In lume exista doua vaccinuri care se folosesc pentru prevenirea diareei cauzata de rotavirus: ROTARIX si ROTATEQ.
Rotarix este un vaccin oral, tetravalent,viu atenuat, produs de firma GlaxoSmithKline. Exista pe piata din 2008, fiind aprobat pentru uzul general de FDA tot din acelasi an. Este indicat pentru prevenirea gastroenteritei acute produsa de rotavirus tulpinile G1 si non G1- G3, G4 si G9. Administrarea sa presupune doar doua doze, in principiu de administrat la varsta de 2 si respectiv 4 luni. Updatarile recente ale firmei recomanda administrarea ca fiind sigura incepand cu 6 sapatamani de viata si pana la maxim 24 de saptamani, cu un interval de minim 4 saptamani intre adminstrari.

Rota-Teq este un vaccin oral, pentavalent, viu atenuat produs de firma Merk. Are avantajul de a fi recomandat si folosit in USA din februarie 2006, iar in Canada din august acelasi an. Are asadar avantajul a doi ani de experienta in plus, an in care reprezentantii Merck au reusit implementarea cu succes in numeroase tari. Este indicat pentru prevenirea gastroenteritei cu rotavirus tulpinile G1, G2, G3, G4 si P1. Administrarea sa presupune 3 doze, deci o doza in plus fata de Rotarix, administrate la varsta de 2, 4 si 6 luni. Mai exact prima doza se va administra intre varsta de 6 si 12 saptamani, a doua doza 4 pana la 10 saptamani mai tarziu si a treia doza 4 pana la 10 saptamani dupa doza a doua, repectand faptul ca ultima doza trebuie administrara inainte de 32 de saptamani.
Din punct de vedere al administrarii are avantajul de a fi gata preparat pentru administrare, spre deosebire de Rotarix care necesita o minima atentie din partea medicului pentru a a amesteca vaccinul liofilizat cu solventul acestuia. Ambele sunt vaccinuri ORALE deci se adminstreaza pe gura, fara a necesita injectarea copilului.
Exista numeroase controverse legate de cele doua vaccinuri.
1.Cea mai recenta si poate si cea mai sonora este legata de scoaterea de pe piata timp de 2 luni a vaccinului Rotarix in luna martie 2010 pentru ca FDA a descoperit material genetic apartinand circovirusului 1- PCV1 in componenta vaccinului. Circovirusul este virusul porcin tipul 1 sau 2 care s-a demonstrat ca nu poate cauza boli la specia umana, iar la porci numai subtipul 2. Scoaterea de pe piata din martie pana in mai a Rotarixului a avut la baza urmatoarea explicatie oficiala a FDA: desi presupus a fi benign, asa cum am mentionat, circovirusul nu ar trebui sa apara intr-un produs presuspus a fi steril si pentru ca exista si un alt vaccin pe piata care nu are astfel de probleme a fost preferat vaccinul firmei Merck.
Dupa ce a facut suficienta valva, in mai 2010 a fost retrasa interdictia cu urmatorul comunicat al FDA: ” in ultimele 2 luni FDA a luat nota de prezenta a PCV 1 in Rotarix si de fragmente de ADN de PCV1 si PCV 2 in Rotateq. Despre aceste virusuri nu se cunoaste a cauza boli la specia umana. Bazandu-se pe studiile clinice facute in ultima vreme FDA a decis ca atat Rotarix cat si Rotateq sunt sigure pentru continuarea folosirii lor pe piata.”
Controversa rezida si din faptul ca iata, de fapt si in Rotateq exista resturi de ADN porcin si nimeni nu a interzis vaccinarea. S-a presupus faptul ca s-a tinut cont si de competitia existenta intre cei doi giganti de pe piata, Merk si GSK, cunoscandu-se faptul ca Merk este firma americana.
In Romania a s-a continuat folosirea vaccinului Rotarix si pe perioada interzicerii din USA, neexistand nici o interdictie oficiala a forurilor europene.
2. In faza a treia a trialurilor clinice a fost gasit un risc crescut pentru boala Kawasaki– boala cu caracter autoimun, vaculita necrotizanta a vaselor medii cu potential letal, dar care nu s-a demonstrat statistic ca avand legatura cu vaccinarea. Cu toate acestea, desi riscul este mic si nesemnificativ statistic, este evident mai mare pentru Rotarix decat pentru Rotateq.
3. Putini isi amintesc poate, ca in 1998 a mai existat un vaccin pe piata produs de firma Wyeth sub numele de Rotashield, dar care a fost scos din uzul general in numai un an de la aparitie din cauza evidentelor clinice care au legat utilizarea lui de apartitia unor cazuri de invaginatie intestinala. Legat de acest aspect, la lansarea produsului, fiecare dintre cele doua firme au mentionat faptul ca trialurile clinice nu au relevat cazuri semnificative statistic.
Cu toate acestea, in septembrie 2010 FDA a enuntat un raport in care atragea atentia publicului asupra unui studiu recent efectuat in Mexic care arata o crestere a riscului invaginatiei intestinale comparativ cu studiile anterioare, risc care nu este semnificativ statistic si nici nu a condus la scoaterea de pe piata a produsului, dar care trebuie mentionat. Studiul se referea la produsul GSK Rotarix, cu mentiunea ca NU s-a efectuat un studiu similar pentru Rotateq.
Mai pe intelesul tuturor daca la lansare s-a comparat un lot de 10.159 copii care au primit Rotarix – la un an 4 dintre ei au dezvoltat invaginatie intestinala, cu un lot de 10.010 care au primit un produs placebo, din care la un an 14 au dezvoltat aceiasi patologie–riscul relativ asadar de a dezvolta boala dupa vaccinare fiind de 0.28%, in 2010 studiul din Mexic spune ca pe loturile nou studiate riscul relativ a crescut la 1.8, fara a contraindica insa vaccinarea.
In Romania din cunostintele mele accesul este limitat doar la produsul GSK, Rotarix , fara a fi cunoscute / raportate probleme deosebite dupa administrarea lui. Se recomanda insa ATENTIE! ca acest produs sa nu fie administrat concomitent cu alte vaccinuri, amanunt ignorat de multi medici de familie desi in prospectul produsului apare mentionat.
Desi poate excesiva, prezentarea rezida si din pasiunea autoarei pentru Rotavirus, traind experienta unei forme foarte serioase de boala cu propriul copil. Decizia de vaccinare ramane in final a parintilor bine informati, dar sa nu uitam ca rotaviroza este o boala diareica care poate ucide si ca prin folosirea vaccinarii s-a prevenit anual moartea a aproximativ 228.000 copii in toata lumea.
Leave a Reply
36 Comments on "Vaccinarile optionale in Romania"
Baietelul meu a primit vaccinul Rotarix in 2013, la varsta de 5 luni. A facut boala si aproape am ajuns la urgente. Nu am garantia ca nu va mai face boala, asa ca… poate era mai bine sa nu alegem sa facem Rotarix-ul. Am inteles ca nu este singurul caz cu reactii secundare severe…
Asa este Irina caci cred ca exista si situatia in care rotavirul poate fi foarte agresiv; insa am vazut situatii in care pediatru recomanda toate odata fara ati spune si efectele secundare sau macar daca unele sunt obligatorii sau nu.
Eu de exemplu nu as fi facut ROR – priorix in cazul nostru dc nu s-ar fi introdus obligatoriu; consider ca bolile copilarii trebuie facute la timpul lor.
Fiecare parinte decide ce face in legatura cu vaccinarea puiutului lor !
Oana nici un vaccin nu este obligatoriu din punct de vedere legal, in lege scrie clar : sunt RECOMANDATE. Este decizia parintilor si asa trebuie sa fie, prospectele sunt exhaustive chiar si explica orice recatie adversa chiar si minima si dupa parerea mea trebuie citite de catre parinti.Cat priveste ROR eu il recomand si l-as face si numai la gandul ca o rubeola contactata in timpul sarcinii si manifesta atat de putin….trece neobservata ce sa mai, poti sa nu stii ca o ai poate genera la fat malformatii ingrozitoare.Din pacate am cunoscut un caz. Sucees si multumesc pentru aprecieri
Aici trebuie sa te contrazic.Cele mai convenabile financiar vaccinuri sunt cele GRATUITE de la stat.Cat priveste suma de "doar 1250 roni" aici conteaza la ce te raportezi, pentru ca de exemplu salariul unui medic rezident este mai mic decat aceasta suma de aceea mie personal mi se pare uriasa. Sanatate baietelului dumneavoastra!
Buna seara.Eu sunt in mare dilema daca sa-i fac prevenarul la 2 luni baietelului meu sau la 7 luni,sa incep.Cum e mai indicat?Multumesc.
Buna ziua. Cunoaste cineva daca se poate incepe diversificarea in cazul in care inca nu am administrat a 2-a doza de Rotarix? Doamna doctor a spus sa incepem diversificarea la 1 saptamana dupa adiministrarea celei de-a doua doze insa fetita mea de 5,5 luni se tot uita si pofteste dupa mancare. Vrea sa manance si de ce sa o opresc cand doreste ea ca mai apoi cand voi vrea sa-i dau sa nu mai vrea.
M am gandit ceva timp daca sa raspund sau nu intrebarii…nu comentez o asemenea eroare si nici nu stiu cum a putut fi posibila….Infarnrix hexa contine pertussis acelular care este superior celui celular deci nu vad de ce ne-am intoarce in timp si…in tehnologie
vream sa va intreb si eu daca nu i-am facut snflorxul pana l 8 luni se mai poat face ?
din cate am inteles ca sar putea face nui cauzeaza?
dar nu stiu ?
Buna seara! Am si eu un baietel de 6 luni si jumatate si azi i-am administrat prima doza de rotarix deoarece abia acum ne-am hotarat sa il facem iar medicul de familie a spus ca putem sa il facem si acum desi efectele nu sunt garantate. Totusi, am ramas cu unele urme de indoiala in ce priveste faptul ca l-am facut dincolo de termenul pe care cei de la GSK il prevad in prospect si anume pana la 6 luni ambele doze. Care este parerea dvs in aceste sens? Va multumesc anticipat!
Buna ziua. Noi am facut vaccinul Rotarix si imediat ce am ajuns acasa bebe a facut diaree. Medicul de familie a zis ca este reactie adversa la vaccin si sa ne-a prescris Enterol, Hidrasec, cei de menta si inlocuirea laprelui praf cu varianta fara lactoza. Au trecut 2 zile si bebe tot face diaree.
Buna ziua stimata doamna doctor,
Pentru ca va urmaresc de mult post-urile si impartasesc parerile dumneavostra pertinente legate de medicatia copiilor(si nu numai…), as dori sa va aflu parerea in legatura cu vaccinarea optionala impotriva hepatitei A inainte de intrarea in colectivitate.
Cu multumiri,
Ileana, Mamica de Anusca-2,6 ani
eu cred ca este posibil sa fie si o coincidenta..acum este mai bine?
Multumesc.Este o optiune buna, stiu multi copii care sunt vaccinati. Eu nu l am vaccinat, recunosc 🙂 Am insistat pe spalatul pe maini si sper sa fie suficient…
nu cred ca am fost destul de explicita. am vrut sa mentionez ca am optat pentru cardul de vaccinari de la gsk.
vaccinul de la 4luni si cel de la 1an, nu e acelas cu 2 si 4 luni.statul iti da gratuit pentaxim,nu infanrix hib.cel mai indicat e sa faceti tot intanrix pe toata perioada vaccinala, doar ca statul nu a avut suficiente fonduri.diferenat e ca la 2 si6 luni se face infanrix HEXA(care contine anti hepatiticB), la 4luni si 1an nu se mai face AHB,se face infanrix HIB(care se cumpara) sau pentaxim de la stat.sper ca am fst clara:)
pt anonim : am scris aici https://www.pediatricblog.info/2013/05/vaccinarile-din-schema-nationala-2013.html?showComment=1369133876804#c7726532207550725967 . sigur ca se mai poate
pt Alina Tirda: imi pare rau pt raspunsul tarziu.Parerea mea este ca un prospect este facut pt a fi respectat
cand nu mai doriti sa vaccinati copilul, va asumati acest lucru, in cabientul meu de ex printr- un acord scris fie de vaccianre fie de refuz
ai fost clara, aici am incercat si eu sa fiu si mai clara , in acest post
https://www.pediatricblog.info/2013/05/vaccinarile-din-schema-nationala-2013.html
buna seara,am o intrebare referitoare la rotarix:de ce trebuie 2 doze?ce se intampla daca s administreaza una singura?
multumesc
Pt intarirea raspunsului imun producatorul a ajuns la concluzia ca sunt encesare 2 doze de vaccin. Nu se obtine protectia pe care o asigura 2 vaccinari dc se efectueaza doar 1 vaccin.
Draga Eugenia, desi anuntul tau este de ceva timp postat, am o precizare: un copil de 5 luni nu are "pofte", este doar fascinat de gesturile, de mimica, de masticatia celor din jur cand mananca, este captivat de aceste detalii, nu are inca un apetit preferential sau asa zise pofte, nu are conexiuni neurologice pt a face astfel de asocieri
Buna ziua,
i-am facut fetitei mele acum 7 zile a doua doza de rotarix.
nu a avut nici o manifestare la prima doza, si nici acum la a doua doza pana ieri cand a inceput sa faca febra 38.
Febra scade cu paracetamol supozitor, dar la 4 ore deja iar urca la 38.
Nu are nici o alta manifestare [tuse, muci, plansete, dureri] doar aceasta febra.
Este posibil sa fie de la vaccin?
Va multumesc din suflet.
Hexacima, vaccinul impotriva difteriei, tetanosului, etc. a fost facut nepotului meu la 6 luni. La 11 luni, a fost chemata fiica mea din nou la vaccin cu copilul, deoarece s-a modificat schema de administrare a vaccinurilor si hexacima nu se mai face la 6 luni, ci la 11 luni… si copilul a primit acelasi vaccin a doua oara. Am impresia ca nu se mai stie face medicina… daca se schimba iar, ii vor face a treia oara acelasi vaccin?
In Spania cand se vaccineaza copii la 2,4 si 6 luni se recomanda utilizarea Rotatec sau Rotavirus vaccinuri orale care nu sunt obligatori.O doza costa 69 € deci 207€ .Nu este obligatoriu dar am preferat sa il cumpar decat sa pateasca copilul ceva.Acum cu aceasta epidemie in Pitesti trebuie sa va dati seama cat este de important acest medicament.