiv vaccinurile hexavalente (DTPa-VHB-VPI/Hib)]: vaccinul difteric – tetanic – pertussis celular (DTPw), vaccinul difteric – tetanic – pertussis acelular (DTPa), vaccinul Haemophilus influenzae tip b (Hib), vaccinul polio inactivat (VPI), vaccinul hepatitic B (VHB), vaccinul pneumococic conjugat şi vaccinul meningococic… Read more »
Irina Costache
Guest
Am primit un comentariu de la un anonim, mamica , si nu stiu de ce nu apare si online. Comentariul apare doar in mailul de contact si pt ca ce mi-a scris este foarte pertinent voi reda aici conversatia: Anonim a introdus un nou comentariu privind postarea dvs. "Vaccinarile optionale in Romania": Buna ziua, interesant articolul, numai ca as dori sa stiu si eu de ce afirmati dvs.:"Se recomanda insa ATENTIE! ca acest produs sa nu fie administrat concomitent cu alte vaccinuri, amanunt ignorat de multi medici de familie desi in prospectul produsului apare mentionat", cand in prospect spune: "Rotarix… Read more »
Irina Costache
Guest
Recunosc ca m-a pus cumva pe ganduri ce mi-ati scris…realitatea din teren este ca totul fiind f nou, si rotarixul este un vaccin nou pe piata, sub 10 ani de experienta, ma abtin de a face combinatii inedite desi nu am intr-adevar restrictii scrise. Eu am avut la indemana un prospect de la un vaccin din 2009, din USA si acolo cel putin asa scria. Este clar dupa ce am verificat ca aveti dreptate cel putin pt prospectul actual. Eu voi mai astepta o perioada de timp pn sa le administrez concomitent, si sper sa nu fiu inteleasa gresit de… Read more »
OanaC
Guest
Voi posta si eu aici in privinta Rotavirului; noi facem parte din categoria parintilor oarecum circumspectii in ceea ce priveste administrarea de prea multe vaccine copiilor nostri mai ales datorita scandalului legat de vaccine vs. autism. La un an copilul nostru a facut rotavirus- boala, manifestata astef febra, diaree, varsaturi. Episodul a durat la noi 4 – 5 zile si am fost internati pentru a fi hidratat corespunzator. Cred ca se poate muri din rotavirus atunci cand parintii stau cu copilul acasa si acesta nu este corespunzator hidratat .. in rest nu mi s-a parut atat de grav, mai ales… Read more »
Ana
Guest
Ana

Baietelul meu a primit vaccinul Rotarix in 2013, la varsta de 5 luni. A facut boala si aproape am ajuns la urgente. Nu am garantia ca nu va mai face boala, asa ca… poate era mai bine sa nu alegem sa facem Rotarix-ul. Am inteles ca nu este singurul caz cu reactii secundare severe…

Irina Costache
Guest
Multumesc pt cuvintele frumoase.Trebuie insa sa fac unele precizari: personal am trait o experienta oribila cu Andrei care a facut rotaviroza la varsta de 1 an si am stat 9 zile!!! cu el in spital. A fost un dezastru, a primit aminoacizi pe vena, a facut hipopoatasemie cu tulburari de ritm cardiac, un copil care mergea nu mai statea in fund. Din fericire rare astfel de situatii sunt insa dramatice.Ne-am consultat atunci cu medici infectionisti din tara, conferentiara de la Matei Bals ne-a sfatuit ce sa mai adaugam.Doamna dr a avut chiar si anul acesta copil decedat cu infectie cu… Read more »
Anonim
Guest
Anonim
As dori sa fac o precizare IN LEGATURA CU COADMINISTRAREA. Oricat de multe vaccinuri am administra acum simultam, organismul copilului nu va fi atat de stimulat cum a fost organismul nostru (al adultilor de azi) in vaccinarea anilor 70,80. Vreau sa spun ca daca am face simultan Infanrix Hexa,Synflorix si Rotarix, se introduc doar 21 de antigene, in schimb vaccinurile vechi , celulare(pe care le-am primit noi adultii) contineau mii de antigene, si n-am patit absolut nimic.Oricum ,administrarea simultana a 11 vaccinuri care sa contina minim 100 de antigene nu ar stimula decat 0,1% din capacitatea imuna a organismului.Deci ,… Read more »
OanaC
Guest

Asa este Irina caci cred ca exista si situatia in care rotavirul poate fi foarte agresiv; insa am vazut situatii in care pediatru recomanda toate odata fara ati spune si efectele secundare sau macar daca unele sunt obligatorii sau nu.

Eu de exemplu nu as fi facut ROR – priorix in cazul nostru dc nu s-ar fi introdus obligatoriu; consider ca bolile copilarii trebuie facute la timpul lor.

Fiecare parinte decide ce face in legatura cu vaccinarea puiutului lor !

Irina Costache
Guest

Oana nici un vaccin nu este obligatoriu din punct de vedere legal, in lege scrie clar : sunt RECOMANDATE. Este decizia parintilor si asa trebuie sa fie, prospectele sunt exhaustive chiar si explica orice recatie adversa chiar si minima si dupa parerea mea trebuie citite de catre parinti.Cat priveste ROR eu il recomand si l-as face si numai la gandul ca o rubeola contactata in timpul sarcinii si manifesta atat de putin….trece neobservata ce sa mai, poti sa nu stii ca o ai poate genera la fat malformatii ingrozitoare.Din pacate am cunoscut un caz. Sucees si multumesc pentru aprecieri

Anonim
Guest
Anonim
Buna ziua. Am un baietel de 7 luni, si vreau sa va spun ca eu am facut toate vaccinurile asa cum ar trebui.La doua luni am facut Infanrix Hexa, Rotarix si Synflorix, la 4 , si 6 luni schemele corespunzatoare. In afara de putina febra(38)doar a doua zi, nu am avut nimic.Din fericire medicul nostru ne-a avertizat ca pot aparea reactii averse, si am fost linistita stiind la ce sa ma astept. Apropo am facut aceasta scheme, pentru ca mi-a spus ca este cea mai completa si convenabila financiar. Pana acum nu am platit decat 1250 lei , pentru toate… Read more »
Irina Costache
Guest

Aici trebuie sa te contrazic.Cele mai convenabile financiar vaccinuri sunt cele GRATUITE de la stat.Cat priveste suma de "doar 1250 roni" aici conteaza la ce te raportezi, pentru ca de exemplu salariul unui medic rezident este mai mic decat aceasta suma de aceea mie personal mi se pare uriasa. Sanatate baietelului dumneavoastra!

Anonim
Guest
Anonim

Buna seara.Eu sunt in mare dilema daca sa-i fac prevenarul la 2 luni baietelului meu sau la 7 luni,sa incep.Cum e mai indicat?Multumesc.

Eugenia
Guest

Buna ziua. Cunoaste cineva daca se poate incepe diversificarea in cazul in care inca nu am administrat a 2-a doza de Rotarix? Doamna doctor a spus sa incepem diversificarea la 1 saptamana dupa adiministrarea celei de-a doua doze insa fetita mea de 5,5 luni se tot uita si pofteste dupa mancare. Vrea sa manance si de ce sa o opresc cand doreste ea ca mai apoi cand voi vrea sa-i dau sa nu mai vrea.

Bulucea Valeria
Guest
Bulucea Valeria
Buna ziua. Fetita mea a primit din greseala doua vaccinuri Synflorix, la distanta de o saptamana dupa ele. Distanta indicata intre doze este de o luna. Am facut tot felul de analize, nu a avut efecte secundare la momentul respectiv. Au trecut 2 luni de la incident, si ni s-a recomnadat sa ii facem infrarixul, prima doza – care trebuia facuta la 2 luni. Imi este foarte frica, mai ales ca citesc tot felul de i=evenimente negative care au avut loc privind folosirea dtp-ului. Mentionez ca copilul meu a fost nascut la 28 de saptamani, cu o greutate de 1… Read more »
Irina Costache
Guest

M am gandit ceva timp daca sa raspund sau nu intrebarii…nu comentez o asemenea eroare si nici nu stiu cum a putut fi posibila….Infarnrix hexa contine pertussis acelular care este superior celui celular deci nu vad de ce ne-am intoarce in timp si…in tehnologie

Bulucea Valeria
Guest
Bulucea Valeria
Va multumesc ca mi-ati raspuns, zilnic am verificat blogul sa vad daca mi-ati citit mesajul. Imi cer scuze daca intrebarile mele despre DTP au prostesti, nu sunt de specialitate iar din articolele pe care le-am citit am inteles ca in Japonia s-a descoperit ca vaccinul pertussis este responsabil de SMSS si ca acolo s-ar fi inlocuit componenta celulara. Nu imi doresc sa comentati "eroarea" ,nu m-ar ajuta cu nimic sa arunc cu pietre in nimeni, si oricum o parte din vina o port si eu, ca nu constientizez ca atunci cand e vorba de copil, cel mai bun medic e… Read more »
Anonim
Guest
Anonim

vream sa va intreb si eu daca nu i-am facut snflorxul pana l 8 luni se mai poat face ?
din cate am inteles ca sar putea face nui cauzeaza?
dar nu stiu ?

Alina Tirda
Guest
Alina Tirda

Buna seara! Am si eu un baietel de 6 luni si jumatate si azi i-am administrat prima doza de rotarix deoarece abia acum ne-am hotarat sa il facem iar medicul de familie a spus ca putem sa il facem si acum desi efectele nu sunt garantate. Totusi, am ramas cu unele urme de indoiala in ce priveste faptul ca l-am facut dincolo de termenul pe care cei de la GSK il prevad in prospect si anume pana la 6 luni ambele doze. Care este parerea dvs in aceste sens? Va multumesc anticipat!

Anonim
Guest
Anonim

Buna ziua. Noi am facut vaccinul Rotarix si imediat ce am ajuns acasa bebe a facut diaree. Medicul de familie a zis ca este reactie adversa la vaccin si sa ne-a prescris Enterol, Hidrasec, cei de menta si inlocuirea laprelui praf cu varianta fara lactoza. Au trecut 2 zile si bebe tot face diaree.

Anonim
Guest
Anonim

Buna ziua stimata doamna doctor,
Pentru ca va urmaresc de mult post-urile si impartasesc parerile dumneavostra pertinente legate de medicatia copiilor(si nu numai…), as dori sa va aflu parerea in legatura cu vaccinarea optionala impotriva hepatitei A inainte de intrarea in colectivitate.
Cu multumiri,
Ileana, Mamica de Anusca-2,6 ani

Irina Costache
Guest

eu cred ca este posibil sa fie si o coincidenta..acum este mai bine?

Irina Costache
Guest

Multumesc.Este o optiune buna, stiu multi copii care sunt vaccinati. Eu nu l am vaccinat, recunosc 🙂 Am insistat pe spalatul pe maini si sper sa fie suficient…

Anonim
Guest
Anonim
noi am facut vaccinele optionale de la 2 luni dar am citit in ultimul timp destul de multe despre ele, inclusiv prospectele lor si parca nu as vrea sa le mai fac la 4 luni. de asemenea mi se pare ciudat ca pe schema de vaccinari apare ca infanrix trebuie platit la 4 luni si ca apoi la 12 luni il am gratuit. cum adica? infanrix e gratuit pentru toti copiii din tara asta, nu? nu sunt contra lor, dar consider ca in cazul nostru e mai bine sa intrerupem. prea multe semne de intrebare mi-au ridicat in ultima vreme.… Read more »
Anonim
Guest
Anonim

nu cred ca am fost destul de explicita. am vrut sa mentionez ca am optat pentru cardul de vaccinari de la gsk.

Anonim
Guest
Anonim

vaccinul de la 4luni si cel de la 1an, nu e acelas cu 2 si 4 luni.statul iti da gratuit pentaxim,nu infanrix hib.cel mai indicat e sa faceti tot intanrix pe toata perioada vaccinala, doar ca statul nu a avut suficiente fonduri.diferenat e ca la 2 si6 luni se face infanrix HEXA(care contine anti hepatiticB), la 4luni si 1an nu se mai face AHB,se face infanrix HIB(care se cumpara) sau pentaxim de la stat.sper ca am fst clara:)

Irina Costache
Guest

pt anonim : am scris aici https://www.pediatricblog.info/2013/05/vaccinarile-din-schema-nationala-2013.html?showComment=1369133876804#c7726532207550725967 . sigur ca se mai poate

pt Alina Tirda: imi pare rau pt raspunsul tarziu.Parerea mea este ca un prospect este facut pt a fi respectat

Irina Costache
Guest

cand nu mai doriti sa vaccinati copilul, va asumati acest lucru, in cabientul meu de ex printr- un acord scris fie de vaccianre fie de refuz

Irina Costache
Guest

ai fost clara, aici am incercat si eu sa fiu si mai clara , in acest post

https://www.pediatricblog.info/2013/05/vaccinarile-din-schema-nationala-2013.html

Anonim
Guest
Anonim

buna seara,am o intrebare referitoare la rotarix:de ce trebuie 2 doze?ce se intampla daca s administreaza una singura?
multumesc

Irina Costache
Guest

Pt intarirea raspunsului imun producatorul a ajuns la concluzia ca sunt encesare 2 doze de vaccin. Nu se obtine protectia pe care o asigura 2 vaccinari dc se efectueaza doar 1 vaccin.

Anonim
Guest
Anonim

Draga Eugenia, desi anuntul tau este de ceva timp postat, am o precizare: un copil de 5 luni nu are "pofte", este doar fascinat de gesturile, de mimica, de masticatia celor din jur cand mananca, este captivat de aceste detalii, nu are inca un apetit preferential sau asa zise pofte, nu are conexiuni neurologice pt a face astfel de asocieri

Claudia
Guest

Buna ziua,

i-am facut fetitei mele acum 7 zile a doua doza de rotarix.

nu a avut nici o manifestare la prima doza, si nici acum la a doua doza pana ieri cand a inceput sa faca febra 38.

Febra scade cu paracetamol supozitor, dar la 4 ore deja iar urca la 38.

Nu are nici o alta manifestare [tuse, muci, plansete, dureri] doar aceasta febra.

Este posibil sa fie de la vaccin?

Va multumesc din suflet.

Anonim
Guest
Anonim

Hexacima, vaccinul impotriva difteriei, tetanosului, etc. a fost facut nepotului meu la 6 luni. La 11 luni, a fost chemata fiica mea din nou la vaccin cu copilul, deoarece s-a modificat schema de administrare a vaccinurilor si hexacima nu se mai face la 6 luni, ci la 11 luni… si copilul a primit acelasi vaccin a doua oara. Am impresia ca nu se mai stie face medicina… daca se schimba iar, ii vor face a treia oara acelasi vaccin?

Anonim
Guest
Anonim
Eu nu sunt de acord cu vaccinurile astea moderne. Vad ca mai mult rau fac decat bine, dar nici nu sunt de acord cu nevaccinarea completa, consider ca e riscanta…cand intra copilul in comunitate. Si eu sunt mama si ma gandesc de multa vreme ce vaccinuri voi alege. Se pare insa ca nu am prea multe optiuni. Daca vreau un vaccin trebuie sa le iau pe toate sau sa renunt la toate (ce sistem aiurea). Sincer as fi avut mai multa incredere in vaccinurile romanesti, le-as fi luat fara cea mai mica ezitare. Stiu ca nu se mai produc, dar… Read more »
Anonim
Guest
Anonim

In Spania cand se vaccineaza copii la 2,4 si 6 luni se recomanda utilizarea Rotatec sau Rotavirus vaccinuri orale care nu sunt obligatori.O doza costa 69 € deci 207€ .Nu este obligatoriu dar am preferat sa il cumpar decat sa pateasca copilul ceva.Acum cu aceasta epidemie in Pitesti trebuie sa va dati seama cat este de important acest medicament.

Ruki
Guest
Ruki
Buna seara, am citit articolul dumneavoastra si mi-am dat seama ca ar trebui sa schimb medicul pediatru! Am aflat de una singura despre Rotarix, iar la vaccinul hexa de la 4 luni am intrebat-o pe dna doctor daca sa i-l fac. Mi-a zic ca da, sa-l facem la 6 si 7 luni. Or eu am vazut in prospect ca prima doza trebuie administrata pina la 3 luni, neexistind studii despre administrarea primei doze la virste mai mari, asa ca stau cu vaccinul in frigider si ma perpelesc… Ati mai intilnit in practica dumneavoastra sau a colegilor o astfel de administrare… Read more »